Novac ni iz cega ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Muzikjunki

#26 Re: Novac ni iz cega ?

Post by Muzikjunki »

Ne shvatam poentu teme... covjek izgleda tek otkriva osnove finansija i bankarstva :-)
Sve sto si napisao nije nikakva tajna, i svako ko se ikada susreo s osnovama ekonomije zna kako monetarni sistem funkcionise :)
Ljudi su previse optereceni ovim masonima i teorijama zavjere, to je definitivno... :-D
RtrnOfSalisbury

#27 Re: Novac ni iz cega ?

Post by RtrnOfSalisbury »

ekonomska kriza je lako rjesiva: npr izvoz pameti za velike pare i onda uvoz iste za malo manje jer zapad je u stalnom manjku iste.
drugi nacin bi bio recemo: smanjiti kamatu na minimum, recemo 1% za kuce, 2% za auta i 3% za ostalo a rok otplate povecati na 50 godina. traznja bi drasticmo porasla i zaposlili bi ogroman broj ljudstva u gradjevini, auto industriju bi isto razvili do maximuma, privukli bi i strani kapital jer svako bi kupio stan uz 1% kamate. jedino mekdonalds nebi profitiro jer nema kucnu dostavu a cevabdzije i dostavljaci bi zgrtali pare jer treba tolike radnike nahraniti, doduse pitanje je da li bi imali pauzu za gablec od tolikog posla. otvorilo bi se jos folkodiskoteka i svaki vikend bi dolazili pjevaci pa bi i alkoholna industrija napredovala, mogli bi izgraditi jos fakulteta
fixer

#28 Re: Novac ni iz cega ?

Post by fixer »

RtrnOfSalisbury wrote:ekonomska kriza je lako rjesiva: npr izvoz pameti za velike pare i onda uvoz iste za malo manje jer zapad je u stalnom manjku iste.
drugi nacin bi bio recemo: smanjiti kamatu na minimum, recemo 1% za kuce, 2% za auta i 3% za ostalo a rok otplate povecati na 50 godina. traznja bi drasticmo porasla i zaposlili bi ogroman broj ljudstva u gradjevini, auto industriju bi isto razvili do maximuma, privukli bi i strani kapital jer svako bi kupio stan uz 1% kamate. jedino mekdonalds nebi profitiro jer nema kucnu dostavu a cevabdzije i dostavljaci bi zgrtali pare jer treba tolike radnike nahraniti, doduse pitanje je da li bi imali pauzu za gablec od tolikog posla. otvorilo bi se jos folkodiskoteka i svaki vikend bi dolazili pjevaci pa bi i alkoholna industrija napredovala, mogli bi izgraditi jos fakulteta
A inflacija tu negdje :) Ja neznalica na ovom forumu :)
atko

#29 Re: Novac ni iz cega ?

Post by atko »

@studenat ... apsoluton je meni jasno sta ti zelis da kazes :wink:

problem je sto je to utopija. zasto? Zato sto ljudi vole izgovore ... svi ce ti kukati o zastiti identiteta na internetu a svi su DOBROVOLJNO dali sve podatke o sebi na fb ... svi ce ti kukati o nemroalno visokim kamatama u bankama ... a svi ce se zaduziti prekomjerno iznad granica svojih mogucnosti ... jer svi zele sve i to odmah ... ljudi vole da se lazu, ljudi vole izgovore, ljudi nece da zapnu posteno jer za neke stvari treba potegnuti u zivotu i nogama i rukama i mozgom.

Uzmimo nekoliko primjera iz realnog zivota ... 80% firmi u BiH zivotare, plate su niske, al ljudi odu u racunovodstvo pa zamole da im povecaju prosjek plate sa 500 na 800 KM da bi mogli dici kredit koji zele ... dakle duznik u startu prvi pocinje da laze i vara... i onda ode kupi onaj usisivac od 5000 KM rainbow ili kak ose vec zove eeeeeeeeee

Ili ... vlada federacije bih izdvoji 150 KM demobilisanom borcima dok traje nezaposlenost ... znam ih na desetine koji so odmah sa gazdom sredili da nastave raditi na crno kako bi dobijali tih 150 KM ...

I sad ja ili ti ili peti i deseti treba da trosimo vrijeme da objasnimo takvim da to ne treba tako ... halo ba vrijeme je novac ... imamo mi i pametnijih stvari u zivotu ...

nekad je neminovno pustiti da se sistem urusi pa rascistiti rusevine i graditi novi ;) ... takvi su ti zakoni prirode ;)
studenat

#30 Re: Novac ni iz cega ?

Post by studenat »

RtrnOfSalisbury wrote:ekonomska kriza je lako rjesiva: npr izvoz pameti za velike pare i onda uvoz iste za malo manje jer zapad je u stalnom manjku iste.
Problem je sto se to sa ovakvim sistemom ne moze da desi. Strana komercijalna banka koja naizgled predstavlja desetine manjih ce samo crpit resurse iz ove napacene zemlje. Ne moramo znati ni jednu ekonomaku teoriju da kazemo da su zemlja, rad, znanje, hrana i resursi jedne zajednice realno bogadstvo i da tu ne moze biti mjesta spekulantima i lihvarima ako jedna zajednica zeli blagostanje.

Mayer Amhscel Rothschild je lukavo definiso..."Dozvolite mi da kreiram i kontrolisem novac narodu i nece mi biti bitno ko je na vlasti"

Ako sagledamo danasnju situaciju i formiranje unija super drzava..npr EU, pacificku, africku uniju, na sceni ce da ubzo stupi i nova valuta, "amero"..koja ce porobiti kanadu,meksiko, SAD...tj. nova unija. Usisavanje manjih drzava u jednu veliku...gdje ce svaka tradicija i kultura biti izbrisana. Glavni cilj unija je kontrola...ako imate mnogo manjih suverenih drzava koje donose odluke...ne mozete kontrolisat i donosit zakone koji idu na mlin lihvarima. Bez ikakvog rata i osvajanja grupa od nekoliko ljudi ce izbrisati suverenitet "bivsih drzava" koje ce usisat EU. Tu se treba vratit na ovu definiciju koja je jednostavna, pragmaticna i razumljiva bez shvatanja i definisanja ekonomskih teorija..

"Dozvolite mi da kreiram i kontrolisem novac narodu i nece mi biti bitno ko je na vlasti"
illuminated

#31 Re: Novac ni iz cega ?

Post by illuminated »

http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_money

Nisam ekonomist, ali tzv Fiat money (novac bez pokrica..) ima vaznu razvojnu funkciju, stabilizacionu funkciju,
ali ako ode izvan kontrole moze cijeli sistem da se raspadne.

Npr. ako privreda treba razvojne kredite, a nema dovoljno novca u opticaju (pokrivenog zlatom ili Eurima ili cim god)
onda se malo nastampa tako da firme dodju do jeftinog kapitala, investiraju, naprave profit i vrate kredit.
Prednost je sto se privreda mnogo brze razvija...to je bila zamisao kad je izmisljen Fiat money

ili npr. Ameri namjerno stampaju jos vise dolara, jer njegova devalvacija (gubljenje vrijednosti) utice direktno na iznos duga koji su oni duzni drugim drzavama.
metar_drva

#32 Re: Novac ni iz cega ?

Post by metar_drva »

meni se čini da je studenat zagrizao zalogaj koji ni sam ne može sažvakat. ima tu svega, nezadovoljstva sistemom (malo ko je zadovoljan osim onih koji profitiraju), malo gledanja dokumentaraca, a boga mi, ima tu i ne znanja. kakvo ba ulaganje u pasivu, šta je pasiva? kuća, auto, šta? o čemu pričamo, uopšte?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#33 Re: Novac ni iz cega ?

Post by JoseMujica »

studenat wrote:Nije to uvjerenje iz bilo kakve propagande. Formalno obrazovanje stvori sljedbenike koji nece mislit svojom glavom vec slijedit pravila. Malo je ljudi koji ce se zapitat zasto je nesto tako...vec tako je i pusti neka kola. Premalo je ljudi koji postavljaju pitanja i traze pokrice zasto je novac takav, zasto kamata takva, zasto se donose odredjeni zakoni.

Primjera radi 70 000 eura kredita na 30 godina, mjesečna rata je 445 eura.
i računam, 30 godina, to je 360 mjeseci X 445 eura... i pao sam na guzicu! za 30 godina, ja im "vratim" 160 200 eura. pa je li to normalno. u biti sa takvom mjesečnom ratom ja im novac vratim za cca 13 god. a ostalih 17 god. otplaćujem kamatu ili šta? .. Da li je to normalno. Nije normalno. Nije normalno ni sto ljudi sute.. Naviklo se da drugi misli za njih. Niko ne postavlja pitanja ni ne poziva na odgovornost zasto je nesto tako. Ako se postavljaju pitanja..nadju se odgovori..ako imamo odgovore trazimo rjesenje...Neko nas je programiro da ne trazimo rjesenje vec da slijedimo sljepo pravila i ne pitaj.

Jedan zanimljiv dokumentarac koji nije nikakva propaganda..a trebalo bi da se zna

http://www.youtube.com/watch?v=zmoerijn ... r_embedded
:lol: :lol: :lol: kako čitam sjeti se...neki dan priča moj punac, koji je imao marksizam u školi. Kaže ovako kada su slušali u školi priču o lihvarstvu banaka on se prvi smijao i sva mu ta priča bila ko bajka. Kaže dalje kad danas vidi, upravo ovakav proračun što si ti ovdje naveo kao primjer...kaže on..jebote pa marksisti nisu nimalo pretjerivali! štaviše
psydelija

#34 Re: Novac ni iz cega ?

Post by psydelija »

banke i berze su najvece praonice prljavog novca!!!
vade_mecum

#35 Re: Novac ni iz cega ?

Post by vade_mecum »

studenat je zahebo kemu kozarica i che guevaru u par postova :D
vozač

#36 Re: Novac ni iz cega ?

Post by vozač »

i šta bi ... o čemu se priča na ovoj temi :?:
studenat

#37 Re: Novac ni iz cega ?

Post by studenat »

metar_drva wrote:meni se čini da je studenat zagrizao zalogaj koji ni sam ne može sažvakat. ima tu svega, nezadovoljstva sistemom (malo ko je zadovoljan osim onih koji profitiraju), malo gledanja dokumentaraca, a boga mi, ima tu i ne znanja. kakvo ba ulaganje u pasivu, šta je pasiva? kuća, auto, šta? o čemu pričamo, uopšte?
O kakvom nezadovoljstvu sistemom ti pricas covjece. Daj mi argument da nije tako gdje ljudi ulazuci u nesto sto im stvara samo obaveze i glavobolju, gdje tonu u zivi pijesak svoje tezine. Joo komso ima vecu kucu..hocu i ja..vidi izaso je novi mobitel..7 megapixela...oooo jebote kako ja da to nemam...o kakvom neznanju pricas...hajmo o tome?...mozda si upravu..radi se o neznanju ali sisitematskom...osmisljenom. Ali ako malo razmislimo..poenta cijele price je da se svi vrtimo u jednom zacaranom krugu..za mnoge nema poente..nema pitanja..nema odgovora. Koja je svrha svega..zbog cega..kuda idemo..i dalje ako dobijemo odgovor mozda ce se javit poenta cijele price. Ko ce biti odgovoran kada se cijeli sisitem urusi..ko ce biti odgovoran za glad..ko je odgovoran sto 20 000 djece dnevno umire od gladi a po kapitalistickim zemljama hodaju mrmoti pohlepni zderanja..i opet nezadovoljstvo.
Pravi neprijatelj, govorio je americki poeta, muzicar, satiricar i politicki mislilac Ezra Pound, je internacionalni kapitalizam.
"Svi su ljudi svuda bili njegove zrtve. Oni rade i danju i nocu na punjenju svojih dzepova, svaki dan i cijeli dan i cijelu noc na praznjenju nasih dzepova. Kapital je zivi pijesak pod nacijama, jednog po jednog - unistava sve narode, unistava sve zakone i sve vlade. Lihvarski sistem je uzrok ratovanja kroz historiju. Dok ne znas ko je posudio sta i kome, nista ne znaš o politici, ne znas nista o proslosti, ne znas nista o medjunarodnim svadjama".

Svima nam je poznato da je u novcu korijen svakog zla, ali tu kao zacarano nekim carobnim stapicem, zavrsava svaka prica o novcu.
Međutim, ako je to toliko ocito, koji je onda korijen novca? Zasto niti jedan ucenik, student, profesor, radnik, penzioner, sluzbenik, trgovac, doktor, vozac, smetljar, građanin, vijecnik ili gradonacelnik nikada ne upita zbog cega je svakoj zemlji nametnuta nadnacionalna neovisna institucija-centralna banka, i zbog cega je u svakoj drzavi bilo koja vrsta valute osim one koju izdaje u opticaj ta ista centralna banka, izvan zakona?
Bertolt Brecht, njemacki dramaturg, poeta i producent, gledao je na novac s ovog stajalista: "Pljacka banke nije nista u poredjenju s osnivanjem jedne"!
Korijen novca je u dugu.
Tema bi trebala da otvori nove pogleda..misljenja nas obicnih ljudi. Mozda nas ima dosta da ne znamo i da nas ne zanima. Na probleme se gleda u krivom smijeru...kao kada dodju izbori sve ce se rijesit. Nece nista jer sistem je takav. Ima nas sigurno dosta koji se zanimaju i dublje ulaze u pitanja sta i kako. Mozda je poenta cijele price da obicnom covjeku koji nema vremena i prostora da sagleda situaciju dublje malo potakne misli i stavi prst na sljepocnicu. Sto nas vise ima koji postavljamo pitanja mozda i potaknemo neke na odgovornost pa da nam i svima bude bolje. A mozda se i sistem ubrzo za naseg zivota sam urusi pa cemo poslje anarhije ulaziti u neki drugi...trebalo bi bolji.
drndalo

#38 Re: Novac ni iz cega ?

Post by drndalo »

studenat wrote:Historija ce pokazati da je lazni bankarski kapitalisticki sistem (fractional reserve lending / pravljenje para od vazduha) unazadio ljudsku vrstu vise nego sto je to ucinila katolicka crkva u posljednjih 1000 godina.
Ovo je najblaze receno uvreda odredjenom broju ljudi po vjerskoj osnovi, a to nit' je kulturno, nit' je dozvoljeno po pravilima vecine web-foruma... Da ne spominjem da je jedno veliko generalizovanje, ma sta bilo ko od nas pojedinacno mislio o toj instituciji/institucijama...

Ti si svega ovdje udrobio, i dosta stvari jesu nepravedne, ali osvrni se kroz istoriju, covjek je nepravedna zivotinja, i cesto radi mnoge stvari samo zato sto to MOZE ! Monetarna politika pojedine zemlje, moze/ali i ne mora doprinijeti odredjenom stanju +/- kompletne privrede i drustva na jednom podrucju... U zavisnosti od toga dal' je taj neko zna koristi za nesto za sta bi mozda trebao/htio... I svodi se na ingerencije drzave, pored vojske, policije, itd. A time upravlja ko ? Onaj ko ima vise bogatstva... *ebi ga, jaci tlaci, tako je uvijek bilo, i bice...
talić

#39 Re: Novac ni iz cega ?

Post by talić »

ima onaj vic kad se Mujo vratio bogat iz Engleske pa ga Suljo pitao kako se obogatio. Kaže Mujo: "Imao sam samo 100 funti i odem u kockarnicu, sjednem za stol da igram poker sa nekom gospodom. Prvo djeljenje jedan igrač reče da ima triling, kažem mu da pokaže karte a on reče da je to džentlemenska igra i da se igra na povjerenje,..... i onda je mene krenulo pravo.
Tako je nekako i sa novcem.
Kada bi samo dio onih koji imaju ušteđevinu u US dolarima (npr. 20 - 30%) odlučio da je pretvori u neku drugu valutu Amerika bi krenula putem hiperinflacije i propasti. Male i siromašne zemlje nemaju šanse da štampaju koliko žele jer ne mogu svoj novac bez pokrića plasirati van svojih granica pa bi ih taj bumerang brzo spucao u glavu a postoje i treće zemlje kao npr. Kina koja se trude da im valuta bude što niža i ostanu što konkuretnije na svjetskom tržištu.
Što se tiče tvojih računica vezano za kamatu one su relativne jer istina je da ćeš vratiti više 280 % od iznosa kredita ali za 30 godina inflacija iznosi između 120 i 150 % pa će stan vrijediti 2 do 3 puta više.
Koliko god mi bili nezadovoljni životom, svijet je svakog dana sve bolji, humaniji a život kvalitetniji.
Prije 100 godina je životni vjek iznosio 45 godina. Ljudi su bili okrutni čak i prema svojoj djeci, sjetite se aga i Begova kakvi su to zelenaši bili, radilo se za ručak. Čak i moj otac je poslije II svjetskog radio za nadnicu koja nije vrijedila ni čestitog ručka. Ljudi su bili zli i cinični i ko god je osjetio da je drugi slabiji nagazio ga je i uživao u njegovoj boli.
Evoluirat ćemo i mi za 20 do 30 godina u skoro pa jednu Sloveniju ili Austriju.
vade_mecum

#40 Re: Novac ni iz cega ?

Post by vade_mecum »

ove bez dana radnog iskustva sto u zivotu nisu ni kucni budzet vidjeli najvolim :thumbup:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#41 Re: Novac ni iz cega ?

Post by Bobi »

studenat wrote:
leigh wrote:Zanima me samo da li govoriš na osnovu formalnog obrazovanja iz domena monetarne ekonomije ili pak na osnovu uvjerenja kao rezultata propagande/antipropagande u vidu zeitgeista i sl.? Čisto da znam kako pristupiti problemu.
I jos nesto

monetarna ekonomija nije nikakva nauka nego ideja. nema veze sa prirodom i njenim tokom stvari. mozete biti doktor ekonomije i to Vam nece pomoci u cinjenici da su monetarna ekonomija kao i politika zastarjele shodno tehnoloskim dostignucima. u ovom trenutku ljudskog razvoja to je apsurd koji kao rezultat ima stvaranje situacije da 1% ljudi ima 40% svog materijalnog bogatstva svijeta upravo putem te lazne ekonomije. Jos jedan rezultat je da 20 000 dece umire svakog dana od gladi.
Historija ce pokazati da je lazni bankarski kapitalisticki sistem (fractional reserve lending / pravljenje para od vazduha) unazadio ljudsku vrstu vise nego sto je to ucinila katolicka crkva u posljednjih 1000 godina.
De nam objasni ovo boldirano pa cemo vidjeti sta s tobom :D?
detroit-mercy

#42 Re: Novac ni iz cega ?

Post by detroit-mercy »

Sta je poenta cijele ove teme :mrgreen: .
detroit-mercy

#43 Re: Novac ni iz cega ?

Post by detroit-mercy »

Bobi wrote:
studenat wrote:
leigh wrote:Zanima me samo da li govoriš na osnovu formalnog obrazovanja iz domena monetarne ekonomije ili pak na osnovu uvjerenja kao rezultata propagande/antipropagande u vidu zeitgeista i sl.? Čisto da znam kako pristupiti problemu.
I jos nesto

monetarna ekonomija nije nikakva nauka nego ideja. nema veze sa prirodom i njenim tokom stvari. mozete biti doktor ekonomije i to Vam nece pomoci u cinjenici da su monetarna ekonomija kao i politika zastarjele shodno tehnoloskim dostignucima. u ovom trenutku ljudskog razvoja to je apsurd koji kao rezultat ima stvaranje situacije da 1% ljudi ima 40% svog materijalnog bogatstva svijeta upravo putem te lazne ekonomije. Jos jedan rezultat je da 20 000 dece umire svakog dana od gladi.
Historija ce pokazati da je lazni bankarski kapitalisticki sistem (fractional reserve lending / pravljenje para od vazduha) unazadio ljudsku vrstu vise nego sto je to ucinila katolicka crkva u posljednjih 1000 godina.
De nam objasni ovo boldirano pa cemo vidjeti sta s tobom :D?
De ba pustite momka, vidis da je jos studenat. Jos krv revolucionara tece u njegovim venama :mrgreen:
alijagic

#44 Re: Novac ni iz cega ?

Post by alijagic »

covjek je zreo da napise Monetarnu ekonomiju ali tipa Zeitgeist, uvod u monetarnu ekonomiju. :lol:
studenat

#45 Re: Novac ni iz cega ?

Post by studenat »

Da li vam je poznato da Sjedinjene Američke Države imaju preko 700 vojnih baza u otprilike 130 zemalja, i da na svoju vojnu indsutriju troše kao cijeli ostali svijet skupa.
Američka je ekonomija ogromna, zbog toga se posljedice onoga što se dešava kod njih, osjećaju u cijelom svijetu.
Ono što je najvažnije, dolar je valuta u kojoj sve zemlje drže svoje rezerve, i jedina valuta u kojoj se kupuje nafta.
Dolar je privatan novac, novčanica Federalnih Rezervi, centralne banke u privatnom vlasništvu.

Rimsko je carstvo živjelo oko 500 godina, Englesko oko 460, a Špansko se održalo oko 400 godina.
Carstva su uvijek nastojala da budu ona koja posuđuju novac, odnosno kreditori.
Američko je carstvo najveći svjetski dužnik. Amerika je zemlja koja najviše posuđuje.
Najviše joj posuđuju i kreditiraju je njeni rivali, Kina, Rusija i zemlje Bliskog istoka.
Ove zemlje ujedno posjeduju i najveće svjetske devizne rezerve, naravno u dolarima, te predstavljaju ogroman dio svjetske populacije.
Američki javni dug, uključivši nepokrivene obveze zdravstvenog i socijalnog osiguranja, iznosi 99.2 triliona dolara.
Američki deficit je oko 700 milijardi dolara. To je dovoljno posuđenog novca za godišnji trošak od 120 milijardi dolara za ratove.
Zašto cijeli ostali svijet kreditima financira Američki militarizam?
Je li to posljedica globalizacije, ili je globalizacija posljedica dolara kao svjetske valute?
Cijeli se svijet bazira na dolaru, sva je trgovina bazirana na dolaru.
I nafta, i političari i hrana, sve se kupuje za dolare. Novčanicom koja ne vrijedi ništa, privatnici koji je štampaju u željenim količinama osvajaju svijet.
Budući da je prvi i najvažniji zupčanik cijelog svijeta, onaj ko njime upravlja, upravlja svijetom, sve ima pod kontrolom.
Kako bi oficijalna vijest o Američkom bankrotu i potpunoj bezvrijednosti dolara sigurno dovela do općeg, trećeg svjetskog rata, a koji zbog nuklearnog oružja Eliti nikako nije u cilju, tako se i inflacijom koja bi daleko trebala nadmašiti onu u Zimbabveu, pomalo a ipak brzo, umjesto Amerike osiromašuje cijeli svijet.

Kako je najveći dio svijeta ipak ogromna masa jadnih i gladnih, siromašnih ljudi, čiji se broj konstantno povećava, sa manje od jednog dolara na dan ili na mjesec, nije bitno; koja skupa sa ovim novim siromasima iz razvijenog svijeta, danas u 21 stoljeću, ne predstavlja ništa drugo nego krah civilizacije, možemo slobodno reći da je trenutak, naslov ove teme, preuzimanje globalne vlasti, tu pred našim vratima i očima:
Novi Svjetski Poredak - Jedna Svjetska Vlada: Kako je 20 stoljeća više nego dovoljno za spoznaju o kolikoj želji za moći i kontroli se radi, Bog nas blagoslovio!

Federalne Rezerve su od kraja 2010 godine, raznim financijskim operacijama upumpale oko 2 triliona dolara na tržište, a Europska Centralna Banka još toliko.
I to nije bilo dovoljno za spas bankarskog sistema? Šta više, banke se danas zadužuju na rekordnim nivoima. Problem zvani dug ćemo riješiti još većim dugom?
Sada se otprilike hefticno pumpa između 30 i 50 milijardi dolara. Može li to trajati vječno? Vječno nije ni potrebno, sistem je već gotovo u cjelosti zaražen neizlječivom bolešću. Bitno je da smo svi bolesni, baš svi, do posljednjeg. Onda će se svi dugovi i zločini lijepo zaboraviti.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 19:39, edited 1 time in total.
ess

#47 Re: Novac ni iz cega ?

Post by ess »

imate ovdje veoma poučan video o kamati, novcu, američkim dolarima i sl. , zanimljivo stvarno.
victom

#48 Re: Novac ni iz cega ?

Post by victom »

Last edited by victom on 01/03/2021 05:50, edited 2 times in total.
Warhead

#49 Re: Novac ni iz cega ?

Post by Warhead »

Kalajdzija wrote:
studenat wrote:Kada dođete po kredit od npr. 500.000 km banka vam ga odobri i doslovno STVORI novih 500.000 km koje prije nisu postojale. Novi novac nastaje vašim zaduživanjem.

i odakle ta iluzija novca dolazi ??

Centralne rezerve
najveća pljačka u historiji ljudskog roda !!!

Greska u koracima bi ti rekao jedan poznati kosarkaski trener sa nasih prostora. Naima vecinu kredita koje odobrava banka fizickim licima dolaze od orocenog novca koje druga fizicka i pravna lica cuvaju na toj banci (dakle likovi poput vecine nas na forumu). Eh sad sto banka stedisama placa 3% kamate a duznicima uzima 6% kamate je klasicna bankarska racunica kojom ostvaruje profit. Naravno, komercijalna banka ima mogucnost i da pozajmi novac od centralne banke koja ima monopol (ali i odgovornost) u stampanju novca, ali i centralnoj banci se placa kamata koja se podesava ekonomskim prilikama.

Svijet je vrlo jednostavan za shvatiti kada imate prave informacije.
Pasha moj solidni. Vidi se da je tvoje znanje ekonomije i bankarskog sistema plitko ko miljacka u augustu. Nego uzmi kakav malo bolji udzbenik pa procitaj o savremenom bankarskom sistemu i multiplikaciji depozita. Da se ne ofiras bezveze.
Donau

#50 Re: Novac ni iz cega ?

Post by Donau »

studenat ba sve sa interneta kopira, sve što napiše :lol: :lol:
Post Reply