Sve sto si napisao nije nikakva tajna, i svako ko se ikada susreo s osnovama ekonomije zna kako monetarni sistem funkcionise
Ljudi su previse optereceni ovim masonima i teorijama zavjere, to je definitivno...
Moderator: anex
A inflacija tu negdjeRtrnOfSalisbury wrote:ekonomska kriza je lako rjesiva: npr izvoz pameti za velike pare i onda uvoz iste za malo manje jer zapad je u stalnom manjku iste.
drugi nacin bi bio recemo: smanjiti kamatu na minimum, recemo 1% za kuce, 2% za auta i 3% za ostalo a rok otplate povecati na 50 godina. traznja bi drasticmo porasla i zaposlili bi ogroman broj ljudstva u gradjevini, auto industriju bi isto razvili do maximuma, privukli bi i strani kapital jer svako bi kupio stan uz 1% kamate. jedino mekdonalds nebi profitiro jer nema kucnu dostavu a cevabdzije i dostavljaci bi zgrtali pare jer treba tolike radnike nahraniti, doduse pitanje je da li bi imali pauzu za gablec od tolikog posla. otvorilo bi se jos folkodiskoteka i svaki vikend bi dolazili pjevaci pa bi i alkoholna industrija napredovala, mogli bi izgraditi jos fakulteta
Problem je sto se to sa ovakvim sistemom ne moze da desi. Strana komercijalna banka koja naizgled predstavlja desetine manjih ce samo crpit resurse iz ove napacene zemlje. Ne moramo znati ni jednu ekonomaku teoriju da kazemo da su zemlja, rad, znanje, hrana i resursi jedne zajednice realno bogadstvo i da tu ne moze biti mjesta spekulantima i lihvarima ako jedna zajednica zeli blagostanje.RtrnOfSalisbury wrote:ekonomska kriza je lako rjesiva: npr izvoz pameti za velike pare i onda uvoz iste za malo manje jer zapad je u stalnom manjku iste.
drugi nacin bi bio recemo: smanjiti kamatu na minimum, recemo 1% za kuce, 2% za auta i 3% za ostalo a rok otplate povecati na 50 godina. traznja bi drasticmo porasla i zaposlili bi ogroman broj ljudstva u gradjevini, auto industriju bi isto razvili do maximuma, privukli bi i strani kapital jer svako bi kupio stan uz 1% kamate. jedino mekdonalds nebi profitiro jer nema kucnu dostavu a cevabdzije i dostavljaci bi zgrtali pare jer treba tolike radnike nahraniti, doduse pitanje je da li bi imali pauzu za gablec od tolikog posla. otvorilo bi se jos folkodiskoteka i svaki vikend bi dolazili pjevaci pa bi i alkoholna industrija napredovala, mogli bi izgraditi jos fakulteta
studenat wrote:Nije to uvjerenje iz bilo kakve propagande. Formalno obrazovanje stvori sljedbenike koji nece mislit svojom glavom vec slijedit pravila. Malo je ljudi koji ce se zapitat zasto je nesto tako...vec tako je i pusti neka kola. Premalo je ljudi koji postavljaju pitanja i traze pokrice zasto je novac takav, zasto kamata takva, zasto se donose odredjeni zakoni.
Primjera radi 70 000 eura kredita na 30 godina, mjesečna rata je 445 eura.
i računam, 30 godina, to je 360 mjeseci X 445 eura... i pao sam na guzicu! za 30 godina, ja im "vratim" 160 200 eura. pa je li to normalno. u biti sa takvom mjesečnom ratom ja im novac vratim za cca 13 god. a ostalih 17 god. otplaćujem kamatu ili šta? .. Da li je to normalno. Nije normalno. Nije normalno ni sto ljudi sute.. Naviklo se da drugi misli za njih. Niko ne postavlja pitanja ni ne poziva na odgovornost zasto je nesto tako. Ako se postavljaju pitanja..nadju se odgovori..ako imamo odgovore trazimo rjesenje...Neko nas je programiro da ne trazimo rjesenje vec da slijedimo sljepo pravila i ne pitaj.
Jedan zanimljiv dokumentarac koji nije nikakva propaganda..a trebalo bi da se zna
http://www.youtube.com/watch?v=zmoerijn ... r_embedded
O kakvom nezadovoljstvu sistemom ti pricas covjece. Daj mi argument da nije tako gdje ljudi ulazuci u nesto sto im stvara samo obaveze i glavobolju, gdje tonu u zivi pijesak svoje tezine. Joo komso ima vecu kucu..hocu i ja..vidi izaso je novi mobitel..7 megapixela...oooo jebote kako ja da to nemam...o kakvom neznanju pricas...hajmo o tome?...mozda si upravu..radi se o neznanju ali sisitematskom...osmisljenom. Ali ako malo razmislimo..poenta cijele price je da se svi vrtimo u jednom zacaranom krugu..za mnoge nema poente..nema pitanja..nema odgovora. Koja je svrha svega..zbog cega..kuda idemo..i dalje ako dobijemo odgovor mozda ce se javit poenta cijele price. Ko ce biti odgovoran kada se cijeli sisitem urusi..ko ce biti odgovoran za glad..ko je odgovoran sto 20 000 djece dnevno umire od gladi a po kapitalistickim zemljama hodaju mrmoti pohlepni zderanja..i opet nezadovoljstvo.metar_drva wrote:meni se čini da je studenat zagrizao zalogaj koji ni sam ne može sažvakat. ima tu svega, nezadovoljstva sistemom (malo ko je zadovoljan osim onih koji profitiraju), malo gledanja dokumentaraca, a boga mi, ima tu i ne znanja. kakvo ba ulaganje u pasivu, šta je pasiva? kuća, auto, šta? o čemu pričamo, uopšte?
Ovo je najblaze receno uvreda odredjenom broju ljudi po vjerskoj osnovi, a to nit' je kulturno, nit' je dozvoljeno po pravilima vecine web-foruma... Da ne spominjem da je jedno veliko generalizovanje, ma sta bilo ko od nas pojedinacno mislio o toj instituciji/institucijama...studenat wrote:Historija ce pokazati da je lazni bankarski kapitalisticki sistem (fractional reserve lending / pravljenje para od vazduha) unazadio ljudsku vrstu vise nego sto je to ucinila katolicka crkva u posljednjih 1000 godina.
De nam objasni ovo boldirano pa cemo vidjeti sta s tobomstudenat wrote:I jos nestoleigh wrote:Zanima me samo da li govoriš na osnovu formalnog obrazovanja iz domena monetarne ekonomije ili pak na osnovu uvjerenja kao rezultata propagande/antipropagande u vidu zeitgeista i sl.? Čisto da znam kako pristupiti problemu.
monetarna ekonomija nije nikakva nauka nego ideja. nema veze sa prirodom i njenim tokom stvari. mozete biti doktor ekonomije i to Vam nece pomoci u cinjenici da su monetarna ekonomija kao i politika zastarjele shodno tehnoloskim dostignucima. u ovom trenutku ljudskog razvoja to je apsurd koji kao rezultat ima stvaranje situacije da 1% ljudi ima 40% svog materijalnog bogatstva svijeta upravo putem te lazne ekonomije. Jos jedan rezultat je da 20 000 dece umire svakog dana od gladi.
Historija ce pokazati da je lazni bankarski kapitalisticki sistem (fractional reserve lending / pravljenje para od vazduha) unazadio ljudsku vrstu vise nego sto je to ucinila katolicka crkva u posljednjih 1000 godina.
De ba pustite momka, vidis da je jos studenat. Jos krv revolucionara tece u njegovim venamaBobi wrote:De nam objasni ovo boldirano pa cemo vidjeti sta s tobomstudenat wrote:I jos nestoleigh wrote:Zanima me samo da li govoriš na osnovu formalnog obrazovanja iz domena monetarne ekonomije ili pak na osnovu uvjerenja kao rezultata propagande/antipropagande u vidu zeitgeista i sl.? Čisto da znam kako pristupiti problemu.
monetarna ekonomija nije nikakva nauka nego ideja. nema veze sa prirodom i njenim tokom stvari. mozete biti doktor ekonomije i to Vam nece pomoci u cinjenici da su monetarna ekonomija kao i politika zastarjele shodno tehnoloskim dostignucima. u ovom trenutku ljudskog razvoja to je apsurd koji kao rezultat ima stvaranje situacije da 1% ljudi ima 40% svog materijalnog bogatstva svijeta upravo putem te lazne ekonomije. Jos jedan rezultat je da 20 000 dece umire svakog dana od gladi.
Historija ce pokazati da je lazni bankarski kapitalisticki sistem (fractional reserve lending / pravljenje para od vazduha) unazadio ljudsku vrstu vise nego sto je to ucinila katolicka crkva u posljednjih 1000 godina.?
Pasha moj solidni. Vidi se da je tvoje znanje ekonomije i bankarskog sistema plitko ko miljacka u augustu. Nego uzmi kakav malo bolji udzbenik pa procitaj o savremenom bankarskom sistemu i multiplikaciji depozita. Da se ne ofiras bezveze.Kalajdzija wrote:studenat wrote:Kada dođete po kredit od npr. 500.000 km banka vam ga odobri i doslovno STVORI novih 500.000 km koje prije nisu postojale. Novi novac nastaje vašim zaduživanjem.
i odakle ta iluzija novca dolazi ??
Centralne rezerve
najveća pljačka u historiji ljudskog roda !!!
Greska u koracima bi ti rekao jedan poznati kosarkaski trener sa nasih prostora. Naima vecinu kredita koje odobrava banka fizickim licima dolaze od orocenog novca koje druga fizicka i pravna lica cuvaju na toj banci (dakle likovi poput vecine nas na forumu). Eh sad sto banka stedisama placa 3% kamate a duznicima uzima 6% kamate je klasicna bankarska racunica kojom ostvaruje profit. Naravno, komercijalna banka ima mogucnost i da pozajmi novac od centralne banke koja ima monopol (ali i odgovornost) u stampanju novca, ali i centralnoj banci se placa kamata koja se podesava ekonomskim prilikama.
Svijet je vrlo jednostavan za shvatiti kada imate prave informacije.