PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Banksy

#26 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Banksy »

Hugo Chavez wrote:Pitanje je da li stanovnici Sarajeva ("građani" ili ne, svejedno je) žele živjeti u čistom gradu?
Da žele, živjeli bi.
Hugo Chavez

#27 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Hugo Chavez »

black wrote:
Hugo Chavez wrote:Pitanje je da li stanovnici Sarajeva ("građani" ili ne, svejedno je) žele živjeti u čistom gradu?
napravi anketu pa vidi, svi ce reci da zele ali pogled na ulice govori drugo :wink:
Anketa mi nije baš na umu, radije inicijativa o pokretanju rasprave na gradskoj i kantonalnoj skupštini.

A "slikovnica" bi bila u funkciji podrške inicijativi.
black

#28 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by black »

Hugo Chavez wrote:
Anketa mi nije baš na umu, radije inicijativa o pokretanju rasprave na gradskoj i kantonalnoj skupštini.

A "slikovnica" bi bila u funkciji podrške inicijativi.
pa eto kao sto rekoh za 'slikovnicu' tako i za tu inicijativu, ekoloska nvo ili slicno pa neka potegnu raspravu u gradskoj skupstini, evo pokusaj sa njima
http://www.ekotim.net/index.php?lang=ba
Ma.Le.Na

#29 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Ma.Le.Na »

pa hajde da organizujemo akciju ciscenja!
hajde da pocistimo NASE Sarajevo
evo ja bi bila spremna zrtvovati vikend da pometemo grad
teAMICA

#30 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by teAMICA »

Ma.Le.Na wrote:pa hajde da organizujemo akciju ciscenja!
Evo ja ću s tobom
Ma.Le.Na

#31 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Ma.Le.Na »

teAMICA wrote:
Evo ja ću s tobom
:thumbup:
Ma.Le.Na

#32 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Ma.Le.Na »

i tu tema staje 8-)

naravno..kao i uvijek :lol: :roll: :roll: :roll: :x
Bloo
Globalna šefica

#33 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Bloo »

Ma.Le.Na wrote:i tu tema staje 8-)

naravno..kao i uvijek :lol: :roll: :roll: :roll: :x

čistimo čistimo u tišini....reče jedan pjesnik
VjecitiStudent

#34 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by VjecitiStudent »

Ja cu ti se pridruziti, ali uz jedan mali uslov:
Akcija ciscenja ima smisla samo ako ce biti pracena trajnim, preventivnim mjerama, koje ce biti uperene na to da sprijece ili barem smanje ponovno bacanje smeca, a to bez drzave nikako nece moci.
Predlazem da napisemo zajednicki jedno pismo koje cemo onda poslati kantonalnim i gradskim vlastima i trazimo prvo od njih odgovor na pitanje, kako oni namjeravaju da rijese ovaj problem.
Last edited by VjecitiStudent on 01/04/2011 13:53, edited 1 time in total.
Ma.Le.Na

#35 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Ma.Le.Na »

:lol: drugim rijecima ...ne zovi me ja ti necu doci :lol:
VjecitiStudent

#36 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by VjecitiStudent »

Ma.Le.Na wrote::lol: drugim rijecima ...ne zovi me ja ti necu doci :lol:
Mladi Svicarci su jedno vrijeme redovno dolazili da ciste Vrelo Bosne, da bi nasa bagra to odmah ponovo zaprljala.
Tek u zadnje vrijeme, kada je ustanova koja se brine koliko-toliko o Vrelu Bosne konacno profunkcionisala, Vrelo Bosne je primjetno cistije.
blue033

#37 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by blue033 »

Ovo nije baš centar grada, ali je blizu. Inače i Bosna po kojoj je ova država dobila ime izgleda isto ovako:

Image

Image
Better Man

#38 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Better Man »

Grad je prljav iz više razloga i odgovornost snose prije svega nekulturni, tj. primitivni građani kako ovog grada, tako i oni iz drugih gradova koji dolaze u Sarajevo koji bacaju raznorano smeće po ulici, zelenilu, rijekama itd. Također odgovornost snose i komunalne službe koje se nisu udostojile da grad saperu od soli i šljunka koji su posipali u toku zime i koje čekaju da to kiša uradi, odnosno oni peru lice isključivo kad krene padati kiša.
VjecitiStudent

#39 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by VjecitiStudent »

Better Man wrote:Grad je prljav iz više razloga i odgovornost snose prije svega nekulturni, tj. primitivni građani kako ovog grada, tako i oni iz drugih gradova koji dolaze u Sarajevo koji bacaju raznorano smeće po ulici, zelenilu, rijekama itd. Također odgovornost snose i komunalne službe koje se nisu udostojile da grad saperu od soli i šljunka koji su posipali u toku zime i koje čekaju da to kiša uradi, odnosno oni peru lice isključivo kad krene padati kiša.
Bijah svjedokom kada su neki ugledni gradjani ovog grada, takoreci cista elita cije slike izlaze po nasim jet set novinama, bacali smece iz stana na ulicu, tako da svaljivati svu krivicu iskljucivo na dosljake je potpuno fulanje teme.
Pasiflora

#40 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Pasiflora »

Uzasno me nervira komentar da treba ocistiti "barem centar grada" Pa, jbt, grad je i Dobrinja i Mojmilo i Alipasino i Otoka i dalje u svim ostalim pravcima...
Na jednoj temi sam napisala da mi iz komsiluka cistimo oko nase zgrade. Neki likovi su me nalijepili u stilu: sto mi to radimo kad vec postoje odgovarajuce sluzbe. Odgovarajuce sluzbe ne rade, korpe na setalistu pored Dobrinjskog potoka ne postoje (bile nekad neke mrezaste pa ih papci pobacali), doduse ima oko zgrada dovoljno kontejnera, ali papak baca smece iako je udaljen 2 metra od kontejnera i td.
I sta sad: zivjeti u smecu ili cistiti? Meni je lakse ocistiti. A EKO policija: njih samo zanima da imas snimljeno kad papak baca smece i tada ce napisati prijavu. Ljudi rade, trce, imaju obaveza - pa nemam ja vremena cucati pred zgradom i cekati da naidje papak! To je valjda posao EKO policije!
VjecitiStudent

#41 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by VjecitiStudent »

sitno wrote:Uzasno me nervira komentar da treba ocistiti "barem centar grada" Pa, jbt, grad je i Dobrinja i Mojmilo i Alipasino i Otoka i dalje u svim ostalim pravcima...
Na jednoj temi sam napisala da mi iz komsiluka cistimo oko nase zgrade. Neki likovi su me nalijepili u stilu: sto mi to radimo kad vec postoje odgovarajuce sluzbe. Odgovarajuce sluzbe ne rade, korpe na setalistu pored Dobrinjskog potoka ne postoje (bile nekad neke mrezaste pa ih papci pobacali), doduse ima oko zgrada dovoljno kontejnera, ali papak baca smece iako je udaljen 2 metra od kontejnera i td.
I sta sad: zivjeti u smecu ili cistiti? Meni je lakse ocistiti. A EKO policija: njih samo zanima da imas snimljeno kad papak baca smece i tada ce napisati prijavu. Ljudi rade, trce, imaju obaveza - pa nemam ja vremena cucati pred zgradom i cekati da naidje papak! To je valjda posao EKO policije!
Neke zapadne zemlje su to rijesile ovako: Za svaku zgradu je jasno naznaceno koji pojas okolnog zemljista joj pripada i za bilo kakvo smece na tom zemljistu, kazna se pise na stanovnike te cijele zgrade.
Da samo znas kako se uredno cuci sa fotoaparatom i vrebaju se papci.
Pasiflora

#43 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Pasiflora »

Bravo @teAMICA, upravo sam to htjela zalijepiti! Evo ljudi, ovako to rade u Tesnju. Kakav bi problem bio da se uradi i u Sarajevu? Gadi mi se pogled na one slike gore sto je zalijepio @blue033 - a takva nam je cijela drzava, ukljucujuci i glavni grad.
@VjecitiStudent - moj muz je pravio ceku sa fotoaparatom liku koji vozi dostavno vozilo i uredno se svaki dan okrece na zelenoj povrsini koju je doslovno iskopao, jer je papku mrsko produziti jos doslovno 10 m do prosirenja da se okrene! Napravio je fotke i poslao prijavu. Nadam se da ce i papka i firmu dobro odrati po novcaniku.
Hugo Chavez

#44 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Hugo Chavez »

Sljedeće što mi se mota po glavi je prijedlog, da se Zakonom predvidi mogućnost, da "višestruki povratnici u obavljanju kriminalnih aktivnosti" društvu dug vrate čišćenjem javnih površina.
BiH-x

#45 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by BiH-x »

Vidite; OVO treba biti naslov teme :bih: (mada znam da onda ne bi bilo ni 10 postova)

U svakom slucaju podrzavam!
Ma.Le.Na

#46 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Ma.Le.Na »

BiH-x wrote:
Vidite; OVO treba biti naslov teme :bih: (mada znam da onda ne bi bilo ni 10 postova)

U svakom slucaju podrzavam!
ma kakvi..ovo ti je ko skupstina..hajde da razgovaramo o tome kako bi trebali razgovarati o mogucim prijedlozima rjesenja

reply je odlican...cudi me da se iko poslije i smio javit na temu :lol:

ehhh....res non verba :roll:
metar_drva

#47 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by metar_drva »

Ma.Le.Na wrote: ma kakvi..ovo ti je ko skupstina..hajde da razgovaramo o tome kako bi trebali razgovarati o mogucim prijedlozima rjesenja

hm, ono što mene čudi je spin osobe koja je prvo vidjela nešto "uvredljivo" u naslovu teme.
no, nebitno, mišljenja sam da ljudi koji čiste i metu ispred svoga praga to rade jer misle da tako treba, a ne da ispadnu cool na forumu.
Ma.Le.Na

#48 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Ma.Le.Na »

metar_drva wrote:
Ma.Le.Na wrote: ma kakvi..ovo ti je ko skupstina..hajde da razgovaramo o tome kako bi trebali razgovarati o mogucim prijedlozima rjesenja

hm, ono što mene čudi je spin osobe koja je prvo vidjela nešto "uvredljivo" u naslovu teme.
no, nebitno, mišljenja sam da ljudi koji čiste i metu ispred svoga praga to rade jer misle da tako treba, a ne da ispadnu cool na forumu.
:D
moje sarajevo nije prljavo
ono mozda nije cisto...mozda je zaprljano ali "prljavo sarajevo" ne zelim da vidim ni u sali napisano..
nisam ja naivna po pitanju cistoce..
ja ispred svog praga pocistim...pa i dalje 8-)

i opet..hajmo se zicat optuzbama i prebacivanjem odgovornosti :D
skupstina...i onda se pitamo sta je njima tamo...a to smo u stvari mi 8-)
Hugo Chavez

#49 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Hugo Chavez »

Na žalost, suština problema je u sljedećoj činjenici: Sarajevo je prljav (ne može se reći zaprljav), svidjelo se to nekome ili ne.

Osjetio sam potrebu podijeliti to sa čitateljima foruma, očekujući konstruktivne prijedloge kako to promijeniti.
VjecitiStudent

#50 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by VjecitiStudent »

Hugo Chavez wrote:Na žalost, suština problema je u sljedećoj činjenici: Sarajevo je prljav (ne može se reći zaprljav), svidjelo se to nekome ili ne.

Osjetio sam potrebu podijeliti to sa čitateljima foruma, očekujući konstruktivne prijedloge kako to promijeniti.
Da napravimo peticiju "Za cist grad", u kojoj cemo traziti jasne mjere od drzavnih organa ali i u kojoj cemo se mi kao gradjani obavezati da uradimo svoj dio posla i koju cemo onda uruciti odgovornima u kantonu, gradu, opcinama?
Post Reply