Sarajevski zargon

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
metronom

#26 Re: Sarajevski zargon

Post by metronom »

Ja sam pomislio da je neki glumac snimio skec, nesto tipa nadrealisti. Nek prica ko sta hoce, ono je presmijesno :lol:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#27 Re: Sarajevski zargon

Post by ladyblue18 »

Sh'a e ba dje je problem? :D

Ja sam iz srca carsijanerske price i nema mi nista ludje od toga. :D
Naravno da ne pricam tako, ali u zezanciji s rajom znam jako dobro odglumiti da se svi shebu. :lol: :D
I moram reci da sam plaho ponosna na to. :D

Ne dam svoju mahalsku ni za sta. :mrgreen:
Ma.Le.Na

#28 Re: Sarajevski zargon

Post by Ma.Le.Na »

ladyblue18 wrote:Sh'a e ba dje je problem? :D

Naravno da ne pricam tako, ali u zezanciji s rajom znam jako dobro odglumiti da se svi shebu. :lol: :D

:kiss: :kiss: :kiss: :D :D :D :thumbup:
ladyblue18

#29 Re: Sarajevski zargon

Post by ladyblue18 »

Ma.Le.Na wrote:
:kiss: :kiss: :kiss: :D :D :D :thumbup:
Ko zna zna :kravata: :kiss:
because_of_you

#30 Re: Sarajevski zargon

Post by because_of_you »

Ja nisam odavde, ali taj način govora mi je simpatičan :thumbup:

Neki dan u tramvaju, stoje dvojica, za neke karte dogovaraju, ovaj jedan haman da ima neku štelu čim može "nabaviti koliko treba", i ispričaše se oni pravo, sve po ovom, kako rekoste "sarajevskom žargonu", i ode ovaj jedan iz tramvaja, govori njemu "hajd vozdra", ovaj odgovara "normaaala" :D :D Baš mi bi neobično da je "normala" pozdrav :D :D

I malo fali da počnem koristiti jarrane, ocammm, baaaa i tako :D :D Doduše, baa već koristim, ali u pisanom obliku 8-)
Last edited by because_of_you on 31/03/2011 11:45, edited 2 times in total.
Vernes_AMG

#31 Re: Sarajevski zargon

Post by Vernes_AMG »

Za one koji nisu gledali , lik je kralj :-D

Najbolji mi je dio kad ga onaj novinar pita je li vidio kako izgleda taj momak kad je pao. Pa kad mu odgovori : Eo vako :lol:

SadaMeHuseine

#32 Re: Sarajevski zargon

Post by SadaMeHuseine »

Mozda sam ja star....mozda sam izhlapio, ali sam rodjen i odrastao u Sarajevu. Koliko mi se čini, NIKAD prije rata se nije "pričalo" kao sada...
Ocam'...
Alaaaa'mi...
Sestre mi....
Musafa mi...

Itd,itd,itd....

Ponavljam,mozda sam star ,ali i ako sam stra, to mi daje za pravo da mogu tvrditi neke stvari.Sarajlije su bile poznate po svom slengu, sarajevsko "sha mai" je bilo prepoznato od Djerdapa do Triglava, bilo je slatko i ubitačno za koke na moru...
Ovo što sada imamo je rogobatno, nakaradno, oporo i nadasve antipatično.

Sada kada hoću da kažem poznato sarajevsko BA, obavezno dodam riječ "tačka" prije BA, možda zvuči malo drugačije...
Richard Peti

#33 Re: Sarajevski zargon

Post by Richard Peti »

zanimljivo je kako niko ne koristi izraz papak, i sta to znaci "sarajevsko dijete" by default gradjanin
ja nikad nikoga nisam cuo da kaze zenicko, tuzlansko, bihacko, mostarsko dijete :oops:

referenca nekih ljudi je fakultet, gitara, fotografija... a nekih je ona: rodjen sam tu na carasiji wtf :shock:

al eto, on prica ovako i to je u redu a Melisa onako prica pa ja seljanka :run:
pringless

#34 Re: Sarajevski zargon

Post by pringless »

Ovaj svjedok je saber pravi, al ovo je najace od 1.07 kad pita jesil ga vidio kako izgleda :D

A evo jedan pravi sarajlija i sarajevski zargon

Last edited by pringless on 31/03/2011 11:50, edited 1 time in total.
harisaga

#35 Re: Sarajevski zargon

Post by harisaga »

Frajer je presmijesan,brze naocale,frizurica,pokreti.sav mi je u fazonu nadrealista.Meni je smijesno kad cujem da onako neko prica,jer su to najcesce neki likovi koji zele da se vidi (a bogami i cuje ;D) da su sa carsije.Ko eto,to nesto znaci XD.Razumijem ja ,kad neko koristi neke uzrecice tipicne za ovo podrucje,ali kad onako usitni,to mi je fkt smijesno ;D.
palamuda

#36 Re: Sarajevski zargon

Post by palamuda »

Ovaj što je postavio temu garant ne govori Saarjevski, čim ti misliš i glumiš kako ćeš pričati među rajom kako ćeš pričati ko magistar ti si obični glumac i štimaš jezik okolini. Ovaj frajer ovako priča pa taman da ga pošalješ na Sorbonu i da mu prikačiš pet doktorata.
lerdi

#37 Re: Sarajevski zargon

Post by lerdi »

Gospoda Ministarka wrote:Sinoc se Indira Kučuk-Sorguč, novinarka i spisateljica, poziva na svoj pedigre i porijeklo sa Carsije, i to iz najstarijeg naselja u gradu nije mala stvar :roll: , e doticna dama nema taj sarajevski zargon tj. nema akcenat, ne koristi "ba" "s'aaa" i sl. i ne mlatara rukama, osporavate li joj porijeklo? :D
E, mene sad zanima, ovi sto se pozivaju na "sarajevski zargon" i na tu titulu "biti iz Sarajeva", sta kazete na to kad neko kome su iz "najstarijeg naselja u gradu" osporava Vasu "titulu" jer su Vasi ili Vi dosli iz "sela i planine" kako ista rece, poslje 1950e?
Jedino dotična gospođa osporava nekome indentitet. Njoj niko to nije osporio, a da se upavo u dijelu grada odakle dotična potiče priča ovako tog je i ona svjesna. Odrastao na čaršiji i ne bi dao ovog žargona nizašta. Malo šatrologije, "šu,še,šaa" vikendom na kafi sa rajom i čovjeku se duša napoji nakon sedmice formalnog razgovora sa ljudima. Oni koji osporavaju ovaj žargon su upravo ljudi koji su sami sebi digli repove, nosem paraju oblake i smatraju da su nešto bolji,ljepši, kulturniji od "mahalaša" i "klošara" kako ih oni nazivaju. Nema mi ništa gore nego kad čovjek bježi od onoga što jeste.
ladyblue18

#38 Re: Sarajevski zargon

Post by ladyblue18 »

dzemmo wrote:zanimljivo je kako niko ne koristi izraz papak, i sta to znaci "sarajevsko dijete" by default gradjanin
ja nikad nikoga nisam cuo da kaze zenicko, tuzlansko, bihacko, mostarsko dijete :oops:

referenca nekih ljudi je fakultet, gitara, fotografija... a nekih je ona: rodjen sam tu na carasiji wtf :shock:

al eto, on prica ovako i to je u redu a Melisa onako prica pa ja seljanka :run:
Pa jesam, rodjena sam na Carsiji i ponosna sam na to, ako je to nekome problem sta cu ja, i sumnjam da je nekome referenca njegovo mjesto boravka ili prebivalista ali eto sta god je nekome draze da misli pa nek misli. :-)

Sto se tice tih sa dvostrukim arsinima, Melisa-ovaj lik, njima na cast. :oops:

@pipi-vremena se mjenjaju, ali ja ba cujem i sada bar 20-30 puta dnevno, dok sha mai i ne bas, u pravu si.

@ostali-kako ste krenuli sa cascenjem haman pa ce tema pod kljuc brze nego sto sam mislila.
ibizza

#39 Re: Sarajevski zargon

Post by ibizza »

govorim onom..."šošonu" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma.Le.Na

#40 Re: Sarajevski zargon

Post by Ma.Le.Na »

ibizza wrote:govorim onom..."šošonu" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
because_of_you

#41 Re: Sarajevski zargon

Post by because_of_you »

Šošon je nešto vezano za security, reče mi prijatelj koji radi u tim vodama ;-)
madner

#42 Re: Sarajevski zargon

Post by madner »

Carsija nije samo do Marijin Dvora, nego postoji i visinska granica. Svi iznad idu u grad :D
Ma.Le.Na

#43 Re: Sarajevski zargon

Post by Ma.Le.Na »

because_of_you wrote:Šošon je nešto vezano za security, reče mi prijatelj koji radi u tim vodama ;-)
mmmm ne :D
Ma.Le.Na

#44 Re: Sarajevski zargon

Post by Ma.Le.Na »

madner wrote:Carsija nije samo do Marijin Dvora, nego postoji i visinska granica. Svi iznad idu u grad :D
8-) naravno :lol: :lol:
corsa

#45 Re: Sarajevski zargon

Post by corsa »

ŠoŠon je izraz za sandzaklije. :wink:
ultima_palabra

#46 Re: Sarajevski zargon

Post by ultima_palabra »

Inače su mi odbojni afektirani ljudi... pričaj kako hoćeš, samo se nemoj derati :roll: To je baš u Sarajevu fenomen... idu dva lika i jedan urla, izdire se na drugog, kontaš Bog zna šta je... na kraju ispadne da mu ovaj objašnjava šta je jučer ručao ili tako nešto :D

Što se tiče ovog lika "očevica", trebao je malo prilagoditi način izražavanja tragičnom događaju i televiziji, ako se ne drogira. Ako je na nečemu, onda ništa :roll:
Filter

#47 Re: Sarajevski zargon

Post by Filter »

ladyblue18 wrote:Sh'a e ba dje je problem? :D

:thumbup:
ladyblue18

#48 Re: Sarajevski zargon

Post by ladyblue18 »

Shoshon je najjaci. :D

Inace, vjerovatno rijetko ko zna da postoji pleme americkih indijanaca sa imenom Shoshoni. :D
Ma.Le.Na

#49 Re: Sarajevski zargon

Post by Ma.Le.Na »

ako se pozelite carsijskog zargona svrtite u Barcode kod slatkog coseta..ili kako se vec zove :D
ladyblue18

#50 Re: Sarajevski zargon

Post by ladyblue18 »

Ma.Le.Na wrote:ako se pozelite carsijskog zargona svrtite u Barcode kod slatkog coseta..ili kako se vec zove :D
Jes jes, Barcode. :D
Locked