"Željo": Slovenci grade novi stadion!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

herbion

#26 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by herbion »

Kako vas ne mrzi supljirati,niti stadiona niti para od Dzeke.Stadion na Otoci se uveliko radi.Jbg mi niti se hvalimo ali lagano idemo i napredujemo.
ultima_palabra

#27 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by ultima_palabra »

herbion wrote:Kako vas ne mrzi supljirati,niti stadiona niti para od Dzeke.Stadion na Otoci se uveliko radi.Jbg mi niti se hvalimo ali lagano idemo i napredujemo.
Ko vi, ti i Gracić? :oops:
MHAB

#28 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by MHAB »

Čuo sam da je problem sa ovim projektom vezan za južnu stranu stadiona. Jug se mora prema projektu ukopavati, a prema nekim preliminarnim studijama to bi pokrenulo klizište. Valjda je potrebna prvo detaljna studija prije starta, jer ukoliko je stvarno klizište to dramatično poskupljuje projekt i čini ga ekonomski neisplativim za ovog potencijalnog investitora.
zecko_kupuz

#29 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by zecko_kupuz »

MHAB wrote:Čuo sam da je problem sa ovim projektom vezan za južnu stranu stadiona. Jug se mora prema projektu ukopavati, a prema nekim preliminarnim studijama to bi pokrenulo klizište. Valjda je potrebna prvo detaljna studija prije starta, jer ukoliko je stvarno klizište to dramatično poskupljuje projekt i čini ga ekonomski neisplativim za ovog potencijalnog investitora.
Nikad nije bilo hajra od one zaobilaznice. Prokleta da je. :D
upaljac01

#30 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by upaljac01 »

herbion wrote:Kako vas ne mrzi supljirati,niti stadiona niti para od Dzeke.Stadion na Otoci se uveliko radi.Jbg mi niti se hvalimo ali lagano idemo i napredujemo.

jeli istina da ce gracic kupit djeci gondole da mogu ici po loptu
johntra

#31 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by johntra »

upaljac01 wrote:

jeli istina da ce gracic kupit djeci gondole da mogu ici po loptu
:lol: :lol: :lol: :lol:
Haris.ba

#32 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by Haris.ba »

MHAB wrote:Čuo sam da je problem sa ovim projektom vezan za južnu stranu stadiona. Jug se mora prema projektu ukopavati, a prema nekim preliminarnim studijama to bi pokrenulo klizište. Valjda je potrebna prvo detaljna studija prije starta, jer ukoliko je stvarno klizište to dramatično poskupljuje projekt i čini ga ekonomski neisplativim za ovog potencijalnog investitora.
Geološki nalazi i ta studija su urađeni, ima i 5 godina. Problem su pare. Sve se to može uraditi, ali košta. Možda i dvaput skuplje od npr. sjeverne tribine.
branimir stulic

#33 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by branimir stulic »

pa neka pomaknu prema sjeveru... zasto da ukopavaju na jugu...pogotovo sto ce, kako kazu, stadion biti na gornjim etazama...
Static-X

#34 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by Static-X »

Meni nije jasno ovih tipova koji pricaju nemoze se.
Sta se to danas nemozes, ovdje je samo bitno da se ima novca dovoljno uloziti i da slovenci zele izgraditi nam stadion. Ako treba visice u zaraku, problem neki stadion izgraditi i malo okoline ocistiti..
ROTOR 9

#35 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by ROTOR 9 »

Rotirati stadion za 90 stepeni.. tako da sjeverna i juzna tribina., budu najvece.. mislim zbog publike tako i treba.. dobilo bi se na prostoru svakako.. bilo bi puno shire oko stadiona i izbjeglo se potencijalno kliziste.. :thumbup:
neki

#36 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by neki »

ROTOR 9 wrote:Rotirati stadion za 90 stepeni.. tako da sjeverna i juzna tribina., budu najvece.. mislim zbog publike tako i treba.. dobilo bi se na prostoru svakako.. bilo bi puno shire oko stadiona i izbjeglo se potencijalno kliziste.. :thumbup:
:roll:
neki wrote: :lol: :-)
pravilo svih pravila kod projektovanja stadiona il bilo kakvog ozbiljnijeg fudbalskog igralista je da je duza osovina okrenuta u smjeru sjever-jug. Zasto? Pitaj golmana
BHF_Manijak

#37 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by BHF_Manijak »

ROTOR 9 wrote:Rotirati stadion za 90 stepeni.. tako da sjeverna i juzna tribina., budu najvece.. mislim zbog publike tako i treba.. dobilo bi se na prostoru svakako.. bilo bi puno shire oko stadiona i izbjeglo se potencijalno kliziste.. :thumbup:
A sta ces sa novoizgradjenom dvoranom?! Skuplja pita neg' tepsija, opet nista ne bi dobio s tim...
lajkujMe

#38 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by lajkujMe »

Informacija iz prve ruke, znam jednog iz uprave zelje, pare su osigurane, ko ce graditi osigurano je ali ih J... spora administracija, ganjaju desetine dozvola i to traje mjesecima u ovoj zemlji gradnja pocinje ako bog da cim se te administrativne prepreke uklone, jbg nemogu ga na crno graditi nije to kuca na brdu :lol:
respo

#39 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by respo »

neki wrote:
pravilo svih pravila kod projektovanja stadiona il bilo kakvog ozbiljnijeg fudbalskog igralista je da je duza osovina okrenuta u smjeru sjever-jug. Zasto? Pitaj golmana
znas sta kaze konstruktor golmanu kad se on pozali na sunce?
stavi kacket pa brani
ne bi bio prvi ni posljednji
neki

#40 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by neki »

respo wrote:
neki wrote:
znas sta kaze konstruktor golmanu kad se on pozali na sunce?
stavi kacket pa brani
ne bi bio prvi ni posljednji
:lol:
sarajevsko_pivo

#41 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by sarajevsko_pivo »

Pisi propalo????
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#42 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by JoseMujica »

ja se ipak nadam da će Željo uspjeti izgraditi moderan stadion i da će Olimpic imati normalan stadion, a žao mi je da je Sarajevo ostalo vezano za Koševo koje pod hitno treba ozbiljnu rekonstrukciju
Arma-Sarma

#43 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by Arma-Sarma »

Fenomenalan objekat će ovom gradu priuštiti najtrofejniji bosanskohercegovački klub

Image

Image

Image

Image

http://www.sarajevo-x.com/media/images/ ... 4.3_mn.jpg
lajkujMe

#44 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by lajkujMe »

Arma-Sarma wrote:Fenomenalan objekat će ovom gradu priuštiti najtrofejniji bosanskohercegovački klub

Image

Image

Image

Image
[/quote]

sta je ba ovo :shock:
sarajevsko_pivo

#45 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

^^ Stadion i shoppingcentar, inace Energoplan je ozbiljan investitor!
respo

#46 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by respo »

sve se bojim da ce ovako biti al ajd eto vidjet cemo
ja se nadam da ce biti al cisto sumnjam poznajuci nas
sarajevsko_pivo

#47 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

respo wrote:sve se bojim da ce ovako biti al ajd eto vidjet cemo
ja se nadam da ce biti al cisto sumnjam poznajuci nas
Moguce da bude, ako Energoplan vec raproda shoppingcentar, sve je do opcine, kantona i grada.
respo

#48 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by respo »

sve je moguce al znajuci nas kao sto rekoh sve dok neki arapi izgleda ne dodju kod nas su sve obecanja i suplja prica
sarajevsko_pivo

#49 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Lijepo,ali skupo; Za rusenje Grbavice treba 350.000, za izgradnju fali 16 miliona eura
--------------------------------------------------------------------------------

Radni sastanak i multimedijalna prezentacija projekta novog stadiona FK Željezničar održana je jučer u hotelu Sarajevo. Pored predstavnika slovenske kompanije Energoplan, te čelnika kluba sa Grbavice na pomenutoj prezentaciji pojavio se i ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić, kao i predsjedavajući Komiteta za normalizaciju N/FS BiH Ivica Osim koji je stigao u pratnji supruge Asime.

Prezentaciji je nazočio i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, bivši predsjednik Plavih.

Kompanija Energoplan prezentirala je projekat kompleksa na Grbavici koji bi sadržavao moderan fudbalski stadiona kapacitete do 24.000 gledatelja i šoping centra. Sve na površini od skoro 50.000 kvadratnih metara.

Prema brojkama koje su prezentirali Slovenci, kompletna investicija bila bi teška oko 74 miliona eura (kapacitet 24.000 gledatelja, parking prostor od 650 mjesta, šoping centar na oko 30.000 kvadratnih metara).

Stadion bi ostao u vlasništvu Željezničara dok bi šoping centar bio na raspolaganju investitoru koji bi ga prodao. Parking prostor bio bi zajednički. Što se novca tiče, Slovenci bi prodajom poslovnih prostora mogli namaći oko 58 miliona eura (2.000 eura kvadrat, bruto), dok bi za ostatak od 16 miliona eura morao da se pobrine Željezničara, odnosno nadležne institucije u Kantonu Sarajevo.

Po segmentima, kako je prezentirano, izgradnja stadiona koštala bi 30 miliona eura, izgradnja šoping centra 28 miliona eura, a izgradnja garaža oko 6 miliona eura.

Rušenje postojećeg zdanja stadiona Grbavica, izračunali su Slovenci, koštalo bi oko 350.000 eura.

Nakon prezentacije, uslijedila je diskusija. Sabahudin Žujo, aktuelni predsjednika Plavih, nije se složio oko nekoliko detalja.

"Problem je tih 16 miliona eura. Jer, ono što smo mi ponudili prilikom prvih razgovora, kada smo i zatražili ovaj nacrt projekta, jeste zemljište na jednoj od najatraktivnijih lokacija u glavnom gradu BiH. Postavlja se pitanje je li nam isplatnije ostati bez 30.000 kvadrata i 16 miliona eura, što za naše uslove nije ni mali novac, ili možda prodati kompletno zemljište na kojem je sada stadion i pomoćni teren i s tim novcem jednostavno napraviti novi stadion na drugoj lokaciji. Jer, zemljište koje sada klub ima u svom vlasništvu vrijedi ne manje od 30 miliona eura", kazao je Žujo.

Žuji se svidjelo idejno rješenje kompleksa, dok takav slučaj nije bio sa Kemalom Kozarićem, koji je također diskutovao.

Kozariću se nije svidjelo to što su šoping i stadion bili jedna cjelina, a prije svega jer je sa sjeverne strane šoping centar „zagrlio tribinu“, na kojoj su trenutno poslovni prostori, kojih u novom zdanju ne bi bilo ispod te tribine.

U predloženom projektu, Željezničaru bi ostali na rentanje poslovni prostori na cijeloj istočnoj i na cijeloj južnoj tribini stadiona. Na zapadnoj tribini bile bi klupske prostorije.

Što se tiče izgradnje, predstavnici Energoplana tvrde da je kompletna projekat moguće realizirati za godinu i pol dana, najduže dvije.

VIP lože bile bi smještene na zapadnoj tribini. Ispod VIP loža predviđen je prostor za novinare na centralnom dijelu tribine (oko 900 kvadratnih metara). Prostora za VIP lože bilo bi na istom nivou i na istočnoj tribini.
bosanska senzacija

#50 Re: "Željo": Slovenci grade novi stadion!

Post by bosanska senzacija »

Umjesto FC sad komotno mogu staviti ŠC( Šoping Centar) Željezničar, mislim da se Merkatoru već tresu noge. :-)
Post Reply