Kraj religije?
-
radostan dan
#26 Re: Kraj religije?
Kraj religije nije moguć.
- bijela
#27 Re: Kraj religije?
Tensai wrote:Zar je 19.01.2001. bio prije jedno stoljeće?Kako vrijeme leti.
- nosara
#28 Re: Kraj religije?
Kako moze bit kraj jednoj tako isplativoj djelatnosti...?
Sve dok se obrcu milijarde, firma ce radit... Trzisna utakmica je i u ovom segmentu drustva uveliko u toku, sredstva se ne biraju, lova, koja pristize vagonima, se ne stedi...
S druge strana, covjek treba da progleda, a to je pitanje evolucije i protoka vremena...
Trajace biznis...
Sve dok se obrcu milijarde, firma ce radit... Trzisna utakmica je i u ovom segmentu drustva uveliko u toku, sredstva se ne biraju, lova, koja pristize vagonima, se ne stedi...
S druge strana, covjek treba da progleda, a to je pitanje evolucije i protoka vremena...
Trajace biznis...
- avicena
#29 Re: Kraj religije?
nosara wrote:Kako moze bit kraj jednoj tako isplativoj djelatnosti...?![]()
Trajace biznis...
Ulaži sada u 'dionice'...bit ćeš pravo dobar za nekoliko decenija.
- nosara
#30 Re: Kraj religije?
Nikad nisam vrtio haram pare, pa necu ni po stare dane...avicena wrote:nosara wrote:Kako moze bit kraj jednoj tako isplativoj djelatnosti...?![]()
Trajace biznis...
- avicena
#31 Re: Kraj religije?
Mislio sam na dionice što se naplaćuju Tamo, ali nejse....nosara wrote:Nikad nisam vrtio haram pare, pa necu ni po stare dane...avicena wrote:nosara wrote:Kako moze bit kraj jednoj tako isplativoj djelatnosti...?![]()
Trajace biznis...
- nosara
#32 Re: Kraj religije?
Ti bio pa vidio...? Daj mi jednog koji je naplatio, a da moze dokazat, odma' odoh svom rabinu...avicena wrote:Mislio sam na dionice što se naplaćuju Tamo, ali nejse....nosara wrote:Nikad nisam vrtio haram pare, pa necu ni po stare dane...avicena wrote:
- avicena
#33 Re: Kraj religije?
Objasnio sam na drugim temama kakav je spoznajni proces, a sada pričamo o onome što si ti započeo. Da li je isplativo ili nije? Po Pasaklovoj opkladi ja jesam i ovdje i tamo pravo dobar.nosara wrote:
Ti bio pa vidio...? Daj mi jednog koji je naplatio, a da moze dokazat, odma' odoh svom rabinu...
• Vjeruješ u Boga.
Ako Bog postoji, ideš u raj poslije smrti; što znači da imaš beskrajnu dobit.
Ako Bog ne postoji, gubiš; tvoj gubitak je konačan i samim tim zanemarljiv.
• Ne vjeruješ u Boga.
Ako Bog postoji, ideš u pakao; gubitak je beskrajan.
Ako Bog ne postoji, tvoja dobit je konačna i samim tim zanemarljiva.
- horion_bosona
#34 Re: Kraj religije?
Sam tekst ne govori da ce religija globalno da postane irelevantna vec u pomenutih 9 zemalja (Australia, Austria, Canada, the Czech Republic, Finland, Ireland, the Netherlands, New Zealand and Switzerland).
NIN je vise nego jasno objasnio da religija kao produkt ljudskog drustva i njegov sastavni dio od gotovo samog nastanka civilizacije, ne moze da iscezne upravo zbog odredjenih datosti drustva koji opet proisticu iz ljudske prirode.
Medjutim meni se uvijek namece razmisljanje kad su ovakve stvari u pitanju: Kako to da je u zemljama (ove nabrojane plus jos poneka) sa najmanjim uticajem religije tj. najvecim postokom deklarisanih ateista zivotni standard izrazito visok, stopa kriminaliteta niza od ostatka svijeta, obrazovanost stanovnistva skoro 99%...?
Da li je ovo rezultat prostog zanemarivanja religije ili viseg nivoa samosvjesti ljudi koji zive u tim drustvima? Da li su ta drustva upravo zbog marginalnog uticaja religije sve manje "organska drustva" a sve vise "udruzenja slobodnih pojednica" koji namjerno potpisuju svojevrsni "drustveni ugovor"? Da li je religija kao faktor "drustvenog centrizma" prepreka pojednicu na putu podizanja samosvjesti i "vracanja individualiteta"?
off topic: da napomenem nisam zagovrnik pukog liberalizma, libertarijanizma ili anrahizma (u raznim bojama i formama
)
NIN je vise nego jasno objasnio da religija kao produkt ljudskog drustva i njegov sastavni dio od gotovo samog nastanka civilizacije, ne moze da iscezne upravo zbog odredjenih datosti drustva koji opet proisticu iz ljudske prirode.
Medjutim meni se uvijek namece razmisljanje kad su ovakve stvari u pitanju: Kako to da je u zemljama (ove nabrojane plus jos poneka) sa najmanjim uticajem religije tj. najvecim postokom deklarisanih ateista zivotni standard izrazito visok, stopa kriminaliteta niza od ostatka svijeta, obrazovanost stanovnistva skoro 99%...?
Da li je ovo rezultat prostog zanemarivanja religije ili viseg nivoa samosvjesti ljudi koji zive u tim drustvima? Da li su ta drustva upravo zbog marginalnog uticaja religije sve manje "organska drustva" a sve vise "udruzenja slobodnih pojednica" koji namjerno potpisuju svojevrsni "drustveni ugovor"? Da li je religija kao faktor "drustvenog centrizma" prepreka pojednicu na putu podizanja samosvjesti i "vracanja individualiteta"?
off topic: da napomenem nisam zagovrnik pukog liberalizma, libertarijanizma ili anrahizma (u raznim bojama i formama
- Decerto
- Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.
#35 Re: Kraj religije?
Danas gledam film o Napoleonu,i neki general rece,ljudi su superiorna bica,oni su stvorili boga na svoju sliku,a ne bog njih na njegovu,mi kaznjavamo,ili oprastamo.Neki lik jutros postavi neki ''dokumentarac'' o tsunamiju u Japanu i kaze da je to kazna allaha.Sta su to japanci uradili pa da to zasluse,ja prvi kazem,screw that god.avicena wrote:Objasnio sam na drugim temama kakav je spoznajni proces, a sada pričamo o onome što si ti započeo. Da li je isplativo ili nije? Po Pasaklovoj opkladi ja jesam i ovdje i tamo pravo dobar.nosara wrote:
Ti bio pa vidio...? Daj mi jednog koji je naplatio, a da moze dokazat, odma' odoh svom rabinu...![]()
![]()
• Vjeruješ u Boga.
• Ne vjeruješ u Boga.
-
radostan dan
#36 Re: Kraj religije?
Kraj religije nije moguć jer to jednostavno nije u ljudskoj prirodi.
Postojeća može biti zamjenjena nekom ili nečim drugim, ali njen definitivni odlazak je nemoguć.
Postojeća može biti zamjenjena nekom ili nečim drugim, ali njen definitivni odlazak je nemoguć.
- nosara
#37 Re: Kraj religije?
Strah i interes...avicena wrote:Objasnio sam na drugim temama kakav je spoznajni proces, a sada pričamo o onome što si ti započeo. Da li je isplativo ili nije? Po Pasaklovoj opkladi ja jesam i ovdje i tamo pravo dobar.nosara wrote:
Ti bio pa vidio...? Daj mi jednog koji je naplatio, a da moze dokazat, odma' odoh svom rabinu...![]()
![]()
• Vjeruješ u Boga.
• Ne vjeruješ u Boga.
- Nele9
#38 Re: Kraj religije?
Englez...ne seri. Tvoj komentar iako je upućen na ˝odredjenog˝ boga je ipak uvredljiv za mnoge.Decerto wrote:Danas gledam film o Napoleonu,i neki general rece,ljudi su superiorna bica,oni su stvorili boga na svoju sliku,a ne bog njih na njegovu,mi kaznjavamo,ili oprastamo.Neki lik jutros postavi neki ''dokumentarac'' o tsunamiju u Japanu i kaze da je to kazna allaha.Sta su to japanci uradili pa da to zasluse,ja prvi kazem,screw that god.avicena wrote:Objasnio sam na drugim temama kakav je spoznajni proces, a sada pričamo o onome što si ti započeo. Da li je isplativo ili nije? Po Pasaklovoj opkladi ja jesam i ovdje i tamo pravo dobar.nosara wrote:
![]()
• Vjeruješ u Boga.
• Ne vjeruješ u Boga.
A, da si religiozan kao što nisi, razmislio bi o tome šta smo to učinili da nam bude idila...i dali bi nam i to bilo interesantno.
- Brankovac
#39 Re: Kraj religije?
Religija nikad ne može izumrijeti jer je ljudska potreba da vjeruje u nešto. To je dio ljudske prirode. Kad je bio pračovjek u pećini vjerovao je u nešto, danas u doba ove silne tehnologije i silnih teorija relativnosti i velikog praska ljudi opet vjeruju u nešto. Znači to je ljudska prirodna potreba da se vjeruje u nešto, da se pripada nekoj religiji. Sasvim normalna stvar.
- avicena
#40 Re: Kraj religije?
Po ovom tvom sada ja sjedim i tresem se od straha pa zato vjerujem, a ti si junačina zato što ne vjeruješ. Uh, da te čuja sada Hamza, Omer, Ali...nosara wrote:
Strah i interes...Isto kao na Wall Street-u...
Ti se i dalje svojim dionicama kockaš dok ja idem na ziher.
- Decerto
- Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.
#41 Re: Kraj religije?
Nije on junak,a ti kukavica,nego je on pametan,a ti glupavicena wrote:Po ovom tvom sada ja sjedim i tresem se od straha pa zato vjerujem, a ti si junačina zato što ne vjeruješ. Uh, da te čuja sada Hamza, Omer, Ali...nosara wrote:
![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#42 Re: Kraj religije?
samo se nadajte.......dok je svijeta biće i budala
- BHF_Manijak
#43 Re: Kraj religije?
Dokad ce se ba ovdje vise trpiti vrijedjanje svakojakih likova onako kako im se prohtije, dokad ce se vjernici nazivati budalama/papcima/debilima/kretenima?????
Nema ni srednje zavrseno a ono ce nekog nazivati budalom...Pola vjernika skolovanije i pismenije od njih/njega a ono se naslo da etiketira... 
- Bloo
- Globalna šefica
#44 Re: Kraj religije?
BHF_Manijak wrote:Dokad ce se ba ovdje vise trpiti vrijedjanje svakojakih likova onako kako im se prohtije, dokad ce se vjernici nazivati budalama/papcima/debilima/kretenima?????![]()
Nema ni srednje zavrseno a ono ce nekog nazivati budalom...Pola vjernika skolovanije i pismenije od njih/njega a ono se naslo da etiketira...
pa to je uzajamo...kao navijaci Sarajeva i Zelje
-
hadzun
#45 Re: Kraj religije?
poruka je jasna...aferim!avicena wrote:Govorili su i Niče i Marks slično, ali nešto ne štima. Prije samo jedno stoljeće...
...a danas...
samo bih dodao da se ne može desiti "kraj vjere" (osim pred kraj vremena, kako to islam nagovještava), jer i tzv socijalisti koji zagovaraju kraj religije to mudro pakuju pod krinkom u nadi da će njihova religija "ateizam" nadjačati i preuzeti prioritet...to je krajnji cilj ove propagande...
i ko što neko reče, ova budalaština i naslov je u rangu debilne priče Željo il Sarajvo!!!
- Bloo
- Globalna šefica
#46 Re: Kraj religije?
hadzun wrote:avicena wrote:Govorili su i Niče i Marks slično, ali nešto ne štima. Prije samo jedno stoljeće...
poruka je jasna...aferim!
samo bih dodao da se ne može desiti "kraj vjere" (osim pred kraj vremena, kako to islam nagovještava), jer i tzv socijalisti koji zagovaraju kraj religije to mudro pakuju pod krinkom u nadi da će njihova religija "ateizam" nadjačati i preuzeti prioritet...to je krajnji cilj ove propagande...![]()
i ko što neko reče, ova budalaština i naslov je u rangu debilne priče Željo il Sarajvo!!!
što ti svega udrobi
-
VerticalHairFactor
#47 Re: Kraj religije?
Teško da će nestati religije - vjerovatno da će oslabiti utjecaj tradicionalno organizirane religije, ali će taj utjecaj biti transformiran i osjetan na neki drugi način. Sa druge strane "duhovno iskustvo", u najširem smislu, neće nikada nestati. Mnogi vele da će se u krajnjoj liniji ljudi dijeliti na deiste i ateiste, odnosno agnostike u većoj mjeri.
Vjerujem da će crkva oslabiti, naročito na Zapadu, s tim da će na Istoku tradicionalne interpretacije biti potisnute u korist novog poimanja vjerskih tekstova i istočnjačke filozofije.
Vjerujem, sa druge strane, da će antagonizam između abrahamanskih vjera i njihovih tradicionalnih sljedbenika - koliko god oni bili praktikanti ili ne - i dalje postojati, svejedno što je taj antagonizam u svome korjenu besmislen i potvrđuje pravilo da se "rođaci" najviše mrze, iako ni sami ne znaju šta ono bješe razlog tako velikom neprijateljstvu...
Vjerujem da će crkva oslabiti, naročito na Zapadu, s tim da će na Istoku tradicionalne interpretacije biti potisnute u korist novog poimanja vjerskih tekstova i istočnjačke filozofije.
Vjerujem, sa druge strane, da će antagonizam između abrahamanskih vjera i njihovih tradicionalnih sljedbenika - koliko god oni bili praktikanti ili ne - i dalje postojati, svejedno što je taj antagonizam u svome korjenu besmislen i potvrđuje pravilo da se "rođaci" najviše mrze, iako ni sami ne znaju šta ono bješe razlog tako velikom neprijateljstvu...
- loxem
#48 Re: Kraj religije?
sto nema onaj smajli sto se udara cekicem u glOOvu-Decerto wrote:I sta zelis pokazati tim slikama ? Ljudi su to izgradili,svojim rukama,a ne neki all-seeing magic wizard.
- because_of_you
#49 Re: Kraj religije?
Decerto wrote:Nije on junak,a ti kukavica,nego je on pametan,a ti glupavicena wrote:Po ovom tvom sada ja sjedim i tresem se od straha pa zato vjerujem, a ti si junačina zato što ne vjeruješ. Uh, da te čuja sada Hamza, Omer, Ali...nosara wrote:
![]()
A ti si nadri pametnjaković
-
Tensai
#50 Re: Kraj religije?
Ateizam je religija kao što je ćelavost boja kose.hadzun wrote:poruka je jasna...aferim!avicena wrote:Govorili su i Niče i Marks slično, ali nešto ne štima. Prije samo jedno stoljeće...
...a danas...
samo bih dodao da se ne može desiti "kraj vjere" (osim pred kraj vremena, kako to islam nagovještava), jer i tzv socijalisti koji zagovaraju kraj religije to mudro pakuju pod krinkom u nadi da će njihova religija "ateizam" nadjačati i preuzeti prioritet...to je krajnji cilj ove propagande...![]()