Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zgembo_sa

#26 Re: ljetne gume

Post by zgembo_sa »

chuchumbamayumbe wrote:
zgembo_sa wrote:Ma nigdje veze... Cak i guma sa 5 godina starosti je i dalje nova ako nije upotrebljavana i ako je pravilno skladistena. Pustite se mitova o starim gumama.
Cek malo, po tome ispada da je guma stara 50 godina ispravna i tehnicki sigurna za koristenje, pod uslovom da je pravilno skladistena?
Pogledaj malo bolje povrsinu gume koja je stajala 5 godina i nije koristena, i uporedi je sa novom gumom, istog tipa.
U Velikoj Britaniji i Njemackoj (gdje su ove stvari definisane zakonom) se kao nove prodaju do 5 godina stare gume. U principu je guma napravljena da zadrzava svoja svojstva oko 12 godina u slucaju nekoristenja, naravno postoje odredjena odstupanja, ali tu je to negdje. Ne treba pretjerivati pa sad praviti poredjenja sa 50 godina starim gumama. Ali par godina stara guma je sasvim solidna, jer je sigurno neces koristiti do njenog krajnjeg vijeka trajanja.

A ako postoje razlike u nekoristenim istim gumama, jedne novijeg datuma, a jedne recimo 5 godina starosti, onda ta guma nije skladistena pravilno. Proizvodjaci daju jasne upute kako se guma treba skladistiti. Zato naravno treba paziti gdje kupujete gume.
dugi

#27 Re: ljetne gume

Post by dugi »

Kumho KU31 Ecsta, vrhunska guma za normalnu cijenu. Po svim testovima je u rangu sa premium markama a jeftinija je 25-30%.

Image
Lesli Eldridž

#28 Re: ljetne gume

Post by Lesli Eldridž »

kone

#29 Re: ljetne gume

Post by kone »

Imate li kakvu preporuku za dobre ljetne gume 195/65/15?Nisam nesto ogranicen sa parama,ali ne bih sad najskuplje :-D ,ali vala i daleko od najjeftinijih.
ado-šampion

#30 Re: ljetne gume

Post by ado-šampion »

dugi wrote:Kumho KU31 Ecsta, vrhunska guma za normalnu cijenu. Po svim testovima je u rangu sa premium markama a jeftinija je 25-30%.

Image
Jest jaro, ali kad pređeš s njom 10-20 hiljada km, hoće li onda biti u rangu s premium markama? Ja sam se tako kad sam uzimao gume ložio na Nokian, finska guma, na svim testovima ekstra, jeftinija od premium marki, al onda kroz razgovor s neki ljudima, i ovdje na forumu, fakat se zapitam šta mi garantuje da taj Nokian neće bit kita kad s njim pređem 15 hiljada. I na kraju uzmem Pirelli, koje su bile 20 KM skuplje, i i sad nakon pređenih 10 hiljada su ekstra.

@Kone

O kojem se autu radi? Marka, model, snaga? Pošto gledam ADAC-ov test u toj dimenziji ali oni su iz nekog razloga testirali s brzinskom oznakom V (do 240 km/h), iako danas nema auta koje može ići toliko da ima gume u toj dimenziji.

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... ageID=8772

Ovo ti možda može pomoći. Dimenzija nije ta, ali je brzinska oznaka ona koja vjerovatno tebi treba. Udari po ovom pa šta nađeš da ti se isplati. Kako možeš skontati iz gornje priče, ja bih izbjegavao manje poznate marke. Dodaj ovdje i Pirelli P6, koji je uvijek u vrhu, a i to bi ti bila i moja preporuka.
kone

#31 Re: ljetne gume

Post by kone »

@Ado,reno laguna,1,6 motor---Hvala na preporuci.Znas li koliko se krece ova pirelijeva p6 guma i ima li kakva kvaka kod kupovine ovih guma??Tu mislim na nesto kao sa Savinim gumama u mjestu prouzvodnje i tako to :-D (slovenija,poljska--te relacije :D )
ado-šampion

#32 Re: ljetne gume

Post by ado-šampion »

kone wrote:@Ado,reno laguna,1,6 motor---Hvala na preporuci.Znas li koliko se krece ova pirelijeva p6 guma i ima li kakva kvaka kod kupovine ovih guma??Tu mislim na nesto kao sa Savinim gumama u mjestu prouzvodnje i tako to :-D (slovenija,poljska--te relacije :D )
Nema na čemu. Pirelli je ozbiljna firma, tako da nema šanse da se razlikuje guma proizvedena u Sloveniji, od one proizvedene u Poljskoj :)

Sava na Stupu ima solidan asortiman, http://www.sava.ba, drže Pirelli, Michelin, GoodYear, Bridgestone, Fulda... P6 je brzinska oznaka H i to je do 210 km/h. Pošto je Lagnuna 1.6, možeš ići i na brzinsku oznaku T (do 190 km/h) i u tom slučaju možeš uzeti P4 ili P3000 (ako ih još ima), koje su jeftinije. Ja imam P3000 na svom autu, koje je brzo kao i tvoja Laguna i odlične su. Pošalji mail Savi s upitom za cijene, ili nazovi ako ti se žuri.
kone

#33 Re: ljetne gume

Post by kone »

Hvala jos jednom ;-) Znaci p4 ili p3000,a ako njih ne bude,onda uzimam p6.Cekam samo 16.04 i ide odmah zamjena :)
kaubojstina

#34 Re: ljetne gume

Post by kaubojstina »

Goodyear F1 - vrhunska obuca!!! Nisam ih mog'o izderat'. Da nisu pocele bit' bucne na autoputu, isa 45k milja na njima...mor'o sam se oprostiti. Jednom prilikom, tokom rutinskog sedmicnog pregleda, nas'o sam ekser duzine 3-4 cm u jednoj gumi. Tehnicki...voz'o sam sedam dana sa ekserom u gumi da nije ama bas nimalo pustila zraka. Toliko sam bio zadovoljan da sam uzeo jos jedan set. A da o performansi po kisi i ne govorim...
Image
:thumbup:
dugi

#35 Re: ljetne gume

Post by dugi »

ado-šampion wrote:
dugi wrote:Kumho KU31 Ecsta, vrhunska guma za normalnu cijenu. Po svim testovima je u rangu sa premium markama a jeftinija je 25-30%.

Image
Jest jaro, ali kad pređeš s njom 10-20 hiljada km, hoće li onda biti u rangu s premium markama? Ja sam se tako kad sam uzimao gume ložio na Nokian, finska guma, na svim testovima ekstra, jeftinija od premium marki, al onda kroz razgovor s neki ljudima, i ovdje na forumu, fakat se zapitam šta mi garantuje da taj Nokian neće bit kita kad s njim pređem 15 hiljada. I na kraju uzmem Pirelli, koje su bile 20 KM skuplje, i i sad nakon pređenih 10 hiljada su ekstra.

@Kone

O kojem se autu radi? Marka, model, snaga? Pošto gledam ADAC-ov test u toj dimenziji ali oni su iz nekog razloga testirali s brzinskom oznakom V (do 240 km/h), iako danas nema auta koje može ići toliko da ima gume u toj dimenziji.

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... ageID=8772

Ovo ti možda može pomoći. Dimenzija nije ta, ali je brzinska oznaka ona koja vjerovatno tebi treba. Udari po ovom pa šta nađeš da ti se isplati. Kako možeš skontati iz gornje priče, ja bih izbjegavao manje poznate marke. Dodaj ovdje i Pirelli P6, koji je uvijek u vrhu, a i to bi ti bila i moja preporuka.
A jesi li ti nekad mogao uporediti gume "lijevih" proizvodjaca sa premium gumama. Mislim uporediti istovremeno i pod istim vremenskim uslovima, kad su nove i kad su presle 10-20 hiljada. Ako jesi molim te predoci nam rezultate tvojih mjerenja. Ili su mozda ti ljudi sa kojima si pricao testirali gume pa su te posavjetovali. A ko tebi garantuje da taj Pirelli koji je na testu losiji od npr. Nokiana nece biti jos losiji nakon 20 hiljada km.
ado-šampion

#36 Re: ljetne gume

Post by ado-šampion »

dugi wrote:
A jesi li ti nekad mogao uporediti gume "lijevih" proizvodjaca sa premium gumama. Mislim uporediti istovremeno i pod istim vremenskim uslovima, kad su nove i kad su presle 10-20 hiljada. Ako jesi molim te predoci nam rezultate tvojih mjerenja. Ili su mozda ti ljudi sa kojima si pricao testirali gume pa su te posavjetovali. A ko tebi garantuje da taj Pirelli koji je na testu losiji od npr. Nokiana nece biti jos losiji nakon 20 hiljada km.
Jaro imao sam Savu S2 i to je (izvini na izrazu) bila karina guma nakon što sam s njom prešao 10-15 hiljada. Još se sjećam kako sam jednog dana na Bjelašnici s tim istim gumama koje se vode kao dobre na snijegu (što kao nove i jesu) na utabanom snijegu umalo sjebao i sebe i auto, bio sam i prošao. Auto, nakon što nije moglo dalje uzbrdo, kad sam se zaustavio počelo klitat nazad nizbrdo! Katastrofa! A Sava je u rangu tog Kumha. I kao nova je bila solidna čak i na ledu. Za Pirelli ti ja garatujem, imam ih na autu kao što rekoh. Jaro ove Pirelli gume koje ja imam su bile bolje na testu od Nokiana, ali marginalno, tako da sam ja mislio uzet Nokian pošto je jeftiniji, i na kraju sam se odlučio za Pirelli koji je bio 20 KM skuplji. Ja sam uvijek za "marka" gume. Ako ništa, IME mi garantuje kvalitet.
dugi

#37 Re: ljetne gume

Post by dugi »

ado-šampion wrote:
dugi wrote:
Jaro imao sam Savu S2 i to je (izvini na izrazu) bila karina guma nakon što sam s njom prešao 10-15 hiljada. Još se sjećam kako sam jednog dana na Bjelašnici s tim istim gumama koje se vode kao dobre na snijegu (što kao nove i jesu) na utabanom snijegu umalo sjebao i sebe i auto, bio sam i prošao. Auto, nakon što nije moglo dalje uzbrdo, kad sam se zaustavio počelo klitat nazad nizbrdo! Katastrofa! A Sava je u rangu tog Kumha. I kao nova je bila solidna čak i na ledu. Za Pirelli ti ja garatujem, imam ih na autu kao što rekoh. Jaro ove Pirelli gume koje ja imam su bile bolje na testu od Nokiana, ali marginalno, tako da sam ja mislio uzet Nokian pošto je jeftiniji, i na kraju sam se odlučio za Pirelli koji je bio 20 KM skuplji. Ja sam uvijek za "marka" gume. Ako ništa, IME mi garantuje kvalitet.
Ako si vozio S2 po ljetu nije ni cudo da su se potrosile tako brzo. Jesi li provjerio saru kad ti se to desilo. Kolika je bila dubina sare.
Mozda bi ti se isto desilo i sa istrosenim Michelinom ko zna. Hvala Bogu pa si dobro prosao.
Nedavno sam citao test zimskih guma svih cjenovnih kategorija. Testirali su nove gume i onda su presli 10000 km i testirali te iste gume ponovo.
Redosljed je bio otprilke isti i kao kad su gume bile nove. Mjerili su cak i kako se brzo gume trose i sjecam se da se Michelin istrosio sa 9mm na 7.9mm a GoodYear se istrosio sa 9mm na 7mm i iako je GoodYear bio istroseniji imao je bolje rezultate u svim disciplinama pa cak i pri kocenju na snijegu.
Sava nije ni blizu Kumha, osim mozda cijenom.
Naravno da ime garantuje kvalitet medutim ima imena koja nisu premium ali se polako probijaju na premium trziste.
Ova Kumho KU31 je u vrhu u svim testovima, ja sam nedavno kupio set i motiracu ih ovih dana pa cu vidjeti koliko su tacni rezultati testova. :D
btw. imao sam i ja Pirelli P6000 i nisam bio zadovoljan
Last edited by dugi on 12/04/2009 08:40, edited 1 time in total.
Boycie

#38 Re: ljetne gume

Post by Boycie »

195/65/15 91 H Exellence MPC -
97,00 KM s montažom
Ima li neko iskustva sa ovim gumama?
ado-šampion

#39 Re: ljetne gume

Post by ado-šampion »

dugi wrote: Ako si vozio S2 po ljetu nije ni cudo da su se potrosile tako brzo. Jesi li provjerio saru kad ti se to desilo. Kolika je bila dubina sare.
Mozda bi ti se isto desilo i sa istrosenim Michelinom ko zna. Hvala Bogu pa si dobro prosao.
Nedavno sam citao test zimskih guma svih cjenovnih kategorija. Testirali su nove gume i onda su presli 10000 km i testirali te iste gume ponovo.
Redosljed je bio otprilke isti i kao kad su gume bile nove. Mjerili su cak i kako se brzo gume trose i sjecam se da se Michelin istrosio sa 9mm na 7.9mm a GoodYear se istrosio sa 9mm na 7mm i iako je GoodYear bio istroseniji imao je bolje rezultate u svim disciplinama pa cak i pri kocenju na snijegu.
Sava nije ni blizu Kumha, osim mozda cijenom.
Naravno da ime garantuje kvalitet medutim ima imena koja nisu premium ali se polako probijaju na premium trziste.
Ova Kumho KU31 je u vrhu u svim testovima, ja sam nedavno kupio set i motiracu ih ovih dana pa cu vidjeti koliko su tacni rezultati testova. :D
btw. imao sam i ja Pirelli P6000 i nisam bio zadovoljan
Dobra je bila šara, jaro znam bar nešto o autima, ne bih krenuo na Bjelašnicu po snijegu da imam istrošene gume na autu. Nije to samo Sava, znam da sam se jedno vrijeme ložio i na Toyo gume, isto bile u vrhu na testovima, R610 ili tako nešto, davno je bilo, onda sam pročitao masu komenara u magazinima i na forumima kako su te gume kita kad se malo istroše. Kad sam ja uzimao gume za svoje auto, ove Pirelli što sam uzeo, s kojim sam jako zadovoljan, bile su 118 KM, Nokian je bio 100 KM, Bridgestone 135, Michelin 149... čak i ona kukuruzna GT3 od Goodyeara je bila oko 120. 80 KM razlika ovog Pirellija u odnosu na Nokian za set guma nije neka, a makar sam siguran da sam uzeo gume koje neće biti kita za 20 hiljada, koje se neće deformisat (opet Sava)...
skojotovski

#40 Re: ljetne gume

Post by skojotovski »

na kraju, kupio Dunlop Sport Maxx
cajazv

#41 Re: ljetne gume

Post by cajazv »

nema guma losih, bar za nase uslove. Bitno je da su nove, da se ljeti voze ljetne a zimi zimske
cajazv

#42 Re: ljetne gume

Post by cajazv »

u biti za nase zslove nema losih guma. Bino je da su nove, ljetne ljeti , zimi zimske i da odgovaraju vozilu na kojem se koriste
Gile Šampion

#43 Re: ljetne gume

Post by Gile Šampion »

VR6 wrote:Svi su to dobri proizvodjaci i sta god uzmes, neces pogrijesiti.

I najlosije ljetne su mnogo bolje od zimskih...
Ma šta kažeš,ma šta kažeš... :shock:
:lol: :lol: :lol: :lol:
tatoo

#44 Re: ljetne gume

Post by tatoo »

cajazv wrote:u biti za nase zslove nema losih guma. Bino je da su nove, ljetne ljeti , zimi zimske i da odgovaraju vozilu na kojem se koriste
Ima i te kako. Sava ljetna je smece na kvadrat, kisa padne, pa ko da sanke vozis - i to 40km/h :shock:
tatoo

#45 Re: ljetne gume

Post by tatoo »

Na gumama se ne stedi i Ado je tu u pravu, premium je premium. . .
Sajo---:

#46 Re: ljetne gume

Post by Sajo---: »

moja preporuka je Continental Sport Contact 3. Vozio sam je 3 ili 4 hiljade kilometara i to je uvjerljivo najbolja guma na kojoj sam bio.

Zbog prirode posla često mijenjam automobile, pa samim tim i "gume". Vozio sam i na Goodyear-u i Dunlopu i Bridgestoneu i ostalim "high-end" gumama i to na njihovm najskupljim verzijama. Razlike izmedju svih tih guma su gotovo neprimijetne (ukoliko se bas ne uzima dusa i autu i gumi), ali moj glas ide za Continental Sport Contact 3, jer se u većini vremenskih uslova ponasa slicno. Ni veće promjene temperature, a ni nesto drugaciji sastav asfalta ne utjecu puno na nju. Stavise, izgleda kao da se "prilagodjava" odredjenim vremenskim prilikama (Goodyear, recimo, nema takvu efikasnost i prvi od svih pocinje pokazivati znake "slabljenja". Continentalov Sport Contact 3 se inače serijski postavlja na Audija RS4 čini mi se, a mercedes ga koristi za SLK (uključujući AMG-ovu verziju). Kada bi ja birao gumu za svoj auto, zasigurno bi uzeo Sport Contact 3.

Sto se tiče zimskih, prema mom iskustvu najbolje se pokazao Dunlopov Winter Sport 3D.

Ukoliko auto koristis na normalan nacin nece biti problema ni sa jednom od tih guma, a ukoliko hoces maksimum izaberi ili Continental Sport Contact 3 ili Pirreli P Zero Nero.
U svakom slučaju, sretno u izboru.
jefferson

#47 Re: ljetne gume

Post by jefferson »

Sajo---: wrote:moja preporuka je Continental Sport Contact 3. Vozio sam je 3 ili 4 hiljade kilometara i to je uvjerljivo najbolja guma na kojoj sam bio.

Zbog prirode posla često mijenjam automobile, pa samim tim i "gume". Vozio sam i na Goodyear-u i Dunlopu i Bridgestoneu i ostalim "high-end" gumama i to na njihovm najskupljim verzijama. Razlike izmedju svih tih guma su gotovo neprimijetne (ukoliko se bas ne uzima dusa i autu i gumi), ali moj glas ide za Continental Sport Contact 3, jer se u većini vremenskih uslova ponasa slicno. Ni veće promjene temperature, a ni nesto drugaciji sastav asfalta ne utjecu puno na nju. Stavise, izgleda kao da se "prilagodjava" odredjenim vremenskim prilikama (Goodyear, recimo, nema takvu efikasnost i prvi od svih pocinje pokazivati znake "slabljenja". Continentalov Sport Contact 3 se inače serijski postavlja na Audija RS4 čini mi se, a mercedes ga koristi za SLK (uključujući AMG-ovu verziju). Kada bi ja birao gumu za svoj auto, zasigurno bi uzeo Sport Contact 3.

Sto se tiče zimskih, prema mom iskustvu najbolje se pokazao Dunlopov Winter Sport 3D.

Ukoliko auto koristis na normalan nacin nece biti problema ni sa jednom od tih guma, a ukoliko hoces maksimum izaberi ili Continental Sport Contact 3 ili Pirreli P Zero Nero.
U svakom slučaju, sretno u izboru.
Ja sam ih isto promjenio puno ali ne bi se bas slozio s tobom u tome da striktno gleda na Conti Sport Contact 3.
Ne sporim da je to vrhunska guma, ali "problem" te gume je sto je predvidjena kao sto si spomenuo za vrhunska auta sa vrhunskim performansama! Ta guma ce se pokazati losije na jednoj Octaviji 1.9tdi nego Bridgestone Turanza ER300 zbog brzinskih indexa itd, te ostati potpuno ne iskoristena!
Ja bi isao u tom slucaju sa Conti PremiumContact 2 ili Pirelli P6 ili Bridgestone Turanza.
Sto se tice zimskih guma, ja licno sam bio najzadovoljniji sa Good Year Ultra Grip 6 a poslije sa jos boljim GY UG 7!
DinoA

#48 Re: ljetne gume

Post by DinoA »

Vozim na Continental Sport Contact 3 u dimenzijama 215/45/17 i odlicne su,dobro leze,nisu nimalo bucne al imaju jednu malu manu sto se brzo trose,barem brze od michelin.
Drvosjeca iz Dejcica

#49 Re: ljetne gume

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja prije par dana pazario u Savi na Stupu Good Year Eagle NCT5, solidna guma za nezahtjevne vozace, dimenzije 205/55 R16. Cijena prava sitnica, na akciji 109,00KM. :)

http://eu.goodyear.com/uk_en/tires/repo ... /index.jsp

Image
LeKo

#50 Re: ljetne gume

Post by LeKo »

Super si ti druže pazario, NCT5 je u svoje vrijeme bila jedna od najboljih guma. I ja sam sad na slatkim mukama za gume, dim. 215/45/17 ima li kakve akcije u Savi za ovu dim?
Post Reply