PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

poznanik

#26 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by poznanik »

zvrcak wrote:i ja sam za neku radikalniju opciju bar sad na pocetku, jer da napravimo azil velicine Marsalke malo je koliko je lutalica!!!
Možeš li nam dati barem približan broj pasa lutalica sa sarajevskih ulica, po tvojoj procjeni? Koliko je to lutalica?
zvrcak

#27 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by zvrcak »

Znam da ih na Alipasinu na trgu u c fazi ima 6-7, da ih u ferhadiji na 2 mjesta ima po 7-8, u logavinoj ih ima 15-tak od vrha do dna, a gore kod onog granapa na vrhu sigurno ima 10.... to je ono sto ja znam, i gdje sam ih primjetio... A svaka procjena je glupost, dok ih neko SVE ne pofata i ne obiljezi, a mislim da je to nemoguce!
poznanik

#28 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by poznanik »

zvrcak wrote:Znam da ih na Alipasinu na trgu u c fazi ima 6-7, da ih u ferhadiji na 2 mjesta ima po 7-8, u logavinoj ih ima 15-tak od vrha do dna, a gore kod onog granapa na vrhu sigurno ima 10.... to je ono sto ja znam, i gdje sam ih primjetio... A svaka procjena je glupost, dok ih neko SVE ne pofata i ne obiljezi, a mislim da je to nemoguce!
Naravno da je nemoguće procijeniti broj pasa lutalica po ulicama Sarajeva, ali je i besmisleno iznositi cifre od 1.000 do 10.000 takvih pasa.

Ako neko ne zna, psi se pomjeraju svakodnevno u potrazi za hranom i sigurnošću (od progona čovjeka), tako da jedan čopor viđen i "prebrojan" u jednom naselju, sutra već može biti ponovo brojan u drugom naselju.

Samo nadležna Higijeničarska služba komunalnog preduzeća može utvrditi konačan broj pasa nakon intervencije i njihovog prikupljanja, shodno i zakonu i pravilniku o svojim obavezama.
mayab

#29 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by mayab »

Lud i ponosan wrote:PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Hendrix

#30 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by Hendrix »

Džaba vam to sve, kada će se javiti neka nevladina,neprofitabilna,nenadjebiva,nepotrebna organizacija koju finansiraju plemeniti evropljani i razvaliti vam sve to pričom o pravima životinja. i usklađivanjem sa evropskim standardima.

Ja sam stvarno ljubitelj životinja, mačke obožavam a i cuke normala, ali postoji razlika između Divljeg zapada sa lutalicama koji su na svakom ćošku i priče o pravima životinja koju na propagiraju i uvaljuju ''eksperti''.
Niko ne želi ovde da se životinje muče ali se mora stati u kraj više ovakvoj situaciji, neki dijelovi grada sa čoporima pored kontejnera podsjećaju na scene iz Fallout igre.

U ovoj zemlji veća prava imaju trenutačno cuke nego ljudi. :roll:
HomeArt

#31 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by HomeArt »

Dok su postojali sintori nije bilo peticija.
teAMICA

#32 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by teAMICA »

Čekajte ljudi malo...
Kao prvo, ne možeš napisat "ne ulazeći u to kakav je Zakon o dobrobiti životinja", a tražiti nešto. Moraš ih pozvat na Zakon, npr:
"POGLAVLJE IX. ZAŠTITA NAPUŠTENIH I IZGUBLJENIH ŽIVOTINJA
Član 27.
(Napuštene i izgubljene životinje)
(1) Napuštenim i izgubljenim životinjama potrebno je osigurati adekvatan smještaj i
veterinarsko-zdravstvenu pomoć.

Član 28.
(Skloništa za životinje)
(1) Vlasnik skloništa za životinje dužan je:
a) osigurati dovoljnu količinu hrane i vode za životinje;
b) osigurati veterinarsko–zdravstvenu zaštitu životinja;
c) osigurati dovoljno životnog prostora za svaku životinju i omogućiti joj dovoljno
kretanja;
d) voditi evidenciju o svakoj zbrinutoj životinji;
e) voditi evidenciju o svakoj udomljenoj životinji;
f) izvršiti obaveznu sterilizaciju i kastraciju svih pristiglih napuštenih i izgubljenih
životinja nakon isteka roka iz stava (2) ovog člana;
g) primati prijave o napuštenim i izgubljenim životinjama;
h) angažirati se na udomljavanju životinja i pronalaženju vlasnika;
i) mikročipovati svaku pristiglu životinju ako ona već nije mikročipovana.
(2) Imalac životinje ima pravo zahtijevati povrat životinje koja je nađena i smještena u
sklonište osam dana od dana smještanja u sklonište, u protivnom životinja se može dodijeliti
drugom zainteresiranom licu.
(3) Lice koje udomi pronađenu životinju dužno je potpisati izjavu o udomljavanju
životinje.
(4) Sklonište za životinje osniva fizičko ili pravno lice, jedinica lokalne samouprave,
općina, grad, kanton ili entitet.
(5) Nadležni upravni organ kantona, grada ili općine izdaje dozvolu za formiranje
skloništa za životinje, na osnovu uputstva koje propisuje nadležno ministarstvo, a na prijedlog
Ureda, te vodi upisnik skloništa za životinje.

Član 30.
(Finansiranje skloništa i higijenskih servisa)
Skloništa i higijenski servisi finansiraju se iz:
a) budžeta entiteta, kantona, gradova i općina;
b) drugih vidova finansiranja (donacije, pokloni itd.)."

To kako će oni riješiti je njihov problem. Treba izaći sa zahtjevom da se izgradi azil, sklone lutalice sa ulica i dati rok. Iskreno mi je pomalo glupo ono sa zatvorenicima da oni obučavaju pse :?
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#33 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by antimobbing »

downtoearth wrote: U protivnom podnijecu tuzbu protiv Grada i Kantona Sarajevo za psihicke i emocinoalne boli te dugorocne posljedice koje ovo stanje ima po moje dijete, mog psa, moju suprugu i mene
Tako je, samo konkretno jer ideja je super. :thumbup:

Dosta više ubleha i ublehaša.

Idemo odmah svi građani u akciju.

Možeš li nam svima konkretno napisati tužbu i ovdje postirati kao i adresu gdje da je predamo.

Sve nam detaljno objasni.
švicarska

#34 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by švicarska »

Možda ću zazvučati okrutno , ali stvarno mislim da bi bilo puno jeftinije i po građane i po budžet kako Kantona , tako i ostalih nivoa vlasti da se kupi municija i da se psi pobiju.Jako apsurdno zvuči kada vam neko kaže da ih se ne smije dirati jer to nije po zakonu , kao poštuje se taj zakon , a nijedan drugi u ovoj državi se ne poštuje.Trebamo u budžetu obezbijediti sredstva za azil , ishranu i smještaj pasa , a imamo gladne djece , penzionere koji kopaju po kontejnerima.Treba ih likvidirati , a svi oni dušebrižnici koji ih štite neka ih vode svojoj kući i nek se brinu o njima ,. svako po 2-3 , pa ne bi bilo problema.Ja znam da mi ne dao Bog napadnu dijete , pobila bih ih sve pa onda ako treba i platila kaznu ali bih osjećala da sam zaštitila svoje dijete na neki način
lgG

#35 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by lgG »

švicarska wrote:Možda ću zazvučati okrutno , ali stvarno mislim da bi bilo puno jeftinije i po građane i po budžet kako Kantona , tako i ostalih nivoa vlasti da se kupi municija i da se psi pobiju.Jako apsurdno zvuči kada vam neko kaže da ih se ne smije dirati jer to nije po zakonu , kao poštuje se taj zakon , a nijedan drugi u ovoj državi se ne poštuje.Trebamo u budžetu obezbijediti sredstva za azil , ishranu i smještaj pasa , a imamo gladne djece , penzionere koji kopaju po kontejnerima.Treba ih likvidirati , a svi oni dušebrižnici koji ih štite neka ih vode svojoj kući i nek se brinu o njima ,. svako po 2-3 , pa ne bi bilo problema.Ja znam da mi ne dao Bog napadnu dijete , pobila bih ih sve pa onda ako treba i platila kaznu ali bih osjećala da sam zaštitila svoje dijete na neki način
tako neki fini roditelj kaze pa onda dovede dzukca svom djetetu, jer dijete zeli, mora mu se ugoditi, a poslije kad taj dzukac ne bude intereasntan vise posalje ga na ulicu i ko je kriv, dzukac je kriv, treba ih pobiti sve..
german_sa

#36 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by german_sa »

ma tužit opštine!
♥ Julianna ♥

#37 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by ♥ Julianna ♥ »

antimobbing wrote:
downtoearth wrote: U protivnom podnijecu tuzbu protiv Grada i Kantona Sarajevo za psihicke i emocinoalne boli te dugorocne posljedice koje ovo stanje ima po moje dijete, mog psa, moju suprugu i mene

Možeš li nam svima konkretno napisati tužbu i ovdje postirati kao i adresu gdje da je predamo.

Naći advokata i podnijeti kolektivnu tužbu.Jeftinije je kad se troškovi podjele.
A drugo, zaboli Grad i Kanton za tužbu, al zato bar za sebe treba korist izvući, ako ništa satisfakciju duši pa makar ni feninga ne dobila.
I tako treba sa svakim problemom u ovom gradu i državi gdje ima imalo osnova. Kad već protesti ne pale.
Kad je onaj mogao tužiti Boga, možemo vala i mi Božijeg slugu.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#38 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by ladyblue18 »

Molim vas drzite se teme!
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#39 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by ladyblue18 »

švicarska wrote:Možda ću zazvučati okrutno , ali stvarno mislim da bi bilo puno jeftinije i po građane i po budžet kako Kantona , tako i ostalih nivoa vlasti da se kupi municija i da se psi pobiju.Jako apsurdno zvuči kada vam neko kaže da ih se ne smije dirati jer to nije po zakonu , kao poštuje se taj zakon , a nijedan drugi u ovoj državi se ne poštuje.Trebamo u budžetu obezbijediti sredstva za azil , ishranu i smještaj pasa , a imamo gladne djece , penzionere koji kopaju po kontejnerima.Treba ih likvidirati , a svi oni dušebrižnici koji ih štite neka ih vode svojoj kući i nek se brinu o njima ,. svako po 2-3 , pa ne bi bilo problema.Ja znam da mi ne dao Bog napadnu dijete , pobila bih ih sve pa onda ako treba i platila kaznu ali bih osjećala da sam zaštitila svoje dijete na neki način
17. Mar. 2011. 13:07 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma”
» švicarska

7 dana
downtoearth

#40 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by downtoearth »

♥ Julianna ♥ wrote:
antimobbing wrote:

Naći advokata i podnijeti kolektivnu tužbu.Jeftinije je kad se troškovi podjele.
A drugo, zaboli Grad i Kanton za tužbu, al zato bar za sebe treba korist izvući, ako ništa satisfakciju duši pa makar ni feninga ne dobila.
I tako treba sa svakim problemom u ovom gradu i državi gdje ima imalo osnova. Kad već protesti ne pale.
Kad je onaj mogao tužiti Boga, možemo vala i mi Božijeg slugu.
Ideja autora ovog Zahtjeva je da se vlasti upozore da smo mi ozbiljni, da imaju zadnju sansu prije podnosenja tuzbi i zato su dati neki rokovi. Znaci treba naglasiti da ako oni propuste prvi rok najhitnijih mjera ide tuzba. Isto tako ovakav tekst treba objaviti u medijima ili ne znam sta bi vec bilo najbolje sredstvo da im se skrene paznja da je situacija ozbiljna.
I da mislim da bi zatvorenici pruzili mnogo ljubavi i paznje tim psima. Naravno govorim o nekom procentu svih zatvorenika ali bi to bilo definitivno dobro i za same zatvorenike.
Nemojte ocekivati da se ovim Zahtjevom sve definira ali pokazuje da se obuhvatne mjere mogu poduzeti i da jedino sustavno rjesenje moze dovesti do cilja
♥ Julianna ♥

#41 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by ♥ Julianna ♥ »

To se zove opomena pred tužbu. Evo opomenuti su.
downtoearth

#42 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by downtoearth »

♥ Julianna ♥ wrote:To se zove opomena pred tužbu. Evo opomenuti su.
da samo oni to jos ne znaju. kako da saznaju. i to da osjete da je to zaista, i da se radi o vecem broju, jer jedino ako se boje za svoje fotelje ili za pare nesto ce, mozda, :evil: i uraditi
♥ Julianna ♥

#43 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by ♥ Julianna ♥ »

Pa evo , nek portal izađe u susret, objavi ovo pismo, a onda nađe se advokat koji će sastaviti tužbu i zastupati u predmetu.
anana

#44 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by anana »

Nova sam ali li rado bi se ukljucila.Dvoumila sam se da li poceti ovdje ili na temu pasa lutalica.Kako god ovdje cu....
Vezano za proestno pismo,odlicna ideja, a gdje ga poslati?Pa nas to vise adresa, to bolje. Grad, Kanton , ministarsvo za inspekcijske poslove i ako ko ima jos kakvu ideju.... Ja mogu podijeliti iskustvo s posla kada smo rjesavali pitanje pasa ispred firme i pisali upravo ministarsvu.Relativno brzo su odgovorili i zasli na teren. Stoga, samo posaljite i trazite odgovor na poslano!
ultrajvosa

#45 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by ultrajvosa »

Nacijo moja, iznenadjujete me. Vama je vaznije ova glupost, nego stanje u zemlji sa politicarima i tim govnima. ...................
Lutalice nisu uopce problem, samo vi skrecite sa glavnih tema !!
Not My Idea

#46 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by Not My Idea »

PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
:sax:
anana

#47 Re: PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA

Post by anana »

Not My Idea wrote:PROTESTNA NOTA PO PITANJU PASA LUTALICA
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
:sax: