ibizza wrote:hvalaAlkos wrote:Nekada u 7 ili 8 mjesecu! Da, uslov ce biti ta 3 predmeta.ibizza wrote:Dali neko zna kad se raspisuje konkurs za efsa master studiji?Dali ce ui ove godine biti uslov 3 predmeta(matematika,staistika,kvant.metode)?!
Magistarski na Ekonomiji u Sa
-
Alkos
#26 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
-
ibizza
#27 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Jel' izasao danas konkurs za Master?
- Curve
#28 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
malo sam se kasno ukljucio u ovu temu..Alkos wrote:Na nastavi moras biti prisutna, bar 80% predavanja. Predavanja su ti iza 17h, tako da je poslije radnog vremena. Bez prisustvovanja nastavi ispit ne mozes poloziti, jedino da naknadno ides na usmeni sto ti je puno teza opcija. Ovo govorim opcenito za Master studij na ekonomiji, bez obzira na program i smjer!
Placanje je u ratama, u 2 ili 3 rate, zavisno da li ides +1 ili +2.
Primjer: ovjera II semestra, link ispod.
http://www.efsa.unsa.ba/ef/ba/oglasna-p ... iklus/3200
ali da komentarisem ovo da nije tacno
1. placanje je u ratama, ako si +1 onda 2 rate, a ako si +2 onda je 4 rate..
2. na nastavi ko trebas biti prisutan, dobijes spisak, ali te uvjek neko moze potpisat, imaju seminari/prezentacije ako imas dobru grupu da te pokriju/rade za tebe mozes onda komotno da se pojavis samo na ispitu..
ovo se odnosi na "komercijalne" mastere, gdje je malo opustenije iz razloga sto vecina radi, pa tako da nisu u mogucnosti dolazit stalno, tak da niko nece imati problema ako ne dodje na predavanja..
za ovaj "obicni" master tj. bez ikakve suradnje je malo drugacije, tu vec moras biti redovan
- Curve
#29 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
to je bio stari pds koji je trajao 2 godine, sad je samo novi master, tako da mozes samo njega izabrat tj. da ides +1Lud i ponosan wrote:Na sajtu ekonomskog fakulteta imaju dva programa... Prvi se odnosi na postdiplomski studij po starom nastavnom planu i programu, koji traje ukupno dvije godine... http://www.efsa.unsa.ba/ef/ba/postdiplo ... ?task=viewAlkos wrote:
Nisam te bas najbolje shvatio, ali cu pokusati odgovoriti... Koliko sam ja upoznat studenti koji su zavrsili po starom sistemu idu +1 godinu, a bolonjci +2 godine, nemoguce je da bolonjci idu +1 i obratno. Mozda jedino da upisu MBA (na ekonomiji) koji traje 2 godine.
Ne znam na kojim fakultetima se nudi upisivanje starog magistarskog plana i programa (+2)?!
A drugi, tzv. master studij traje jednu godinu, naravno po Bolonjskom sistemu.
E sad mene interesuje koja je razlika uopste izmedju ta dva? I da li su eventualno informacija na sajtu zastarjele?
I jel' cijena 8000 km i planira li se kakvo snizenje za novu generaciju, eventualno?
sad sto se tice cijena, sve zavisi hoce li nove suradnje se pojavit, pa da bude sta jeftinije, ali sto se tice Zagreba on ce ti 90 % ostat i dalje 8.000 KM
- Curve
#30 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
to se odnosi samo na EFSA master, znaci bez ikakve saradnje..Alkos wrote:Ko je zavrsio ekonomiju nece morati polagati ta tri predmeta, oni koji su zavrsili neki drugi studij (i visoku poslovnu skolu na EFSA) morat ce poloziti tu razliku.Lud i ponosan wrote:^^
Kako mislite uslov? Da su ti predmeti morali biti polozeni u redovnom studiju?
ovi "komercijalni" master, tj. saradnje sa drugim univerzitetima, nemaju tih preduslova
- perfect_guy
#31 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
samo za prvi ciklus (ili cirkus, kako hoćeš)ibizza wrote:Jel' izasao danas konkurs za Master?
- veljaca
#32 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Ovo je najveca glupost napisana ikada na Forumu .....Strpljiva wrote:Samo traži da se nauči, ništa više. A problem ljudi na ekonomiji je što su navikli da polažu ispite, bez da zagriju stolicu kao što zahtijeva Jahić.Lud i ponosan wrote:Koja je cijena zvanicno? I kad je upis tacno, 9.-10. mjesec? I jel' imaju jos neki uslovi u pogledu prosjeka konkretno? I koji su drugi smjerovi?_TA-MALA_ wrote: E pozz ..ja se mislim evo danima koji smjer odabrati i privlaci me racunovodstvo i revizija bas,ali kad cujem price, izmedju ostalog i tvoju, za Jahica onda mi je muka..Bas zbog toga sto planiram i magistarski upisati,a ako je istina sto svi pricaju o toj Reviziji da ne upisujem ni smjer..![]()
I sto je konkretno zaHeban Jahic? Trazi mnogo znanja ili namjerno zajebava?
Lik nije simpatičan (da se razumijemo), ali ne obara za znanje.
Odgovorno tvrdim - iz veoma velikog broja izvora - da prof. Jahic nemam ni nulu za profesora. Cuj "bez da zagriju stolicu kao što zahtijeva Jahić" .... hahahahahahahhaha
Svasta ....
btw - nisam student Ekonomije, niti namjeravam biti .... Magistar sam tehnickih nauka- na svu srecu .... Ali posto imam sirok krug poznanika i prijatelja - odatle moj stav o prof. Jahicu
-
doticna
#33 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Slažem se s Strpljivom, u potpunosti.veljaca wrote:Ovo je najveca glupost napisana ikada na Forumu .....Strpljiva wrote:
Samo traži da se nauči, ništa više. A problem ljudi na ekonomiji je što su navikli da polažu ispite, bez da zagriju stolicu kao što zahtijeva Jahić.
Odgovorno tvrdim - iz veoma velikog broja izvora - da prof. Jahic nemam ni nulu za profesora. Cuj "bez da zagriju stolicu kao što zahtijeva Jahić" .... hahahahahahahhaha
Svasta ....
btw - nisam student Ekonomije, niti namjeravam biti .... Magistar sam tehnickih nauka- na svu srecu .... Ali posto imam sirok krug poznanika i prijatelja - odatle moj stav o prof. Jahicu
-
Strpljiva
#34 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Držim te za ovo, valja mi se nečim istaći kada se budu sumirale gluposti na forumu.veljaca wrote:
Ovo je najveca glupost napisana ikada na Forumu .....
Svasta ....
A što se tiče moje nekompetentnosti da pričam o onom što znam, da sam Vi - krenula bih od toga.
Pozdravi raju s ekonomije i reci da se manje druže, a više uče.
Uzdravlje
- Curve
#35 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
mislim da je ovo najveca glupost napisana, cuj nes tako izjavit, a nisi nikad polagao kod prof. nit student efse.. samo zato sto je par prijatelja ti uskukalo..veljaca wrote:Ovo je najveca glupost napisana ikada na Forumu .....
ja sam student efse i na masteru sam sad, ali moram reci da nije ni tacno ovo, brate zna se kod jahica da ni znanje ne pali, kad mu sve od a do z napises, opet ce ti naci da nisi zarez stavio gdje treba i oborit teStrpljiva wrote:Samo traži da se nauči, ništa više. A problem ljudi na ekonomiji je što su navikli da polažu ispite, bez da zagriju stolicu kao što zahtijeva Jahić.
-
Strpljiva
#36 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Zar se Računovodstvo i ne vrti oko brojeva i zarezaCurve wrote:ja sam student efse i na masteru sam sad, ali moram reci da nije ni tacno ovo, brate zna se kod jahica da ni znanje ne pali, kad mu sve od a do z napises, opet ce ti naci da nisi zarez stavio gdje treba i oborit teStrpljiva wrote:Samo traži da se nauči, ništa više. A problem ljudi na ekonomiji je što su navikli da polažu ispite, bez da zagriju stolicu kao što zahtijeva Jahić.
- Curve
#37 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
znas ti dobro sta sam mislio.. zato pssttt 
-
Strpljiva
#38 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Nije ti ovo trebaloCurve wrote:znas ti dobro sta sam mislio.. zato pssttt
Oboje znamo da Jahić nije osoba koju ćeš priviti na ranu, ali ne kukajte. Zbog Jahića i njemu sličnih, ekonomiji se i diže prosjek.
Ne bih polemisala dalje. I tako tema nije Jahić, nego Master na EFSA.
Tebi sretno
- Curve
#39 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
niko ne spori to, da se sa "tezim" predmetima dize ekonomiji prosjek..
neg poenta je da kod jahica naucio od korica do korica isto ti se pise, uvjek ti nadje razlog za oborit.. tako da bas to "ko nauci i polozit ce kod njega" baci u vodu
i da tema je master na efsa, tako da ko hoce da upise, nek bjezi sa smjera gdje jahic predaje, jer ce izgubit 1-2 godine samo radi njega, a na masteru je to ipak puno
neg poenta je da kod jahica naucio od korica do korica isto ti se pise, uvjek ti nadje razlog za oborit.. tako da bas to "ko nauci i polozit ce kod njega" baci u vodu
i da tema je master na efsa, tako da ko hoce da upise, nek bjezi sa smjera gdje jahic predaje, jer ce izgubit 1-2 godine samo radi njega, a na masteru je to ipak puno
- veljaca
#40 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Drzi se ti za nesto drugo .....Strpljiva wrote:Držim te za ovo, valja mi se nečim istaći kada se budu sumirale gluposti na forumu.veljaca wrote:
Ovo je najveca glupost napisana ikada na Forumu .....
Svasta ....
A što se tiče moje nekompetentnosti da pričam o onom što znam, da sam Vi - krenula bih od toga.
Pozdravi raju s ekonomije i reci da se manje druže, a više uče.
Uzdravlje
A ova raja sa Ekonomije je, za tvoju informaciju, sva kompletna zavrsila Master studij ( 3+2 ) a svi su pobjegli od (ne)znanja doticnog profesora jahica sa njegovog Master smjera ....
Btw - posto sam i ja u sistemu obrazovanja - mala digresija, ako neko ko vrsi proces obrazovanje ima rezultate prolaznosti ispod 10 %, taj da ima imalo moralnih i ljudskih osobina - upitao bi se sta tu ne valja. I ne bi svu odgovornost prebacio na zagrijavanje stolica - nego bi malo ispitao i svoju odgovornost. Ali, nije samo on tu bitan, kao i jos na svakom fakultetu po nekolicina profesora - tu su bitniji Rektori i Dekani - koji ne rade svoj posao i ne provjere zasto je tako mala prolaznost ....
A evo ti jos jedna infomracija: u knjizi prof. jahica ( na Pravnom fakultetu ) stoji da stopa PDV kod nas iznosi 22 %
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#41 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
veljaca wrote:
Drzi se ti za nesto drugo .....![]()
![]()
![]()
![]()
tema nije Jahić, nego master. tebi on koliko vidim nije ni bio profesor, tako da stvarno ne znam otkud ovako energičan nastup
u svakom slučaju, za neprimjeren način komunikacije koji nije ničim izazvan, imaš opomenu
- veljaca
#42 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Izvinjavam se ako sam uvrijedio nekogaChmoljo wrote:veljaca wrote:
Drzi se ti za nesto drugo .....![]()
![]()
![]()
![]()
tema nije Jahić, nego master. tebi on koliko vidim nije ni bio profesor, tako da stvarno ne znam otkud ovako energičan nastup![]()
u svakom slučaju, za neprimjeren način komunikacije koji nije ničim izazvan, imaš opomenu
Posto sam covjek u godinama - zelim da ti odgovorim na tvoje konkretno i korektno pitanje - zasto ovako energican pristup prema doticnom profesoru:
Imam dosta prijatelja sirom Bosne i Hercegovine, pa i u Sarajevu, a i kcerka mi je zavrsila Ekonomiju na UNSA i Master studij ( sve u roku i sa visokim prosjekom ) i iz njenog iskustva i iskustva 12 njenih drugarica - pisem sve ovo. Takodjer imam prijatelje i na Pravu koji potkrepljuju ovo sto sam pisao.
Takodjer imam u porodici i sestru koja je odlican revizor - dobila certifikat revizora u Svajcarskoj - a koja ima isto misljenje o doticnom ... Cak po njenom sudu i sudu njenih kolega revizora - predavanja doticnog profesora su ispod nivoa njegovog kvaliteta ....
E sad logicno pitanje, zasto sve ovo pisem ?
Moje pisanje je pokusaj da ovaj i slicni profesori promijene svoj rad ( ako je to moguce ) zbog mladih narastaja i buducnosti drzave Bosne i Hercegovine. Jer obrazovanje je najvazniji segment u razvoju drustva.
Da me se pogresno ne protumaci - nisam ja da se ocjene daju olako i bez neophodno potrebnog znanja, ali sam da oni koji su u sistemu obrazovanja rade svoj posao profesionalno i da shvate da su tu da NAUCE studente ....
Ako neki profesor ima prolaznost ispod 15-20% - to je po meni vec alarm da tu nesto nije u redu .... Ili je do njega ili do ostalih 80-85 % studenata ?
Meni to najvise smeta - kod Rektora i Dekana - cak vise i od doticnog i slicnih profesora ....
Da napomenem zbog drugih ( znam da u tvom slucaju nije potrebno ), ovaj moj odgovor je na pitanje i nije nikakvo mijesanje i komentar o radu administracije, po meni najboljeg Foruma u BiH, a i sire ... Procitao sam Pravila Foruma i pridrzavam ih se ....
A savjetovao bih svima koji su u mogucnosti da upisu jako prestizan Magistarski i Master studij na Ekonomiji u Sarajevu ...
JOS jednom - IZVINJAVAM se ako sam ikoga uvrijedio ovdje na Forumu ...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#43 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
čuj, ja sam na Pravu i mene je isti Jahić peglao.
isto tako, grozni Lučić me nije nimalo peglao. prošao sam Rim ko flak. dosta je i do subjektivne ocjene...
al' u svakom slučaju, tema nije Jahić
nego općenito Magistarski na Ekonomiji pa da se ne ide dalje u off 
isto tako, grozni Lučić me nije nimalo peglao. prošao sam Rim ko flak. dosta je i do subjektivne ocjene...
al' u svakom slučaju, tema nije Jahić
- veljaca
#44 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Chmoljo wrote:čuj, ja sam na Pravu i mene je isti Jahić peglao.
al' u svakom slučaju, tema nije Jahićnego općenito Magistarski na Ekonomiji pa da se ne ide dalje u off
Slazem se ...... OK ....
-
Una ragazza
#45 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Zavrsila sam ekonomiju po starom planu, magistarski je skoro gotov, jos teza ostala (dvogodisnji, znaci za msc) i sad sam vani na drugom masteru i odgovorno tvrdim da veceg kompleksasa i gada od Jahica u toku svih ovih studija nisam upznala...nije mi nikako jasno kako da dosad neko nije sacekao i namlatio negdje
Ako nam takvi profesori dizu renome, onda nam je drzava jadnija jos nego sto izgleda...
Ako nam takvi profesori dizu renome, onda nam je drzava jadnija jos nego sto izgleda...
- dharma
#46 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Prosjek bitan jer se kandidati rangiraju po prosjeku, ove godine nesto smanjili broj mjesta tako da ce biti guravo. Cijene, nisma cula drugacije a do sada je bilo 100 za redovne, i 1000 za ostale, ali ovo ne garantujem. Eto, ja imam ovoliko informacija, pa ako sta naleti javljam 
-
TRANCE
#47 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Čuj da li je bitan prosjekLud i ponosan wrote:Konkurs za upis u prvu godinu drugog ciklusa studija u akademskoj 2011/2012. godini je objavljen na stranici... Kakve su cijene tacno i da li je bitan prosjek? (nigdje doduse nisam vidio da jeste)
Kont'o sam predati papire, pa su sve info dobrodosle, naravno friske.
Mislim da ovakav broj mjesta možemo zahvaliti našem ministru obrazovanja Emiru Suljagiću. Prvo je podržao ispred kantonalnog ministarstva nastojanja da se bivša viša škola izjednači sa bachelorom, potom je skresao skoro za pola broj upisnih mjesta na dodiplomski studij i zeznuo raju koja poslije srednje škole misli studirati, a potom je evo i sveo broj upisnih mjesta za postdiplomski na smiješan nivo. Da me ko pogrešno ne shvati, mrzim nacionaliste i nacionalne stranke, međutim ovo što radi Suljagić prevazilazi granice dobrog ukusa. Izgleda da se fura na Sjevernu Koreju i njihovu politiku slanja studenata u rudnike...
Npr. Ekonomski fakultet u Splitu upisuje ove godine 490 redovnih studenata na postdiplomski, dok se u Sarajevu upisuje njih 50. Da ne spominjem fakultet u Zagrebu koji upisuje hiljadu-dvije studenata.
Ono što će postići ovakvom politikom je da će svi koji misle nastavljati studij pobjeći iz ove vukojebine, jer je to ovdje izgleda nemoguće
-
L@BuD
#48 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Normalno da je dobra odluka što je skreso broj upisanih kad skoro hiljadu VSS ekonomista na birou,gdje će to sutra raditi.Još samo fali da se i magistri gomilaju.Ako nisi student sa velikim prosjekom nađi posao i upiši magistarski koji se plaća tu ti ne treba prosjek a ima dobrih programa.
-
TRANCE
#49 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Logika ti je pogrešna kao i tom ministru. Neko ko završi srednju školu i ima namjeru studirati, a ne mogne se upisati zbog smanjenja broja studenata ima tri opcije: prva je da ide da studira u inostranstvo, druga je da upiše faks na privatnim fakultetima po Kiseljaku, Travniku i sl. koji su slabije kvalitete i treća je da ne upisuje ništa, već čeka Godoa na birou, jer je nezaposlenost u BiH pored Kosova najveća u Evropi. U sva tri slučaja gubi država: u prvom slučaju gubi mladog čovjeka, a ostaju joj penzioneri, jer neko ko je otišao u inostranstvo će tamo najvjerovatnije i ostati. U drugom slučaju bespotrebno gubi na kvaliteti obrazovanja, dok u trećem slučaju dobija niskoobrazovanog radnika, jer završen fakultet sve više u razvijenom svijetu postaje standard, a ne luksuz. Ministar umjesto da čini sve da imamo što više obrazovanih pravnika, menadžera, doktora, programera, farmaceuta, inžinjera i sl., on čini sve da umjesto njih imamo što više krojača, autolakirera, frizera... Svim normalnim državama je u cilju da imaju što više visokoobrazovanih ljudi, samo je izgleda kod nas i u Sjevernoj Koreji obrnut slučaj. Valjda da bi se sa njima moglo lakše manipulisati, jer drugog objašnjenja nema.L@BuD wrote:Normalno da je dobra odluka što je skreso broj upisanih kad skoro hiljadu VSS ekonomista na birou,gdje će to sutra raditi.Još samo fali da se i magistri gomilaju.Ako nisi student sa velikim prosjekom nađi posao i upiši magistarski koji se plaća tu ti ne treba prosjek a ima dobrih programa.
-
L@BuD
#50 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Zbog čega ići u inostranstvo, imamo mi i previše fakulteta.Ako ne može proći na ekonomiji može upisati neki drugi faks.Zašto gomilati radnu snagu za koju već nema posla, ne mogu svi završiti fakultet.Uslugu vam je učinio što je ograničio broj upisanih.TRANCE wrote:Logika ti je pogrešna kao i tom ministru. Neko ko završi srednju školu i ima namjeru studirati, a ne mogne se upisati zbog smanjenja broja studenata ima tri opcije: prva je da ide da studira u inostranstvo, druga je da upiše faks na privatnim fakultetima po Kiseljaku, Travniku i sl. koji su slabije kvalitete i treća je da ne upisuje ništa, već čeka Godoa na birou, jer je nezaposlenost u BiH pored Kosova najveća u Evropi. U sva tri slučaja gubi država: u prvom slučaju gubi mladog čovjeka, a ostaju joj penzioneri, jer neko ko je otišao u inostranstvo će tamo najvjerovatnije i ostati. U drugom slučaju bespotrebno gubi na kvaliteti obrazovanja, dok u trećem slučaju dobija niskoobrazovanog radnika, jer završen fakultet sve više u razvijenom svijetu postaje standard, a ne luksuz. Ministar umjesto da čini sve da imamo što više obrazovanih pravnika, menadžera, doktora, programera, farmaceuta, inžinjera i sl., on čini sve da umjesto njih imamo što više krojača, autolakirera, frizera... Svim normalnim državama je u cilju da imaju što više visokoobrazovanih ljudi, samo je izgleda kod nas i u Sjevernoj Koreji obrnut slučaj. Valjda da bi se sa njima moglo lakše manipulisati, jer drugog objašnjenja nema.L@BuD wrote:Normalno da je dobra odluka što je skreso broj upisanih kad skoro hiljadu VSS ekonomista na birou,gdje će to sutra raditi.Još samo fali da se i magistri gomilaju.Ako nisi student sa velikim prosjekom nađi posao i upiši magistarski koji se plaća tu ti ne treba prosjek a ima dobrih programa.