Zumba i druge metode tjelovjezbe ???

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zamzija

#26 Re: Zumba i druge metode tjelovjezbe ???

Post by zamzija »

Kween dijelom se slažem s tobom. Evo mog iskustva :)
Godinama se borim sa viškom kilograma, i idem na razne tjelovježbe od fitnesa, aerobika, pilatesa...
Definitivno si u pravu kada kažeš da se ne može smršati ako ideš jednom sedmično na bilo kakav tip vježbe, to je više radi zezanja. Mora se shvatiti da treba vremena i truda. Dakle krenuti i ne odustajati. Potpuno promijeniti svoj život, ne samo raditi vježbu nego prilagoditi ishranu. Ja sam isprobavala svakakve dijete i mogu reći sa sigurnošću da je najbolji učinak za mene bilo kada sam išla redovno na vježbanje, i na moju liniju i na moje samopouzdanje, a bila sam i raspoloženija, manje sam se i razbolijevala...
Ali dakle ključno je da se potrudiš i da ideš redovno, i da shvatiš da prve promjene neće nastupiti odmah. Mnogi koji krenu na vježbe hoće nakon sedam dana da imaju wow promjene i da izgledaju kao žene s naslovnice. Ne ide to tako...
Mora se vježbati najmanje tri puta sedmično po sat vremena, promijeniti ishranu, ne jesti poslije 7 navečer ( osim možda jabuke ).
Ja sam tako radila, i prve promjene sam uočila tek nakon mjesec dana vježbanja! A taj prvi mjesec je najgori.
Kilaža mi je ostala ista, ali se tijelo počelo oblikovati, postalo je gibljivije, koža zategnutija, pogotovo kada sam redovno radila vježbe za bokove. Tek sam nakon dva mjeseca vježbanja počela da gubim na kilaži, i najbolji rezultat se osjetio nakon 4, 5 mjeseci vježbanja. I što sam duže vježbala, to je moje tijelo bukvalno tražilo od mene da više i više vježbam. I tu sam došla na svoje :)
Ja mislim da svako za sebe treba da nađe vježbe koja mu odgovara!
Dakle tijelo se može oblikovati i možeš mršaviti uz aerobik i ostale vježbe za mišiće, ali ako intenzivno radiš, nekoliko puta sedmično, ne mora se drastično smanjiti ishrana( ja sam se normalno hranila ( čak sam se konsultovala i sa ljekarom ) ali sam smanjila količinu slatkiša, izbacila sokove obične i gazirane i malo jela hljeba).
Samo se mora imati na umu da promjene NEĆE odmah nastati, treba vremena, i treba definitivno biti strpljiv i uporan :-D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#27 Re: Zumba i druge metode tjelovjezbe ???

Post by ladyblue18 »

Nije to bas tacno da se ne smije jesti nakon 6,7 navecer. ;-)
Za pravilno mrsanje pored fizicke aktivnosti, (meni je iskreno najbolje brzo hodanje i trcanje kada se nakupi koja kila viska), treba se pravilno i hraniti, jer se prvo u kuhinji mrsa. ;-)
Pravilno je imati 5 obroka u toku dana, neki kazu da ubrzava metabolizam neki kazu da ne, ali to ce manje vise svako ko se razumije u prehranu vam reci, jer tijelo nikada ne smije gladovati, time stvarate kontra efekat.
Pozeljno bi bilo da vam zadnji obrok bude 3-4 sata prije spavanja tako da ta granica od 6-7 sati navecer stoji za nekoga ko ide leci u 10,11, ali ne i za onoga ko je budan do 1,2,3, tako da se moze jesti normalno i u 10 navecer ali najpozeljnije proteini samo.
Zna se naravno da se svi losi ugljikohidrati trebaju izbaciti, i proizvodi koji su puni vjestackih secera tipa vocni jogurti (zdravi su samo kad se kuci naprave) , cedevita, sokovi na mucenje i sve ostalo smece koje unosimo. :D

Naravno ne odgovara svakom tijelu i covjeku jedno te isto, ali ovo su neke smjernice kojih bi se svako trebao drzati ako vec ima velikih problema sa kilogramima, a ne da misli da ce za 7 dana skinuti ono sto je godinama talozio na tijelu.

Jes da ovo uopste nije tema, ali kad ste vec svi otisli off pa hajd onda i ja. :-)
zamzija

#28 Re: Zumba i druge metode tjelovjezbe ???

Post by zamzija »

ladyblue18 wrote:Nije to bas tacno da se ne smije jesti nakon 6,7 navecer. ;-)
Pozeljno bi bilo da vam zadnji obrok bude 3-4 sata prije spavanja tako da ta granica od 6-7 sati navecer stoji za nekoga ko ide leci u 10,11, ali ne i za onoga ko je budan do 1,2,3, tako da se moze jesti normalno i u 10 navecer ali najpozeljnije proteini samo.

Naravno ne odgovara svakom tijelu i covjeku jedno te isto, ali ovo su neke smjernice kojih bi se svako trebao drzati ako vec ima velikih problema sa kilogramima, a ne da misli da ce za 7 dana skinuti ono sto je godinama talozio na tijelu.

Jes da ovo uopste nije tema, ali kad ste vec svi otisli off pa hajd onda i ja. :-)
U pravu si, ja idem spavati oko 11, tako da je meni optimalno jesti oko 7 sati zadnji put.
I slažemo se, zaista se ne može skinuti za 7 dana, treba biti strpljiv i uporan :)
A nismo otišli u offtopic, piše zumba i ostale tjelovježbe, pa pišemo o tome kako kome odgovara i odražava se na tijelo :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#29 Re: Zumba i druge metode tjelovjezbe ???

Post by ladyblue18 »

Ma partizanka je temu vise otvorila kao sta da radi u slobodno vrijeme, a okrenu se na pricu o mrsanju. :D to sam htjela reci ;-)
kween

#30 Re: Zumba i druge metode tjelovjezbe ???

Post by kween »

ali moramo se sloziti u jednom , da su fizicka aktivnost i ishrana dvije stvari koje su usko povezane ..
znaci nema rezultata ako je ishrana ista bez obzira na fizicku aktivnost, i obratno..
slazem se zadnji obrok 3h prije spavanja , nikako da se jede u 6 a ide na spavanje u 12 pa tek sljedeci obrok u 8 ujutro npr..velika greska..tijelo je puno sati bez obroka sto vodi u katabolizam, i normalno da ste gladni..
zadnji obrok trebalo bi da budu proteini plus vlakna plus neki izvor masti..tipa posni sir malo badema neko povrce to je samo primjer..voce se preporcuje ujutro ili najkasnije do 15h..ipak je to secer tj prosti uh
mislim da nije off :)
vesela_sveska

#31 Re: Zumba i druge metode tjelovjezbe ???

Post by vesela_sveska »

JThomas wrote:nema tu velike filozofije, hodanje i sekiracija pojedoše čovjeka k'o bijeli hljeb :D

ja radnim danom opušteno jedem dva ručka od kojih je bar jedan roštilj ili pita :D
:thumbup:
alica.k

#32 Re: What to wear???

Post by alica.k »

zamzija wrote:
Gospoda Ministarka wrote: smrsala sam pa mi treba suziti par stvarcica.

Ženo, imam samo jedno pitanje za tebe - KAKO ? :D
I nemoj mi samo reći da je od sekiracije ...
pa zamzi, tonu tema kako smrsati :) i ovdje milion savjeta na onoj o cevapim ai kalorijama...i na zdravlju par tema isto.
a na blogu sam napisala kak sam ja smrsala 10kg, bez ikakvog mucenja u vidu izgladnjavanja :)

amiria, ja imam uza ramena i ogromni su mi xl pogotovo :)
zamzi, pogledacu ti :) da ne dolazis bezze. i sakrit negdje da neko drugi ne kupi pa cu ti rec gdje :)
zamzija

#33 Re: What to wear???

Post by zamzija »

alica.k wrote: pa zamzi, tonu tema kako smrsati :) i ovdje milion savjeta na onoj o cevapim ai kalorijama...i na zdravlju par tema isto.
a na blogu sam napisala kak sam ja smrsala 10kg, bez ikakvog mucenja u vidu izgladnjavanja :)

zamzi, pogledacu ti :) da ne dolazis bezze. i sakrit negdje da neko drugi ne kupi pa cu ti rec gdje :)
na kojem blogu ? :)
ti si legenda :-D
alica.k

#34 Re: What to wear???

Post by alica.k »

zamzija wrote:
alica.k wrote: pa zamzi, tonu tema kako smrsati :) i ovdje milion savjeta na onoj o cevapim ai kalorijama...i na zdravlju par tema isto.

na blogu blogu, u beauty dijelu. post prije onog sa kanom.
Nadinka

#35 Re: What to wear???

Post by Nadinka »

alica.k wrote:
zamzija wrote:

na blogu blogu, u beauty dijelu. post prije onog sa kanom.
joj ovo mi je preslatko, rasplakaces me alice, ono kao na kojem blogu moze biti :)
alica.k

#36 Re: What to wear???

Post by alica.k »

pa ja samo na tom pisem :D haha
Gospoda Ministarka

#37 Re: What to wear???

Post by Gospoda Ministarka »

zamzija wrote:

:lol: :lol:
Smrsati je lako... pitaj me kako :lol: :lol:
Zamzija, daduzis biciklo i predes 20ak km i to radi 2-3x sedmicno, najbolje od svega je sto mrsas zdravo i utezes se, nigdje stomala, guza tvrda, nema debelih nogu...... kupila sam pantole XS, haljinu XS... sad moram suzavati nesto robe... :D
Nadinka

#38 Re: What to wear???

Post by Nadinka »

Gospoda Ministarka wrote:
zamzija wrote:

:lol: :lol:
Smrsati je lako... pitaj me kako :lol: :lol:
Zamzija, daduzis biciklo i predes 20ak km i to radi 2-3x sedmicno, najbolje od svega je sto mrsas zdravo i utezes se, nigdje stomala, guza tvrda, nema debelih nogu...... kupila sam pantole XS, haljinu XS... sad moram suzavati nesto robe... :D
wow, pa ja ga vozila na fitnesu plus trcala plus nema sta nisam :) i opet nista
zamzija

#39 Re: What to wear???

Post by zamzija »

alica.k wrote: na blogu blogu, u beauty dijelu. post prije onog sa kanom.
a i ja pitam gluposti!
palo mi je to na pamet, ali rekoh da budem sigurna :)
samo je jedan THE BLOG :D
Gospoda Ministarka

#40 Re: What to wear???

Nadinka wrote:wow, pa ja ga vozila na fitnesu plus trcala plus nema sta nisam i opet nista
A odakle tebi da ti imas potrebe doradivati se? :D
zamzija

#41 Re: What to wear???

Post by zamzija »

i mene zanima :)
ministarko, koliko si to brojeva spala, ako smijem da pitam :)
Nadinka

#42 Re: What to wear???

Post by Nadinka »

Nadinka wrote:wow, pa ja ga vozila na fitnesu plus trcala plus nema sta nisam i opet nista
A odakle tebi da ti imas potrebe doradivati se? :D
bjezi bona, sve i nekako, ali stomak mi raste i raste, kao da sam pivopija :)
Strpljiva

#43 Re: What to wear???

Post by Strpljiva »

zamzija wrote:i mene zanima :)
Mah lahko je sa zgodnog pasti na super-zgodno :-D
Gospoda Ministarka

#44 Re: What to wear???

Hmmm... inace nosim S, medutim, zimus sam se nasikirala ... mozda sam i pisala o tome... kad mi je S bio premali... a M tamam :D , sad imam 58 kg na svojih 168 cm, S mi je kao i uvijek tamam ali je zadovoljstvo stati u XS. :D

@Strpljiva, castim te ruckom :D
Strpljiva

#45 Re: What to wear???

Post by Strpljiva »

Hmmm... inace nosim S, medutim, zimus sam se nasikirala ... mozda sam i pisala o tome... kad mi je S bio premali... a M tamam :D , sad imam 58 kg na svojih 168 cm, S mi je kao i uvijek tamam ali je zadovoljstvo stati u XS. :D

Joooj jes' me krenulo danas :D

Eh ja sam visoka 170, ali na moju građu tijela 58 je...pa ne puno, ali mi ne stoji. Meni je nekako optimalno 54.
alica.k

#46 Re: What to wear???

Post by alica.k »

Strpljiva wrote:

Joooj jes' me krenulo danas :D

Eh ja sam visoka 170, ali na moju građu tijela 58 je...pa ne puno, ali mi ne stoji. Meni je nekako optimalno 54.
opet ja sam visoka 170 i na moju gradju 60 taman! cak bi proslo i vise jer sam si sad nekakva zgoljava sa 60 :S. a mjere su sad trenutno 88, 63, 88 :S
Strpljiva

#47 Re: What to wear???

Post by Strpljiva »

alica.k wrote:opet ja sam visoka 170 i na moju gradju 60 taman! cak bi proslo i vise jer sam si sad nekakva zgoljava sa 60 :S. a mjere su sad trenutno 88, 63, 88 :S
Drage moje, gdje vam odu ti kg? :shock: Meni izgleda gdje ne treba.

Ovo samo potvrđuje da ista visina, ne znači istu idealnu težinu.
Gospoda Ministarka

#48 Re: What to wear???

Strpljiva wrote:
alica.k wrote:opet ja sam visoka 170 i na moju gradju 60 taman! cak bi proslo i vise jer sam si sad nekakva zgoljava sa 60 :S. a mjere su sad trenutno 88, 63, 88 :S
Drage moje, gdje vam odu ti kg? :shock: Meni izgleda gdje ne treba.

Ovo samo potvrđuje da ista visina, ne znači istu idealnu težinu.
Tebi ode u grudni kos.

Meni je 58kg def. idealna tezina.
alica.k

#49 Re: What to wear???

Post by alica.k »

ja sam uz mrsanje i vjezbala :) otopilo se salo, boobies se smanjile samo malo, a misici masala :)
yoga mi izduzila misice i sad to super izgleda :) puno puno hodanja :) bilo sta aerobno. stomacica imam samo kad pojedem nesto tjestasto pa se napuse :)
Strpljiva

#50 Re: What to wear???

Post by Strpljiva »

@GM Je l' to hoćeš i ti ručak?! :-D

@alica.k Hvala. I drago mi je što si uspjela :)
Post Reply