kupovina Fiat Bravo - savjeti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
_ado_
#26 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
ugradnja sekventa u cetverocilindrasa kosta oko 800 km kod komsija u I.Sarajevu. to je najjeftinija varijanta.
-
zippoo87
#27 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
hmm nije jeftinije znaci_ado_ wrote:ugradnja sekventa u cetverocilindrasa kosta oko 800 km kod komsija u I.Sarajevu. to je najjeftinija varijanta.
ja sam mislio da je oko 500 KM,to mi se cini poprilicno skupo
i jos me interesuje,je li u svih ovih sto pise plin,je li to odma sekvent ili obicni onaj sto trosi jos vise nego auto trosi benzina?
- sheikh
#28 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
Mislim da je veoma relativno jel isplativiji plin od dizela????
Prvo zavisi od kubikaze i da li ces ti ubaciti plin i koliko ces ga koristiti.
Ako planiras duze imati to isto vozilo,a ne prelazis velike ture,onda je plin isplativ
ako ides na duze ture i ne znas koliko ces imati auto mislim da je dizel isplativiji
al jedino ako ne zelis dizela iz nekih svojih razloga
Prvo zavisi od kubikaze i da li ces ti ubaciti plin i koliko ces ga koristiti.
Ako planiras duze imati to isto vozilo,a ne prelazis velike ture,onda je plin isplativ
ako ides na duze ture i ne znas koliko ces imati auto mislim da je dizel isplativiji
al jedino ako ne zelis dizela iz nekih svojih razloga
- drndalo
#29 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
Sama recenica ugradjen plin ne znaci nista, jer ne znas sta je, kako i kada ugradjeno... Zato je mozda bolje naci jeftiniji dobar primjerak bez plina, pa ugraditi od nule... Onda znas sta imas... Sekvencijalni je najbolji, i skuplji, ali se isplati... Osim ako ces prodavati auto nakon 10.000-20.000 km...
Dobra instalacija se moze ugraditi za do 1000 KM...
Plin je trenutno oko 1.15-1.30 KM, benzin 2.25-2.30... Bas onako nebitna razlika...
Plin je trenutno oko 1.15-1.30 KM, benzin 2.25-2.30... Bas onako nebitna razlika...
- drndalo
#30 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
Ja ga uspjesno derem vec 80.000 km, a isplatio sam instalaciju za 17.000 km... Ovo ostalo mi je stednja...
- sheikh
#31 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
drndalo wrote:Sama recenica ugradjen plin ne znaci nista, jer ne znas sta je, kako i kada ugradjeno... Zato je mozda bolje naci jeftiniji dobar primjerak bez plina, pa ugraditi od nule... Onda znas sta imas... Sekvencijalni je najbolji, i skuplji, ali se isplati... Osim ako ces prodavati auto nakon 10.000-20.000 km...
jaruga moj
jest isplativo kada tako gledas
ali ako ti u svoje vozilo ubacis sekventa koji je cirka 1500KM znas li koliko je to benzina
plus sto on plina proguta....
kad to sve sumiras,to je isplativo na duze staze,ali na krace ne sigurno
- drndalo
#32 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
Kao sto rekoh, ako ce ga voziti 10.000 nek ne ugradjuje nista u njega...
Pa na svakome je da racuna dal' ce, kada i koliko cega uraditi... Moje iskustvo je takvo, tebi se to ne svidja, OK je i to... Pa ima mozak da sam zakljuci ponesto...
1500 KM je po ovim cijenama benzina koje nece brzo dole, dosta za 8000-8500 km...
Pa na svakome je da racuna dal' ce, kada i koliko cega uraditi... Moje iskustvo je takvo, tebi se to ne svidja, OK je i to... Pa ima mozak da sam zakljuci ponesto...
1500 KM je po ovim cijenama benzina koje nece brzo dole, dosta za 8000-8500 km...
- sheikh
#33 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
@drndalo
vjerovatno si shvatio da mu je ovo prvo auto i automatski ne bi trebao imati neke velike turaze i zbog toga govorim oko plina
A glede plina,totalno sam za
Slabo ko je ravnodusan na cijene goriva
I okorjeli dizelasi muku muce

vjerovatno si shvatio da mu je ovo prvo auto i automatski ne bi trebao imati neke velike turaze i zbog toga govorim oko plina
A glede plina,totalno sam za
I okorjeli dizelasi muku muce
- Ady88
#34 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
I meni se svida Bravo tako da cu najvjerovatnije poceti ubrzo traziti sta do 6000KM, sad me zanima da li mogu uzeti 1.9JTD da je fino ocuvan za ovaj iznos. Dakle samo me ovaj motor zanima i mogu li kakva iskustva vlasnika, hvala unaprijed.
-
zippoo87
#35 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
da napisem za neke gore,kako cu auto najcesce koristiti
znaci najvise gradska voznja i krace relacije,duze relacije tipa otici na more,jednom ili ni jednom godisnje
nisam pocetnik,nije mi ovo prvo auto,ne furam se sa autom,vozim normalno,auto bi vizili i ja i brat i mama
na ovom ovdje navedenom primjerku me najvise oprema privukla,jer ima skoro sve a izgleda da je po vasim nekim procjenama to auto poprlicno "potroseno" (mada je to pretpostavka,niko ne zna sigurno,i ja i vi ste auto vidjeli sa slika)
gledam jos neka druga,trazim da je plin,jer mi to najvise odgovara za gradsku voznju a i cijenom,jer sada ako se nema stedljivije auto,tesko je preci vise od 150 KM,kosta debelo
mozda ipak odem i pogledam i ovaj model,nemam sta izgubiti ako pogledam (osim cvaje a gorivo
),nisam znao daje ovako tesko naci auto jbte,evo 10ak dana ganjam se,zivkam,saljem poruke,pregledam sajtove a ne mogu reci ni da sam suzio izbor 
hvala svima na komentarima i raspravi,dobio sam malo bolji uvid u neke stvari
znaci najvise gradska voznja i krace relacije,duze relacije tipa otici na more,jednom ili ni jednom godisnje
nisam pocetnik,nije mi ovo prvo auto,ne furam se sa autom,vozim normalno,auto bi vizili i ja i brat i mama
na ovom ovdje navedenom primjerku me najvise oprema privukla,jer ima skoro sve a izgleda da je po vasim nekim procjenama to auto poprlicno "potroseno" (mada je to pretpostavka,niko ne zna sigurno,i ja i vi ste auto vidjeli sa slika)
gledam jos neka druga,trazim da je plin,jer mi to najvise odgovara za gradsku voznju a i cijenom,jer sada ako se nema stedljivije auto,tesko je preci vise od 150 KM,kosta debelo
mozda ipak odem i pogledam i ovaj model,nemam sta izgubiti ako pogledam (osim cvaje a gorivo
hvala svima na komentarima i raspravi,dobio sam malo bolji uvid u neke stvari
- sheikh
#36 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
Halali,ja sam napisao da ti je vjerovatno prvo....
Mislim da i nemas neke velike potrebe za plinom(mislim na ugradnju) a ako naletis na neki sa ugradnjom odlicno
Nije niko dzaba rekao da je ono auto svasta proslo
Mislim ne trebas biti neki naucnik ili kriticar
Mislis da ce neki covjek sa pedesetak godina voziti ovakvo auto
ili jos gore da ga je neki dvadesetogodisnjak
stedio i pazio? Vidis po gradu kako se takva auta voze. Naravno i na slikama se vide izlizane papucice...
Moj ti je ipak savjet da probas naci nekog dizela,jel ako ces najvise voziti manje relacije i gradske voznje dizel ti je mnogo zahvalniji,ali ipak ti znas sta ti vise odgovara i koliki ti je budzet

Mislim da i nemas neke velike potrebe za plinom(mislim na ugradnju) a ako naletis na neki sa ugradnjom odlicno
Nije niko dzaba rekao da je ono auto svasta proslo
Mislis da ce neki covjek sa pedesetak godina voziti ovakvo auto
stedio i pazio? Vidis po gradu kako se takva auta voze. Naravno i na slikama se vide izlizane papucice...
Moj ti je ipak savjet da probas naci nekog dizela,jel ako ces najvise voziti manje relacije i gradske voznje dizel ti je mnogo zahvalniji,ali ipak ti znas sta ti vise odgovara i koliki ti je budzet
-
zippoo87
#37 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
problem je sto i dizel trosi puno po gradu a znamo cijenu dizela,ista ko i benzinasheikh wrote:Halali,ja sam napisao da ti je vjerovatno prvo....
Nije niko dzaba rekao da je ono auto svasta prosloMislim ne trebas biti neki naucnik ili kriticar
Mislis da ce neki covjek sa pedesetak godina voziti ovakvo autoili jos gore da ga je neki dvadesetogodisnjak
Moj ti je ipak savjet da probas naci nekog dizela,jel ako ces najvise voziti manje relacije i gradske voznje dizel ti je mnogo zahvalniji,ali ipak ti znas sta ti vise odgovara i koliki ti je budzet![]()
![]()
![]()
trazim neki sa plinom ugradjenim,vidim da je sekvent skup,a onaj obicni plin opet trosi vise plina nego benzina(mislim nije omjer 1:1 kao kod sekventa) a opet i kao takav je isplativiji i od dizela a i dizeli skupi,kada bi imao toliko budzet,lahko bi ja onda nasao auto
a sto se tice onog sa slike,pa dobro,vjerujem da jest ga neko mladji vozio i malo se kurchio ali sad nije ni to najveci nedostatak da ga se tek tako otpise,zna se sta se mijenja u auta a sta ne mijenja,sta se popravlja a sta ne,znaci ne moze samo ni to biti problem,jer auto i jest jace malo i motor je predvidjen za takve voznje,nije 1.2 pa da je cupan
najveci problem je sto nemam veliki izbor a ne mogu ni lutati prostranstvima bosne da nadjem nekog
tezak ovo poso pravo
- sheikh
#38 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
Pa dobro
tezak je ruzna rijec
Ugodan,ali i naporan je pravi opis 
Nemoj zuriti i to je to
Prednost ti je da ces platiti u kesu,sto je trenutno rijetkost u ovom nasem tamnom vilajetu pa samo zbog te cinjenice mozes veoma dobro korigirati cijenu pa ajmo reci i da bi mogao naci dizel verziju istog

tezak je ruzna rijec
Nemoj zuriti i to je to
- dadoka84
#39 Re: kupovina Fiat Bravo - savjeti
Nije u pitanju samo motor. Ovi fiatovi motori su brzohodni super kvadratni motori sa dosta malim hodom. Pri takvoj voznji optereceni su i drugi sklopovi, prije svega lamela, mjenjac i osovine. A sto se dizela tice, tu je puno bolja opcija jtd mjesto td motora starije koncepcije. Kod benzinaca stariji modeli do 98 su imali aluminijsku usisnu koja je pogodnija za ugradnju plina a poslije je ugradjivana plasticna usisna grana kojoj plin i nije bas jaca strana. Nadam se da od viska informacija ne boli glava.