Pitanje muslimanima

Rasprave o vjerskim temama.
lingvistika

#26 Re: Pitanje muslimanima

Post by lingvistika »

Zarathustra wrote:Zanima me na cemu se zasniva vase vjerovanje. Je li u pitanju slijedjenje nekog osjecaja, tradicije, ili smatrate da se vasa religija moze racionalno dokazati?
Iskreno se nadam da tvoje pitanje proizilazi iz tvoje radoznalosti, a ne iz želje da se sedmicama prepucavamo nakon komentara... dakle -

prvo, čuješ za tu neku religiju, nekad dok si dijete još, u nekim slučajevima kasnije, nekada je praktikuješ jer je tvoji praktikuju, a nekada jer i sam vjeruješ, uglavnom to stanje traje dok sam ne počneš da se pitaš o čemu se radi.

potom, pošto je čovjek u stalnom preispitivanju svega, valja preispitati i religiju, pa počenš postavljati pitanja, a, jasno, odgovore tražiš u djelima koja govore o toj religiji, u ovom slučaju Kur'an, hadiske zbirke i tefsiri i pitaš ljude, dobre poznavaoce Kur'ana, hadisa, tefsira;

potom, kreneš od čovjeka kakav je opisan u Kur'anu i hadisima - dopada li ti se ono što bi čovjek bio kada bi imao sve osobine koje Kur'an kaže da bi bilo lijepo čovjek da ih ima, i misliš li da bi bilo odbro da ljudi nemaju osobine za koje se u Kur'anu kaže da su loše, i hadisu;

potom, kreneš od odnosa među ljudima - dopadaju li ti se odnosi koje Kur'an nalaže, odnosi nikad ne postoje sami bez posljedice, pa ih uporedi sa tebi poznatim odnosima, na bilo koji način poznatim, pa uporedi posljedice, pa odluči;

potom, vidi kako se govori o nauci u Kur'anu - da li ti se dopada, ili ne, a nauka je naređena prije namaza; pa kako se govori o medicini, pa o biologiji, pa istražuj i uporedi; pa kako se govori o historiji, pa provjeri ima li grešaka, pa kako se govori o književnosti, pa kako se govori o logici, pa vidi ima li šta nelogično, a meni je nelogično da oni koji su bili svjesni da postoje, poslije smrti nikad više ne postoje - i životinje žive, ali ne znaju za to; pa vidi kako se govori o stvaranju svijeta pa uporedi s teorijama koje postoje...

dakle, nije vjerovanje ubleha: kažeš vjerujem i onda vjeruješ; analiza je u svemu i na kraju odlučiš da vjeruješ ili ne vjeruješ, a sam riječ kaže da čovjek nije uvjeren, što bi bila svršena radnja, nego vjeruje, to traje, a tek na kraju će biti uvjeren, pa ili dženetom ili džehenemom; a ako radnja ne traje nikako, tj. ne vjeruje, ima "malo" lošiji izbor: ili džehenem, ili prah i ništa.

P.S.
Čovjek je pitao i ja sam odgovorio iz svog iskustva, ne bih volio razglabati danima, replicirati i sl.
cartman

#27 Re: Pitanje muslimanima

Post by cartman »

because_of_you wrote:Da su ljudi "Bogovi" nije vjerovanje nego glupost. :wink:
kako mozes rec da je nesto glupost a ne znas apsolutno nista o tom? ja licno vjerujem da su ljudi bogovi, zato jer na neki nacin kreiramo sve oko sebe.
Zarathustra

#28 Re: Pitanje muslimanima

Post by Zarathustra »

hz071 wrote:Ne bi trebao da se mijesas u nesto o cemu ocigledno pojma nemas. Tvoje misljenje o religijama je samo tvoje, medjutim malo bi trebao prouciti iste prije nego dodjes do nekakvih zakljucaka koji nisu potkrpljeni ama bas nikakvim cinjenicama. Kao sto ti vec neko rece, iz nereda ne proizlazi red, vec nered. Tako da su te ideje besmislene. Druga stvar i ona najjednostavnija, ta spoznaja prirode o kojoj pricas! Nista, ali ama bas nista, nismo (covjecanstvo) otkrili, a da nije napisano u Kuranu prije skoro 1500 godina. Od nacina na koji dolazimo na ovaj svijet, preko atoma, atmosfere, svemira i njegovog nastanka itd.. Islam kao vjera naredjuje nauku, a ne suprotno. Samo naravno trebas biti upucen da bi to znao, a ne samo slusati sta ti drugi palamude.. Eto na tome se zasniva moja vjera. A na cemu tvoja nevjera?

P.S. To sto neki ljudi izokrecu ono sto im je objavljeno je sasviim druga stvar, i ponasanje pojedinaca ne moze biti slika jedne vjere kako nam se to danas zeli predstaviti..
Na osnovu cega zakljucujes da nemam pojma o tome u sta se mijesam? Na osnovu cega ti imas vise kredibiliteta da pricas o istim stvarima? Ako si musliman, valjda bi ti bilo u interesu da upoznajes ljude sa svojom religijom.

Upoznat sam sam idejom da se u Kur'anu nalaze neki "naucni" dokazi, i dosta sam citao o tome. Ako zelis da uneses taj argument u debatu, zasto mi ne citiras neki odredjen ajet?

Vec sam rekao na cemu se zasniva moja nevjera: na nedostatku dokaza.
Last edited by Zarathustra on 12/03/2011 13:05, edited 1 time in total.
Zarathustra

#29 Re: Pitanje muslimanima

Post by Zarathustra »

lingvistika wrote:
Zarathustra wrote:Zanima me na cemu se zasniva vase vjerovanje. Je li u pitanju slijedjenje nekog osjecaja, tradicije, ili smatrate da se vasa religija moze racionalno dokazati?
Iskreno se nadam da tvoje pitanje proizilazi iz tvoje radoznalosti, a ne iz želje da se sedmicama prepucavamo nakon komentara... dakle -

prvo, čuješ za tu neku religiju, nekad dok si dijete još, u nekim slučajevima kasnije, nekada je praktikuješ jer je tvoji praktikuju, a nekada jer i sam vjeruješ, uglavnom to stanje traje dok sam ne počneš da se pitaš o čemu se radi.

potom, pošto je čovjek u stalnom preispitivanju svega, valja preispitati i religiju, pa počenš postavljati pitanja, a, jasno, odgovore tražiš u djelima koja govore o toj religiji, u ovom slučaju Kur'an, hadiske zbirke i tefsiri i pitaš ljude, dobre poznavaoce Kur'ana, hadisa, tefsira;

potom, kreneš od čovjeka kakav je opisan u Kur'anu i hadisima - dopada li ti se ono što bi čovjek bio kada bi imao sve osobine koje Kur'an kaže da bi bilo lijepo čovjek da ih ima, i misliš li da bi bilo odbro da ljudi nemaju osobine za koje se u Kur'anu kaže da su loše, i hadisu;

potom, kreneš od odnosa među ljudima - dopadaju li ti se odnosi koje Kur'an nalaže, odnosi nikad ne postoje sami bez posljedice, pa ih uporedi sa tebi poznatim odnosima, na bilo koji način poznatim, pa uporedi posljedice, pa odluči;

potom, vidi kako se govori o nauci u Kur'anu - da li ti se dopada, ili ne, a nauka je naređena prije namaza; pa kako se govori o medicini, pa o biologiji, pa istražuj i uporedi; pa kako se govori o historiji, pa provjeri ima li grešaka, pa kako se govori o književnosti, pa kako se govori o logici, pa vidi ima li šta nelogično, a meni je nelogično da oni koji su bili svjesni da postoje, poslije smrti nikad više ne postoje - i životinje žive, ali ne znaju za to; pa vidi kako se govori o stvaranju svijeta pa uporedi s teorijama koje postoje...

dakle, nije vjerovanje ubleha: kažeš vjerujem i onda vjeruješ; analiza je u svemu i na kraju odlučiš da vjeruješ ili ne vjeruješ, a sam riječ kaže da čovjek nije uvjeren, što bi bila svršena radnja, nego vjeruje, to traje, a tek na kraju će biti uvjeren, pa ili dženetom ili džehenemom; a ako radnja ne traje nikako, tj. ne vjeruje, ima "malo" lošiji izbor: ili džehenem, ili prah i ništa.

P.S.
Čovjek je pitao i ja sam odgovorio iz svog iskustva, ne bih volio razglabati danima, replicirati i sl.
Hvala na iskrenom odgovoru. Upravo ovakvo nesto sam i zelio da cujem.

Govoris o tome da ti se svidjaju pravila koja se ticu drustvenih odnosa u islamu. Da li smatras da nema boljeg drustvenog poretka od serijata? Da li je to za tebe neki dokaz bozanskog porijekla Kur'ana?

Isto tako, zanime me sta te cini sigurnim u to da je Kur'an ocuvan u svojoj prvobitnoj formi. Koliko vjerodostojnim smatras hadise, odnosno, koji je tvoj kriterij da bi se hadis smatrao vjerodostojnim? Ako nemas nista protiv, volio bih da mi citiras neke ajete za koje smatras da se mogu interpretirati na nacin sukladan sa naukom.
Karajic10

#30 Re: Pitanje muslimanima

Post by Karajic10 »

Zarathustra, znaj samo da ce najmanje 50% odgovora na ovom forumu biti apsolutno nerelevantno na pitanje koje osnivac teme postavi. Oni se prvo upitaju, "Sta je ovaj koji je postavio pitanje, Bosnjak, Hrvat, ili Srbin?" "Ili da nije nedaj Boze Jugosloven...?" Takvo je danas bosanskohercegovacko drustvo.
karbofix

#31 Re: Pitanje muslimanima

Post by karbofix »

Kao što sam i na nekoj drugoj temi učinio, i ovdje ću citirati Kunderu i u većini stvari se slažem s njim.

Kad je Agnes kao dijete odlazila s ocem u šetnje, jednom ga je upitala da li vjeruje u Boga. Otac joj je odgovorio: "Vjerujem u Stvoriteljev kompjuter." Taj odgovor je bio toliko čudan da ga je dijete zapamtilo. Čudna je bila ne samo riječ kompjuter, nego i Stvoritelj; otac, naime, nije nikada rekao Bog, nego uvijek Stvoritelj, kao da bi htio značenje Boga ograničiti samo na njegovo inžinjersko djelo. Stvoriteljevo računalo: ali kako se čovjek može sporazumjeti s računalom? Zato je upitala oca da li se moli. Rekao je:"To je kao kad bi se molila Edisonu kad ti prestane svijetliti žarulja". Agnes govori sama sebi: Stvoritelj je stavio u računalo ploču s detaljnim programom i otišao. Da je Bog stvorio svijet, obraćajući se njemu, govore u prazno, ta misao nije nova. Ali, jedno je biti napušten od Boga naših predaka, a drugo je napusti li nas Bog - izumitelj svemirskog kompjutera. Na njegovom je mjestu sad program koji se u njegovoj odsutnosti neprestano odvija, a da u njemu nitko ništa ne može izmijeniti. Upisati program u kompjuter: to ne znači da je 'tamo gore' sve zapisano. U programu, naprimjer, nije bilo podatka da će godine 1815. biti bitka kod Waterloa i da će Francuzi izgubiti, nego samo to da je čovjek po prirodi agresivan, da mu je rat suđen i da će ga tehnički napredak činiti sve strašnijim. Sve ostalo, sa stajališta Stvoritelja, nema nikakav značaj i samo je igra varijacija i premutiacija grubo određenog programa, koji nije proročka anticipacija budućnosti, nego samo označava granice mogućnosti, unutar kojih je sve ostavljeno slučaju.

Milan Kundera, "Besmrtnost"

Ne slažem se sa ovim oko molitve, jer meni daje neku snagu, barem se tako osjećam. I ne molim se za gluposti tipa "Bože, daj mi ovo, daj mi ono..."
Zahvalan sam Bogu i što sam se rodio u muslimanskoj porodici i što sam odrastao u duhu Islama.
što se tiče tvog pitanja:
Bibliju su pisali svećenici poslije Isusove smrti i to su radili onako kako su htjeli. (Opet kažem, sjedi malo pred TV, okreni na Nat Geo.)
Kur'an je zapisivan onako kako su objave stizale preko meleka i bilo je zaista mnogo kontrola da bi sve bilo onako, izvorno, kako i jeste stiglo od Boga.

Vidim da si zagrijan za pobijanje tuđih vjerovanja. Bujrum, prijatelju. :)
Zarathustra

#32 Re: Pitanje muslimanima

Post by Zarathustra »

karbofix wrote:Kao što sam i na nekoj drugoj temi učinio, i ovdje ću citirati Kunderu i u većini stvari se slažem s njim.

Kad je Agnes kao dijete odlazila s ocem u šetnje, jednom ga je upitala da li vjeruje u Boga. Otac joj je odgovorio: "Vjerujem u Stvoriteljev kompjuter." Taj odgovor je bio toliko čudan da ga je dijete zapamtilo. Čudna je bila ne samo riječ kompjuter, nego i Stvoritelj; otac, naime, nije nikada rekao Bog, nego uvijek Stvoritelj, kao da bi htio značenje Boga ograničiti samo na njegovo inžinjersko djelo. Stvoriteljevo računalo: ali kako se čovjek može sporazumjeti s računalom? Zato je upitala oca da li se moli. Rekao je:"To je kao kad bi se molila Edisonu kad ti prestane svijetliti žarulja". Agnes govori sama sebi: Stvoritelj je stavio u računalo ploču s detaljnim programom i otišao. Da je Bog stvorio svijet, obraćajući se njemu, govore u prazno, ta misao nije nova. Ali, jedno je biti napušten od Boga naših predaka, a drugo je napusti li nas Bog - izumitelj svemirskog kompjutera. Na njegovom je mjestu sad program koji se u njegovoj odsutnosti neprestano odvija, a da u njemu nitko ništa ne može izmijeniti. Upisati program u kompjuter: to ne znači da je 'tamo gore' sve zapisano. U programu, naprimjer, nije bilo podatka da će godine 1815. biti bitka kod Waterloa i da će Francuzi izgubiti, nego samo to da je čovjek po prirodi agresivan, da mu je rat suđen i da će ga tehnički napredak činiti sve strašnijim. Sve ostalo, sa stajališta Stvoritelja, nema nikakav značaj i samo je igra varijacija i premutiacija grubo određenog programa, koji nije proročka anticipacija budućnosti, nego samo označava granice mogućnosti, unutar kojih je sve ostavljeno slučaju.

Milan Kundera, "Besmrtnost"

Ne slažem se sa ovim oko molitve, jer meni daje neku snagu, barem se tako osjećam. I ne molim se za gluposti tipa "Bože, daj mi ovo, daj mi ono..."
Zahvalan sam Bogu i što sam se rodio u muslimanskoj porodici i što sam odrastao u duhu Islama.
što se tiče tvog pitanja:
Bibliju su pisali svećenici poslije Isusove smrti i to su radili onako kako su htjeli. (Opet kažem, sjedi malo pred TV, okreni na Nat Geo.)
Kur'an je zapisivan onako kako su objave stizale preko meleka i bilo je zaista mnogo kontrola da bi sve bilo onako, izvorno, kako i jeste stiglo od Boga.

Vidim da si zagrijan za pobijanje tuđih vjerovanja. Bujrum, prijatelju. :)
Slazem se za Bibliju. Koje dokaze imas za to da je Kur'an ocuvan? Na osnovu cega znas za te kontrole koje spominjes? Cinjenica da je Kur'an kanoniziran tek nakon smrti poslanika po meni ne govori u prilog toga.

EDIT: Pogresno sam protumacio prethodni komentar
karbofix

#33 Re: Pitanje muslimanima

Post by karbofix »

Zarathustra wrote: Koliko ja znam, bog Kur'ana je bog koji ima direktan utjecaj na svijet, sto bi trebalo da i ukljucuje vjerovanje u to da bog prima molitve. Mogu li pitati kojem ogranku islama pripadas?

Slazem se za Bibliju. Koje dokaze imas za to da je Kur'an ocuvan? Na osnovu cega znas za te kontrole koje spominjes? Cinjenica da je Kur'an kanoniziran tek nakon smrti poslanika po meni ne govori u prilog toga.
لا إله إلا الله محمد رسول الله - lā ʾilāha ʾillallāh, Muḥammad rasūlu-llāh

Meni je to dovoljno.

Za molitve sam i rekao da se molim i da mi daju neku snagu.

Kur'an je i danas u izvornom obliku zahvaljujući Osmanu r.a. koji je spalio sve primjerke Kur'ana koji se ne slažu sa onim koji su pisali ljudi bliski Poslaniku i kojima je Poslanik diktirao objave koje bi on dobio od Boga preko meleka.

http://en.wikipedia.org/wiki/Uthman_ibn_Affan#Qur.27an
asurbanipal

#34 Re: Pitanje muslimanima

Post by asurbanipal »

cartman wrote:
kako mozes rec da je nesto glupost a ne znas apsolutno nista o tom? ja licno vjerujem da su ljudi bogovi, zato jer na neki nacin kreiramo sve oko sebe.
A ko je kreirao ljude ??? I, da li baš ljudi kreiraju sve ???
lingvistika

#35 Re: Pitanje muslimanima

Post by lingvistika »

Zarathustra wrote:
lingvistika wrote:

P.S.
Hvala na iskrenom odgovoru. Upravo ovakvo nesto sam i zelio da cujem.

Govoris o tome da ti se svidjaju pravila koja se ticu drustvenih odnosa u islamu. Da li smatras da nema boljeg drustvenog poretka od serijata? Da li je to za tebe neki dokaz bozanskog porijekla Kur'ana?

Isto tako, zanime me sta te cini sigurnim u to da je Kur'an ocuvan u svojoj prvobitnoj formi. Koliko vjerodostojnim smatras hadise, odnosno, koji je tvoj kriterij da bi se hadis smatrao vjerodostojnim? Ako nemas nista protiv, volio bih da mi citiras neke ajete za koje smatras da se mogu interpretirati na nacin sukladan sa naukom.
Volio bih da ideš redoslijedom koji sam naveo:
- pročitati Kur'an, više puta, i razmišljati, ideje sa kojima se ne slažeš i nejasne stvari zapiši;
- pročitati validne hadiske zbirke, više puta i informisati se o tome kako nastaju hadiske zbirke, koje su validne a koje nisu i zbog čega je tako, a ideje, događaje i zaključke s kojima se ne slažeš zapiši;
- pročitati nekoliko tefsira, informisati se o tome kakvih tefsira ima... ideje i stavove sa kojima se ne slažeš zapiši;

kad to uradiš već će ti se dati odgovori na neke stavri koje si zapisao na početku, a onu knjigu stvari koje si zapisao, s kojima se ne slažeš i još su nejasne - uzmi pod ruku pa potraži strpljivog čovjeka koji poznaje i Kur'an i hadis i tefsir, pa ispituj, ako ti on ne da većinu odgovora, našao si pogrešnog čovjeka, jer islam se od ostalih religija razlikuje i po tome što ljude potiče da pitaju, sve da pitaju; a onda, poslije tog procesa, odluči za sebe ko je u pravu.
Prije tog procesa nema smisla osuđivati ili prihvatati religiju, mada Bog da nekim ljudima i lakši način da dođu do istine.
moonlight7

#36 Re: Pitanje muslimanima

Post by moonlight7 »

Apel moderatorima da HITNO zaključaju ovu temu ::::: :zjev: :zoka:
atko

#37 Re: Pitanje muslimanima

Post by atko »

Tema ima potencijala da udje u uzi izbor "najgluplja tema ikad na saxu"

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kako se vjerovanje moze racionalno dokazati ... ako se dokaze onda nije vjerovanje :lol: :lol: :lol:
karbofix

#38 Re: Pitanje muslimanima

Post by karbofix »

atko wrote:
Tema ima potencijala da udje u uzi izbor "najgluplja tema ikad na saxu"

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kako se vjerovanje moze racionalno dokazati ... ako se dokaze onda nije vjerovanje :lol: :lol: :lol:
:thumbup:

Upravo to!
cartman

#39 Re: Pitanje muslimanima

Post by cartman »

asurbanipal wrote:
cartman wrote:
A ko je kreirao ljude ??? I, da li baš ljudi kreiraju sve ???
Vjerujem u singularitet, sve sto postoji dolazi iz jednog izvora, i sve se vraca tamo, a ljudi su samo jedna o xy manifestacija tog singulariteta. a sto se tice tvog drugog pitanja o stvaranju svega, to je malo kompleksnije pitanje. ako kazemo da zivimo u polju gdje je sve vibracija/talas, tvoja cula i tvoj mozak percipira stvarnost na subjektivan nacin i samim tim stvara sve oko tebe tako da na taj naci da.

svidja mi se diskusija i pomno je pratim =)

ps. ne shvatam zasto da se tema zatvori ako se normalno komunicira i ako ne dolazi do konflikta?
mr.gugl

#40 Re: Pitanje muslimanima

Post by mr.gugl »

Zarathustra wrote:
mr.gugl wrote:

http://www.google.com te http://www.wikipedia.com

izvini, a odakle si ti i koliko godina imas ? :shock:
Ako nemas namjeru da odgovoris na pitanje, nema potrebe ni da se javljas. Ili mozda zelis reci da svi muslimani na isti nacin dozivljavaju svoju religiju?
ne, nego da svi muslimani na isti nacin dozivljavaju tvoje pitanje i provokaciju. ako te nesto zaista zanima, onda sam ti vec rekao www.google.com i www.wikipedia.com
haj sad cao.co.ba/ti
hz071

#41 Re: Pitanje muslimanima

Post by hz071 »

Pa vjerovatno zato sto u jednom postu kazes da nas vjera cini slijepima prema nauci, a trebao bi znati da islam naredjuje nauku ako vec posjedujes neko znanje o islamu. Ako si upoznat sa naucnim dokazima u Kuranu zasto onda trazis da ti citiram ajete? Ako te zaista interesuje odgovor na ovo pitanje preporuciti cu ti par knjiga ciji su autori naucnici u kojima se citiraju ajeti koji dokazuju neke kasnije spoznate naucne cinjenice.
Isto tako na pitanje o izvornosti Kurana postoji jednostavan odgovor, a to je matematika, ako te i to interesuje, preporuciti cu ti par knjiga gdje mozes naci odgovor i na to pitanje, naravno potkrpljen dokazima. Tako da ako si bas iskren u namjeri da nadjes odgovor na svoja pitanja, dobices literaturu potrebu za to. Medjutim ako ti je namjera da se raspravljas na forumu, nemam vremena za takve..
Zlata M.

#42 Re: Pitanje muslimanima

Post by Zlata M. »

... ne znam odgovoriti na tvoje pitanje. Al' ne smatram ga provokacijom. Ni slucajno. :)
Meni uvijek naumpadne onaj stih :

'Jer istinska ljubav za rijeci ne zna;
Ona samo plamti, silna, neoprezna,
Niti mari, draga, da stihove pise! ' :) :wink:

... to je, jednostavno, tako.

... sto ne znaci da neko drugi ne zna objasniti kako, zasto i otkud ...

Ne daj se obeshrabriti. :)
Mr. Brightside

#43 Re: Pitanje muslimanima

Post by Mr. Brightside »

Zarathustra wrote:
karbofix wrote:Moje lično vjerovanje se zasniva na zdravom razumu. Naprimjer, kada gledam neke dokumentarne programe, kao što su Nat Geo i Discovery Channel, vidim neke zapanjujuće stvari o načinima na koje životinje u divljini preživljavaju i koje, siguran sam, nikakva evolucija ne bi dovela u takvo savršenstvo. Sljedeća stvar; teorija velikog praska? Sve bilo u "nečemu sićušnome" i odjednom - Big Bang! i sve se lijepo posložilo u savršenu ravnotežu (naravno, kroz milione godina)! Hell Yes! Meni je to neko pametniji (fizičar!) objansio ovako; "Uđeš i biblioteku i oboriš policu sa knjigama - a one se na pdou poredaju tako da čine savršenu kreaciju! Ili ako bismo bacili posudu na pod - ista stvar - formirala bi savršenstvo?" Ja mislim da ne.

Na čemu se zasniva tvoje vjerovanje?
To sto si pomenuo mogu biti dokazi deizma, tj. vjerovanje u nekog boga stvoritelja, iako se i toj tvrdnji moze naci dosta zamjerki. Da bi to bio dokaz za ispravnost islama, morao bi mi pokazati kako od toga dolazis to tvrdnje da je Kur'an bozija objava i da je Muhammed njegov poslanik. Taj isti argument koriste i katolici, i pravoslavci i zidovi.

Ja licno vjerujem samo u ono sto je dokazivo.
Kakve dokaze zelis?Zelis li da vidis ili cujes Boga pa da pocnes vjerovati u Njega.
Pocinjes da nas vrijeđas svojim glupostima i razmisljanjima.
Zarathustra

#44 Re: Pitanje muslimanima

Post by Zarathustra »

Volio bih da ideš redoslijedom koji sam naveo:
- pročitati Kur'an, više puta, i razmišljati, ideje sa kojima se ne slažeš i nejasne stvari zapiši;
- pročitati validne hadiske zbirke, više puta i informisati se o tome kako nastaju hadiske zbirke, koje su validne a koje nisu i zbog čega je tako, a ideje, događaje i zaključke s kojima se ne slažeš zapiši;
- pročitati nekoliko tefsira, informisati se o tome kakvih tefsira ima... ideje i stavove sa kojima se ne slažeš zapiši;

kad to uradiš već će ti se dati odgovori na neke stavri koje si zapisao na početku, a onu knjigu stvari koje si zapisao, s kojima se ne slažeš i još su nejasne - uzmi pod ruku pa potraži strpljivog čovjeka koji poznaje i Kur'an i hadis i tefsir, pa ispituj, ako ti on ne da većinu odgovora, našao si pogrešnog čovjeka, jer islam se od ostalih religija razlikuje i po tome što ljude potiče da pitaju, sve da pitaju; a onda, poslije tog procesa, odluči za sebe ko je u pravu.
Prije tog procesa nema smisla osuđivati ili prihvatati religiju, mada Bog da nekim ljudima i lakši način da dođu do istine.
Evo samo par ideja iz Kur'ana sa kojima se ne slazem:
- bicevanje covjeka zato sto je imao seksualni odnos prije braka
- odsijecanje ruku
- nemuslimani moraju placati poseban porez
- Kur'an je nekompatibilan sa teorijom evolucije, za koju svaki dan imamo vise i vise dokaza
- s jedne strane Allah je taj koji odredjuje ko ce vjerovati a ko ne, dok s druge strane kaznjave ljude zbog nevjerovanja
- Kralj Solomon je govorio jezikom ptica i komandovao je vojskom nevidljivih bica
- Junus je progutan od velike ribe i ostao je ziv, itd...

Sto se tice hadisa, upoznat sam sa nacinima klasifikacije. Ono sto mi je najsumnjivije u svemu tome jeste da je hadis kodificiran 200 godina nakon smrti Muhammeda. Takodjer, svaki sunitski mezheb ima svoj stav o tome koji su hadisi autenticni, a koji ne (sije i da ne spominjem). Preporucujem ti ovu knjigu:

Izmedju ostalog, knjiga sadrzi prevod Safijinog djela kojim je hadis ucinio dijelom islamskog fikha.
Zarathustra

#45 Re: Pitanje muslimanima

Post by Zarathustra »

hz071 wrote:Pa vjerovatno zato sto u jednom postu kazes da nas vjera cini slijepima prema nauci, a trebao bi znati da islam naredjuje nauku ako vec posjedujes neko znanje o islamu. Ako si upoznat sa naucnim dokazima u Kuranu zasto onda trazis da ti citiram ajete? Ako te zaista interesuje odgovor na ovo pitanje preporuciti cu ti par knjiga ciji su autori naucnici u kojima se citiraju ajeti koji dokazuju neke kasnije spoznate naucne cinjenice.
Isto tako na pitanje o izvornosti Kurana postoji jednostavan odgovor, a to je matematika, ako te i to interesuje, preporuciti cu ti par knjiga gdje mozes naci odgovor i na to pitanje, naravno potkrpljen dokazima. Tako da ako si bas iskren u namjeri da nadjes odgovor na svoja pitanja, dobices literaturu potrebu za to. Medjutim ako ti je namjera da se raspravljas na forumu, nemam vremena za takve..
Sto se tice "tajne broja 19", ona je davno dokazana kao laz. Da ne izmisljam toplu vodu, evo jedan link:

Razlog zasto trazim da mi citiras ajete jeste to da vidis da ce ti biti veoma naci prevod koji potkrepljuje te tvrdnje. Da bi se doslo do takvih interpretacija, potrebno je da se znacajno izmijeni znacenje izvornog teksta. Na primjer, neko ko cita prevod Besima Korkuta moze samo pomisliti da se u Kur'anu govori da je zemlja ravna.
Zarathustra

#46 Re: Pitanje muslimanima

Post by Zarathustra »

armin.i.am wrote:
Zarathustra wrote:
karbofix wrote:Moje lično vjerovanje se zasniva na zdravom razumu. Naprimjer, kada gledam neke dokumentarne programe, kao što su Nat Geo i Discovery Channel, vidim neke zapanjujuće stvari o načinima na koje životinje u divljini preživljavaju i koje, siguran sam, nikakva evolucija ne bi dovela u takvo savršenstvo. Sljedeća stvar; teorija velikog praska? Sve bilo u "nečemu sićušnome" i odjednom - Big Bang! i sve se lijepo posložilo u savršenu ravnotežu (naravno, kroz milione godina)! Hell Yes! Meni je to neko pametniji (fizičar!) objansio ovako; "Uđeš i biblioteku i oboriš policu sa knjigama - a one se na pdou poredaju tako da čine savršenu kreaciju! Ili ako bismo bacili posudu na pod - ista stvar - formirala bi savršenstvo?" Ja mislim da ne.

Na čemu se zasniva tvoje vjerovanje?
To sto si pomenuo mogu biti dokazi deizma, tj. vjerovanje u nekog boga stvoritelja, iako se i toj tvrdnji moze naci dosta zamjerki. Da bi to bio dokaz za ispravnost islama, morao bi mi pokazati kako od toga dolazis to tvrdnje da je Kur'an bozija objava i da je Muhammed njegov poslanik. Taj isti argument koriste i katolici, i pravoslavci i zidovi.

Ja licno vjerujem samo u ono sto je dokazivo.
Kakve dokaze zelis?Zelis li da vidis ili cujes Boga pa da pocnes vjerovati u Njega.
Pocinjes da nas vrijeđas svojim glupostima i razmisljanjima.
Ne moram da vidim boga da bih vjerovao u njega, samo mi treba dobar razlog za to. Ako znas neki, reci mi ga.

Molim te da mi citiras i objasnis neku od tih uvreda. Kao drugo, ko ste "vi?" Da li i ti sada govoris u ime svih muslimana?
Zarathustra

#47 Re: Pitanje muslimanima

Post by Zarathustra »

Karajic10 wrote:Zarathustra, znaj samo da ce najmanje 50% odgovora na ovom forumu biti apsolutno nerelevantno na pitanje koje osnivac teme postavi. Oni se prvo upitaju, "Sta je ovaj koji je postavio pitanje, Bosnjak, Hrvat, ili Srbin?" "Ili da nije nedaj Boze Jugosloven...?" Takvo je danas bosanskohercegovacko drustvo.
Cini mi se da je tako. Tuzno :(
spreca

#48 Re: Pitanje muslimanima

Post by spreca »

hz071 wrote:Ne bi trebao da se mijesas u nesto o cemu ocigledno pojma nemas. Tvoje misljenje o religijama je samo tvoje, medjutim malo bi trebao prouciti iste prije nego dodjes do nekakvih zakljucaka koji nisu potkrpljeni ama bas nikakvim cinjenicama. Kao sto ti vec neko rece, iz nereda ne proizlazi red, vec nered. Tako da su te ideje besmislene. Druga stvar i ona najjednostavnija, ta spoznaja prirode o kojoj pricas! Nista, ali ama bas nista, nismo (covjecanstvo) otkrili, a da nije napisano u Kuranu prije skoro 1500 godina. Od nacina na koji dolazimo na ovaj svijet, preko atoma, atmosfere, svemira i njegovog nastanka itd.. Islam kao vjera naredjuje nauku, a ne suprotno. Samo naravno trebas biti upucen da bi to znao, a ne samo slusati sta ti drugi palamude.. Eto na tome se zasniva moja vjera. A na cemu tvoja nevjera?

P.S. To sto neki ljudi izokrecu ono sto im je objavljeno je sasviim druga stvar, i ponasanje pojedinaca ne moze biti slika jedne vjere kako nam se to danas zeli predstaviti..
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Mr. Brightside

#49 Re: Pitanje muslimanima

Post by Mr. Brightside »

Kako je debilno traziti razloge vjerovanja u Boga na forumu :lol:
spreca

#50 Re: Pitanje muslimanima

Post by spreca »

armin.i.am wrote:Kako je debilno traziti razloge vjerovanja u Boga na forumu :lol:
I meni se cini da on nezna sta hoce,jer traziti odgovor na svoje pitanje na forumu cini mi se glupasto :lol: ili on misli da dobri poznavaoci Kura'na po cijeli dan sjede na forumu i samo forumaju.
Locked