ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by PipiDugaDevetka »

kone wrote:Pisalo ne pisalo,ED je duzna servisirati sve do brojila(ukljucujuci i uklopni sat)...Znaci ako ne prebacuje kako treba(mislim na vrijeme),duzni su doci i nastimati ga.Ako nikako ne prebacuje,duzni su doci i zamijeniti bateriju..Ako ne radi nikako,onda doci i zamijeniti uklopni sat...Ovo ti je 1/1 ;-)
Zašto sam ja morao svoj prvi zajednički poslijeratni uklopni sat morao platiti 34KM upraviteljskoj firmi 8 godina poslije reintegracije Ilidže?
kone

#27 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by kone »

PipiDugaDevetka wrote:
kone wrote:Pisalo ne pisalo,ED je duzna servisirati sve do brojila(ukljucujuci i uklopni sat)...Znaci ako ne prebacuje kako treba(mislim na vrijeme),duzni su doci i nastimati ga.Ako nikako ne prebacuje,duzni su doci i zamijeniti bateriju..Ako ne radi nikako,onda doci i zamijeniti uklopni sat...Ovo ti je 1/1 ;-)
Zašto sam ja morao svoj prvi zajednički poslijeratni uklopni sat morao platiti 34KM upraviteljskoj firmi 8 godina poslije reintegracije Ilidže?
Nemam pojma :) za sta su tebi uzeli pare,ali ti kazem da je ovo sto posto!Znaci ED je duzna da servisira sve do satova..Bilo to obicno brojilo ili uklopni sat..Sve je to njihova duznost..Znaci provjeris sebi na racunu da li ima i VT i MT potrosnje.Ako MT-a nema,a bilo je ranije,znaci da ne radi uklopni sat.Ako radi,onda sebi provjeris u koje vrijeme prebacuje.Ako ne prebacuje u 13h,a ti zelis da ti tad prebacuje onda njih zoves da ti nastimaju vrijeme prebacivanja itd itd...
Pa eto idi logikom stvari.Ako ti ne prebacuje na vrijeme,koga zoves,da li upravitelja zgrade ili ED??Jesi li ikad ikoga vidio,osim ljudi iz ED da cackaju nesto u otvorenim el.ormaricima???
Ili recimo sta je onda sa brojilima koji u sebi imaju uklopni sat(a ima ih takvih koliko hoces)???
KAzem ti,ne sto posto,nego milion posto je da to radi ED.Ko god ti kaze drukcije,laze ti.Isve je to dzaba i nista se ne placa jer svi mi placamo to srvisiranje u onih 3-4KM mjernog mjesta..A sta su tebi naplatili stvarno ne znam....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Naplatio upravitelj sa zajedničkog računa na kojem prikupljamo novac za održavanje zgrade instalaciju uklopnog sata i automata stubišnog osvjetljenja, sve stajalo u starom drvenom ormaru sa brojilima, pa se onda, desio požar, te su sve promijenili i strujomjere, i uklopni sat, i automat stubišnog osvjetljenja. Samo su bili pogriješili pa spojili interfon na privatnu potrošnju od jednog stana, a trebali su na zajedničku potrošnju.

EDP tehničar samo došao da plombira i podesi taj uklopni sat.

I meni se čini da je ovaj Zakon o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanju zgradama KS faličan (I kada se radi o instalacijama za plin), te omogućuje otimanje para od etažnih vlasnika-građana za što je odgovoran ministar Čedomir Lukić, zvani Omladinac, iz SDA.
Last edited by PipiDugaDevetka on 13/03/2011 16:58, edited 1 time in total.
kone

#29 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by kone »

PipiDugaDevetka wrote:Naplatio upravitelj instalaciju uklopnog sata i automata stubišnog osvjetljenja, sve stajalo u starom drvenom ormaru sa brojilima, pa se onda, desio požar, te su sve promijenili i strujomjere, i uklopni sat, i automat stubišnog osvjetljenja. Samo su bili pogriješili pa spojili interfon na privatnu potrošnju od jednog stana, a trebali su na zajedničku potrošnju.
Automat postavlja upravitelj,ali uklopni sigurno ED..To vas je neko "uzeo" i nista vise...Uklopni sat sigurno postavljaju ovi iz ED...Eto ako ne vjerujes,slobodno nazovi sutra ED i pitaj njih.Mada mislim da ih mozes i sad nazvati na broj(ako se dobro sjecam) 080 02 01 33...Mislim da je to taj broj i ne placa se nista..To je neki njihov free broj za informacije...
PipiDugaDevetka

#30 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Hbga, narode, etažni vlasnici, drugi put prilikom glasanja dobro pazite kome dajete glas da vas ne bi nastavili potkradati kao što ovaj SDA-ovac Čedomir omogućuje potkradanje građana od strane nekih upraviteljskih firmi kao što je moj upravitelj FAMOS-GRADNJA.

Mislim, i sam sam glasao za SDP, ali nije bilo dovoljno glasova da se i ministar Stambene politike zamijeni.
dottore

#31 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by dottore »

PipiDugaDevetka wrote:
dottore wrote:i meni je izgorilo brojilo prije 4 godine, dosli ljudi za 5 minuta(u nedjelju) i skopcali mi struju direkt... :D
imao sam dz struju 7 dana... :mrgreen: :mrgreen:
stavili novo Iskrino, radi super :thumbup:

EP ne pravi brojila, tako da se mogu ograditi od svake gluposti, pa i te greske da sat ne prebaca na jeftinu struju...
Je li to izgorjelo i zamijenjeno brojilo bilo u pvc kučištu sa pvc sklopkama, strujomjer
ISKRA EMECO TIP: T31CD-74-A1?
ne... bilo je u metalnom okviru, i sva sreca da je bilo u metalnom... jednom je covjeku cijela fasada od stiropora izgorila
kod ovog je bila greska na prelazu, tj. na spojevima sa mrezom, jer je mreza od bakra, a on je iznutra vecinski od Aluminiuma.
Laki Topalović

#32 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by Laki Topalović »

dottore wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
dottore wrote:i meni je izgorilo brojilo prije 4 godine, dosli ljudi za 5 minuta(u nedjelju) i skopcali mi struju direkt... :D
imao sam dz struju 7 dana... :mrgreen: :mrgreen:
stavili novo Iskrino, radi super :thumbup:

EP ne pravi brojila, tako da se mogu ograditi od svake gluposti, pa i te greske da sat ne prebaca na jeftinu struju...
Je li to izgorjelo i zamijenjeno brojilo bilo u pvc kučištu sa pvc sklopkama, strujomjer
ISKRA EMECO TIP: T31CD-74-A1?
ne... bilo je u metalnom okviru, i sva sreca da je bilo u metalnom... jednom je covjeku cijela fasada od stiropora izgorila
kod ovog je bila greska na prelazu, tj. na spojevima sa mrezom, jer je mreza od bakra, a on je iznutra vecinski od Aluminiuma.
To su brojila koja su nabavljana u Italiji i jako lošeg su kvaliteta upravo radi previše spojeva.O gabaritima da ne govorim pošto se svaki ormar mora prepravljati i bez obzira na to,opet strše iz ormara.Ako se neko sjeća ta brojila su bila ugrađivana po naselju Mojmilo.Ljudima su skidana ispravna trofazna brojila proizvođača "Iskra"i umjesto njih je ugrađivano ovo Talijansko smeće.Poslije više samozapaljivanja ovih brojila radnici Elektrodistribucije su brže-bolje ova brojila poskidali.Po čijem nalogu???Dalo bi se ispitati.Jedan prijatelj koji radi tamo mi je rekao da su poslije ta brojila (koja su poskidali i nova brojila koja su čekala na ugradnju bukvalno IZLUPANA I UNIŠTENA .Spominje se cifra od oko 2 miliona KM koliko su koštala ta famozna brojila.Ko,koliko i kako je hajrovao u ovom poslu ,to se ne zna,.........aha :roll:
cappy_tempo

#33 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by cappy_tempo »

koliko sam skontao idu sad digitalna brojila i tasteri koji ce paliti,gasiti valjda.neki se zale (firme koje rade stambene ormare) jer ce ti tasteri na vrata ormara ici pa ako ne zastite kako Bog zapovjeda svako ce se zajebavati sa tasterom :D
Bloo
Globalna šefica

#34 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by Bloo »

cappy_tempo wrote:koliko sam skontao idu sad digitalna brojila i tasteri koji ce paliti,gasiti valjda.neki se zale (firme koje rade stambene ormare) jer ce ti tasteri na vrata ormara ici pa ako ne zastite kako Bog zapovjeda svako ce se zajebavati sa tasterom :D

joj bice hit :D What does this button do? *press* :D and this button and this button
cappy_tempo

#35 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by cappy_tempo »

Bloo wrote:
cappy_tempo wrote:koliko sam skontao idu sad digitalna brojila i tasteri koji ce paliti,gasiti valjda.neki se zale (firme koje rade stambene ormare) jer ce ti tasteri na vrata ormara ici pa ako ne zastite kako Bog zapovjeda svako ce se zajebavati sa tasterom :D

joj bice hit :D What does this button do? *press* :D and this button and this button
znam da mi je direktor psovo sve redom kad su mu javili ovo jer mora dodatno busiti rupe na vratima,pa se jebavati oko tastera i brojila i upravo to "what does this button do? :D ...zakomplikovase ga izgleda da valja,a bas kad budu radili stambeni neki oticu da vidim na sta taj cirkus izgleda :mrgreen:
PipiDugaDevetka

#36 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Laki Topalović wrote: To su brojila koja su nabavljana u Italiji i jako lošeg su kvaliteta upravo radi previše spojeva.O gabaritima da ne govorim pošto se svaki ormar mora prepravljati i bez obzira na to,opet strše iz ormara.Ako se neko sjeća ta brojila su bila ugrađivana po naselju Mojmilo.Ljudima su skidana ispravna trofazna brojila proizvođača "Iskra"i umjesto njih je ugrađivano ovo Talijansko smeće.Poslije više samozapaljivanja ovih brojila radnici Elektrodistribucije su brže-bolje ova brojila poskidali.Po čijem nalogu???Dalo bi se ispitati.Jedan prijatelj koji radi tamo mi je rekao da su poslije ta brojila (koja su poskidali i nova brojila koja su čekala na ugradnju bukvalno IZLUPANA I UNIŠTENA .Spominje se cifra od oko 2 miliona KM koliko su koštala ta famozna brojila.Ko,koliko i kako je hajrovao u ovom poslu ,to se ne zna,.........aha :roll:
Ima li ISKRA firmu u Italiji?
Laki Topalović

#37 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by Laki Topalović »

To ne znam.Ako me nisi dobro shvatio mislim da se ne radi o Iskrinim brojilima.Ovo je bilo neko talijansko smeće koje je nabavljeno gore i što je još gore ,kako mi drug kaže,ti talijanski satovi su se ugrađivali u Italiji i to samo u jednoj pokrajini.Gdje ih ovi naši stručnjaci pronađoše i o kakvom se prljavom poslu radi,to samo oni znaju.Uglavnom,ima tu finog posla za dobrog novinara istraživača.Naravno,ako takvi još postoje??
PipiDugaDevetka

#38 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Laki Topalović wrote:To ne znam.Ako me nisi dobro shvatio mislim da se ne radi o Iskrinim brojilima.Ovo je bilo neko talijansko smeće koje je nabavljeno gore i što je još gore ,kako mi drug kaže,ti talijanski satovi su se ugrađivali u Italiji i to samo u jednoj pokrajini.Gdje ih ovi naši stručnjaci pronađoše i o kakvom se prljavom poslu radi,to samo oni znaju.Uglavnom,ima tu finog posla za dobrog novinara istraživača.Naravno,ako takvi još postoje??
Zašto je meni gospod S. Vrhovnik onda meni ekspresno odgovorio na moj upit šta se dešava sa Iskra-emeco strujomjerima? Zašto nije samo objasnio da je to uvoz iz Italije i da oni nemaju ništa sa tim?
Ekspresni današnji odgovor iz Slovenije wrote:
Kako je nama poznat taj problem izgorjelog brojila, možemo reći samo to, da problem nije uzrokovan zbog bilo kakve FABRIČKE PROJEKTANTSKE GREŠKE na samom brojilu. Brojila T31CD-74-A1 su OK! Problem izgorjelog brojila je bio izkljuČito u naČinu prikljuČenja.
U nekim slučajevima se sa elkaleksom 16 mm2 ulazilo direktno na stezaljku od mesinga bez ugradnje svornjaka Al/Cu 16/6 mm2. Vremenom je zbog lošeg spoja to mjesto pregrijavalo i dolazilo je do zapaljenja ploče i brojila.
Vjerovatno je kod priključenja el. monter zaboravio ugraditi Al/Cu svornjak 16/6 mm2, što je najverovatnije prouzrokovalo loš spoj.
Rješenje, da ne bi do toga dolazilo je jedino, da el. monteri elektrodistribucije urade priključak onako kako moraju to uraditi po propisima za ugradnju brojila, sa ugradnju svornjaka za bolji spoj. Da se posle priključenja još jednom kvalitetno i dobro provjeri spojeve izvan brojila, da se nebi desio bilo kakav kvar, da se zbog toga nepotrebno okrivljivalo samo brojilo.

Sa pozdravima,
Iskraemeco, Slovenia
S. Vrhovnik
Laki Topalović

#39 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by Laki Topalović »

Monteri zaboravili neke svornjake????? Hahahaha...........Moj Pipi.To je bio samo jedan od slučajeva za koji se našao odgovor.Mislim da se na tim satovima unutra nalazi blizu 15-ak kontaktni mjesta a dobro se zna šta ti prelazi znače pri velikim opterećenjima.Daleko je to od onoga što se zove istina.Pa druže zašto polupaše kompletnu seriju tih satova?Ti su satovi na silu ugrađivani po integraciji Grbavice,Mojmila i ini naselja gdje je na instalacijama bio stari sistem nulovanja.Neznam koliko se kontaš u ovo.Ljudima su monteri ulazili po stanovima da razdvajaju radno i zaštitno uzemljenje da bi ovo smeće od sata moglo da funkcioniše.Pa sama prekrajanja zajedničkih ormara po stubištima gdje su stavljali te satove,koji naravno po gabaritima nisu odgovarali.Pa jesi vidio kako izgleda taj trofazni sat i koja mu je veličina.Pa treba ti za njega oružani list.Zar nemisliš da nije bilo jednostavnije ugrađivati provjereno dobra Iskrina brojila koja su se i ranije ugrađivala???Znaš na koja mislim.Ovo je bio samo jedan dobar arbajt,na nivou,kontaš ;)
kone

#40 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by kone »

Upravu je Pipi..Iskrina brojila su se palila,ali samo u kombinaciji sa plasticnim ormarima..Znaci bilo gdje drugo su radila kako treba,samo se u plasticnim ormarima palila i izazivala pozare...
Kao sto laki kaze,to je bio samo jedan dobar arbajt na nivou i nista vise.Jedan od mnogih...U Zenici jedno citavo naselje je imalo brojila na tipkanje,sa mogucnoscu iskljucenja iz centrale,bez izlaska na teren..To je postavljeno mislim prije nekih 15-20 godina..Evo sad ih sve skinuli i postavili obicna brojila.Sad mozete misliti koliko je tu potroseno para i "uzeto" u ta dva arbajta.
Da se ne govori o ovom posljednjem arbajtu sa brojilima na daljinsko ocitanje koje opet ocitavaju ljudi pjeske,a ne daljinski :lol: ..Umjesto da se ljudima olaksa ocitanje,oni im napravili jos vise posla..Sta drugo reci osim da ovo moze samo u Bosni i nigdje vise.........Sve je to za zatvora...
PipiDugaDevetka

#41 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Neke stvari ne kontam iz vaših diskusija, ali nebitno.

Čudno mi bilo ponašanje komšije kada se zapalilo brojilo! Umjesto da zove ili vatrogasce, ili dežurnog u EDP, on sve bježi od mene da ne čujem šta priča putem telefona i zove tamo nekog svog zemljaka iz druge države.
Kontam da ta brojila omogućavaju krađu državne struje dok se ne zapale?

Zamijenili ormar sa svim brojilima tek nakon što sam slučaj prijavio El. energestskoj inspekciji Kantona. Fina, kulturna neka žena, uzela izjave, napravila zapisnik, pozvala me da potpišem u njenoj kancelariji i za par mjeseci ugradiše nov metalni ormar, a ona tri (odnosno, dva) strujomjera marke Iskraemeco zamijeniše.
PipiDugaDevetka

#42 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

ISKRAEMECO strujomjer kakav se samozapalio u mojoj zgradi:
Image
kokuz_sa

#43 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by kokuz_sa »

moze li mi ko staviti koliko mjesecno potrosi kulowata..
(jeftine i skupe)

dolazi mi previse struje a sat kao radi normala sve..a ne znam u sta i koliko se to trosi..placam struje haman kao alminij iz mostara
anana

#44 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by anana »

Imam jedno pitanje za forumase posto se cini mi se bolje kuze u brojila. Mi na Grbavici smo do rata imali dvotarifno brojilo.Poslije rata ga nemamo nego neku srednju cijenu struje 24 h. ED kaze da nisu duzni uvesti preklopnik, nego da trebamo platiti pa ce nam ga ugraditi. Posto njima ne vjerujem pitam vas da li sami moramo ugraditi :) . Da li je neko ugradjivao preklopnike nedavno? Kao, mi imamo pripremljene zice za preklopnik, ali treba platiti pa da ga i ugrade.
PipiDugaDevetka

#45 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

anana wrote:Imam jedno pitanje za forumase posto se cini mi se bolje kuze u brojila. Mi na Grbavici smo do rata imali dvotarifno brojilo.Poslije rata ga nemamo nego neku srednju cijenu struje 24 h. ED kaze da nisu duzni uvesti preklopnik, nego da trebamo platiti pa ce nam ga ugraditi. Posto njima ne vjerujem pitam vas da li sami moramo ugraditi :) . Da li je neko ugradjivao preklopnike nedavno? Kao, mi imamo pripremljene zice za preklopnik, ali treba platiti pa da ga i ugrade.
http://www.elektroprivreda.ba/np/pusers ... _kupca.pdf
Iz ovog Pravilnika proizilazi da je vlasnik MJERNOG MJESTA, a to znači i uklopnih satova EDP, ali oni to postaju tek kada se potpiše ugovor sa njima.
Dakle, ja pravim kuću i hoću da uvedem struju sebi u kuću. Kupim svu opremu, ormarić, strujomjer, uklopni sat,...i kasnije, potpisujem ugovor sa EDP o potrošnji/distribuciji el. energije. U tom ugovoru ima član koji govori o vlasništvu brojila, uklopnog tarifnog sata i ako želite imati struju, MORATE pristati na njihove uslove.

Znači, u pravu su ti koji su vam rekli kupite odgovarajući uklopni tarifni sat, platite izlazak EDP ekipe da postavi, programira i plombira (ako je potrebno) strujomjere i uklopni sat, pa ćete imati mogućnost dnevne MT ili VT.

Neko je u diskusiji spomenuo da se uskoro ukida ta dnevna MT/VT tarifa. Ja ne znam za to, ali će biti ''veselo'' kada i to ukinu.
PipiDugaDevetka

#46 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

kokuz_sa wrote:moze li mi ko staviti koliko mjesecno potrosi kulowata..
(jeftine i skupe)

dolazi mi previse struje a sat kao radi normala sve..a ne znam u sta i koliko se to trosi..placam struje haman kao alminij iz mostara
Izvrni sve osigurače u svom stanu, odnosno, na taj način isključi sve potrošače, pa trkom na haustor da na svom strujomjeru vidiš da li se vrti mjerni disk strujomjera. Ako se vrti, t.j. struja se troši i dalje preko tvog strujomjera, neko ti od komšija krade struju. Zovi stručno lice da otkrije lopova, slikaj sa fotoaparatom koji pokazuje vrijeme radi dokaza na sudu. Nikako ne primjenjuj silu nad lopovom, završićeš u pritvoru. EDP majstori nisu dužni otkrivati lopova tvoje struje. Oni samo otkrivaju kradljivce ''državne'' struje.

Ako se disk ne vrti, kupi plinski rešo ili peć koja radi na plin propan butan/zemni gas, mnogo je jeftinije kuhati na plin, nego na struju. Oprezno sa plinom/gasom! To je mač sa dvije oštrice i nesreće nisu riijetke!

Bojler isključuj kada je vrijeme za skupu dnevnu tarifu. Štedi! Manje pite pravi u rerni el. štednjaka. Uštedjećeš struju, a šlank figura je ponovo u modi!
sheilak

#47 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by sheilak »

Ja sam vec ranije pisala o ovome. Sada se na zalost desava i drugima.

Naime, nama su krajem 2005. i pocetkom 2006. dolazili racuno uvecani za oko 60-80KM. Dakle, do tada su nam racuni dolazili oko 60 KM ljeti, a zimi 90KM. I to je bilo jako puno, ali kako smo se tek bili doselili ( a stan je prije toga bio prazan), mislili smo da i drugi toliko placaju. I tada smo se zalili Elektrodistribuciji (A. Jerlagic je tada bio na nizim pozicijama, uglavnom smo s njim i imali posla :x ), a njihov odgovor je bio da je to normalno ili da struja zimi poskupljuje za 100%. (Imamo ovo i napismeno).

Ali, nije to problem. Krajem 2005. i pocetkom 2006. odjednom racuni dolaze u iznosu od 100, 150, 160, 180! KM. U to vrijeme skoro nikog nije bilo u stanu preko dana, ja sam bila u Njem., mama na poslu. Vec nakon prvog nebuloznog racuna zalili smo se. Nisu odgovorili, vec su slali opomene. Navodni dug se popeo na 700 KM za 4 mjeseca po nekoj njihovoj racunici, da bi ga smanjili na oko 500, pa povecali opet na 600, itd (zaokruzujem iznose). Brojilo se zapalilo 2 puta, jednom kada smo se doselili i poceli koristiti struju, drugi put netom prije tih ogromnih racuna. Odbili smo platiti taj dug dok se ne utvrdi u cemu je problem. Elem, nakon godinu dana iskljucili su nam struju i drze nas 4 godine bez struje. Do tada smo apsolutno bili redovne platise. Stvar je na sudu od 2007. (mi smo njih tuzili, a oni nas), koji stalno odgadja rasprave, odbija zahtijeve za privremenim ukljucenjem, dopusta ED-u da se ne pojavljuje na sudu (vec 3 puta) i tako vec duge 4 godine. Angazirali smo i advokate, no sve se svodi na to da ED drzi monopol i, kako je rekao jedan saradnik suda nesluzbeno, koliko oni odrede, toliko se mora platiti jer im, navodno, niko nista ne moze. A ja ne mogu nikako dokazati da nemam nikakve neobicne aparate u kuci niti da "pecem i prodajem hljeb", kako se je jedan uposlenik ED-a izrazio, dajuci nekakav njegov razlog velikim racunima za struju.

Bili smo naravno prinudjeni preseliti se kod nane, a taj neki dug im se nece platiti dok se tacno vidi sta je to bilo. Ipak je to oblik ucjene, a i lihvarstvo monopolista.

Bilo je još puno besmislica koje ne stanu ovdje inace bi post bio kilometarski.

Uglavnom, vidim da se to sada masovno desava. Zato, istjerajte stvari na cistac.
PipiDugaDevetka

#48 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

qq lele,...4 godine bez struje,...duže nego tokom rata,...Je li strujomjer kao na slici tip i marka:ISKRA EMECO T31CD-74-A1?

Ako se dva puta zapalilo traži da ti ga zamijene, a ako to ne urade obrati se El. energetskoj inspekciji kod RTV Doma. Inspektorica kojoj sam se ja obraćao je izuzetno ljubazna i brzo odradi ono što je njen posao. Dužni su zamijeniti strujomjer besplatno jer je brojilo njihovo vlasništvo-osnovno sredstvo. Jeste da si ga ti nekada kupila i platila, ali oni prikupljaju sredstva za održavanje istog od svih nas potrošača.

Provjeri da ti neko od komšija ne krade struju tako što ćeš izvrnuti sve osigurače na ploči u stanu (tako isključiti sve potrošače), pa pogledati na brojilo da li se slučajno vrti, mjeri protok struje.

EH, tebi je isključena struja, pa sada to ne možeš provjeravati. Ne možeš ni tražiti zamjenu strujomjera, odnosno možeš, ali ti neće uraditi zamjenu zbog neplaćanja.

Znam za slučajeve kradje struje od strane komšija putem instalacije za zvono, pa se komšija lopov osilio da je malo više krao struje putem svoje grijalice, pa je izorjela ta instalacija za zvono.

Znam za slučaj mog prijatelja iz Njemačke kojem je godinama komšija krao struju i tek kada je on renovirao svoj dio zgrade (samo 2 stanara u zgradici) otkrio kabl kojim mu je komšija krao struju.

Eto, to je što mogu reći u vezi sa tvojim slučajem draga @sheilak.
:kiss: :kiss:
sheilak

#49 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by sheilak »

Uh, dragi Pipi, sve smo mi to prosli. Mijenjali su strujomjere nekoliko puta, nekad i bez naseg znanja, u toku noci. :lol: Ma, uzas zivi. Prvi je bio nekakav veliki, stari, a drugi je bio Iskrin. Nije vise u pitanju novac, da se naci 600 KM, cak i za dug koji nismo napravili, vec o principu i o cinjenici da niko ne moze garantirati da mi ponovo nece dolaziti toliki racuni. Jer su bili postali redovni. A ne mogu dokazati da nismo toliko potrosili. Ne mogu niti zelim placati 100KM mjesecno za struju u manjem dvosobnom stanu, gdje zive tek dvije osobe. Niti hocu da placam reket nekome (sorry, moram upotrijebiti ovu rijec). Ah, da. Kada je na nase inzistiranje dosla njihova inspekcija u svom nalazu napisali su da se grijemo na struju, sto apsolutno nije tacno. Medjutim, nasli su nam na balkonu staru pokvarenu grijalicu (koja nije imala kablove, vec je na njoj privremeno stajalo cvijece). U maju! To im je bio dokaz da smo se tokom zime grijali na struju. :-)

No, vise me ljuti ponasanje suda. Zaista tjeraju covjeka u ocaj.

Hvala za :kiss:

:)
PipiDugaDevetka

#50 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

sheilak wrote:Uh, dragi Pipi, sve smo mi to prosli. Mijenjali su strujomjere nekoliko puta, nekad i bez naseg znanja, u toku noci. :lol: Ma, uzas zivi. Prvi je bio nekakav veliki, stari, a drugi je bio Iskrin. Nije vise u pitanju novac, da se naci 600 KM, cak i za dug koji nismo napravili, vec o principu i o cinjenici da niko ne moze garantirati da mi ponovo nece dolaziti toliki racuni. Jer su bili postali redovni. A ne mogu dokazati da nismo toliko potrosili. Ne mogu niti zelim placati 100KM mjesecno za struju u manjem dvosobnom stanu, gdje zive tek dvije osobe. Niti hocu da placam reket nekome (sorry, moram upotrijebiti ovu rijec). Ah, da. Kada je na nase inzistiranje dosla njihova inspekcija u svom nalazu napisali su da se grijemo na struju, sto apsolutno nije tacno. Medjutim, nasli su nam na balkonu staru pokvarenu grijalicu (koja nije imala kablove, vec je na njoj privremeno stajalo cvijece). U maju! To im je bio dokaz da smo se tokom zime grijali na struju. :-)

No, vise me ljuti ponasanje suda. Zaista tjeraju covjeka u ocaj.

Hvala za :kiss:

:)
Ako ti je utjeha, i meni su za januar poslali račun skoro duplo veći nego li je uobičajeno. Platio i već slijedeći račun, normalan.
Prosječno potrošim oko 500kwh za mjesec, a u januaru potrošio oko 800kwh el. energije. Neobjašnjivo, osim ako imam na umu da se u periodu januar-mart pišu izvještaji o poslovanju EDP preduzeća. Mora direkotor poslati izvještaj o pozitivnom poslovanju ako želi ostati direktor.
Post Reply