Moram reči da svaki vaš post pažljivo pročitam i vidi se da se ima što naučiti u vašim postovima.JThomas wrote:moraš dati odgovor na tužbu pa makar i dvije rečenice, jer će ti u protivnom donijeti presudu zbog propuštanja. a onda čekaš da ti zakažu raspravu...što na sporovima male vrijednosti može potrajati godinama. nemoj se sekirati. ti tu nisi pasivno legitimisana i to nisu tvoji dugovi. i vrlo je moguće da oni povuku tužbu kad to vide, jer k'o što rekoh, to se radi đuture po hiljade tužbi.
aktuelni stav kantonalnog suda je da se tu primjenjuje rok zastare od tri godine za povremena potraživanja. s tim da se to računa od dana dospijeća računa (kad si ih morala platiti) do dana kad su oni podnijeli tužbu (znači nije bitan datum kad si ti primila tužbu, nego kad su oni podnijeli, a to ti mora pisati na dopisu suda koji si dobila sa tužbom - dostavlja vam se na odgovor tužba od tog i tog dana). al' ovo i nije tebi bitno, jer to nije tvoj dug.
Samo ovdje mi nije baš jasno kad kažete rok zastare od tri godine, koliko sam ja upoznat da je zastara nastala nakon godinu dana,pa molio bih da mi to malo pojasnite ako može.