Nazalost ovo su mozda cijene polovnih vozila u BiH iako realno niti jedno od gore navedenih vozila nije vrijedno navedene sume . Kao sto sam ranije naveo vozila u sub compact klasi se prave za explataciju od nekih 6 godina ili maximalno 200 000 km . Ovo je neka granica nakon koje se vozilo smatra potpuno amortizovanim sto se ogleda na cijeni polovnih vozila. Po svim fabrickim standardima na ovom godistu tj. kilometrazi pocinju skupi servisi i opravke koje su po trzisnim vrijednostima vece od vrijednosti automobila. Uglavnom ovako je u ostatku svjeta gdje 8 godina auto sub compact klase se cijeni od 500 -2000 dollara. BiH je prica za sebe stoga me nista i ne cudi. Dakle toliko o cijeni , sto se tice samoga auta Fiesta je provjereno auto .Ne kupuj auto koje je iz uvoza jer se radi o najobicnijoj preprodaji . Ukoliko vec kupujes auto toga godista onda je najsigurnije da kupis lokalno auto . Kupovina polovnog auta je uvjek komplikovana stoga je najbolje da sa sobom povedes jos par osoba pa cak iako nisu preveliki znalci. To sto je auto ocuvano unutra je dobar znak da je vozilo cuvano i odrzavano . U svakom slucaju sa srecom .LeKo wrote:Sa registracijom ako je u OK stanju po meni nije skupo. Prije 7 dana sestra je kupila sebi auto, priče da se za 5-6000 može kupiti OK auto te klase i tog godišta nisu utetmeljene. Ja sam 2 mjeseca obilazio raznorazne auto kuće, staro za novo (žara) i na kraju smo našli Twinga 1.2, 2003.g. sa dobrom opremom (ABS, klima, servo, el. prozori i retrovizori, centralno daljinsko...), urađeni servisi u ovlaštenom servisu, nove zimske gume, pisana garancija od strane auto kuće na porjeklo i šasiju automobila, s registracijom je koštao oko 6.000 KM.
Okvirne cijene za dobar auto klase u kojoj ti tražiš godišta 2003-2004, a što sam imao priliku vidjeti u protekla 2 mjeseca:
Polo, Fabia, Ibiza od 9.000 - 10.000
Fiesta od 7.500 - 9.000
Corsa od 7.000 - 8.500
Punto od 6.800 - 7.500
Micra od 8.800 - 10.000
Sretno u traženju i kupovini, nije lako naći dobar polovan auto.
Ford fiesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#26 Re: Ford fiesta
- HAVANA
#27 Re: Ford fiesta
Samo na osnovu tog iznosa koji si navela nije moguce reci da li je to ok.Prva stvar, i najvaznija , koliko kilometara,koliko vrata,klima,boja,novi model ili stari model(mada,pretpostavljam da je novi 03g...?
Takav auto moze kostati 6000km a moze i 8500km...
I kao sto ti madner rece ,nemoj puno cekati i traziti neku extra ponudu...takvi obicno kupe groba...
Jeftino auto je najskuplje auto...koliko para toliko muzike...
Nemas potrebe pitati po komsiluku i forumu za savjet...ako ti se svidja,idi u neki servis i neka ti pregledaju auto.
Ako je 5 vrata, sa klimom i ako se na servisu ispostavi da je ok auto...kupi,nije skupo.
I kao sto ti madner rece ,nemoj puno cekati i traziti neku extra ponudu...takvi obicno kupe groba...
Jeftino auto je najskuplje auto...koliko para toliko muzike...
Nemas potrebe pitati po komsiluku i forumu za savjet...ako ti se svidja,idi u neki servis i neka ti pregledaju auto.
Ako je 5 vrata, sa klimom i ako se na servisu ispostavi da je ok auto...kupi,nije skupo.
- Wutkica
#28 Re: Ford fiesta
Nazalost ovo su mozda cijene polovnih vozila u BiH iako realno niti jedno od gore navedenih vozila nije vrijedno navedene sume . Kao sto sam ranije naveo vozila u sub compact klasi se prave za explataciju od nekih 6 godina ili maximalno 200 000 km . Ovo je neka granica nakon koje se vozilo smatra potpuno amortizovanim sto se ogleda na cijeni polovnih vozila. Po svim fabrickim standardima na ovom godistu tj. kilometrazi pocinju skupi servisi i opravke koje su po trzisnim vrijednostima vece od vrijednosti automobila. Uglavnom ovako je u ostatku svjeta gdje 8 godina auto sub compact klase se cijeni od 500 -2000 dollara. BiH je prica za sebe stoga me nista i ne cudi. Dakle toliko o cijeni , sto se tice samoga auta Fiesta je provjereno auto .Ne kupuj auto koje je iz uvoza jer se radi o najobicnijoj preprodaji . Ukoliko vec kupujes auto toga godista onda je najsigurnije da kupis lokalno auto . Kupovina polovnog auta je uvjek komplikovana stoga je najbolje da sa sobom povedes jos par osoba pa cak iako nisu preveliki znalci. To sto je auto ocuvano unutra je dobar znak da je vozilo cuvano i odrzavano . U svakom slucaju sa srecom .
Slozila bih se sto se tice cijene auta od 8 godina starosti,...to je previse nazalost, ali na nasem trzistu ne postoji povoljnije auto a da ipak ista valja, zato se ljudi zadovolje cijenom i kvalitetom....najvise me strah upravo te cinjenice da je auto malte ne amortizovano i da ce iz godine u godinu zahtjevati sve vece servise i popravke , sto ce u najmanju ruku uvijek kostati nekih 200 KM kad sve saberes...to me najvise plasi
Pitam za iskustva ljudi koji imaju isto ili slicno auto, isplati li se bar na nekoliko godina uzeti auto, da to bude trosak onako optimalan i fiksan, a ne da svaki mjesec imam neku vanrednu situaciju na autu
- madner
#29 Re: Ford fiesta
To ti niko ne moze reci. Prvo ovisi dosta od tebe, kako vozis i kako odrzavas auto.
Drugo polovno auto je uvijek lutrija. Ja mogu sada prodati svoje mirne savjesti ali ne znaci da za pola godine nece ispasti neki skupi kvar.
Drugo polovno auto je uvijek lutrija. Ja mogu sada prodati svoje mirne savjesti ali ne znaci da za pola godine nece ispasti neki skupi kvar.
-
whow
#30 Re: Ford fiesta
Da te ne bih bas potpuno obeshrabrio postoje slucajevi da ljudi kupe polovno vozilo tog godista i da ga voze godina bez nekih znacajnijih ulaganja iako su ovakvi slucajevi rijetki. Nazalost realnost je da sve znacajnije komponen te i servisi dolaze na ovoj kilometrazi pocevsi sa svim fluidima u vozilu preko amortizera i suspenzije a i limarija pocinje da pokazuje znakove starenja. Ovakva auta posebno ona iz uvoza su pripremljena za prodaju stoga i izgledaju extra iako stvarna situacija moze biti drugacija. U biti ukoliko se razumijes u mehaniku onda je sve ok u suprotnom hm. Dali si razmisljala o kupovini nove Fieste . Financiski ovo moze biti bolji potez od kupovine polovnog auta za 8000 plus sve ostalo je neuporedivo bolje.
- Wutkica
#31 Re: Ford fiesta
madner wrote:To ti niko ne moze reci. Prvo ovisi dosta od tebe, kako vozis i kako odrzavas auto.
- Wutkica
#32 Re: Ford fiesta
Fiesta je presla oko 90000, 2 vrata (ne ukljucujuci gepek)HAVANA wrote:Samo na osnovu tog iznosa koji si navela nije moguce reci da li je to ok.Prva stvar, i najvaznija , koliko kilometara,koliko vrata,klima,boja,novi model ili stari model(mada,pretpostavljam da je novi 03g...?
Jeftino auto je najskuplje auto...koliko para toliko muzike...![]()
Znas mene malo panika, jer prvi put je
- madner
#33 Re: Ford fiesta
Jel joj odradio veliki servis?
Kakve su gume?
Kakve su gume?
-
spider124
#34 Re: Ford fiesta
odakle je uvezeno, koja ruka? ja bih mu u svakom slucaju rekao zadnja cijena 7000 ili barem pokusao a inace auto i nije skupo ako je dobro ocuvano i nije udarano. pogledaj na mobile.de koliko se krecu takva auta.
-
530i
#35 Re: Ford fiesta
Fiestu 1.3 60ks (44kw) radije zaobiđi...potraži sa 1,25 motorom.
- Qler
#36 Re: Ford fiesta
1,3 ima lanac, nema zubcasti, i manje trosi. 1.25 potrosi glat po gradu 9l (imao je), ali je dosta startnija i prava je zuca po gradu
slavni Golf 4 TDI (90KS) mi nije mogao nista
cadjo 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#38 Re: Ford fiesta
Ne treba neko extra znanje da razumijete....600 ks vs. 54 ks...
-
majstor_m
#39 Re: Ford fiesta
ako ste zainteresovani za ford fiestu 2007 godiste javite se na pp , veoma povoljno !!
-
Rza
#40 Re: Ford fiesta
A za šta?.... Za noćne utrke po glavnoj džadi.....Djevojci vjerovatno treba auto "za po gradu-pos`o-kuća" mislim da je to cijena koja se kreće za to auto ( i ovo što je Leko naveo).Kao što ti raja reče: odvedi majstoru na pregled! Jedno sam vrijeme i ja pratio cijene tog auta i Focusa od Ford automobila, mnogi kažu da je Fiesta nije dobra (valjda što nema VW oznaku). Navodno, benzin 1.25 Zetec motori 75 KS su malo bolji jer su DOHC sistem 16 ventilskog ubrizgavanja razvijeni od japanskog konstruktora (bolja iskorištenost motora).530i wrote:1.3 je prespor.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Fiesta
Zato je teže kod nas naći 1.25. Ovaj 1.3 60 KS je manje stratan motor, al nek djevojka provoza malo pa nek vidi jel joj paše.
- Wutkica
#41 Re: Ford fiesta
meni svakako djeluje jaci 1,3 motor ....ovo su mi zadnji dani....il kupit il ne kupit...svega sam se naslusala, sad iskreno nemam pojma, nesto mi se cini da bi mogla jeftinije proci 
- HAVANA
#43 Re: Ford fiesta
HAVANA wrote:Samo na osnovu tog iznosa koji si navela nije moguce reci da li je to ok.Prva stvar, i najvaznija , koliko kilometara,koliko vrata,klima,boja,novi model ili stari model(mada,pretpostavljam da je novi 03g...?
Jeftino auto je najskuplje auto...koliko para toliko muzike...![]()
- Wutkica
#44 Re: Ford fiesta
thnx....dovoljno sam cekala ..vrijeme je
@madner:lonci i poklopci.
@madner:lonci i poklopci.
- Qler
#45 Re: Ford fiesta
Wutkica wrote:meni svakako djeluje jaci 1,3 motor ....ovo su mi zadnji dani....il kupit il ne kupit...svega sam se naslusala, sad iskreno nemam pojma, nesto mi se cini da bi mogla jeftinije proci
kako ti djeluje jaci kad ima 15ks manje i manji obrtni moment. Ja sam imao tu 1.25 a jaran 1.3 i moja je bila dosta brza, startnija, ali je i vise trosila.
-
530i
#46 Re: Ford fiesta
Za vožnju uzbrdo? Preticanje neko? Ako još ima i klimu i sjedne 3-4 u takvu Fiestu...meni je 1.3 ostavio dojam na razini performansi yuge 45...a puno skuplje se plati nego kakav yugo. I generalno je lakše voziti brži, moćniji auto.Rza wrote:A za šta?.... Za noćne utrke po glavnoj džadi.....530i wrote:1.3 je prespor.
- Wutkica
#47 Re: Ford fiesta
Pa vjerujem, ja sam mislila sto je veci broj 1,3>1,25 da je i motor bolji530i wrote:Za vožnju uzbrdo? Preticanje neko? Ako još ima i klimu i sjedne 3-4 u takvu Fiestu...meni je 1.3 ostavio dojam na razini performansi yuge 45...a puno skuplje se plati nego kakav yugo. I generalno je lakše voziti brži, moćniji auto.Rza wrote:A za šta?.... Za noćne utrke po glavnoj džadi.....530i wrote:1.3 je prespor.
- Qler
#48 Re: Ford fiesta
I ti 530i pretjerujes. Za ono za sta je namjenjena, i 1.3 i 1.25 su odlicni motori. Sta bi ti, da ide 250km/h, da ima medjuubrzanje od 80 do 120 kao 530i? I ti budi realan. Ja bi joj preporucio 1.3 zbog lakseg odrzavanja i manje potrosnje, jer njoj tih 15KS ne znaci nista, i jedna i druga idu 60km/h.
-
530i
#49 Re: Ford fiesta
Upravu si, ja jesam malo previše zahtjevan po nekim pitanjima. Kad se već radi o polovnom autu, najbitnije je stanje konkretnog primjerka, džaba mu i 2.0 mašina ako je auto loše, udareno, neodržavano.
- Wutkica
#50 Re: Ford fiesta
Thnx ya all
ali....ovo je novo