Jesu, neovisni su, njihova neovisnost se iskazuje u direktnoj proporciji broju presuda kleptomanima iz politike, koji je kao sto to svi znamo jednak NULI.veljaca wrote:Zar Sudstvo i Tuzilastvo nisu neovisni .... i ne zavise od tromih zajednickih institucija ....VjecitiStudent wrote:Kamo srece da je to sve radjeno na vrijeme, dok jos uvijek stvari nisu ovisile od tromih zajednickih institucija, ne bi Haga vidjeli ni Sefer, ni Delic.veljaca wrote:![]()
OVO je kljucno .... I onda zatvoriti i ovaj slucaj. Ako ima krivaca - procesuirati ih ali i skinuti ljagu sa ostalih ... Ne znam kako to ne shvate u institucijama Drzave Bosne i Hercegovine ....
Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
-
VjecitiStudent
#26 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
- madner
#27 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Koje konvencije kazu da moras pustiti naoruzane vojnike da prodju?VjecitiStudent wrote:Mense cini da je civilizacija uvela neke konvencije koje to regulisu.madner wrote:A zasto bi trebalo procesuirat te? Zato sto su pucali na vojnike koji su dan ranije pokusali zauzati grad?
-
tajniglas
#28 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Odavno nije otvorena bolja tema na ovom forumu

-
zonbirile
#29 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
smiješno je da se vodi istraga od 2006g i nema rezultata.Ako ništa riješila bi se laž o snimcima sa Skenderije od 2.05 92 i broj poginulih,jer sami srpski svjedoci navode 5 vojnih lica+civil.
- veljaca
#30 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Pa trudio sam se da doprinesem i ovom i buducim vremenima u Drzavi Bosni i Herecegovini ....tajniglas wrote:Odavno nije otvorena bolja tema na ovom forumu![]()
![]()
Hvala ...
-
VjecitiStudent
#31 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Sudija koji je oslobodio Ganica je napisao i sljedece:madner wrote:Koje konvencije kazu da moras pustiti naoruzane vojnike da prodju?VjecitiStudent wrote:Mense cini da je civilizacija uvela neke konvencije koje to regulisu.madner wrote:A zasto bi trebalo procesuirat te? Zato sto su pucali na vojnike koji su dan ranije pokusali zauzati grad?
Znaci, ambulantno vozilo jeste bilo pokriveno konvencijom, ostatak konvoja nije.However there is a reference to an Ambulance within the convoy and the request alleges that Dr Ganic expressly ordered an attack upon the Ambulance within the convoy. To that limited extent I am satisfied that the conduct alleges an extradition offence. I am not satisfied that the rest of the convoy had any right to protection or that the soldiers in the 30 vehicles were prisoners of war.
//www.judiciary.gov.uk/NR/rdonlyres/63FBA ... 072010.pdf
U ambulantnom vozilu je ubijeno troje.
- madner
#32 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Dobro mozemo se oko toga sloziti. Ne da nije bilo pokriveno konvencijom nego je predstavljalo legitimne mete 
-
zonbirile
#33 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
-------------------------madner wrote:Dobro mozemo se oko toga sloziti. Ne da nije bilo pokriveno konvencijom nego je predstavljalo legitimne mete
mislim da idemo OT,tema je broj poginulih,a ne mjesto i način.
- madner
#34 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Pa jako je bitno. Da su svi iz te kolone poginuli (osim ambulante) to opet ne bi bio ratni zlocin.zonbirile wrote:-------------------------madner wrote:Dobro mozemo se oko toga sloziti. Ne da nije bilo pokriveno konvencijom nego je predstavljalo legitimne mete
-
VjecitiStudent
#35 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Zbog svega ovoga su presude nepristrasnih sudova strasno bitne.madner wrote:Dobro mozemo se oko toga sloziti. Ne da nije bilo pokriveno konvencijom nego je predstavljalo legitimne mete
- Hemel
#36 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
vrijedi pogledati...

-
zonbirile
#37 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
-------------------------------------------madner wrote:Pa jako je bitno. Da su svi iz te kolone poginuli (osim ambulante) to opet ne bi bio ratni zlocin.zonbirile wrote:-------------------------madner wrote:Dobro mozemo se oko toga sloziti. Ne da nije bilo pokriveno konvencijom nego je predstavljalo legitimne mete
ma nije srž priče,zločin da ili ne,nego broj
- Real Khan
#38 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Naravno. Čak i ambulantno vozilo može biti legitimna meta ukoliko se zloupotrebljava za npr. prevoz oružja, municije, eksploziva, vatreno se dejstvuje iz istog, itd. Dakle, Ženevska konvencija je u ratu svetinja, ali ako se neko svjesno stavi van te Konvencije, onda o njegovu glavu...sam pao - sam se ubio. Zločina, u konkretnom "slučaju Dobrovoljačka", jednostavno NEMA. Koliko god je nemoguće dokazati da li je neko namjerno pucao na ambulantna kola (koja su btw. nastradala 2. maja u Alipašinoj ulici), isto tako je jako teško odbaciti mogućnost da su iz tog vozila pucali specijalci...madner wrote:Pa jako je bitno. Da su svi iz te kolone poginuli (osim ambulante) to opet ne bi bio ratni zlocin.zonbirile wrote:-------------------------madner wrote:Dobro mozemo se oko toga sloziti. Ne da nije bilo pokriveno konvencijom nego je predstavljalo legitimne mete
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#39 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
1992 godina.broj poginulih 7
2005 godina.broj poginulih 33
2011 godina.broj poginulih 100
2143 godina.broj poginulih 23,908,657,879
Napomena:zadnji broj je preuzet iz Srpske enciklopedije,pogledati tekst "Bitka u Dobrovoljackoj!",
najnovije izdanje!

2005 godina.broj poginulih 33
2011 godina.broj poginulih 100
2143 godina.broj poginulih 23,908,657,879
Napomena:zadnji broj je preuzet iz Srpske enciklopedije,pogledati tekst "Bitka u Dobrovoljackoj!",
najnovije izdanje!
-
tajniglas
#40 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
kao i Kosovski boj, nakon 500 godina.....
-
VjecitiStudent
#41 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Kad ovakve tvrdnje postanu opste mjesto u balkanskim ratovima, onda pocnu da stradavaju doktori kao npr. dr Silva Rizvanbegovic, samo koji dan ranije.Real Khan wrote:Naravno. Čak i ambulantno vozilo može biti legitimna meta ukoliko se zloupotrebljava za npr. prevoz oružja, municije, eksploziva, vatreno se dejstvuje iz istog, itd. Dakle, Ženevska konvencija je u ratu svetinja, ali ako se neko svjesno stavi van te Konvencije, onda o njegovu glavu...sam pao - sam se ubio. Zločina, u konkretnom "slučaju Dobrovoljačka", jednostavno NEMA. Koliko god je nemoguće dokazati da li je neko namjerno pucao na ambulantna kola (koja su btw. nastradala 2. maja u Alipašinoj ulici), isto tako je jako teško odbaciti mogućnost da su iz tog vozila pucali specijalci...madner wrote:Pa jako je bitno. Da su svi iz te kolone poginuli (osim ambulante) to opet ne bi bio ratni zlocin.zonbirile wrote: -------------------------
Dogadjaji o kojim je rijec se desavaju 3. maja.
Evo sta je napisao sudija koji je OSLOBODIO Ganica:
The following day a group of 30 JNA vehicles left the officers’ club to restore President Izetbegovic to the Bosnian Presidency. It was also seized upon an opportunity to arrange for the evacuation of JNA forces and military equipment from the officers’ club to a destination outside the city. There is nothing within the request which would bring the conduct alleging issuing a command to attack a military convoy within the meaning of a grave breach of the Geneva Conventions 1949. However there is a reference to an Ambulance within the convoy and the request alleges that Dr Ganic expressly ordered an attack upon the Ambulance within the convoy. To that limited extent I am satisfied that the conduct alleges an extradition offence. I am not satisfied that the rest of the convoy had any right to protection or that the soldiers in the 30 vehicles were prisoners of war.
-
tajniglas
#42 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Malo hronologije, da se ne vracamo puno u nazad.
1.maja 1992. godine jedinice RgŠTO Sarajevo zauzele veliku kulu na Zlatištu, stavljeni i okruzeni Dom armije i kasarne u SA pod punu kontrolu, isto tako i Vojna bolnica u koju je nekoliko dana prije usla ceta vojne policije iz Lukavice i jedno odjeljenje padobranske brigade iz Niša, zadnji tramvaj krenuo ujutro 02.maja sa Ilidze, rukovodstvo SDS panicno izvjestava da okupacija sarajeva ne ide po planu. 10.maja u kasnimvecernjim satima, pukovnik Magazin, komandant aerodroma dobija najavu da ce avion sa BH delegacijom 2.maja sletjeti u Sarajevo
1.maja 1992. godine jedinice RgŠTO Sarajevo zauzele veliku kulu na Zlatištu, stavljeni i okruzeni Dom armije i kasarne u SA pod punu kontrolu, isto tako i Vojna bolnica u koju je nekoliko dana prije usla ceta vojne policije iz Lukavice i jedno odjeljenje padobranske brigade iz Niša, zadnji tramvaj krenuo ujutro 02.maja sa Ilidze, rukovodstvo SDS panicno izvjestava da okupacija sarajeva ne ide po planu. 10.maja u kasnimvecernjim satima, pukovnik Magazin, komandant aerodroma dobija najavu da ce avion sa BH delegacijom 2.maja sletjeti u Sarajevo
- madner
#43 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Kada neko pocne tumaciti presude ko veze nema onda dobijemo ovo.VjecitiStudent wrote:Kad ovakve tvrdnje postanu opste mjesto u balkanskim ratovima, onda pocnu da stradavaju doktori kao npr. dr Silva Rizvanbegovic, samo koji dan ranije.Real Khan wrote:Naravno. Čak i ambulantno vozilo može biti legitimna meta ukoliko se zloupotrebljava za npr. prevoz oružja, municije, eksploziva, vatreno se dejstvuje iz istog, itd. Dakle, Ženevska konvencija je u ratu svetinja, ali ako se neko svjesno stavi van te Konvencije, onda o njegovu glavu...sam pao - sam se ubio. Zločina, u konkretnom "slučaju Dobrovoljačka", jednostavno NEMA. Koliko god je nemoguće dokazati da li je neko namjerno pucao na ambulantna kola (koja su btw. nastradala 2. maja u Alipašinoj ulici), isto tako je jako teško odbaciti mogućnost da su iz tog vozila pucali specijalci...madner wrote: Pa jako je bitno. Da su svi iz te kolone poginuli (osim ambulante) to opet ne bi bio ratni zlocin.
The following day a group of 30 JNA vehicles left the officers’ club to restore President Izetbegovic to the Bosnian Presidency. It was also seized upon an opportunity to arrange for the evacuation of JNA forces and military equipment from the officers’ club to a destination outside the city. There is nothing within the request which would bring the conduct alleging issuing a command to attack a military convoy within the meaning of a grave breach of the Geneva Conventions 1949. However there is a reference to an Ambulance within the convoy and the request alleges that Dr Ganic expressly ordered an attack upon the Ambulance within the convoy. To that limited extent I am satisfied that the conduct alleges an extradition offence. I am not satisfied that the rest of the convoy had any right to protection or that the soldiers in the 30 vehicles were prisoners of war.
Nije englez rekao da je sigurno bio zlocin pucanje na ambulantu, nego da to moze biti predmet za istrazit.
Ono sto je rekao jeste da ovo ostalo nikako ali bas nikako nije moglo biti upitno.
-
tajniglas
#44 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
u noci 1/2.maj 92. sukob rukovodstva SDS, podrzanog sa tzv."srpskim MUP-om" sa delegacijom koja je dosla iz Beograda da podrzi pregovore i evakuise kasarne. JNA kosovci preuzimaju pregovore, cilj im je izvuci arhivu i pojedine ljude iz Sarajeva, zbog politickog pritiska odobravaju napad paravojnih formacija na grad
- armin071
#45 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Kako su samo mogli napadati ovako "goloruke mladice"??
p.s. Na 16-toj sec. napravite STOP. Cetnicka ZVIJER.
Last edited by armin071 on 07/03/2011 15:48, edited 1 time in total.
-
tajniglas
#46 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
sastanak se odrzava u skoli MUP-a na Vracama, Karisik, Tomo Kovac, podrzani ekstremistima iz JA najavljuju Karadzicu zauzimanje Sarajeva za 5 sata uz malo podrsku JA i aktiviranje "krtica" u gradu.
U kombinaciji za novog komandanta srpske vojske je Ratko Mladic koji je u tom trenutku na lijecenju u Igalu, zlocinac ratko podgrijava situaciju i nudi preko telefonske veze pistolj Kukanjcu da se ubije
U kombinaciji za novog komandanta srpske vojske je Ratko Mladic koji je u tom trenutku na lijecenju u Igalu, zlocinac ratko podgrijava situaciju i nudi preko telefonske veze pistolj Kukanjcu da se ubije
-
tajniglas
#47 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
sarajevo se organiziralo, Grad se cvrsto drzi jedan od razloga hapsenja Izetbegovica je bio da se uz njega udje u grad. Ovo zapamtite dobro, istorija ce pokazati
-
VjecitiStudent
#48 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Ne, vec je sudija rekao da je napad na ambulantu predstavlja vrstu prestup za koji je moguce isporuciti tuzenog (extradiction offence).madner wrote:Kada neko pocne tumaciti presude ko veze nema onda dobijemo ovo.VjecitiStudent wrote: Kad ovakve tvrdnje postanu opste mjesto u balkanskim ratovima, onda pocnu da stradavaju doktori kao npr. dr Silva Rizvanbegovic, samo koji dan ranije.
Nije englez rekao da je sigurno bio zlocin pucanje na ambulantu, nego da to moze biti predmet za istrazit.![]()
Ono sto je rekao jeste da ovo ostalo nikako ali bas nikako nije moglo biti upitno.
A na pocetku je sudija napisao za koju vrstu zlocina je predvidjena ekstradikcija:
6. Therefore, if the conduct in this case is capable of amounting to one or more of the grave breaches of the Geneva Conventions 1949, the conduct would amount to an extraditable offence.
- madner
#49 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Ali nije rekao da je sam cin prestup, nego da postoji sumnja.
-
tajniglas
#50 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Kukanjac razotkrio srbijansku propagandu: U Dobrovoljačkoj ulici stradalo samo šest osoba!
Milutin Kukanjac / 24sata.info
*** SPAM *** - General Milutin Kukanjac bio je svjedokom događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 3. maja 1992. godine. On je kao komandant Druge vojne oblasti i naredio povlačenje JNA iz glavnog grada BiH.
U jednom od svojih posljednjih intervjua general Kukanjac, koji je umro 2002. godine, posebno se bavio beogradskom propagandom u odnosu na slučaj Dobrovoljačka ulica:
"Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika - Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik - Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom, i ona je rekla: "Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem". Znači, šest osoba je stradalo - od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, već ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. "Novosti" nisu smjele, "Politika" - ma ni govora. "Televizija Srbije" - ma ni govora. "Radio Beograd" - ma kakvi. Do dan-danas".
Milutin Kukanjac / 24sata.info
*** SPAM *** - General Milutin Kukanjac bio je svjedokom događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 3. maja 1992. godine. On je kao komandant Druge vojne oblasti i naredio povlačenje JNA iz glavnog grada BiH.
U jednom od svojih posljednjih intervjua general Kukanjac, koji je umro 2002. godine, posebno se bavio beogradskom propagandom u odnosu na slučaj Dobrovoljačka ulica:
"Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika - Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik - Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom, i ona je rekla: "Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem". Znači, šest osoba je stradalo - od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, već ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. "Novosti" nisu smjele, "Politika" - ma ni govora. "Televizija Srbije" - ma ni govora. "Radio Beograd" - ma kakvi. Do dan-danas".