Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

Rasprave o vjerskim temama.
avicena

#26 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

Post by avicena »

kukuruz_kokicar wrote: Pretpostavljam da su oni svi muslimani pa onda nema potrebe za diskusijom. Nauka rekla svoje.
Trebali ste odmah to napisati i case closed. Ovo covjecanstvo ceka vec 6000 godina.
Ne izvrći smisao onoga što sam rekao.
atko

#27 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

Post by atko »

dubina polemiziranja je obrnuto proporionalna plitkoci mozgva koji polemiziraju ;)

cast izuzecima
true

#28 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

Post by true »

atko wrote:dubina polemiziranja je obrnuto proporionalna plitkoci mozgva koji polemiziraju ;)

cast izuzecima
:mrgreen: ,ma nepotrebna tema
kukuruz_kokicar

#29 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

Post by kukuruz_kokicar »

true wrote:
atko wrote:dubina polemiziranja je obrnuto proporionalna plitkoci mozgva koji polemiziraju ;)

cast izuzecima
Dodao bih tome i besmislena kao sto su besmislena prepucavanja cija nana je ljepse baklave pravila. Em je pravila u proslom vremenu, em ne postoji ni ljudski ni neljudski objektivan kriterij koji ce procijeniti ljepotu baklave iz daleke proslosti. Tada je bila friska, a da je sacuvana bila bi ... uzegla. Ova sveta baklava moze biti Biblija, Tora, Kur'an, piramide u Gizi ili sta vec ne kada su ih prvi put ljudske oci vidjele. I nemojte te vase kolace drugima gurati pod nos kao deliciju. To nece promijeniti sustinu da je to bio samo omiljeni kolac vase i samo vase nane koji ne objasnjava niti jednu stvar osim vase slijepe i velike ljubavi prema nani kojoj se pocesto i sam u cudjenju divim. Ponekad ta ljubav daje prelijepa djela, ponekad i nezaboravne zlocine. Kako god i nase nane su bas kao i mi bili ljudi/ Nisu samo one 'krive' sto im zavolismo kolace.
Basta ... od mene.
Last edited by kukuruz_kokicar on 16/03/2011 20:03, edited 1 time in total.
arzuhal

#30 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

Post by arzuhal »

kukuruz_kokicar wrote:
ccupo wrote:nema kontra-argumenata? ili je "prezvakana" argument?

zasto ja ne bih izrazio moje sumnje?
ima li neka cenzura koja me sprecava da kazem sto mislim o nekoj knjizi ili nekom autoru (i to sa argumentovanim citatima iz medicine i hadisa)?
Mislim da bi Arzo trebao malo spustiti loptu. Po Arzinom skromnom misljenju i misljenju postavljaca teme ispred, iza, iznad i ispod nauke, istine i stvarnosti stoji Kur'an, a iza rijeci Kur'ana i djela Muhammeda stoji ni manje ni vise nego Stvoritelj. I pored te ultimativne sile na tvojoj strani ti dozivas administratora u pomoc. Cemu iliti pffff?
To što si ti, kokičaru, napisao može biti sasvim tačno. Ali nije o tome riječ šta Arzo misli o Kur'anu, nego je riječ o tome da je @ccupo napisao:
ccupo wrote:sumnjam da je lik koji je u slobodno vrijeme ima seksualne odnose da djevojcicom od 9 godina bio u stanju to sam uraditi. a mozda i grijesim... ima i genijalaca pedofila...
..te je Arzo, kao čovjek koji nastoji da ne vrijeđa ničije vjerske ili bilo-kakve-druge slične vrijednosti na ovakav način kako je to učinio @ccupo, reagirao.
Samo to.
A ti sa @ccupom sad pričaj šta god hoćeš, na koji god hoćeš način.
ccupo

#31 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

Post by ccupo »

ccupo wrote:Šta od ovoga ispod nije tacno?
"Aisha was Muhammad's child bride. Muhammad married her when she was six or seven years old and consummated the marriage when she was nine lunar years old. "
http://wikiislam.net/wiki/Qur%27an,_Had ... lars:Aisha
"As a medical diagnosis, pedophilia (or paedophilia) is typically defined as a psychiatric disorder in adults or late adolescents (persons age 16 and older) characterized by a primary or exclusive sexual interest in prepubescent children (generally age 13 years or younger, though onset of puberty may vary)"
http://en.wikipedia.org/wiki/Pedophilia
avicena

#32 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

Post by avicena »

kukuruz_kokicar wrote:
true wrote:

cast izuzecima
Dodao bih tome i besmislena kao sto su besmislena prepucavanja cija nana je ljepse baklave pravila. Em je pravila u proslom vremenu, em ne postoji ni ljudski ni neljudski objektivan kriterij koji ce procijeniti ljepotu baklave iz daleke proslosti. Tada je bila friska, a da je sacuvana bila bi ... uzegla. Ova sveta baklava moze biti Biblija, Tora, Kur'an, piramide u Gizi ili sta vec ne kada su ih prvi put ljudske oci vidjele. I nemojte te vase kolace drugima gurati pod nos kao deliciju. To nece promijeniti sustinu da je to bio samo omiljeni kolac vase i samo vase nane koji ne objasnjava niti jednu stvar osim vase slijepe i velike ljubavi prema nani kojoj se pocesto i sam u cudjenju divim. Ponekad ta ljubav daje prelijepa djela, ponekad i nezaboravne zlocine. Kako god i nase nane su bas kao i mi bili ljudi/ Nisu samo one 'krive' sto im zavolismo kolace.
Basta ... od mene.
Jesu li se užegli Romeo i Julija ili Hamlet od Shakespearea? Da ne nabrajam dalje jer je poduža lista.
kukuruz_kokicar

#33 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

ccupo wrote:
ccupo wrote:Šta od ovoga ispod nije tacno?
"Aisha was Muhammad's child bride. Muhammad married her when she was six or seven years old and consummated the marriage when she was nine lunar years old. "
http://wikiislam.net/wiki/Qur%27an,_Had ... lars:Aisha
"As a medical diagnosis, pedophilia (or paedophilia) is typically defined as a psychiatric disorder in adults or late adolescents (persons age 16 and older) characterized by a primary or exclusive sexual interest in prepubescent children (generally age 13 years or younger, though onset of puberty may vary)"
http://en.wikipedia.org/wiki/Pedophilia
Ma ne kontam ni tebe ccupo. Sto se izivljavas bezze? Vjernicima je to u tom vremenu bilo sasvim moralno. Tada je Islam nastao i prosirio se. Ocito da to nije bilo skandalozno za to vrijeme i na kraju krajeva kakve veze ima porodicni zivot Poslanika sa datom temom.
kukuruz_kokicar

#34 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

avicena wrote: Jesu li se užegli Romeo i Julija ili Hamlet od Shakespearea? Da ne nabrajam dalje jer je poduža lista.
Neke moralne pouke ili vidjenja svijeta u takvim djela sasvim sigurno jesu uzegla. Ali mi to ignorišemo, pa nismo budale da vjerujemo da su Homerovi kiklopi ikada postojali. Stari Grci su to vjerovali. U tim djelima trazimo prepoznajemo univerzalne ideje koje su nekom magijom dosle do nasih ociju iz daleke proslosti. Te vizije ideja mogu biti ali vjerovatno nisu bile ni zamisljene od autora ili dozivljene od prve publike. A ako se usudis tvrditi da je neko od tih djela cudo nad cudima koje objasnjava sva druga cuda i da svijet treba biti uredjen u dlaku sa tim djelima, onda smo na vrlo klizavom terenu koji zahtjeva da podastres cvrste dokaze ili svoju negativnu psihijatrijsku evaluaciju. Poslije bih bar znao kako bi dalje diskutovali.
ccupo

#35 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

Post by ccupo »

opa, je li ti to rece da the Djelo ne objasnjava sve??? sad si gotov, sad ce se naci neko da se uvrijedi i zatrazi tvoj ban :D
avicena

#36 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

Post by avicena »

kukuruz_kokicar wrote:
avicena wrote: Jesu li se užegli Romeo i Julija ili Hamlet od Shakespearea? Da ne nabrajam dalje jer je poduža lista.
Neke moralne pouke ili vidjenja svijeta u takvim djela sasvim sigurno jesu uzegla. Ali mi to ignorišemo, pa nismo budale da vjerujemo da su Homerovi kiklopi ikada postojali. Stari Grci su to vjerovali. U tim djelima trazimo prepoznajemo univerzalne ideje koje su nekom magijom dosle do nasih ociju iz daleke proslosti. Te vizije ideja mogu biti ali vjerovatno nisu bile ni zamisljene od autora ili dozivljene od prve publike. A ako se usudis tvrditi da je neko od tih djela cudo nad cudima koje objasnjava sva druga cuda i da svijet treba biti uredjen u dlaku sa tim djelima, onda smo na vrlo klizavom terenu koji zahtjeva da podastres cvrste dokaze ili svoju negativnu psihijatrijsku evaluaciju. Poslije bih bar znao kako bi dalje diskutovali.
Propale su vjere starih Grka i Rimljana, a monoteizam u obliku judaizma, islama i hrišćanstva je vrlo aktuelan i u 21. vijeku. Imaju na milijarde svojih sljedbenika. Zašto konačno ne propadaju poput gore spomenutih mlađih? Šta misliš da li prolaze provjeru unutar spomenutih vjerskih grupa da li im je rok trajanja istekao? Misliš li da u tim milijaradama nema takvih koji su dobro preispitali taj nauk prije nego su prihvatili? Kako to da je recimo moderator MTV-ija oduševljen riječima Kur'ana i propisima islama? Ne uklapa se u tvoju priču o prolaznosti kvaliteta i užeglim idejama.....

Teško ćemo doći do dodirne tačke na ovakav način jer polazimo iz različitih perspektiva pa i evoulacija ide pod relativno. Bog je znao da ćemo pričati ovako pa nam je poručio....

"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?" (10:99)

"I kakav god oni dokaz vide neće ga vjerovati: ako vide Pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti." (7. sura:146 )

" Za te osobe koje vjeruju u Boga nijedan dokaz nije potreban, za te osobe koje ne vjeruju ni jedan dokaz nije moguć. Franz Werfel
true

#37 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

Post by true »

halo tabor vjernika jedna strana ostali druga strana razlaz
ovo je 3 tema ove sedmice niko nikoga argumentima nece natjerati da promijeni svoje misljenje
tako da temu postaje suvisna
kukuruz_kokicar

#38 Re: Kur'an ispred nauke?Procitali ste neku knjigu o tome?

avicena wrote: Kako to da je recimo moderator MTV-ija oduševljen riječima Kur'ana i propisima islama? Ne uklapa se u tvoju priču o prolaznosti kvaliteta i užeglim idejama.....

Shit! Nemam puno vremena da ti objasnjavam. Avicena, ne znam da li si svjestan ali si upravo uvođenjem ovog argumenta na ovom forumu aktivirao vremensku bombu koja će kada pročitaš ove riječi svojom veličanstvenom eksplozijom cijeli naš svijet vratiti u prvobitni singularitet, tj. slinicu zgrudvanu u ruci djeteta na plaži identičnoj onoj u Tučepima.
'Nije vrijedilo' - biće njegove zadnje riječi.
...4 3 2 1 0
Wooosh.
Locked