Gavrilo Princip

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#26 Re: Gavrilo Princip

Post by Pera Trta »

-LIBERO- wrote:Jako se lako nasi ljudi,narocito poslije zadnjeg rata,polarizirajuce svrstavaju u jedan od tabora.

Povezanost sa "Crnom rukom" je po meni mrlja koju je imala "Slobodna Bosna". Bilo je tu jos nekih stvari sa kojima se licno ne slazem,ali je jako tesko razmisljati o tadasnjim situacijama i drustvenim previranjima i raslojavanjima,iz danasnje perspektive i poslije niza istorijskih desavanja koje,htjeli mi to ili ne,daju neku sjenu na taj atentat.

Ferdinand se u nekim krugovima skoro pa doslovce pokusava ispotencirati kao neki simpaticni ,dragi drzavnik,koji je eto zlocinackom rukom upucan.

To ej bas zlonamjerno izfrizirana istorija,kao sto je sa druge strane izfiriziran,radi drugih stvari,istorijski momenat da je toboze Gavrilo bio giga mega ultra srpski nacionalista.

Dakako,obje "istine" su jako isfrizirane radi dnevnopolitickih poena i tenzija.

Samo me interesuje sta bi se desilo ad je neki Mustafa upucao Ferdinanda,dal' bi onda taj lik bio patriota,covjek koji se borio protiv imperijalistickih sila,za svoju domovinu,slobudu svog naroda i sl.

Hebeno je kada se dnevna politika uvuce u se oko nas,u svake pore nasega drustva,od privrede,sporta...a zamisli tek koliko se ta dnevna politika moze ,i jeste,uvukla u istrorijske knjige .

Moj stav je da se nista na svijetu ne moze gledati crno-bijelim naocalama,pa tako ni ovo pitanje...u sustini je ovo negdje na pola puta,sto bi s reklo sivkasto :mrgreen:
Pa Mustafa Golubić, kasniji Staljinov egzekutor, bio je mladobosanac...tako da ne, ne bi ga slavili.
Jazz_Junkie

#27 Re: Gavrilo Princip

Post by Jazz_Junkie »

-LIBERO- wrote:Jako se lako nasi ljudi,narocito poslije zadnjeg rata,polarizirajuce svrstavaju u jedan od tabora.

Povezanost sa "Crnom rukom" je po meni mrlja koju je imala "Slobodna Bosna". Bilo je tu jos nekih stvari sa kojima se licno ne slazem,ali je jako tesko razmisljati o tadasnjim situacijama i drustvenim previranjima i raslojavanjima,iz danasnje perspektive i poslije niza istorijskih desavanja koje,htjeli mi to ili ne,daju neku sjenu na taj atentat.

Ferdinand se u nekim krugovima skoro pa doslovce pokusava ispotencirati kao neki simpaticni ,dragi drzavnik,koji je eto zlocinackom rukom upucan.

To ej bas zlonamjerno izfrizirana istorija,kao sto je sa druge strane izfiriziran,radi drugih stvari,istorijski momenat da je toboze Gavrilo bio giga mega ultra srpski nacionalista.

Samo me interesuje sta bi se desilo ad je neki Mustafa upucao Ferdinanda,dal' bi onda taj lik bio patriota,covjek koji se borio protiv imperijalistickih sila,za svoju domovinu,slobudu svog naroda i sl.

Hebeno je kada se dnevna politika uvuce u se oko nas,u svake pore nasega drustva,od privrede,sporta...a zamisli tek koliko se ta dnevna politika moze ,i jeste,uvukla u istrorijske knjige .

Moj stav je da se nista na svijetu ne moze gledati crno-bijelim naocalama,pa tako ni ovo pitanje...u sustini je ovo negdje na pola puta,sto bi s reklo sivkasto :mrgreen:
To je otprilike to.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#28 Re: Gavrilo Princip

Post by Pera Trta »

sanabe wrote:Neko je malo terorista, nije skroz, nego ono ...malo? :roll:

Ma kakva politika, kakve prizme, mi smo napokon progledali ...u tom je fora i to nekima smeta :bih: :kravata:
Trebao je otići jedan okupator a doći drugi....na kraju se tako i desilo.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29 Re: Gavrilo Princip

Post by Chmoljo »

a zamisli, hipotetički, da je kokno Eugena Savojskog :roll: šta li bi onda bio? Unproforac, ono, nit' smrdi, nit' miriše...
afrikanac

#30 Re: Gavrilo Princip

Post by afrikanac »

astala_vistala wrote:Veceras na TV slucajno gledam prilog o Gavrilu Principu u manjem BH entitetu je heroj,ovamo u FBiH je terorista ?

Znamo da je bio pripadnik grupe zvana "Mlada Bosna" i borili su se za nezavisnost od Austrougarske,jedini problem sto u FBiH namece jeste da je "Mlada Bosna" bila ustvari produzna ruka beogradske teroristicke grupe "Crna Ruka" koji su odgovorni za smrt vise stotina austrougarskih vojnika.

Sta je ustvari Gavrilo Princip terorista ili heroj ?
Čovjek se borio protiv okupatorske vlasti u svojoj domovini. U toj borbi počinio je atentat, ubio predstavnika vlasti.

Terorizam nije atentat, terorizam je nasilje nad stanovništvom radi unošenja straha s namjerom dugoročnog zastrašivanja vlasti i stanovništva zbog postizanja ciljeva, najčešće političkih.

Gavrilo Princip i grupa kojoj je pripadao nisu terorizirali stanovništvo, izvodili su sitne diverzantske akcije protiv vlasti koju su smatrali okupatorskom, i koja i jeste bila okupatorska. Ne može biti terorist, nije mu to bila namjera ni djelatnost.

Teško ga je i okvalificirati herojem, ali je bio domoljub, patriota, borio se za nezavisnost i suverenost države u kojoj je živio.
Pera Trta

#31 Re: Gavrilo Princip

Post by Pera Trta »

Gdje si ti učio istoriju??
Borio se da se "njegova" zemlja (BiH) priključi majčici Srbiji...ni o kakvoj nezavisnosti nije moglo biti riječi.
Edin H.

#32 Re: Gavrilo Princip

Post by Edin H. »

Heroj i legenda koji dao svoj zivot u borbi za oslobodjenje protiv okupatora :oops:
i
mamac za turiste

Ako spomenes Sarajevo stranci uglavnom znaju za tri stvari
- Gavrilo koji je ubio Ferdinda
- Olimpijada 1984. godine
- rat
Pera Trta

#33 Re: Gavrilo Princip

Post by Pera Trta »

Ja kad sam vidio da se u Hičkokovom filmu iz 1934 "Čovjek koji je previše znao" spominje Sarajevo (naravno, u kontekstu atentata), oduševio sam se :D
Chmoljo

#34 Re: Gavrilo Princip

Post by Chmoljo »

"... mali gradić Sarajevo...", tako nešto?
Topla voda

#35 Re: Gavrilo Princip

Post by Topla voda »

stvari nisu crno-bijele.ne volim ove ankete :)
Pera Trta

#36 Re: Gavrilo Princip

Post by Pera Trta »

Chmoljo wrote:"... mali gradić Sarajevo...", tako nešto?
Ma tako valjda, ne sjećam se više detalja...pita jedan lik drugoga je li čuo za Sarajevo. Onda mu objasni šta je tu bilo i da je to dovelo do svjetskog rata, kao što i trenutna situacija u filmu može dovesti do istog (grupica zavjerenika namjerava ubiti ambasadora neimenovane države za vrijeme koncerta u Londonu).
afrikanac

#37 Re: Gavrilo Princip

Post by afrikanac »

Pera Trta wrote:Gdje si ti učio istoriju??
Borio se da se "njegova" zemlja (BiH) priključi majčici Srbiji...ni o kakvoj nezavisnosti nije moglo biti riječi.
U Goraždu sigurno nisam :oops: A i da jesam, naučio bih više o nezavisnosti nego što ti znaš. Neki ljudi više vole domovinu i slobodu nego okupatorsku vlast. Partizanska vojska je najbolji dokaz, znaš i sam :D
Chmoljo

#38 Re: Gavrilo Princip

Post by Chmoljo »

Gavro je doš'o na moj podforum 8-) gdje mu je i mjesto. :wink:
Pera Trta

#39 Re: Gavrilo Princip

Post by Pera Trta »

afrikanac wrote:
Pera Trta wrote:Gdje si ti učio istoriju??
U Goraždu sigurno nisam :oops:
:?
Aj' nema veze...prenijelo te :D
afrikanac

#40 Re: Gavrilo Princip

Post by afrikanac »

sanabe wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: zaista je neizmjerno smiješno. znaš li bar čemu se ti smiješ?
Chmoljo

#41 Re: Gavrilo Princip

Post by Chmoljo »

:-)

Gavrilo, Franz, wwI... to je tema...

de, dajte mi razloga za banovanje, večeras mi ionako fali malo.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#42 Re: Gavrilo Princip

Post by -LIBERO- »

sanabe wrote:Ja se netom poslije rata posvadjah sa nekim starncem. Pita me gdje su stope Gavrila Principa. Ja ga napala "ble te stope, pitaj me gdje su Markale, vidis li ti ove rusevine oko sebe? " :-) Dobro sam se isvadjala s njim :lol: :skoljka:
Jako "plitka" reakcija sa tvoje strane.

Uopste ne vidim nepodudarnost da se bilo kome pokazu i Gavrilove stope,kojih btw. vise nema,a ni da se istom tom strancu pokaze tunel ispod piste ili polozaji na Trebevicu.

Sve je to dio nase istorije,to sve je dio nas.
Chmoljo

#43 Re: Gavrilo Princip

Post by Chmoljo »

:mrgreen: :skoljka: :sax:
astala_vistala

#44 Re: Gavrilo Princip

Post by astala_vistala »

Kakav je status imao u Titovoj jugi ?
Chmoljo

#45 Re: Gavrilo Princip

Post by Chmoljo »

astala_vistala wrote:Kakav je status imao u Titovoj jugi ?
heroja... logično, sasvim. :wink:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#46 Re: Gavrilo Princip

Post by -LIBERO- »

Chmoljo wrote:
astala_vistala wrote:Kakav je status imao u Titovoj jugi ?
heroja... logično, sasvim. :wink:

Ok,onda je danas automatizmom IZDAJICA!

Zakljucaj temu,idemo dalje.... :D :D
convict

#47 Re: Gavrilo Princip

Post by convict »

Terorista! Ko zna, možda bismo danas bili austrijski državljani, al' bolje da smo "slobodni"
srklet

#48 Re: Gavrilo Princip

Post by srklet »

Malo koji grad se moze pohvaliti da ima most koji se zove po teroristi!
srklet

#49 Re: Gavrilo Princip

Post by srklet »

sanabe wrote:
srklet wrote:Malo koji grad se moze pohvaliti da ima most koji se zove po teroristi!

Ne zove vise :D
zove, zove...
:D
mikelandjelo

#50 Re: Gavrilo Princip

Post by mikelandjelo »

Heroj!
Locked