Jeste li znali da...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ridjobrki

#26 Re: Jeste li znali da...

Post by Ridjobrki »

@cyprus: negdje naletio ali dosta davno, može biti da je neka prelazna ili neke od strana u cijeloj zavrzlami oko zapadne Sahare koju ti sigurno znaš, od svih forumaša to je tvoje polje. Budem li kad na milijunašu ti si mi džoker za geografiju! :-D

Evo još nešto što je meni zanimljivo: Peltzmannov efekt. To je paradoks po kome će se što su bolje sigurnosne mjere preduzete ljudi kretenskije ponašati i poništiti korisne efekte mjera. Općenito, što je sredina sigurnija to je čovjek skloniji rizičnijem ponašanju.

Npr, nakon što je donešen zakon o obaveznom nošenju kaciga za bicikliste u Australiji zabilježen je povećan broj povrijeđenih biciklista u prometu. Naknadna istraživanja su pokazala da su biciklisti sa kacigama skloniji rizičnijoj vožnji dok su istovremeno prema njima vozači auta manje oprezni nego prema oníma bez kaciga. Isto tako, nakon pojave auta sa ABS-om bilježila se veća smrtnost njihovih vozača u udesima - ne zbog toga što je ABS loše kočio nego zato što su ljudi zbog osjećaja sigurnosti precjenjivali svoje mogućnosti.
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#27 Re: Jeste li znali da...

Post by ALexis »

Ductus Holedocus wrote:
JThomas wrote:al' su svejedno imali muda.
bolje jedan nego nijedan :D
jedno jaje snagu daje :lol:
funeral blues

#28 Re: Jeste li znali da...

Post by funeral blues »

-da je najmlađi papa imao samo 11 godina
-da je svaka trobojna mačka ženka
-da ginisova knjiga rekorda drži rekord kao najčešće kradena knjiga iz knjižara..
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#29 Re: Jeste li znali da...

Post by Pera Trta »

-da je Besim Pranjaga, poslovođa prodavnice u Torinama kod Pucareva (danas Novi Travnik) u zatvorenoj boci piva našao guštera dugačkog petnaestak centimetara. Kako je gmizavac dospio u bocu, niko nije uspio da otkrije (preuzeto iz "Politikinog zabavnika" od 13.05.1988, rubrika "Jeste li već čuli da...") :D
Hashishar

#30 Re: Jeste li znali da...

Post by Hashishar »

burekodsira wrote:
Hashishar wrote:Post da pratim temu... :)
jeste li znali da u dnu svake teme "bookmarkiraj" ili "pretplati se" pa ce se svaka tako markirana tema naci u tvom profilu, da ne moras bespotrebno spamati :D i nista hvala, cener brate :-)
Do mene, do mene... nisam obraćao pažnju na dno stranice... :-)

I doprinos za temu:
-je Hitler bio kandidiran za Nobelovu nagradu za mir 1938. godine.
-je 1982. godine donesen je zakon u Zimbabveu kojim je zabranjeno građanima ismijavati ime predsjednika Canaana Banane.
-da dvije trećine ljudi na svijetu nije nikada vidjelo snijeg.
-da se šest posto svih srčanih udara dogodi tokom seksa. 90% od njih tokom preljuba.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#31 Re: Jeste li znali da...

Post by Pera Trta »

Još jedan mit o Hitleru! Nikad nije bio kandidovan ni za kakvu međunarodnu nagradu. Bio je samo jednom ličnost godine lista "Time", baš te 1938, kada je svijet bio doveo na rub rata i izvrgao ruglu zapadne kilave demokratije, postigavši svoje najveće mirnodopske uspjehe.
SOMA

#32 Re: Jeste li znali da...

Post by SOMA »

.. u zooloskom vrtu u Gazi stanuje jedan magarac ofarban u zebru :D
Ridjobrki

#33 Re: Jeste li znali da...

Post by Ridjobrki »

@soma: ima i obratno - ja vidio u ZOO vrtiću pod Banjom u Tuzli zebru ali je bila tako tuskava da sam mislio da je magare! :lol:
SOMA

#34 Re: Jeste li znali da...

Post by SOMA »

Ridjobrki wrote:@soma: ima i obratno - ja vidio u ZOO vrtiću pod Banjom u Tuzli zebru ali je bila tako tuskava da sam mislio da je magare! :lol:
:thumbup:

...do 1800 nije postojala lijeva i desna cipela.
Gospoda Ministarka

#35 Re: Jeste li znali da...

Post by Gospoda Ministarka »

babyline wrote:
Gospoda Ministarka wrote:
Ductus Holedocus wrote: -da su Napoleon i Hitler imali samo po jedan testis :D
Za Hitlera da je imao jedan testis nije istina.
provjereno ? :D

Ne nisam ja licno provjeravala :D , ali nedavno je bio jedan dokumentarac ne mogu da se sjetim kako se zove, ali poznata/historijska licnost na obdukcijskom stolu i njihovo tijelo i kako je zivot koji su vodili uticali na njihovo tijelo s medicine strane. Strasan dokumentarac, ko ima priliku nek pogleda. Helem, imaju Hitlerov lijecnicki karton od prije njegovog politickog uzdizanja gdje stoji da je covjek imao dva testisa.
Last edited by Gospoda Ministarka on 04/03/2011 11:07, edited 1 time in total.
Pera Trta

#36 Re: Jeste li znali da...

Post by Pera Trta »

Naravno...uostalom, da mu je falio jedan, ne bi ga ni primili u njemačku vojsku u WW1, gdje se hrabro borio, bivao i odlikovan čak.
astrid

#37 Re: Jeste li znali da...

Post by astrid »

....su poslednje rijeci slavnog književnika Oskara Vajlda [1854-1900] navodno su bile: "Ili se ovi tapeti na zidovima pomjeraju ili ja odlazim"...........
....crv ima 5 srca. :shock:
....Coca Cola je orginalno zelena. :skoljka:
...postoji zakon u Americi gdje je legalno da muškarac tuče svoju ženu ali sao jednom mjesečno :cry:
funeral blues

#38 Re: Jeste li znali da...

Post by funeral blues »

Ukupna masa svih mrava na svijetu veća je od ukupne mase ljudske populacije ..
Ridjobrki

#39 Re: Jeste li znali da...

Post by Ridjobrki »

Kad smo kod čuvenih posljednjih riječi:

Emiliano Zapata: ''Recite svijetu da sam nešto rekao na samrti, smislite nešto!''

Marie Antoinette: ''Oprostite...'' (stala je na nogu dželatu prije egzekucije)
jedna tamo

#40 Re: Jeste li znali da...

Post by jedna tamo »

...kad otvorite temu "Vibrator" dobivate poruke sumnjive namjere na pp :D
MedenoSrce

#41 Re: Jeste li znali da...

Post by MedenoSrce »

Jeste li znali

... da u prethodnih 4.000 godina ni jedna životinja nije pripitomljena?

..... osoba ostaje svjesna 8 sekundi nakon odsijecanja glave?

... da je penis jednog muškarca dugačak otprilike kao 3 puta njegov palac?
Pera Trta

#42 Re: Jeste li znali da...

Post by Pera Trta »

Ridjobrki wrote:Kad smo kod čuvenih posljednjih riječi:

Emiliano Zapata: ''Recite svijetu da sam nešto rekao na samrti, smislite nešto!''

Marie Antoinette: ''Oprostite...'' (stala je na nogu dželatu prije egzekucije)
Rade Končar-Frižider: "Milost ne tražim, niti bih vam je dao!" (kada su mu na talijanskom sudu ponudili da traži pomilovanje za smrtnu kaznu)
Pera Trta

#43 Re: Jeste li znali da...

Post by Pera Trta »

Franjo Kluz: "Srećno svršite, dru...!" :-) :D (prema knjizi "Prva krila")
Cholina_Lokica

#44 Re: Jeste li znali da...

Post by Cholina_Lokica »

jedna tamo wrote:...kad otvorite temu "Vibrator" dobivate poruke sumnjive namjere na pp :D
To dobijas i bez toga :-) :|
funeral blues

#46 Re: Jeste li znali da...

Post by funeral blues »

Kod slonova vlada matrijarhat.
Ductus Holedocus

#47 Re: Jeste li znali da...

Post by Ductus Holedocus »

Ne nisam ja licno provjeravala :D , ali nedavno je bio jedan dokumentarac ne mogu da se sjetim kako se zove, ali poznata/historijska licnost na obdukcijskom stolu i njihovo tijelo i kako je zivot koji su vodili uticali na njihovo tijelo s medicine strane. Strasan dokumentarac, ko ima priliku nek pogleda. Helem, imaju Hitlerov lijecnicki karton od prije njegovog politickog uzdizanja gdje stoji da je covjek imao dva testisa.
[/quote]

Kad smo vec kod Hice,citala sam negdje da je imao parkisnonovu bolest i sifilis
Litotes

#48 Re: Jeste li znali da...

Post by Litotes »

Adolf Hitler, was nominated once in 1939 by E.G.C. Brandt, member of the Swedish parliament. Brandt changed his mind, however, and the nomination was withdrawn in a letter dated 1 February 1939.
Pera Trta

#49 Re: Jeste li znali da...

Post by Pera Trta »

Ma svakakve dijagnoze su mu kačili, ništa nikad nije dokazano. Jedino je sigurno da su mu zubi bili katastrofa :D
JThomas

#50 Re: Jeste li znali da...

Post by JThomas »

Ridjobrki wrote:@cyprus: negdje naletio ali dosta davno, može biti da je neka prelazna ili neke od strana u cijeloj zavrzlami oko zapadne Sahare koju ti sigurno znaš, od svih forumaša to je tvoje polje. Budem li kad na milijunašu ti si mi džoker za geografiju! :-D

Evo još nešto što je meni zanimljivo: Peltzmannov efekt. To je paradoks po kome će se što su bolje sigurnosne mjere preduzete ljudi kretenskije ponašati i poništiti korisne efekte mjera. Općenito, što je sredina sigurnija to je čovjek skloniji rizičnijem ponašanju.

Npr, nakon što je donešen zakon o obaveznom nošenju kaciga za bicikliste u Australiji zabilježen je povećan broj povrijeđenih biciklista u prometu. Naknadna istraživanja su pokazala da su biciklisti sa kacigama skloniji rizičnijoj vožnji dok su istovremeno prema njima vozači auta manje oprezni nego prema oníma bez kaciga. Isto tako, nakon pojave auta sa ABS-om bilježila se veća smrtnost njihovih vozača u udesima - ne zbog toga što je ABS loše kočio nego zato što su ljudi zbog osjećaja sigurnosti precjenjivali svoje mogućnosti.
prilično sličan paradoks je ono što se u ekonomiji naziva veblenov efekt.

naime, uočeno je da kod vrlo luksuznih i skupih roba, koje su percipirane kao "statusni simboli", npr. rolls royce auta, potražnja RASTE kada cijena raste umjesto da pada kao kod običnih roba.

smatra se da je to zato što je upotrebna vrijednost svakako u drugom planu u odnosu na percepciju luksuza, pa što je takva roba skuplja, "jača" je kao statusni simbol i tako i traženija.
Post Reply