Nasi ljudi u Libiji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#26 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by ladyblue18 »

Ja znam nekoliko ljudi, momaka tacnije koji su se vratili prije 10-15 dana, tacnije prije isteka ugovora njihovih, vjerovatno su znali da se ovo moze ocekivati.
vesna555

#27 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by vesna555 »

Ja se jos uvijek nisam uspjela cuti sa tatom :( Znaci mi kad procitam da se ne brinemo, da nece eskalirati sukobi, nekako me to utjesi, pokusavam biti pozitivna, ali opet... Bar da telefoni rade, da se mozemo cuti, ovako kad nista ne znas je najgore :(
chuchumbamayumbe

#28 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by chuchumbamayumbe »

Kažu da je jedan od Gadafijevih sinova pravo popularan u narod, bar sam tako čuo neki dan od jednog Tunižanina.
Ne znam koliko sinoa ima...jedan je omražen, ali je drugi onaj koga bi mnogi željeli vidjeti na čelu Libije.
Ako su mene slagali, onda i ja lažem vas.
vesna555

#29 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by vesna555 »

Evo da javim. Sad sam zvala tatu i poslije 1543 pokusaja uspjela ga dobiti na mobitel. Sve sto sam cula je da je dobro i da pokusavaju da se prebace to Tripolija i da su u kontaktu s nasom ambasadom koja ce organizirati evakuaciju gradjana. Pricali smo oko minutu i onda me je prekinulo.
To je za sad sve sto znam, nadam se samo da je situacija u Tripoliju pod kontrolom i da radi aerodrom, pa ce se moci prebaciti u BiH. Javit cu i najnoviji update ovdje na forum.
Sretno nam svima :)
Phosphorus

#30 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Phosphorus »

...
Last edited by Phosphorus on 24/04/2020 12:01, edited 1 time in total.
rosegirl

#31 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by rosegirl »

@vesna555
mozes li mi molim te reci gdje ti se nalazi otac i ko organizuje prebacivanje u tripoli? firma ili ambasada? da li znas ista konkretnije oko evakuacije iz zemlje?
meni su oboje roditelja tamo, medjutim oni kazu da je mirno i njima internet i tel radi
Chairman

#32 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Chairman »

Sto se konkretno Energoinvesta tice bilo je na televiziji da je direktor ujutru otisao dole (u Libiju) radi uspostavljanja kriznog plana evakuacije u slucaju eskalacije nereda.
vesna555

#33 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by vesna555 »

rosegirl wrote:@vesna555
mozes li mi molim te reci gdje ti se nalazi otac i ko organizuje prebacivanje u tripoli? firma ili ambasada? da li znas ista konkretnije oko evakuacije iz zemlje?
meni su oboje roditelja tamo, medjutim oni kazu da je mirno i njima internet i tel radi
Nalazi se u kampu blizu gradica Jalu. Kratko smo se culi i prekinulo je brzo. On je rekao da se pokusavaju prebaciti do Tripolija i da su u kontaktu s nasom ambasadom. Evo ti brojevi telefona ambasade i mail:
Telefoni u Ambasadi su: 00218214774327 i 00218214770652
Mail Ambasade je [email protected].
I tata kaze da je kod njih sve mirno, ali ipak iz predostroznosti napustaju zemlju.
djidjibufon

#34 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by djidjibufon »

vesna555 wrote:Ja se jos uvijek nisam uspjela cuti sa tatom :( Znaci mi kad procitam da se ne brinemo, da nece eskalirati sukobi, nekako me to utjesi, pokusavam biti pozitivna, ali opet... Bar da telefoni rade, da se mozemo cuti, ovako kad nista ne znas je najgore :(
znam ,nemoze se nikako dobit veza.grozna je ova situacija,nadam se da ce bit sve ok.javi ako sto saznas novo
vesna555

#35 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by vesna555 »

djidjibufon wrote:
vesna555 wrote:Ja se jos uvijek nisam uspjela cuti sa tatom :( Znaci mi kad procitam da se ne brinemo, da nece eskalirati sukobi, nekako me to utjesi, pokusavam biti pozitivna, ali opet... Bar da telefoni rade, da se mozemo cuti, ovako kad nista ne znas je najgore :(
znam ,nemoze se nikako dobit veza.grozna je ova situacija,nadam se da ce bit sve ok.javi ako sto saznas novo
Javila sam novosti, imas par postova prije :)
vesna555

#36 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by vesna555 »

BuckScrotum wrote:
vesna555 wrote:Evo da javim. Sad sam zvala tatu i poslije 1543 pokusaja uspjela ga dobiti na mobitel. Sve sto sam cula je da je dobro i da pokusavaju da se prebace to Tripolija i da su u kontaktu s nasom ambasadom koja ce organizirati evakuaciju gradjana. Pricali smo oko minutu i onda me je prekinulo.
To je za sad sve sto znam, nadam se samo da je situacija u Tripoliju pod kontrolom i da radi aerodrom, pa ce se moci prebaciti u BiH. Javit cu i najnoviji update ovdje na forum.
Sretno nam svima :)
Vijesti kazu :
Nasilje se uglavnom koncentriralo na područje oko Bengazija, oko 1000 kilometara istočno od Tripolija, gdje je podrška libijskom čelniku Moameru Gadafiju tradicionalno slabija. Na Zelenom trgu u Tripoliju nekoliko stotina ljudi u subotu se okupilo u znak podrške libijskom vođi.
U Tripoliju je situacija OK. No sikiriki, biti će to u redu :)
Hvala puno :)
Libyano

#37 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Libyano »

Stanje u Libiji je prilicno jednako kao i proteklih dana.
Znaci Bengazi, Derna i Bejda su u nemirima, ostalo se drzi jos pod kontrolom vojske i policije.
U Ambasadu se javljaju ljudi iz tih nemirima pogodjenih krajeva i u svim slucajevima su dobro, neki pokusavaju sami da se povuku do Tripolija. Aerodrom u Bengaziju je zatvoren.

Sto se tice radnika u Jalo-u, pokusavaju se prebaciti avionom jedne naftne kompanije u Tripoli, obzirom da je na dva mjesta put blokiran i ljude vracaju, a to je u Sirtu i u Adzudabiji.

Mnogo nasih ljudi vec napusta zemlju, bukira karte za srijedu direktno i preko Beca.
U svakom slucaju, jos nista nije jasno, mnogo objavljenih materijala u vijestima nije istinit, ali se daljnji tok ne moze predvidjeti.
Jos nesto, aerodrom u Tripoliju radi normalno.
vesna555

#38 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by vesna555 »

Libyano wrote:Stanje u Libiji je prilicno jednako kao i proteklih dana.
Znaci Bengazi, Derna i Bejda su u nemirima, ostalo se drzi jos pod kontrolom vojske i policije.
U Ambasadu se javljaju ljudi iz tih nemirima pogodjenih krajeva i u svim slucajevima su dobro, neki pokusavaju sami da se povuku do Tripolija. Aerodrom u Bengaziju je zatvoren.

Sto se tice radnika u Jalo-u, pokusavaju se prebaciti avionom jedne naftne kompanije u Tripoli, obzirom da je na dva mjesta put blokiran i ljude vracaju, a to je u Sirtu i u Adzudabiji.

Mnogo nasih ljudi vec napusta zemlju, bukira karte za srijedu direktno i preko Beca.
U svakom slucaju, jos nista nije jasno, mnogo objavljenih materijala u vijestima nije istinit, ali se daljnji tok ne moze predvidjeti.
Jos nesto, aerodrom u Tripoliju radi normalno.
Hvala na odgovoru :)
rosegirl

#39 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by rosegirl »

hvala puno svima na informacijama

ja pratim

http://blogs.aljazeera.net/middle-east/ ... blog-libya

i ovdje ima prozorcic s twitterom mada vecina tweetova su copy-paste ili nepotvrdjeni
http://english.aljazeera.net/news/afric ... 44801.html

ova karta isto izgleda korisno, vrlo cesto update-uju s statusom aerodroma i svega

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8& ... ae1136341a

pokusala sam naci neku informaciju o tom energoinvestovom planu evakuacije ali svuda stoji samo intervju s vlahovljakom da ide preko vikenda dole i kolika je vrijednost projekata... :-x
Libyano

#40 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Libyano »

Prema internim informacijama, pregovore sa pobunjenicima vodi vjeciti miritelj u Libiji, Sejfulislam, sin lidera Muamera. Poznat je po tome sto je vodio pregovore o ukidanju embarga, oslobadjanju Mitrehi-ja koji je optuzen za rusenje aviona iznad Skotske, pregovore sa Svicarskom nakon problema nastalih hapsenjem jednih od sinova.

Pobunjenicima je navodno ponudjeno da sjednu za pregovaracki stol, ali su ovi odbili nastavljajuci sa divljanjem i nasiljem, nakon cega je vojska stvorila veliku represiju i zatvorila pobunjenike unutar gradova.
Glave velikih porodica i plemena, koje po pravilu imaju visoku funkciju u drzavi, danas nisu nisu bili na poslu, nego je svaki ponaosob imao zadatak da u okviru svoje porodice ili plemena smiruje tenzije i rjesava pitanje pobunjenika.

Odredjeni pritisak se osjeti i u Tripoliju, vidljiv kroz pokusaj blokiranja nekih ulica, ali policija brzo ureduje u tim situacijama.
Libyano

#41 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Libyano »

Energoinvest ne planira nikakvu evakuaciju. Oni imaju najvise rasprsenu radnu snagu, od krajnjeg istoka do krajnjeg zapada zemlje. Ovim na istoku su porucili da uklone auta sa ceste, da se zatvore, a u ostalim dijelovima se normalno radi. Danas sam se cuo sa jaranom koji tamo radi, ljudi izasli na kahvu u centar grada :-D

Ova karta na g-maps nije tacna, barem sto se Tripolija tice, tenkovi na aerodromskom putu, pucnjave, vojne blokade... Nista od toga nisam vidio niti je vidio iko od nasih ljudi.

Nasi ljudi se javljaju u Ambasadu, gdje se pravi odredjena vrsta spiska, u slucaju stvarne potrebe da se ljudi mogu kontaktirati i povuci dalji potezi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#42 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Truba »

jel ovo e mail adresa ambasade na hotmailu??? :roll: :roll: :roll:
Libyano

#43 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Libyano »

komi wrote:jel ovo e mail adresa ambasade na hotmailu??? :roll: :roll: :roll:
Ambasada ima i mail na serveru ministarstva, ali je on za internu korespondenciju.
Adresa na hotmailu sluzi za konzularne i ostale djelatnosti pa i u ovom konkretnom slucaju.
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#44 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Decerto »

Haha,nisam ni primjetio :lol: :lol:
black

#45 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by black »

ovo na hotmailu je ambasada libije u sarajevu
Jazz_Junkie

#46 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Jazz_Junkie »

Mozes ih stavit na MSN da malo chatujete.
travar

#47 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by travar »

Kriza u Libiji, a Energoinvest planira početkom mjeseca slati jednu grupu radnika na radilište :roll:
Bratu viza treba biti gotova, i čini mi se da nema govora o otkazivanju odlaska.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#48 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Truba »

Jazz_Junkie wrote:
radije bih jahu :D
Desert Wind

#49 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Desert Wind »

Jazz_Junkie wrote:
mnogo si bre smesan :roll:

jutros mi stara veli nije mogla dobit ni smsom ni telefonom sestru pa se ona njoj kasnije javila i kao da je sve ok...
sestra ima srece jer autom ide na posao i s posla tako da sam joj rekao da ne mrda nigdje iz kuce bespotrebno pogotovo po noci. uglavnom stanje je prilicno lose navodno primjau ranjene i povrijedjene i u bolnicu u tripoliju i imaju buljuk posla...

blesa odlucila da ostane :lol: i jbe se nje sto je kriza :lol: :run:

uglavnom ja nikom zivom ne bih preporucio duge voznje autom u libiji jer pretpostavljam da ce i kod njih uskoro biti hajducije i razbojnistva.... tako da bih to s rezervom licno ucinio....
Jazz_Junkie

#50 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Jazz_Junkie »

komi wrote:
Jazz_Junkie wrote:
radije bih jahu :D
Dobro, neka ih onda Desert Wind stavi na MSN da razmjenjuju slike i mp3.
Post Reply