samo polako i drzi odstojanjezateznistub wrote:Kocenje samo od sebe zavisi od situacije do situacije. Ukoliko vozac zeli da zaustavi vozilo u sto kracem roku potrebno je prebaciti u nizi stepen prenosa, pustiti kvacilo i stisnuti kocnicu do kraja dok se vozilo ne zaustavi, motor cce se ugasiti ukoliko u mejuremenu ne stisnete kvacilo. Ovo treba primjenjivati samo u ekstremnim slucajevima, u svakom drugom kociti masinom pa tek onda zaustaviti kocenjem. 20+ godina iskustva za volanom me je naucilo da vozim sporije to je sva mudrost voznje.
Idealno kocenje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ROTOR 9
#26 Re: Idealno kocenje
Last edited by ROTOR 9 on 20/02/2011 20:28, edited 1 time in total.
- daxon
#27 Re: Idealno kocenje
Efekat stiskanja kvačila pri usporavanju ili naglom kočenju je višestruko opasan, pogotovo u krivinama jer tada dolazi do disfunkcije diferencijala, a o inertivnom ubrzanju i produženom vremenu zaustavljanja da ne govorim, dakle, loši vozači uvijek panično stiskaju kvačilo i tada se uvaljuju u još veću nevolju tj. gube kontrolu nad vozilom.
- Dr. Oetker
#28 Re: Idealno kocenje
Jaooo, šta vam je?
Nije čovjek pitao ni o kakvom kočenju motorom. Odgovorili smo već na pitanje...
- Drvosjeca iz Dejcica
#29 Re: Idealno kocenje
Dr. Oetker, govorimo o Aquaplaning ne o zalijetanju, hrkljusu i bacanju kamena s ramena. Kod Aquaplaning-a vozilo nema kontakakt sa podlogom, mijesas kruske i jabuke.Dr. Oetker wrote:@Drvosječa iz Dejčića: Nije istina. Autom je lakše upravljati kada imaš pogon. Probaj negdje probati, Zaleti se 60 km/h i izbaci iz brzine, pa probaj naglo zaokrenuti. Onda to isto probaj uraditi III, IV i V brzini pa vidi šta je bolje. I bez obzira koliko je klizavo vrijedi pravilo da je lakše auto kontrolisati kada si u brzini, naročito nižem stepenu prenosa... Čista fizika...
-
bordo_boy
#30 Re: Idealno kocenje
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Prvo kod Aquaplaning-a vozilo nema kontakt sa podlogom tako da ako pritisnes kocnicu dobivas kontraefekat (nepredvidivost kretanja vozila) kada vozilo ponovo ostvari kontakt sa podlogom. Cista fizika.Dr. Oetker wrote:Nema govora o benefitu kad izbaciš auto iz brzine pri aquaplaningu. Auto je lakše kontrolisat kad si u brzini odnosno kad imaš pogon.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Dobre gume i umjerena brzina ponekad nisu dovoljna prevencija od Aquaplaning. Ali stvar je jednostavna, ako vec uletis nesto vecom brzinom u vodu onda jedino sto ti ostaje je drzati volan pravo, ne kociti i pritisnuti kvacilo (prebaciti u N kod automatika) dok ne izađes iz Aquaplaning-a. Steta sto kod nas nema poligona da ljudi isprobaju sve ove situacije, vjerujem da bi bilo manje mrtvih po cestama.Drugo, ako je vozilo u pogonu tada imas jos jaci efekat "plivanja" i klizanja tockova usljed sile pogona.
Slažem se. Kod aquaplaninga, ako uzmemo u obzir da nalijećemo na lokvu vode široku 2 metra i duboku 3-4 cm, koja nam zahvata recimo samo lijeve točkove imamo sljedeću situaciju. Prilikom prelaza auta preko lokve samo lijevim točkovima, ti točkovi bivaju usporeni naglom promjenom podloge, jer voda počne ulaziti u šare gume i stvara otpor, dok desni točkovi ne nailaze na taj isti otpor, te se dešava da se auto zanese oko lokve na način da lijevi točkovi uspore, a desni kraj se izbaci te se auto zanosi u lijevu stranu (zavisno od brzine zavisi i koliko će se auto zanijeti). Pri malim brzinama, ova pojava je neprimjetna... pri brzini od 100 km/h možemo se veoma lako okrenuti više puta na cesti i udariti u zaštitnu ogradu ili drugo vozilo.
Ako pri prolasku kroz baru kočimo, sila kočenja se primjenjuje na sva 4 točka ravnomjerno, ali se lijevi točkovi opet dodatno usporavaju vodom te opet dolazi do zanošenja u lijevu stranu, ali manjeg, jer smo prije lokve uspjeli malo smanjiti brzinu.
Moj zaključak i ono što radim u datoj situaciji... osim što po kiši vozim 20 - 30 % sporije nego po suhom vremenu, je da kočim jako sve dok ne dođem do lokve a onda pustim kočnicu, držim volan čvrsto ispravljen i pripremim se za eventualno klizanje na način da sam se spremio da okrenem volan udesno kako bih izbjegao okretanje u lijevo.
Predlažem svima da kad padne snijeg, nađu slobodan parking, koji je očišćen ali ne do asfalta, nego da je površina uglačana da ne kažem klizava. Tu je najbolje vježbati "driftanje", kočenje u snijegu, okretanje u mjestu i slične stvari. Ne podržavam rizičnu vožnju, ali savlađivanje driftanja i okretanja vozila pod ručnom i slično bih obavezno uveo u obuku za vozače jer su ovo vještine koje će vam u mnogo situacija mnogo pomoći i eventualno vam život spasiti.
- Drvosjeca iz Dejcica
#31 Re: Idealno kocenje
Dajte malo pratite diskusiju, govorimo o naglom kocenju kada ispred tebe, na par metara, izleti neko vozilo, covjek ili dijete. Naravno da u krivinama ne treba stisnuti kvacilo osim ako nisi u zaustavnoj fazi kretanja.daxon wrote:Efekat stiskanja kvačila pri usporavanju ili naglom kočenju je višestruko opasan, pogotovo u krivinama jer tada dolazi do disfunkcije diferencijala, a o inertivnom ubrzanju i produženom vremenu zaustavljanja da ne govorim, dakle, loši vozači uvijek panično stiskaju kvačilo i tada se uvaljuju u još veću nevolju tj. gube kontrolu nad vozilom.
-
ROTOR 9
#32 Re: Idealno kocenje
Samo da kazem, pazite samo da se auto ne gasi.. znaci da motor ostaje u pokretu..kod novijih auta sve je vise elektronike koja radi za vas i ustavri auto kad se ugasi elektronika je mrtva i onda se nalazite u vagonu koji ide samo pravo .,jer je volan zakljucan ..
- Dr. Oetker
#33 Re: Idealno kocenje
Pa baš zato što je slabije prijanjanje bolje je imati pogon nego pustiti auto u leru. Na znam koliko imaš iskustva, ali nema govora da je bolje izbacivati auto iz brzine. Po kojoj ti fizici bogati tumačiš da je bolje upravljanje bez pogona. Nema govora o tome. Ne pričamo uopšte o kočenju motorom i napisao sam da smo pokretaču teme odgovorili da je pogriješio. Ali sad se nametnula neka priča o aquaplaningu i ti tvrdiš da tada treba izbaciti iz brzine. Nipošto, to ti je isto kao i po snijegu ili ledu, auto je upravljiviji kad imaš pogon. Stvarno svašta mogu pročitati...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dr. Oetker, govorimo o Aquaplaning ne o zalijetanju, hrkljusu i bacanju kamena s ramena. Kod Aquaplaning-a vozilo nema kontakakt sa podlogom, mijesas kruske i jabuke.Dr. Oetker wrote:@Drvosječa iz Dejčića: Nije istina. Autom je lakše upravljati kada imaš pogon. Probaj negdje probati, Zaleti se 60 km/h i izbaci iz brzine, pa probaj naglo zaokrenuti. Onda to isto probaj uraditi III, IV i V brzini pa vidi šta je bolje. I bez obzira koliko je klizavo vrijedi pravilo da je lakše auto kontrolisati kada si u brzini, naročito nižem stepenu prenosa... Čista fizika...
- Drvosjeca iz Dejcica
#34 Re: Idealno kocenje
O.K, samo ti nastavi po svome ja cu po svome, ja sam ti pojasnio a i covjek ispred (bordo_boy) također nadugo i nasiroko pojasni, samo jos da ti nacrta. Uzivaj.Dr. Oetker wrote:Pa baš zato što je slabije prijanjanje bolje je imati pogon nego pustiti auto u leru. Na znam koliko imaš iskustva, ali nema govora da je bolje izbacivati auto iz brzine. Po kojoj ti fizici bogati tumačiš da je bolje upravljanje bez pogona. Nema govora o tome. Ne pričamo uopšte o kočenju motorom i napisao sam da smo pokretaču teme odgovorili da je pogriješio. Ali sad se nametnula neka priča o aquaplaningu i ti tvrdiš da tada treba izbaciti iz brzine. Nipošto, to ti je isto kao i po snijegu ili ledu, auto je upravljiviji kad imaš pogon. Stvarno svašta mogu pročitati...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dr. Oetker, govorimo o Aquaplaning ne o zalijetanju, hrkljusu i bacanju kamena s ramena. Kod Aquaplaning-a vozilo nema kontakakt sa podlogom, mijesas kruske i jabuke.Dr. Oetker wrote:@Drvosječa iz Dejčića: Nije istina. Autom je lakše upravljati kada imaš pogon. Probaj negdje probati, Zaleti se 60 km/h i izbaci iz brzine, pa probaj naglo zaokrenuti. Onda to isto probaj uraditi III, IV i V brzini pa vidi šta je bolje. I bez obzira koliko je klizavo vrijedi pravilo da je lakše auto kontrolisati kada si u brzini, naročito nižem stepenu prenosa... Čista fizika...
- daxon
#35 Re: Idealno kocenje
Nikad se ne stiska kvačilo i kočnica zajedno, jedino kad smo u prvoj pa se trebamo zaustaviti, u svakom drugom slučaju se stiska samo kočnica tj. prvo kočimo i usporavamo, a kvačilo stisnemo prije nego se vozilo zaustavi da se ne bi ugasilo, dakle, ako ideš četvrtom i nešto ti izleti da moraš naglo kočiti, u slučaju da stisneš i kvačilo i kočnicu zajedno višestruko povećavaš zaustavni put, a ukoliko ti se taj slučaj desi u nekom zavoju, ostaješ i bez pomoći diferencijala, drugim riječima donji si.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dajte malo pratite diskusiju, govorimo o naglom kocenju kada ispred tebe, na par metara, izleti neko vozilo, covjek ili dijete. Naravno da u krivinama ne treba stisnuti kvacilo osim ako nisi u zaustavnoj fazi kretanja.daxon wrote:Efekat stiskanja kvačila pri usporavanju ili naglom kočenju je višestruko opasan, pogotovo u krivinama jer tada dolazi do disfunkcije diferencijala, a o inertivnom ubrzanju i produženom vremenu zaustavljanja da ne govorim, dakle, loši vozači uvijek panično stiskaju kvačilo i tada se uvaljuju u još veću nevolju tj. gube kontrolu nad vozilom.
-
bordo_boy
#36 Re: Idealno kocenje
Zavisi kakav pogon imaš. Ako imaš prednji pogon, ili pogon na sve točkove, nije isto kao kad imaš zadnji pogon. Ja imam zadnji pogon - BMW, i kad vozim po ledu, moram ugasiti DSC Dynamic Stability Control - (ESP), jer mi DSC stalno blokira pogon kad zadnji točkovi šlajdraju. Gašenjem DSC-a dobiješ taj tvoj pogon, što znači da sistem sad neće blokirati okretanje zadnjih točkova iako oni šlajdraju (ili šlajdra samo jedan od njih) što za rezultat ima okretanje oko prednje osovine kao šestar. Kad imaš pogon na sve točkove i dodaš gas prije lokve, svi točkovi će dobiti snagu, a onda kad neki od tih točkova pod snagom dođe u lokvu, biva usporen, dok ostali točkovi nastavljaju, što opet ima rezultat okretanje auta oko točka koji je usporen lokvom. Ja opet ostajem pri mišljenju da je najbolje kočiti prije lokve što je više moguće kako bi se brzina smanjila ,a onda kad se ulazi u lokvu, pustiti kočnicu, dok lokva ne prođe, a onda dati gas da izvuće iz eventualnog zanošenja.Dr. Oetker wrote:Pa baš zato što je slabije prijanjanje bolje je imati pogon nego pustiti auto u leru. Na znam koliko imaš iskustva, ali nema govora da je bolje izbacivati auto iz brzine. Po kojoj ti fizici bogati tumačiš da je bolje upravljanje bez pogona. Nema govora o tome. Ne pričamo uopšte o kočenju motorom i napisao sam da smo pokretaču teme odgovorili da je pogriješio. Ali sad se nametnula neka priča o aquaplaningu i ti tvrdiš da tada treba izbaciti iz brzine. Nipošto, to ti je isto kao i po snijegu ili ledu, auto je upravljiviji kad imaš pogon. Stvarno svašta mogu pročitati...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dr. Oetker, govorimo o Aquaplaning ne o zalijetanju, hrkljusu i bacanju kamena s ramena. Kod Aquaplaning-a vozilo nema kontakakt sa podlogom, mijesas kruske i jabuke.Dr. Oetker wrote:@Drvosječa iz Dejčića: Nije istina. Autom je lakše upravljati kada imaš pogon. Probaj negdje probati, Zaleti se 60 km/h i izbaci iz brzine, pa probaj naglo zaokrenuti. Onda to isto probaj uraditi III, IV i V brzini pa vidi šta je bolje. I bez obzira koliko je klizavo vrijedi pravilo da je lakše auto kontrolisati kada si u brzini, naročito nižem stepenu prenosa... Čista fizika...
- Drvosjeca iz Dejcica
#37 Re: Idealno kocenje
Opet pogresno tumacenje ili zlonamjerno komentiranje. Hocete reci da je pogresno na semaforu se zaustaviti u drugoj brzini? Potpun apsurd ako to tvrdite. Dakle ne osporavam ovaj dio gdje tvrdite da kvacilo stiskamo prije zaustavljanja da se ne bi motor ugasio ali isto tako je pogresno tvrditi da se kod naglog i ekstremnog kocenja ne stisne kvacilo.daxon wrote:Nikad se ne stiska kvačilo i kočnica zajedno, jedino kad smo u prvoj pa se trebamo zaustaviti, u svakom drugom slučaju se stiska samo kočnica tj. prvo kočimo i usporavamo, a kvačilo stisnemo prije nego se vozilo zaustavi da se ne bi ugasilo, dakle, ako ideš četvrtom i nešto ti izleti da moraš naglo kočiti, u slučaju da stisneš i kvačilo i kočnicu zajedno višestruko povećavaš zaustavni put, a ukoliko ti se taj slučaj desi u nekom zavoju, ostaješ i bez pomoći diferencijala, drugim riječima donji si.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dajte malo pratite diskusiju, govorimo o naglom kocenju kada ispred tebe, na par metara, izleti neko vozilo, covjek ili dijete. Naravno da u krivinama ne treba stisnuti kvacilo osim ako nisi u zaustavnoj fazi kretanja.daxon wrote:Efekat stiskanja kvačila pri usporavanju ili naglom kočenju je višestruko opasan, pogotovo u krivinama jer tada dolazi do disfunkcije diferencijala, a o inertivnom ubrzanju i produženom vremenu zaustavljanja da ne govorim, dakle, loši vozači uvijek panično stiskaju kvačilo i tada se uvaljuju u još veću nevolju tj. gube kontrolu nad vozilom.
Izvinjavam se vidim ovo "L" u nicku pa pretpostavljam da ste instruktor voznje? Mislim ja sam imao tu "nesrecu" da polazem vozacki tamo na zapadu, da vjezbam po poligonima i ucim od instruktora bivsih reli vozaca pa ocito da su me pogresno naucili pa tako do danas u rukama i nogama imam cca. milion kilometara sa desetinama vozila po BiH i Evropi bez i jednog udesa za 17 godina voznje.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 20/02/2011 21:05, edited 1 time in total.
-
bordo_boy
#38 Re: Idealno kocenje
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroplaning_(tires)
Evo i šta Wikipedia kaže.
Recovery
The recovering while traveling in a straight line occurs in the best possible way when the driver does not turn the steering wheel of the car or apply the brakes, and gently eases the pressure off the accelerator. The opposite of either of these actions could put the car into a skid from which recovery would be difficult or impossible. In such conditions when braking is unavoidable, the recovering most often occurs when the driver lightly pumps the brakes until hydroplaning has stopped.
If the rear wheels hydroplane and cause oversteer, the recovering occurs in the best possible way when the driver steers in the direction of the skid until the rear tires gain traction, and then rapidly steer in the other direction to straighten the car.
Evo i šta Wikipedia kaže.
Recovery
The recovering while traveling in a straight line occurs in the best possible way when the driver does not turn the steering wheel of the car or apply the brakes, and gently eases the pressure off the accelerator. The opposite of either of these actions could put the car into a skid from which recovery would be difficult or impossible. In such conditions when braking is unavoidable, the recovering most often occurs when the driver lightly pumps the brakes until hydroplaning has stopped.
If the rear wheels hydroplane and cause oversteer, the recovering occurs in the best possible way when the driver steers in the direction of the skid until the rear tires gain traction, and then rapidly steer in the other direction to straighten the car.
-
bordo_boy
#39 Re: Idealno kocenje
Evo jedan video koji objašnjava kako se treba ponašati, u zavisnosti od tipa pogona...
http://www.youtube.com/watch?v=TdwuftIU ... re=related
- Drvosjeca iz Dejcica
#40 Re: Idealno kocenje
Odlican video.bordo_boy wrote:Evo jedan video koji objašnjava kako se treba ponašati, u zavisnosti od tipa pogona...
-
Mustafapasa
#41 Re: Idealno kocenje
Aferimbordo_boy wrote:Moje mišljenje:
Da si koristio samo ABS, tvoji točkovi bi kočili sistemom stisne-pusti-stisne-pusti (mislim na sistem ABS-a) dakle sistem koči sve dok točak ne dođe do granice gdje bi počeo strugati asfalt,tada abs popusti disk pločice te ih opet stisne. Faktički, ABS je najbrže kočenje a da točkovi ne stružu, zbog upravljivosti. Jer kad svi točkovi stružu (stari sistem kočenja) onda ne možeš upravljati autom, nego ono po inerciji nastavi kretanje, evenutalno zanese ako nisu dobro ujednačene kočnice. Povlačenjem ručne, ti si blokirao zadnje točkove, znači - oni stružu, a prednji točkovi i dalje rade po sistemu - stisne-pusti... dakle ne stružu. Vjerujem da znaš kako radi ABS i stari sistem, ali sam napisao način kako sam ja došao do zaključka... uprošteno,...![]()
Moj zaključak je da si malo skratio put, jer guma bolje koči kad struže, nego kad je abs zaustavlja. U tvom slučaju ti si strugao zadnjim gumama a prednjim si postepeno usporavao. Potpuno najkraći put kočenja bi bio da si imao stari sistem kočenja, gdje bi se sva 4 točka blokirala, pa gdje staneš... samo je pitanje upravljivosti pri kočenju. Pošto si ti uspio auto upraviti, nije te zanijelo, odnosno nisi udario u drugo auto, mislim da je ručna pomogla. E sad da li te je ručna spasila, tj. da nisi povukao ručnu, da li bi udario auto ? - sumnjam, ali mislim da je pomogla za jedno pola metra u dužini kočenja...
ma to je bilo kratko, frajer samo izletio, nije se islo brzo ali je to trenutak za cokiti se...
- shiljak
#42 Re: Idealno kocenje
koliko ja znam pritisnes brate kocnicu, pa kad vidis da ces presaltati, pritisnes kvacilo i presaltas.. Kakvo ti je auto, zavisi hoces li brzo pritisnuti kvacilo ili pustiti (sto je u svakom slucaju bolje sto prije) - da ti ne trza, ne zanese i dr.
edit: ovo je komentar sa prethodne strane
edit: ovo je komentar sa prethodne strane
-
Mustafapasa
#43 Re: Idealno kocenje
dakle da izvucemo zakljucak,
hvala za diskusiju
dakle, i ekstemnim situacijama, na kratkim distancama, za vozila sa ABS-om:
jako stisnut kocnicu, dodati kvacilo iz paralelno povlacenje rucne= imas relativnu upravljivost,i najkrace zaustavljanje...
Za vozila bez ABS-a, stisni kosnicu,povuci rucnu ili negdje smugni u stranu...
hvala za diskusiju
jako stisnut kocnicu, dodati kvacilo iz paralelno povlacenje rucne= imas relativnu upravljivost,i najkrace zaustavljanje...
-
bordo_boy
#44 Re: Idealno kocenje
Otprilike, samo za vozila bez ABS-a ne dobiješ ništa od ručne, jer sam sistem kočenja je takav da blokira točkove kompletno, a onda tvoja dužina kočenja direktno zavisi od:Mustafapasa wrote:dakle da izvucemo zakljucak,
hvala za diskusiju
1. Brzine kojom si se kretao... (veća brzina duži put kočenja)
2. Nagiba ceste, tj. da li si išao uzbrdo, nizbrdo, ili po ravnom terenu (nizbrdo je duži put kočenja zbog projekcije sile gravitacije koja te vuče nizbrdo, dok uzbrdo ti gravitacija pomaže da brže zakočiš... )
3. Koeficijenta trenja između gume i podloge. (stari sistem kočenja je blokirao točkove, i oni sada stružu... dok se auto ne zaustavi, te dužina puta kočenja direktno zavisi od smjese gume i stanja podloge).
4. Stanja kočionog sistema vozila, ali ako uzmemo da imaš nove kočnice / pločice / pakne... onda kočenje zavisi prvenstveno od stavke 3.
5. Dubine šare - kod mokre podloge ili sniježne podloge. Što je šara dublja, kočenje je bolje, jer voda teže napravi efekat aquaplanning-a ili plivanja. (Objašnjeno na wikipediji i u videu koji sam postavio).
Također, šire sportske gume imaju bolje prijanjanje. Veća površina dira podlogu, te imaju kraći put kočenja, i bolju stabilnost u krivinama. Negativna strana je što sa širom gumom imaš veću površinu koja nalijeće na lokvu, pa se efekat aquaplaninga povećava. Zato je veoma opasno voziti ćelave široke gume po kiši (više opasno nego voziti uske ćelave gume
---------------
6. Osim ovih glavnih faktora još bih dodao:
a) težinu vozila(teže vozilo je teže pokrenuti i teže zaustaviti- razlog što voz sa vagonima koči cca 400 metara prije stanice,a kreće se 60 km/h)
b) Raspodjelu težine prednje i zadnje osovine (idealan je odnos težine 50:50 - i ima ga svaki BMW). Dakle ako je automobil težak 1500 kg, prednji točkovi nose 750kg, i zadnji nose 750 kg. Ova ravnoteža svoje benefite pruža u krivinama i na stazi, a teško da će je iko osjetiti u normalnoj gradskoj vožnji.
Last edited by bordo_boy on 20/02/2011 22:32, edited 1 time in total.
-
AdnanSA
#45 Re: Idealno kocenje
Vozač sam već skoro 20 godina i još nikada nisam čuo da neko povlači ručnu dok naglo koći. Potuno besmisleno.
Također mi ni te igre oko kvačila i prebacivanja u nižu brzinu prilikom oštrog kočenja nisu jasne.
Kada hoću da naglo stanem pritisnem koćnicu i kvačilo istovremeno i pustim da ABS i Bridgestone odrade posao do kraja.
Sve ostalo su seljački trikovi koji mogu donjeti više štete nego koristi.
Vezano za aquaplaning ako se zapliva na većoj površini obavezno stisnem kvačilo i isključim pogon. Tada se najbolje upravlja.
Također mi ni te igre oko kvačila i prebacivanja u nižu brzinu prilikom oštrog kočenja nisu jasne.
Kada hoću da naglo stanem pritisnem koćnicu i kvačilo istovremeno i pustim da ABS i Bridgestone odrade posao do kraja.
Vezano za aquaplaning ako se zapliva na većoj površini obavezno stisnem kvačilo i isključim pogon. Tada se najbolje upravlja.
-
bordo_boy
#46 Re: Idealno kocenje
Šta znači isključim pogon? Jel to znači pustiš gas, prebaciš u ler, ili ugasiš auto?AdnanSA wrote:Vozač sam već skoro 20 godina i još nikada nisam čuo da neko povlači ručnu dok naglo koći. Potuno besmisleno.
-
AdnanSA
#47 Re: Idealno kocenje
Uradim baš onako kako sam napisao. Pritisneš kvačilo na sekundu dok auto ponovo dobije kontakt sa podlogom. Kad pritisneš kvačilo isključiš pogon na točkove.
- daxon
#48 Re: Idealno kocenje
Kakvo povlačenje ručne kočnice, to nema nikakvog smisla niti logike, jer pritiskom na radnu kočnicu dolazi do kočenja na svim točkovima tako da je bespotrebno povlačiti ručnu kočnicu.
Da bi ti iliustrovao zašto pri kočenju ne treba zajedno s kočnicom stiskati kvačilo, zamisli slijedeće:
Prvi slučaj;voziš trećom recimo 60 kmh i naglo pustiš gas, tada auto naglo usporava, odnosno dolazi do cut off načina rada motora tj. kompresija motora koji više ne prima gorivo zaustavlja vozilo (motor koči).
Drugi slučaj; voziš trećom 60 kmh i stisneš kvačilo, tad auto ne usporava već se po inercij nastavlja kretati istom brzinom kao dotada, jedino što ga može zaustaviti je trenje podloge i kočenje.
Dakle, zaključak je jednostavan, lakše je vozilo zaustaviti kad imaš pomoć motora tj. kad je motor u cut off režimu rada, nego kad samo na raspolaganju imaš radnu kočnicu, a motor tj mjenjač u leru.
Još jedna ilustracija koja će ti pomoći da shvatiš, stavi ugašeno auto u treću i probaj ga gurnuti teško će ići, a stavi ga u ler lako ćeš ga odgurati, e upravo tu silu otpora koja ti se suprostavlja pri guranju auta u trećoj imaš na raspolaganju kad kočiš i ne stisneš kvačilo, a ako stisneš kvačilo tad je auto ustvari u leru i nemaš na raspolaganju tu silu otpora kočenja motora.
Razumiješ li sad o čemu se radi, a tu je još jedna važna stvar, a to je funkcija diferencijala koja je itekako važna za stabilnost i kontrolu vozila.
Niko nije zlonamjeran, lijepo sam ti napisao šta se dešava kad pri naglom kočenju zajedno stisneš i kočnicu i kvačilo, opet ti ponavljam, kad kočiš tada ne stiskaš kvačilo, kvačilo stiskaš pri kočenju jedino ako tokom kočenja prebacuješ u niži stepen prenosa i odmah ga puštaš, stisnićeš ga opet neposredno prije zaustavljanja da se auto ne bi ugasilo.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Opet pogresno tumacenje ili zlonamjerno komentiranje. Hocete reci da je pogresno na semaforu se zaustaviti u drugoj brzini? Potpun apsurd ako to tvrdite. Dakle ne osporavam ovaj dio gdje tvrdite da kvacilo stiskamo prije zaustavljanja da se ne bi motor ugasio ali isto tako je pogresno tvrditi da se kod naglog i ekstremnog kocenja ne stisne kvacilo.
Da bi ti iliustrovao zašto pri kočenju ne treba zajedno s kočnicom stiskati kvačilo, zamisli slijedeće:
Prvi slučaj;voziš trećom recimo 60 kmh i naglo pustiš gas, tada auto naglo usporava, odnosno dolazi do cut off načina rada motora tj. kompresija motora koji više ne prima gorivo zaustavlja vozilo (motor koči).
Drugi slučaj; voziš trećom 60 kmh i stisneš kvačilo, tad auto ne usporava već se po inercij nastavlja kretati istom brzinom kao dotada, jedino što ga može zaustaviti je trenje podloge i kočenje.
Dakle, zaključak je jednostavan, lakše je vozilo zaustaviti kad imaš pomoć motora tj. kad je motor u cut off režimu rada, nego kad samo na raspolaganju imaš radnu kočnicu, a motor tj mjenjač u leru.
Još jedna ilustracija koja će ti pomoći da shvatiš, stavi ugašeno auto u treću i probaj ga gurnuti teško će ići, a stavi ga u ler lako ćeš ga odgurati, e upravo tu silu otpora koja ti se suprostavlja pri guranju auta u trećoj imaš na raspolaganju kad kočiš i ne stisneš kvačilo, a ako stisneš kvačilo tad je auto ustvari u leru i nemaš na raspolaganju tu silu otpora kočenja motora.
Razumiješ li sad o čemu se radi, a tu je još jedna važna stvar, a to je funkcija diferencijala koja je itekako važna za stabilnost i kontrolu vozila.
-
bordo_boy
#49 Re: Idealno kocenje
Nisi shvatio moje pitanje. Ne razumijem izraz "isključiš pogon na točkove" ? Šta to znači? Ja nemam dugme gdje uključim i isključim pogon, imam samo papučicu gasaAdnanSA wrote:Uradim baš onako kako sam napisao. Pritisneš kvačilo na sekundu dok auto ponovo dobije kontakt sa podlogom. Kad pritisneš kvačilo isključiš pogon na točkove.
-
AdnanSA
#50 Re: Idealno kocenje
Ne vjerujem da prilikom oštrog kočenja sa recimo 100 km/h pomaže to što mjenjač ostane u brzini i istovremeno kočiš oštro i koćnicama i motorom. Mislim da ne daje kraći zaustavni put.
Ima li ko kakvih pravih podataka o tome? Neko je radio neki pokus ili nešto slično. Vjerujem samo činjenicama i brojevima.
Ima li ko kakvih pravih podataka o tome? Neko je radio neki pokus ili nešto slično. Vjerujem samo činjenicama i brojevima.