Osiguranje nova pravila igre
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Neelix
#26 Re: Osiguranje nova pravila igre
nesto kontam, vecina ovih problema oko naplate bi se mogla prevazici tako sto se donese zakonsko rjesenje da onaj ko nije skrivio stetu naplacuje pare od svog osiguranja, a onda nek se osiguravajuce kuce izmedju sebe bakcu oko naplate. tako bi svi isli registrovati auta kod najboljih osiguravajucih kuca 
- drndalo
#27 Re: Osiguranje nova pravila igre
Eeee, drug moj, ali to ima smisla i logike, pa ne mozemo tim putem u Europu... 
- respo
#28 Re: Osiguranje nova pravila igre
pa sto bi sebi pravili dodatni posao kad za to imaju korisnike da trce sami za sebe
ovako imaju samo da brinu koliko ko ce im uplatiti oko steta procjene i to je to
ovako ko bi tamo trazio da ganja papirologiju za tamo nekog klijenta
ovako imaju samo da brinu koliko ko ce im uplatiti oko steta procjene i to je to
ovako ko bi tamo trazio da ganja papirologiju za tamo nekog klijenta
-
poslabakausipke
#29 Re: Osiguranje nova pravila igre
U mene kolegica imala udes (sletila s ceste), auto je novo i kasko osigurano.
Iz osiguranja su joj rekli da se obrati ovlaštenom servisu za popravak.
Rečeno urađeno,samo što je nakon popravke platila svojim novcima jer nije mogla čekati 15 dana refundaciju od strane osiguravajuće kuće serviseru.
Da napomenem da je auto već u servisu bilo oko mjesec i po dana pa je poludjela čekajući da bude gotovo i naravno pristala da plati samo da dođe do kola (zna se kako je danas bez auta).
Zar mora ovoliko da se čeka da se izvrši uplata (nju nisu čekali toliko)?!
Iz osiguranja su joj rekli da se obrati ovlaštenom servisu za popravak.
Rečeno urađeno,samo što je nakon popravke platila svojim novcima jer nije mogla čekati 15 dana refundaciju od strane osiguravajuće kuće serviseru.
Da napomenem da je auto već u servisu bilo oko mjesec i po dana pa je poludjela čekajući da bude gotovo i naravno pristala da plati samo da dođe do kola (zna se kako je danas bez auta).
Zar mora ovoliko da se čeka da se izvrši uplata (nju nisu čekali toliko)?!
- Better Man
#30 Re: Osiguranje nova pravila igre
Zavisi koja je osiguravajuća kuća u pitanju. Sarajevo osiguranje je po tom pitanju daleko ispred svih ostalih, ubjedljivo su najbolji.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#31 Re: Osiguranje nova pravila igre
Da, da, sve dok im ne ukinu licencu pa postave obavijest u novinama da svi koji su imali osiguranje kod XY više nisu pokriveni AO osiguranjem i da moraju napraviti ponovno osiguranje za preostali period kod drugih osiguravajućih kuća ili rizikuju parnične postupke u slučaju eventualnih nezgoda, kao jedan poznanik koji je zbog Bosansko-njemačkog osiguranja presuđen u parnici na 6500 KM štete... Sudija ga nije pitao zašto ima to osiguranje nego ga je pitao zašto se nije ponovo osigurao... Kad se druga strana zainati ode i koža s leđa...530i wrote:...moje osiguranje je briga za druge, ne za mene.
- gol-man
#32 Re: Osiguranje nova pravila igre
Stari mi je penziju zaradio u osiguranju (otišao prije 8 godina), i znam da je još tada govorio da je ovo što se sada radi vodi u propast osiguravajuće kuće. Tada je B-NJ osiguranje drmalo policama, dok im se nije stalo u kraj.
A što se tiče naplate štete, Sa-osiguranje, Euroherc i Croatia su mi dobri i uslužni ( ne znam kako drugima) jer sa njima poslovao .
A što se tiče naplate štete, Sa-osiguranje, Euroherc i Croatia su mi dobri i uslužni ( ne znam kako drugima) jer sa njima poslovao .
- Qler
#33 Re: Osiguranje nova pravila igre
Zamislite belaja, kad bi uveli kao u EU razlicite stope zavisno od rizika kradje, obijanja, broja udesa, i sl..
E onda dodje prosjecan bosanac, sa VW-om i neki "outsider" sa npr. Hunday-em. Ovome sa golfom registracija 1000KM ovom sa Accentom 200KM
instant tuca 
E onda dodje prosjecan bosanac, sa VW-om i neki "outsider" sa npr. Hunday-em. Ovome sa golfom registracija 1000KM ovom sa Accentom 200KM
- nevencikotic
#34 Re: Osiguranje nova pravila igre
U sustini sve dok police osiguranja budu po ovoj trzisnoj cijeni izdavane tesko da ce bilo koja osiguravajuca kuca moci da bude siroke ruke,jer cijena police formirana je na osnovu nekih starih parametara,sad su dijelovi za vozila prilicno skupi narocito za novija vozila.Znam da rodjak koji zivi u Austriji placa osiguranje(samo osiguranje bez taksi),oko 500 eura .
-
530i
#35 Re: Osiguranje nova pravila igre
Upravu si, iako se moj citat odnosio prvenstveno za naplatu/e štete pri udesu.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Da, da, sve dok im ne ukinu licencu pa postave obavijest u novinama da svi koji su imali osiguranje kod XY više nisu pokriveni AO osiguranjem i da moraju napraviti ponovno osiguranje za preostali period kod drugih osiguravajućih kuća ili rizikuju parnične postupke u slučaju eventualnih nezgoda, kao jedan poznanik koji je zbog Bosansko-njemačkog osiguranja presuđen u parnici na 6500 KM štete... Sudija ga nije pitao zašto ima to osiguranje nego ga je pitao zašto se nije ponovo osigurao... Kad se druga strana zainati ode i koža s leđa...530i wrote:...moje osiguranje je briga za druge, ne za mene.
Ne sporim da je možda Sarajevo osiguranje ok po pitanju stabilnosti i isplate štete, ali su naprosto najskuplji. Ne bih se zezao za 10KM više ili manje, ali se radilo o većim iznosima i većem broju vozila.
Za ovog brižnog, a i sve ostale, ta pojedina osiguranja su prestala sa praksom "ubijanja" drugih, ali do prve slijedeće prilike...
Iako smatram da je ovdašnji sistem obaveznog osiguranja davno prevaziđen. Treba uvesti varijacije na temu kilometraže, historije udesa, starosti automobila, težine, potrošnje, tj. zagađenja itd. itd. Nešto kao u Engleskoj.
- Haris.ba
#36 Re: Osiguranje nova pravila igre
Nedavno je izbila fartutma osiguravajućih firmi kada im je po presudi evropskog suda(mislim da je EU) zabranjeno praviti diskriminaciju po spolu. Pa se znalo desiti da do 30- godina muškarci plaćaju po 300 funti u V.BR. godišnje osiguranje od žena. Nakon 30. godina više bi plaćala žena. Ovo je bila računica samo na osnovu spola.530i wrote: Iako smatram da je ovdašnji sistem obaveznog osiguranja davno prevaziđen. Treba uvesti varijacije na temu kilometraže, historije udesa, starosti automobila, težine, potrošnje, tj. zagađenja itd. itd. Nešto kao u Engleskoj.
P.S.
Mislim da kod nas će proći najmanje 5 godina dok ovo ne zaživi(natjerat će nas pristupanje EU). Jer u suprotnom izbila bi revolucija. Gdje ćeš za golfa 2 plaćati 1000 maraka osiguranja.
-
530i
#37 Re: Osiguranje nova pravila igre
Heh...hajde u m-ž sposobnosti da ne ulazimo, ali uzmi ovaj primjer, moj otac vozi i plaća osiguranje 30 godina (osim ratnih godina) i na kraju plati polisu isto kao i onaj ko je tek položio, ili onaj ko je imao pet udesa. Ili porez na auta starosti doo dvije, odnosno do sedam godina...treba biti obrnuto
Eto jedino 17KM profitiraju vlasnici auta sa katalizatorom...ali i tu je upitno ko de facto gleda da li je i koliko ispravan kat.
"Veliki igrači" tipa SA-osiguranje i ostali se pobune samo onda kada im Brčko ili kogod drugi otima dio kolača, a kada treba izaći u susret dugogodišnjim neštetočinama ili kada treba podstaći kupovinu novih ili novijih automobila onda šute...
"Veliki igrači" tipa SA-osiguranje i ostali se pobune samo onda kada im Brčko ili kogod drugi otima dio kolača, a kada treba izaći u susret dugogodišnjim neštetočinama ili kada treba podstaći kupovinu novih ili novijih automobila onda šute...
-
poslabakausipke
#38 Re: Osiguranje nova pravila igre
danas sam reg. motor i u buljuku silnih uplatnica vidim i premija osiguranja 50 km
a policu sam platio 47
šta je šta nisam pitao ?!
Zna li ko?
a policu sam platio 47
šta je šta nisam pitao ?!
Zna li ko?
- drndalo
#39 Re: Osiguranje nova pravila igre
Zeleni ?
-
530i
#40 Re: Osiguranje nova pravila igre
Nisi platio osiguranje 
-
poslabakausipke
#41 Re: Osiguranje nova pravila igre
530i wrote:Nisi platio osiguranje
-
530i
#42 Re: Osiguranje nova pravila igre
Ama...šuti i ne pitaj ništa, dok god je jeftinije... 
-
poslabakausipke
#43 Re: Osiguranje nova pravila igre
Nisi skonto jaro.
Imam uplatnicu od 50-tak km u svrhu premije osiguranja.
Dok na polici osiguranja vidim 47 km.
Dakle 97 KM za motor od 125 ccm.
Šta je premija, a šta polica ne kontam, pa reko zna'l ko?
Imam uplatnicu od 50-tak km u svrhu premije osiguranja.
Dok na polici osiguranja vidim 47 km.
Dakle 97 KM za motor od 125 ccm.
Šta je premija, a šta polica ne kontam, pa reko zna'l ko?
-
530i
#44 Re: Osiguranje nova pravila igre
Hmmm..izgleda da nisam, ali trebalo bi sve da piše na samoj polisi osiguranja. Da ti nisi uračunali neko dodatno osiguranje putnika? Ne znam za motocikle, ali kod auta ima i to...tipa 3, 5, 10, 12 maraka dodatno na obaveznu premiju osiguranja...to je, kako sam ja razumio, osiguranje putnika bez obzira na krivicu prilikom udesa.