Dacia Sandero vs Golf IV

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Qler

#26 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Qler »

Sve zavisi od prohtjeva. Ja bih radije novog sandera nego golfa kojeg je vozio boga pitaj ko. To sto trosi 11l je sve stvar potreba. Ako ti malo prelazis, do nekih 15k km godisnje, benzinac se isplati. Prvo uzet ces novo auto, garanciju imas, drugo benzinski motori su jeftiniji za odrzavati i imaju manje dijelova da se pokvare. Neka ti na tom golfu ode bosch pumpa, a kakvo je gorivo kod nas, vece su sanse da ce otici nego da ce ostati zdrava, eto ti milju maraka. To je kompet benzinski motor :)

Ne znam, opet je sve do toga sta ti hoces, ja bih novog sandera, nego polovnu cetvroku, koja baj d vej ima prostora kao osrednja kutija sibica.
fluidni

#27 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by fluidni »

Uzmi Sanadera...sinoc se vozim iza njega, pa fino izgleda...robustno...ocam'
TheGodfather001

#28 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by TheGodfather001 »

Sehro1 wrote:
TheGodfather001 wrote:Kolega iz kancelarije ima Stepway-a, zadovoljan autom, 1.6 b, po ovim minusima trosi oko 11l bez tjeranja u visoke obrtaje, presao sa njim oko 15000 Km i kaze da je zadovoljan. Prvi servis ulje i filteri 295 KM. Obili mu auto, razvalili bravu - cijena bez ugradnje 180 KM + 30 KM postavljanje u ovl.servisu. Dosad nije imao kvarova. Sve mijenjanjo kod Halilovica. (sve mi ovo on suflira posto nema nekog pretjeranog posla):)

Ja vozim 2003 VW G IV TDI sa originalnih 162.000 KM (drugi vlasnik ja, prvi je bio ujak), trosi 8 l po ovim minusima, cijena odrzavanja srednja za razliku od konkurencije (u ovlastenom servisu se sve mijenja), radi komparacije, brava vozaca sa ugradnjom u ovl. servisu 130 KM, mikroremen sa spanerom 150 KM postavljen u ovl. servisu, veliki servis sa zamjenom ulja i uljnog filtera 550 KM u ovl. servisu (garancija na ugradjene dijelove 3 godine ili 130.000 KM), boca od antifriza sa ugradnjom 47 KM u ovl. servisu, svi filteri bez ugradnje 102 KM kupljeni u ovl. servisu a zamijenio ih ja... Svi navedeni servisi radjeni u AC Quattro.
Hvala za inf, 11 litara benzina, hmm :sad:, dakle ipak ima Golfova IV sa originalnih 162.000 KM :-D
Tako on kaze, evo ga sjedi prekoputa mene i tako rece.
A ima Golfova sa originalnih 162.000KM, kupio ga sa 80.000 KM, i evo dosad, nikakvih kvarova. Gorivo sipam samo na OMW-u, El tariku i sada na EPu kod OHR-a. I imam racun za svako sipanje goriva unazad 5 godina.
Dijelim misljenje @drndala, svako ko kaze da mu trosi ispod 10l benzina i 8l dizela u ovim uslovima, minus+svakodnevni saobracajni kolaps, LAZE i subjektivan je. Ne znam sta vozaci postizu davanjem laznih podataka, posebito o potrosnji. Kao da ce time ustedjeti nesto..
dottore

#29 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by dottore »

http://www.rabljenavozila.ba/index.php? ... ji&id=2208

Od sandera je bolji dva puta...bar ima klimu.... :mrgreen: :mrgreen:

i jedno pitanje, npr. dojadi ti auto(Sandero) nakon 4 godine, kome da ga prodas? :razz:
kupi bilo sta polovno, ali ne ono... ;-)
Qler

#30 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Qler »

Svako auto ima musteriju.
goibos

#31 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by goibos »

Sehro1 wrote:Sta mislite o ovoj dilemi, Dacia Sandero benzin, nova, ili Golf IV 1.9 TDI recimo solidno ocuvan sa nekih 140000 km na satu.
jel to ti ozbiljno ?

pa ako daš 14000-15000 KM(čini mi se da toliko košta sandero) na golf 4 koji je prešao 140000 km ubi se...
Alhemicarkaa

#32 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Alhemicarkaa »

TheGodfather001 wrote:Kolega iz kancelarije ima Stepway-a, zadovoljan autom, 1.6 b, po ovim minusima trosi oko 11l bez tjeranja u visoke obrtaje, presao sa njim oko 15000 Km i kaze da je zadovoljan. Prvi servis ulje i filteri 295 KM. Obili mu auto, razvalili bravu - cijena bez ugradnje 180 KM + 30 KM postavljanje u ovl.servisu. Dosad nije imao kvarova. Sve mijenjanjo kod Halilovica. (sve mi ovo on suflira posto nema nekog pretjeranog posla):)
Jao kako su ga odrali, prvi servis, isto auto (doduše nije stepway), 80 KM :roll:
Kod ovlaštenog servisa.
sheikh

#33 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by sheikh »

Hmm
Novo je novo :)
Eventualno da uzmes tog Golfa,ako mu znas vlasnika i ako je fkt presao tu kilometrazu
Ali ako vec hoces nekog dzipica,sto ne bi razmislio o Land Roveru Freelanderu?
Sta ja znam,otprilike u tom je rangu(sto se tice novca),a ja bih se prije na njega odlucio nego na
Daciu Sandero.
:)
palamuda

#34 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by palamuda »

goibos wrote:
Sehro1 wrote:Sta mislite o ovoj dilemi, Dacia Sandero benzin, nova, ili Golf IV 1.9 TDI recimo solidno ocuvan sa nekih 140000 km na satu.
jel to ti ozbiljno ?

pa ako daš 14000-15000 KM(čini mi se da toliko košta sandero) na golf 4 koji je prešao 140000 km ubi se...
I ja bi mu isto poručio.
Taj golf je zgažen, turbina, mjenjač, kvačilo, možda udaran, klima ispuhala, motor pun aditiva, kad zamjeniš ulje tek vidiš pravo stanje,previše rizika, previše para. Razumijem uzeti polovnjaka poznatog porijekla ili ako nemaš para pa nešto za 5-6 hiljada skuckat, a davati krvavo zarađenih 15 i više hiljada za starudiju sa svim navedenim problemima nema smisla pa makar alternativa bio i Sandero.
Sehro1

#35 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Sehro1 »

"Taj golf je zgažen, turbina, mjenjač, kvačilo, možda udaran, klima ispuhala, motor pun aditiva, kad zamjeniš ulje tek vidiš pravo stanje,previše rizika, previše para."
Da budem iskren ovo me najvise brine..kada bih sve to izmjenio..ode cijena u oblake :-)
johntra

#36 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by johntra »

Nemoj zaboraviti mnogobrojne zaštite, ako ih već nema...
drndalo

#37 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by drndalo »

sheikh wrote:Hmm
Ali ako vec hoces nekog dzipica,sto ne bi razmislio o Land Roveru Freelanderu?
Sta ja znam,otprilike u tom je rangu(sto se tice novca),a ja bih se prije na njega odlucio nego na
Daciu Sandero.
:)
Hmmm, a da li si razmislio koliko kostaju servisi i djelici za taj "dzipic"...? Upitaj malo Land-Roverase koliko litara krvi treba za platiti njihove dijelove, i cak i ne odlaze rijetko...

Ali posto si se salio, necemo zamjeriti...
vnm

#38 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by vnm »

dottore wrote:i jedno pitanje, npr. dojadi ti auto(Sandero) nakon 4 godine, kome da ga prodas? :razz:
ne kupuje takvo auto neko kome ce dosaditi, zato jer vec i kad ga kupis nije ni pretjerano uzbudljivo ni interesantno...
maslačak

#39 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by maslačak »

A ovog jonthre samo pljuje po golfu a guze bi dao da ga voza
johntra

#40 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by johntra »

Znači, otkrivaš ovdje svoje afinitete prema muškim guzicama? :D
maxell_sarajevo

#41 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by maxell_sarajevo »

dottore wrote:
i jedno pitanje, npr. dojadi ti auto(Sandero) nakon 4 godine, kome da ga prodas? :razz:
kupi bilo sta polovno, ali ne ono... ;-)

Nece ga oni ni na otpadu zeljeti kupiti :D
leo karan

#42 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by leo karan »

ako mislis mijenjati auto za 2-3 godine imaj na umu da golfu cijena nece otici puno dole
al zato sanderu hoce
tako da ako uzmes sandera, osudjen si da ga vozas dok ga ne rashodujes :) nece ti se splatit da ga prodajes poslije par godina (vozao kantu 3 godine, i jos mu opala vrijednost za 6 milja, dje si bio, sta si radio :D )
dok si sa golfom u svom vlasnistvu fleksibilniji
lakse ga mozes prodati i uzeti bolje auto uz manju doplatu
drndalo

#43 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by drndalo »

A ko ce to uzeti Golfa 4 TDI za te 4 godine od tebe ? Ovi sto sad imaju para samo za Golf 2 ? Sa srecom !

Evo ja se prijavljujem da tog Sandera otkupim za 4 godine, naravno za cijenu koja je u skladu sa stanjem auta i ponudom na trzistu u tom momentu...
Mahalac

#44 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Mahalac »

Ti doso ovdje po savjet a znas da's uze't golfa :skoljka:
drndalo

#45 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by drndalo »

Ma jok, ovo je neki provokator koji je i temu tako napravio...
sajber87

#46 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by sajber87 »

Ma sta mi mislili ovo je vjecita dilema (nov ili polovan), vidim da se vecina slozila sa tim da je do 15000 sandero bolja opcija od polovnog golfa, ali sta ako povecamo cijenu npr do 26 500 koliko kosta novi citroen c4 1.6 hdi sa srednjim paketom opreme koji je meni interesantan za kupovinu. Masa ljudi mi ispira mozak da za te pare mozes uzeti azdaju tipa audi a4, a6 bmw 3,5 itd. Sada mene zanima da li ova cijenovna kategorija mijenja situaciju kod kupovine automobila. Pozdrav
goibos

#47 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by goibos »

sajber87 wrote:Ma sta mi mislili ovo je vjecita dilema (nov ili polovan), vidim da se vecina slozila sa tim da je do 15000 sandero bolja opcija od polovnog golfa, ali sta ako povecamo cijenu npr do 26 500 koliko kosta novi citroen c4 1.6 hdi sa srednjim paketom opreme koji je meni interesantan za kupovinu. Masa ljudi mi ispira mozak da za te pare mozes uzeti azdaju tipa audi a4, a6 bmw 3,5 itd. Sada mene zanima da li ova cijenovna kategorija mijenja situaciju kod kupovine automobila. Pozdrav
ma ista priča, za 25000-30000 možeš uzeti finih novih auta c4, 407,octaviu, megane, fluence(čak i novog golfa xD), a taj audi6 jedino ako je prešao 5000km pa da je nov... na kraju, valja te životinje hraniti gorivom a troše duplo više nego ova srednje klase
dottore

#48 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by dottore »

drndalo wrote:A ko ce to uzeti Golfa 4 TDI za te 4 godine od tebe ? Ovi sto sad imaju para samo za Golf 2 ? Sa srecom !

Evo ja se prijavljujem da tog Sandera otkupim za 4 godine, naravno za cijenu koja je u skladu sa stanjem auta i ponudom na trzistu u tom momentu...
nisam napisao da kupi Golfa 4, jer ih je 90% ohrdano... ;)
stavio sam Pola, 2006, 1.4TDI sa klimom i 70tkm... fazon je u tome da moze naci 10X bolje auto za iste pare, i NE MORA biti VW... ;)
sajber87

#49 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by sajber87 »

goibos wrote:
sajber87 wrote:Ma sta mi mislili ovo je vjecita dilema (nov ili polovan), vidim da se vecina slozila sa tim da je do 15000 sandero bolja opcija od polovnog golfa, ali sta ako povecamo cijenu npr do 26 500 koliko kosta novi citroen c4 1.6 hdi sa srednjim paketom opreme koji je meni interesantan za kupovinu. Masa ljudi mi ispira mozak da za te pare mozes uzeti azdaju tipa audi a4, a6 bmw 3,5 itd. Sada mene zanima da li ova cijenovna kategorija mijenja situaciju kod kupovine automobila. Pozdrav
ma ista priča, za 25000-30000 možeš uzeti finih novih auta c4, 407,octaviu, megane, fluence(čak i novog golfa xD), a taj audi6 jedino ako je prešao 5000km pa da je nov... na kraju, valja te životinje hraniti gorivom a troše duplo više nego ova srednje klase[/quo
Slazem se 100% sa tobom jedino mislim da nemoze 407 za te pare
PapakizSarajeva

#50 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by PapakizSarajeva »

Alhemicarkaa wrote:
Jao kako su ga odrali, prvi servis, isto auto (doduše nije stepway), 80 KM :roll:
Kod ovlaštenog servisa.
Izgleda da su tebi rekli : haj' ti uplati na blagajnu dok mi obavimo servis ... Za 80 KM ne mozes podici ni haubu na bilo kojem autu, a kamo li obaviti pravi servis.
Post Reply