Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jutreni_

#26 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by jutreni_ »

Steely Dan wrote:WU je skup do boga . Prvo oderu onoga ko salje a zatim i onoga ko prima , na nacin da obracunaju najmizerniji tecaj doticne valute . Provizija se smanjuje sa kolicinim novca . Sto vise saljes manja provizija ali deru do koze . Samo jedno slovo ili pogresan broj .....neces moci dobiti svoj novac . Poslani novac moze lezati na banci dva ili tri mjeseca dok ne dodjes po njega . Moj se nikada nije zgrijo ni minute :) Isporuka je brza i efikasna . Ja ne znam niti jedan drugi nacin slanja novca narocito preko bare.

poslat neku knjigu, a unutra pare?

vidiš, ovo je jako zanimljiva tema. nakon koje težine otvaraju pisma iz SAD-a? mislim zbog ovog anti-terorističkog ludila i procedura.
Steely Dan

#27 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by Steely Dan »

jutreni_ wrote:
Steely Dan wrote:WU je skup do boga . Prvo oderu onoga ko salje a zatim i onoga ko prima , na nacin da obracunaju najmizerniji tecaj doticne valute . Provizija se smanjuje sa kolicinim novca . Sto vise saljes manja provizija ali deru do koze . Samo jedno slovo ili pogresan broj .....neces moci dobiti svoj novac . Poslani novac moze lezati na banci dva ili tri mjeseca dok ne dodjes po njega . Moj se nikada nije zgrijo ni minute :) Isporuka je brza i efikasna . Ja ne znam niti jedan drugi nacin slanja novca narocito preko bare.

vidiš, ovo je jako zanimljiva tema. nakon koje težine otvaraju pisma iz SAD-a? mislim zbog ovog anti-terorističkog ludila i procedura.
Neku sitnu lovu mozes poslati u knjizi na relaciji Svedska Norveska ali prema Balkanu :( Nema sanse ! Budi siguran da ce ispariti kao para iz pretis lonca
jutreni_

#28 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by jutreni_ »

Steely Dan wrote:
jutreni_ wrote:

Neku sitnu lovu mozes poslati u knjizi na relaciji Svedska Norveska ali prema Balkanu :( Nema sanse ! Budi siguran da ce ispariti kao para iz pretis lonca

čisti totalitarizam financijskih institucija.

jer te pare su već oporezovane. a s druge strane seru o slobodnom protoku kapitala....da, za banke :D
ala7

#29 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by ala7 »

Imam paypal račun i uredno sam naručivao preko ebay i slično ali sad imam slučaj da zemlja prodavača od kojeg želim robu uzeti nema mogućnost da koristi paypal uslugu već samo western union.
Sad me interesuje to online plaćanje preko western union, mogu li povezati debitnu karticu sa western unionom kao i sa paypalom što je slučaj i koliku proviziju uzima WU prilikom slanja novca ( da li je to nešto malo kao što je slučaj paypala ili je neka "ogromna" cifra), da li je sigurno i postoji li povrat novca ukoliko ne stigne roba ?!

Za nekog su laička pitanja ovo, nebi pitao da znam. Ko ima iskustva sa WU online slanjem novca zamolio bi ga za pomoć. Pozdrav.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#30 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by Zviz »

U Dansku ako uplacujes eure, onja sto prima nece dobiti isto, jer kursa je znatno niza. Omjer je pofino nizi 1€ 7,07dkr, dok u banci standard je 1€ 7,45dkr

isto vazi za sve drzave koje ne koriste euro, znaci Svedsku, Norvesku, Svicarsku, Britaniju etc.
dzeno123

#31 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by dzeno123 »

Trebam poslati u srbiju 9 eura, koliko da ocekujem u banci da ce mi naplatiti tu uslugu?
muminovic

#32 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by muminovic »

dzeno123 wrote:Trebam poslati u srbiju 9 eura, koliko da ocekujem u banci da ce mi naplatiti tu uslugu?
Pod pretpostavkom da ne znas koristiti racunar i internet, ja sam provjerio za tebe na njihovoj web stranici.

Naplatit ce ti 16,00 KM slanje 9 EUR u Srbiju.
drastic

#33 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by drastic »

na $2000 wu uzima $120 provizije , ako ide online preko debit karte $30
pelcer224

#34 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by pelcer224 »

Da li se nesto mijenjalo prilikom slanja (iznos, uslovi..)? Koliko bi kostalo da se posalju 2000-3000 eura iz Njemacke?
muminovic

#35 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by muminovic »

pelcer224 wrote:Da li se nesto mijenjalo prilikom slanja (iznos, uslovi..)? Koliko bi kostalo da se posalju 2000-3000 eura iz Njemacke?
Za svaku drzavu na svijetu druga tarifa.

Moras pitati u Njemackoj.

Mnogo ti je bolji i jeftiniji RIA MONEY TRANSFER
animals

#36 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by animals »

dzeno123 wrote:Trebam poslati u srbiju 9 eura, koliko da ocekujem u banci da ce mi naplatiti tu uslugu?
Kome saljes toliki novac :D
muha_sa

#37 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by muha_sa »

animals wrote:
a porjeklo, mora li dokazat :?
animals

#38 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by animals »

muha_sa wrote:
animals wrote:
a porjeklo, mora li dokazat :?
Kod ovako veliki suma, obavezno :D
dječak sa šibicama

#39 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by dječak sa šibicama »

Uzece mu taman 1 euro :D

Ima i onaj Eurogiro, to sad nasi nesto potenciraju, navodno nije velika provizija ali ne znam puno o tome.
Toffee karamela

#40 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by Toffee karamela »

Bilki wrote:primaoc ne placa ama bas nista, nema veze odakle se salje i gdje se salje, jer je WU jedna firma, ako saljes direktno iz poslovnice WU onda je provizija 15%, ako saljes iz banke koja radi transakcije WUniona onda je provizija 17%, ovo je za sumu od 100 eura, na vecim sumama opada provizija
A gdje je poslovnica WU u Sarajevu, zna li iko, ja sam se jednom satrala objašnjavajući ljudima da tražim isključivo poslovnicu WU ne neki njihov šalter u drugoj banci...Ljudi blijedo gledaju i samo završavaju sa "ali to imaš u svakoj banci, šta ti nije jasno" :shock:
muminovic

#41 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by muminovic »

Toffee karamela wrote:
Bilki wrote:primaoc ne placa ama bas nista, nema veze odakle se salje i gdje se salje, jer je WU jedna firma, ako saljes direktno iz poslovnice WU onda je provizija 15%, ako saljes iz banke koja radi transakcije WUniona onda je provizija 17%, ovo je za sumu od 100 eura, na vecim sumama opada provizija
A gdje je poslovnica WU u Sarajevu, zna li iko, ja sam se jednom satrala objašnjavajući ljudima da tražim isključivo poslovnicu WU ne neki njihov šalter u drugoj banci...Ljudi blijedo gledaju i samo završavaju sa "ali to imaš u svakoj banci, šta ti nije jasno" :shock:
Dobro su ti i objasnili.

WU ne postoji posovnica u BiH, nego samo banke vrste njihove usluge.

Ako ti sta nije jasno mozes samo zvati preko transfernovca.ba javit ce ti se djevojke iz Beograda
beobasket

#42 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by beobasket »

FireFly wrote:Pozdrav,

Interesuje me da li neko zna koliku proviziju primaocu naplacuju u Bosni kada se pare posalju preko Western Uniona?

Hvala!

Zavisi u kojoj valuti uplacuje, jer imaju svoj tecaj valute. Znaci ako iscekujes isplatu od 200 Konvertibilnih Maraka i vi izracunate po nekom tecaju kod neke banke da je to 105 Eura, moze se desiti da njihov tecaj nije ista i samo ti isplate 194 Konvertibilne Marke na osnovu uplate od 105 Eura. Zato mora on / ona na salteru WU napomenuti iznos isplate kod tebe i onda ce oni tacno njemu ili njoj izracunati trosak po svom tecaju.
muminovic

#43 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by muminovic »

transfernovca.ba/nc/transfer-novca.html
Dado34

#44 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by Dado34 »

Ukinuli su Moneygram koji je uzimao oko 5$ na sve iznose u BiH. Steta. Imas 2 opcije na WU, ti da platis proviziju odmah na licu mjesta ili da skinu proviziju sa uplacenog iznosa pri preuzimanju novca. Ako saljes redovno obrati paznju imas neke bonuse da mozes i besplatno slati.
muminovic

#45 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by muminovic »

Dado34 wrote:Ukinuli su Moneygram koji je uzimao oko 5$ na sve iznose u BiH. Steta. Imas 2 opcije na WU, ti da platis proviziju odmah na licu mjesta ili da skinu proviziju sa uplacenog iznosa pri preuzimanju novca. Ako saljes redovno obrati paznju imas neke bonuse da mozes i besplatno slati.
Nije tacno, MoneyGram radi u BiH nikad bolje, trenutno imas 4 banke koje rade sa njim.

Imas i RIA, NovaBanka i posta jos bolji.
Dado34

#46 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by Dado34 »

muminovic wrote:
Dado34 wrote:Ukinuli su Moneygram koji je uzimao oko 5$ na sve iznose u BiH. Steta. Imas 2 opcije na WU, ti da platis proviziju odmah na licu mjesta ili da skinu proviziju sa uplacenog iznosa pri preuzimanju novca. Ako saljes redovno obrati paznju imas neke bonuse da mozes i besplatno slati.
Nije tacno, MoneyGram radi u BiH nikad bolje, trenutno imas 4 banke koje rade sa njim.

Imas i RIA, NovaBanka i posta jos bolji.
Buraz prije nekih 5-6 godina mi rekose u Unicredit nema vise u ni jednoj, Intesa potvrdili, u Reifeissen isto, tako da nisam vise ni ganjao. Hvala ti najljepse na informacijama.
muminovic

#47 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by muminovic »

MoneyGram - SBER BANKA, Sparkasse Banka, NovaBanka, Intesa...
Android Knego

#48 Re: Western Union - koliku proviziju uzimaju?

Post by Android Knego »

muminovic wrote:MoneyGram - SBER BANKA, Sparkasse Banka, NovaBanka, Intesa...
imas li za primjer neku konkretnu transakciju? koliko slao, gdje, koliko provizije?
i ima li ih u okolnim drzavama?
Post Reply