Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Jeste il za izgradnju spomenika osnivaču grada Sarajeva: Isa-begu Ishakoviću?

Da, na nekoj centralnoj poziciji u gradu
38
44%
Da, u okviru područja Starog Grada
42
49%
Ne, Sarajevo ne treba imati spomenike
6
7%

Total votes: 86

Van Halen

#26 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Van Halen »

BSn wrote:
Van Halen wrote:Ma šta se kosi, a kako onda u Damasku Glavnom gradu Sirije stoji monumentalni spomenik Saladinu velikom islamskom vojskovođi. Čovjek sjedi na konju sa mačem u ruci, u prirodnoj veličini. Niko se neće klanjati tim bistama,ko što se ni sami Arapi ne klanjaju, ali im na taj način odaju dužno poštovanje. Što ne mogu šuplje,kao oni ne daju iz tih i tih razloga a nisu mrdnuli dalje od Čaršije,pa makar i po tom arapskom svijetu kojeg stalno uzimaju za uzor.
Kakve veze imaju Arapi sa Sarajevom? Ako vrijedja osjecaje i ubjedjenja bosanskih muslimana, kakve veze ima sta Sirijci rade?

Metnut ga na konja - dakako - i to Bosanskog Brdskog, a moremo i na Bušu!
A ko kaže da vrijeđa osjećaje bosanskih muslimanaa. Ja sam taj pa me ne vrijeđa jer znam dobro u šta vjerujem a šta je poštovanje tradicije moje zemlje.
BSn

#27 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by BSn »

Nismo u stanju covjeku dati ulicu da valja, a spomenik bi da pravimo. Uz to, one koje imamo, nismo sposobni 15 godina od rata vratiti tamo gdje su bili.
Last edited by BSn on 08/02/2011 22:28, edited 2 times in total.
BSn

#28 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by BSn »

Van Halen wrote:
BSn wrote:
Van Halen wrote:Ma šta se kosi, a kako onda u Damasku Glavnom gradu Sirije stoji monumentalni spomenik Saladinu velikom islamskom vojskovođi. Čovjek sjedi na konju sa mačem u ruci, u prirodnoj veličini. Niko se neće klanjati tim bistama,ko što se ni sami Arapi ne klanjaju, ali im na taj način odaju dužno poštovanje. Što ne mogu šuplje,kao oni ne daju iz tih i tih razloga a nisu mrdnuli dalje od Čaršije,pa makar i po tom arapskom svijetu kojeg stalno uzimaju za uzor.
Kakve veze imaju Arapi sa Sarajevom? Ako vrijedja osjecaje i ubjedjenja bosanskih muslimana, kakve veze ima sta Sirijci rade?

Metnut ga na konja - dakako - i to Bosanskog Brdskog, a moremo i na Bušu!
A ko kaže da vrijeđa osjećaje bosanskih muslimanaa. Ja sam taj pa me ne vrijeđa jer znam dobro u šta vjerujem a šta je poštovanje tradicije moje zemlje.

Kaze SDA, a narod zna da je sve onako kako kaze SDA!
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#29 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by -LIBERO- »

'ta ce oni :D

Image
Image

Ja bih Katarinu u kociju uliva,sa cetri konjica,pa nek' se puse ovi levati :D :dance:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by PipiDugaDevetka »

Urlanje dozvoljeno wrote:
bailaor wrote:Neko obiljezje, kao npr. spomen plocu DA, al da se pravi statua apsolutno PROTIV...kosi se sa islamskom tracijom i islamom opcenito.
pa nije sarajevo islamski grad... :roll:

valjda turisti trebaju da vide da je sarajlijama stalo do njenog osnivaca, ma taman koje vjere bio...
Ni kršćanski, ni hrišćanski, ni islamski, ni judaistički, nego i kršćanski, i hrišćanski, i islamski, i judaistički,...
''Mali Jerusalim'',...Spomenik u obliku turbeta, prvo zamoliti Makednoce da vrate posmrtne ostatke.
Samo se bojim da Novi Pazar ne zatraži prije Sarajeva isporuku posmrtnih ostataka,...
Urlanje dozvoljeno

#31 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Urlanje dozvoljeno »

ma ne samo isakovicu, sarajevo treba da napravi spomenike i husrev begu, gradascevicu, kalaju, pariku, titu, mikulicu i pozdercu... :)

kad dodjem u zg ili bg, i vidim one konje sa licnostima, osjecam da su zaista ponosni gradjani tog grada a onda vidim da niko od istorijskih licnosti u sarajevu nema statuu :-?
ja.neron

#32 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by ja.neron »

PipiDugaDevetka wrote: Ni kršćanski, ni hrišćanski, ni islamski, ni judaistički, nego i kršćanski, i hrišćanski, i islamski, i judaistički,...
''Mali Jerusalim'',...Spomenik u obliku turbeta, prvo zamoliti Makednoce da vrate posmrtne ostatke.
Samo se bojim da Novi Pazar ne zatraži prije Sarajeva isporuku posmrtnih ostataka,...
:thumbup:
GOLFER

#33 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by GOLFER »

Urlanje dozvoljeno wrote:ma ne samo isakovicu, sarajevo treba da napravi spomenike i husrev begu, gradascevicu, kalaju, pariku, titu, mikulicu i pozdercu... :)

kad dodjem u zg ili bg, i vidim one konje sa licnostima, osjecam da su zaista ponosni gradjani tog grada a onda vidim da niko od istorijskih licnosti u sarajevu nema statuu :-?
Radi toga je Sa drugacije od svih tih gradova...

Zato Gazi h Beg ima svoje turbe pored Begove dzemije, to je njegov spomenik, i zato kada dodju oni iz Zagreba ili Bg vide nesto drugacije, na njihovom centralnom trgu je konjanik a kod nas cesma sa vodom za pice, nije lose furat i drugaciji fazon u odnosu na ostale...
ja.neron

#34 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by ja.neron »

Urlanje dozvoljeno wrote:ma ne samo isakovicu, sarajevo treba da napravi spomenike i husrev begu, gradascevicu, kalaju, pariku, titu, mikulicu i pozdercu... :)

:D
komentar

#35 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by komentar »

Hm.

Od svega me nervira strategija nekih ljudi koji svaku ozbiljnu priču pokušavaju okrenuti na blentavu šalu i zaje.anciju ne bili omalovažili temu resprave.

Podizanje bilo kakvog spomenika nema veze sa ikakvom religijom naročito sa islamom koji isto tako je pun islamskih spomenika ali zabranjuje idolopoklonstvo što je nešto sasvim drugo.

Svi gradovi zemalja u kojima je većina populacija islamske vjere imaju na istaknutim lokacijama spomenike koji slave važne ljude ili događaje iz prošlosti što svakako pozitivno utiče na dojam posjetitelja tih gradova a i na ponos i odanost građana tih gradova zemlji kojoj žive.

Ja znam da bi ovakav spomenik bio trn u oku svim onima koji luđački nastoje negirati 1000 godišnju historiju ove zemlje i pretvoriti je u tamo jednu livadu na koju će se proširiti susjedne zemljice ali svaki građanin ove zemlje treba biti barem malo pamatena da prozre njihove namjere.

Ovaj grad je utemeljio jedan čovjek čije se ima zna a koji do nakon agresije nije imao ulicu u vlastitom gradu.
Van Halen

#36 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Van Halen »

komentar wrote:Hm.

Od svega me nervira strategija nekih ljudi koji svaku ozbiljnu priču pokušavaju okrenuti na blentavu šalu i zaje.anciju ne bili omalovažili temu resprave.

Podizanje bilo kakvog spomenika nema veze sa ikakvom religijom naročito sa islamom koji isto tako je pun islamskih spomenika ali zabranjuje idolopoklonstvo što je nešto sasvim drugo.

Svi gradovi zemalja u kojima je većina populacija islamske vjere imaju na istaknutim lokacijama spomenike koji slave važne ljude ili događaje iz prošlosti što svakako pozitivno utiče na dojam posjetitelja tih gradova a i na ponos i odanost građana tih gradova zemlji kojoj žive.

Ja znam da bi ovakav spomenik bio trn u oku svim onima koji luđački nastoje negirati 1000 godišnju historiju ove zemlje i pretvoriti je u tamo jednu livadu na koju će se proširiti susjedne zemljice ali svaki građanin ove zemlje treba biti barem malo pamatena da prozre njihove namjere.

Ovaj grad je utemeljio jedan čovjek čije se ima zna a koji do nakon agresije nije imao ulicu u vlastitom gradu.
:thumbup: svaka čast majstore!
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#37 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by 1946 »

Zato je imao Miloš Obilić
Image
VjecitiStudent

#38 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by VjecitiStudent »

1946 wrote:Zato je imao Miloš Obilić
Image
I ima Aziza Sacirbegovic
bailaor

#39 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by bailaor »

bailaor wrote:Neko obiljezje, kao npr. spomen plocu DA, al da se pravi statua apsolutno PROTIV...kosi se sa islamskom tracijom i islamom opcenito.

valjda turisti trebaju da vide da je sarajlijama stalo do njenog osnivaca, ma taman koje vjere bio...
1. Nije, al ogromna vecina stanovnistva jeste.
2. To se kosi sa uvjerenjima i samog Isa bega Ishakovica.
GOLFER

#40 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by GOLFER »

Ovaj grad je utemeljio jedan čovjek čije se ima zna a koji do nakon agresije nije imao ulicu u vlastitom gradu.[/b]

zato smo imali raznorazne VOJVODE pa ja :-D trebamo da budemo ponosni na to... Bas me interesuje kako ove stvari sebi objasnjavaju pojedini ovdje koji konstantno supljiraju o nekakvom idealnom bratstvu i jedinstvu ...
komentar

#41 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by komentar »

GOLFER wrote:

Ovaj grad je utemeljio jedan čovjek čije se ima zna a koji do nakon agresije nije imao ulicu u vlastitom gradu.[/b]

zato smo imali raznorazne VOJVODE pa ja :-D trebamo da budemo ponosni na to... Bas me interesuje kako ove stvari sebi objasnjavaju pojedini ovdje koji konstantno supljiraju o nekakvom idealnom bratstvu i jedinstvu ...

Stjepe, Tomislave i Nemanjiće....
Imamopobjednika

#42 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Imamopobjednika »

Kad se samo sjetim imena ulica u Starom Gradu, ej Starom Gradu(!!!): Milosa Obilica, Hajduk Veljkova, Park Cara Dusana, obala Vojvode Stepe.. Svjesno provociranje. Al dobra je Jugoslavija bila. :lol:

Slazem se sa prijedlogom koji je iznesen ovdje: uzeti neki od parkova ili trgova, recimo Trg Oslobodjenja - Alija Izetbegovic, i tu postaviti spomenike/spomen-ploce najzasluznijim ljudima za razvoj ovog grada. Ima tu jos mnogo zasluznih ljudi, i iz blize historije, koji su nepravedno zapostavljeni. Ne zbog politickoj dekreta, ne nekom ideologijom vec nasim mentalitom... A to je najgore, dekreti i ideologije se mijenjaju, mentalitet tesko.
Urlanje dozvoljeno

#43 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Urlanje dozvoljeno »

bailaor wrote:

1. Nije, al ogromna vecina stanovnistva jeste.
2. To se kosi sa uvjerenjima i samog Isa bega Ishakovica.
aj molim te prvo izbaci religiju iz cijele ove price... :roll: ne zivimo u 15. stoljecu

on je osnivac ovog grada, ako on ne zasluzuje ogroman spomenik u starom gradu, onda ne shvatam mentalitet nekih ljudi u sarajevu... ja evo prvi nisam, ni k, ni m, ni p, ni j, ali mislim da ovaj covjek definitivno zasluzuje kao recimo friedrich II u berlinu ili karlo IV u pragu ogroman spomenik...
bailaor

#44 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by bailaor »

Halo covjece nismo mi ni Berlin niti bilo koji drugi eur.grad...ljudi ovdje imaju drugaciju kulturu i vjeru, i to je neprihvatljivo ovdje. Uostalom zasto se ne napravi neka javna rasprava u vezi ovoga pa cemo vidjeti sta ljudi u ovom gradu zele.
A i kakve veze ima religija i 15. stoljece? :cry:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#45 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Romeo 80 »

bailaor wrote:Halo covjece nismo mi ni Berlin niti bilo koji drugi eur.grad...ljudi ovdje imaju drugaciju kulturu i vjeru, i to je neprihvatljivo ovdje. Uostalom zasto se ne napravi neka javna rasprava u vezi ovoga pa cemo vidjeti sta ljudi u ovom gradu zele.
Ko si ti da određuješ šta je ovdje prihvatljivo a šta ne? Ko si ti da u ime drugih ljudi govoriš da Sarajevu ne treba spomenik njegovog osnivača?
Kakve veze ima religija sa ovom temom čovječe dragi?! :roll:
bailaor

#46 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by bailaor »

Romeo 80 wrote:
bailaor wrote:Halo covjece nismo mi ni Berlin niti bilo koji drugi eur.grad...ljudi ovdje imaju drugaciju kulturu i vjeru, i to je neprihvatljivo ovdje. Uostalom zasto se ne napravi neka javna rasprava u vezi ovoga pa cemo vidjeti sta ljudi u ovom gradu zele.
Ko si ti da određuješ šta je ovdje prihvatljivo a šta ne? Ko si ti da u ime drugih ljudi govoriš da Sarajevu ne treba spomenik njegovog osnivača?
Kakve veze ima religija sa ovom temom čovječe dragi?! :roll:
A ko si ti da koristis takav ton?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#47 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Romeo 80 »

A ko si ti da koristis takav ton?
Sarajlija kome je puna kapa novopridošlica koji sistematski uništavaju duh ovog grada i sve ono po čemu je Sarajevo vijekovima bilo poznato.
Ne sviđa ti se ideja da se u Sarajevu podižu spomenici?! Onda pravac Libija ili Iran pa uživaj u nepostojanju bilo kakvih spomenika, ali ti možda oku zasmetaju poznate face Homeinija ili Gadafija na svakom koraku. U skladu sa islamskom tradicijom naravno!

Dok god postoji barem još 10% sarajlija u ovom gradu kao i svih onih koji ga istinski vole postojaće i nada da i ovo malo urbanog duha nećete uništiti! :x
komentar

#48 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by komentar »

Image
komentar

#49 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by komentar »

Što ne mogu slike stavljati??????????????????????
Ne prikazuje mi slike iako sam umetnuo link sa interneta među img tagove.
Chisum

#50 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Chisum »

Nastranu sada prica o gradnji ili ne jednog takvom ili slicnog spomenika, bilo koje vrste...

Ali na jedan dio price moram da se osvrnem... Vjera i kultura... :lol:

Da se napravi neka "javna rasprava", 85% ovih na koje se pozivas ne bi znali da daju odgovor ko je taj covjek, a da ne govorimo o nekoj jasnoj artikulaciji koja ukljucuje toboznju kulturu i vjeru... To je takva vjera i kultura da su se prije neki dan klanjali onom vasarskom cirkusantu koji prica sa svemirskim kornjacama, a za koji dan ce isti ritual da ponove - ali pred Miroslavom Ilicem... i ono da mi postavlja standarde i odredjuje sta ce se i kako graditi u Sarajevu? :lol:

Arzija i pedala koja joj je urucena je najbolji primjer... Svojoj kuci - pa se igraj s vjerom i postavlj vjerske zakone. Ovo NIJE vjerska drzava... Naravno, ovo nije ni Berlin, niti ce ikada biti, ali NIJE ni Kabul, sto bi mnogi - sto "braca", sto neprijatelji ovog grada - prizeljkivali.
Niti ce ikada biti.
Last edited by Chisum on 13/02/2011 20:59, edited 2 times in total.
Post Reply