Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zelenashica wrote:
Nista neobično...sličan slučaj je kad se za nastavu vjeronauke primi efendija sa završenom istorijom ili gografijom a odbije neko sa završenom Akademijom Islamskih nauka(uz naravno srednju školu medersa).
evo jos jedan isto dobar slucaj covjek zavrsio njemacki predaje hemiju i bilogiju....
i kaze kad odes na faks sto to ne znas kako cu znati kad mi predavao covjek gdje ni gdje veze bar da je bio blizu profesije...
Sve dok to pises nama po forumu a ne pišeš na žalbe,tužbe,prigovore tako će da bude.....vala na moje mjesto nek stisne pa primi nekog ko nema diplomu kao ja a o osobama sa manje staža i ne mislim,na njih odmah lupam tužbama.
ezelll wrote:
Sve dok to pises nama po forumu a ne pišeš na žalbe,tužbe,prigovore tako će da bude.....vala na moje mjesto nek stisne pa primi nekog ko nema diplomu kao ja a o osobama sa manje staža i ne mislim,na njih odmah lupam tužbama.
heheh neka samo dok polozim ovu pedagosku grupu predmeta sad za dva mjeseca...i kad tako se na konkurs prijave ti i produ ima da idem svim i svacim na njih nece tako lako dobit to mjesto al bez ove razlike nista...[/quote][/quote]
Zamolio bih Te za informacije o pedagoškoj grupi predmeta?
Koja je procedura polaganja, gdje kako, koliko i u kojim situacijama se polaze?
Mene zanima osnovna skola /tehnički odgoj/, a imam završen tehnički fakultet, arhitektura?
Unaprijed zahvalan!
nemam ni ja položeno za profesora..a i šta će mi kad nema šanse upasti u školu....
sve moje prijateljice koje su se zaposlile u školi imale su jake štele tako da sad dajem 1000 KM za ta 4 ispita ne pada mi na pamet
a fakat treba upisati ekonomiju, etf ili pravo..to su fakulteti koji će te zaposliti..ostalo jako slabo bar u ovom vremenu a možda se situacija promijeni za nekih 10 godina...
jedna tamo wrote:nemam ni ja položeno za profesora..a i šta će mi kad nema šanse upasti u školu....
sve moje prijateljice koje su se zaposlile u školi imale su jake štele tako da sad dajem 1000 KM za ta 4 ispita ne pada mi na pamet
a fakat treba upisati ekonomiju, etf ili pravo..to su fakulteti koji će te zaposliti..ostalo jako slabo bar u ovom vremenu a možda se situacija promijeni za nekih 10 godina...
ja po struci profesor, pa ne mogu da nađem posao
najbolje kad su mi u školi jednoj rekli da sam premlada (24 mi tada godine u guzici bile) i da nemam iskustva
jedna tamo wrote:nemam ni ja položeno za profesora..a i šta će mi kad nema šanse upasti u školu....
Svi se nadamo da ce biti bolje i da ce se ljudi drzati svoje struke!
Mozes li mi molit te malo pojasniti ovo oko polaganja, gdje kako koliko kada?
na filozofskom fakultetu se polaže, upis je mislim u oktobru i polažeš 4 ispita ali moraš ići na predvanja koja su subotom i petkom popodne....
košta ja mislim 860 KM, ukupno ali možeš u dvije rate....
ispiti koliko znam nisu teški i trebaš kupiti knjige ili kopirati....
otprilike već u aprilu imaš ta 4 ispita položena i održiš na kraju čas negdje i to je to...
jedna tamo wrote:na filozofskom fakultetu se polaže, upis je mislim u oktobru i polažeš 4 ispita ali moraš ići na predvanja koja su subotom i petkom popodne....
otprilike već u aprilu imaš ta 4 ispita položena i održiš na kraju čas negdje i to je to...
ezelll wrote:heheh neka samo dok polozim ovu pedagosku grupu predmeta sad za dva mjeseca...i kad tako se na konkurs prijave ti i produ ima da idem svim i svacim na njih nece tako lako dobit to mjesto al bez ove razlike nista...
Imam pitanje. Mene zanima, može li se sa biotehničkim fakultetom i položenom pedagoškom grupom predmeta u školstvu zaposliti na neodređeno vrijeme?
ezelll wrote:heheh neka samo dok polozim ovu pedagosku grupu predmeta sad za dva mjeseca...i kad tako se na konkurs prijave ti i produ ima da idem svim i svacim na njih nece tako lako dobit to mjesto al bez ove razlike nista...
Imam pitanje. Mene zanima, može li se sa biotehničkim fakultetom i položenom pedagoškom grupom predmeta u školstvu zaposliti na neodređeno vrijeme?
do sad je moglo, a od sad malo teze...al ipak mislim da moze zasto bi onda bilo da ti dozvole polagat pedagosku grupu predmeta a ne mozes radit malo je ne logicno i bezveze mozes upisat, polozit a ne mozes radit..
1. Ne znam jesam li dobro shvatio da konkursi za pripravnike izlaze u junu (ne prije)... Može li mi neko to još jednom potvrditi?
2. Kolike su šanse da se uopšte upadne i u taj pripravnički (recimo geografija)?
3. Da bih bio primljen kao pripravnik, moram li bit na birou?
4. Da li se može pripravnički odradit ili generalno zaposlit u RS-u? Ja od nekog čuo da ljudi sa prebivalištem u FBiH se ne mogu zaposlit u tamošnjim školama, pa me zanima jel to tako il je dezinformacija?
cyprus wrote:Ja imam nekoliko kratkih laičkih pitanja :
1. Ne znam jesam li dobro shvatio da konkursi za pripravnike izlaze u junu (ne prije)... Može li mi neko to još jednom potvrditi?
2. Kolike su šanse da se uopšte upadne i u taj pripravnički (recimo geografija)?
3. Da bih bio primljen kao pripravnik, moram li bit na birou?
4. Da li se može pripravnički odradit ili generalno zaposlit u RS-u? Ja od nekog čuo da ljudi sa prebivalištem u FBiH se ne mogu zaposlit u tamošnjim školama, pa me zanima jel to tako il je dezinformacija?
Hvala
Odgovori:
1.
Konkursi za pripravnike izlaze kad i ostali konkursi(juni,juli,....neki čak i u oktobru kad počne školska godine--->na te ne računaj,to je nekom ...khm ).
2.
Šanse,eh to ovisi od mjesta do mjesta.Ja do sada sam rijetko viđala konkurse sa punom normom časova,ima po 5,6,8..eh sad to je opet princip sakupljanja časova po više škola.
3.
Kao pripravnik da bi konkurisao moraš biti na birou,jer tu i ostaješ dok ne odradiš pripravnički stać.Škola ti plaća 80% plate,topli obrok i prevoz ali PIO ti plaća država.Znači ne ulazi ti pripravnički staž u radni staž.
4.
U RS radi par mojih kolegica sa fakulteta bez ikakvog problema a prijave prebivališta su im na Federaciju.I sama sam jedne godine bila primljena u RS.
jedna tamo wrote:na filozofskom fakultetu se polaže, upis je mislim u oktobru i polažeš 4 ispita ali moraš ići na predvanja koja su subotom i petkom popodne....
mozes li molim te napisati jos poneki detalj ili poslati neki link gdje ima vise informacija o cijelom ovom procesu, na stranici filozofskog fakulteta ne mogu da se snađem
moja profesorica engleskoj imala je 24 sata sedmicno i imala je placu negdje oko 1200 sa toplim obrokom i svim tim nekim beneficijama, a prof. francuskog koja je predevala i latinski oko 1400 + radila je jos u jednoj skoli gdje je imala oko 400 km, to je bilo prije 2 godine, ne znam kakva je sad situacija.
Zavisi od kantona do kantona. Za Sarajevski ne znam, a vjerujem da je daleko veća nego u Tuzlanskom gdje je plata profesora u srednjoj školi 940 KM, topli obrok 140 KM i prevoz zavisi odakle putujes. Najmanji je 45 KM.
bucik wrote:Zavisi od kantona do kantona. Za Sarajevski ne znam, a vjerujem da je daleko veća nego u Tuzlanskom gdje je plata profesora u srednjoj školi 940 KM, topli obrok 140 KM i prevoz zavisi odakle putujes. Najmanji je 45 KM.
Najmanji prevoz je 0KM Nema prevoza za manje od 3km ili 3 bus stanice....sve preko pa makar bila i 10KM ima.
I startna plata nije 940..tu je garant ili staž ili uvećana satnica...
Ja radim u prosvjeti evo 10 godina i nikada mi nije bio jasan pojam: startna plata. Hoce li mi to neko objasniti?
Plata, je plata. Ovdje ispade startas na 900 pa ako si brz, mozes nabrati i 2000. Ono, bas sam brz, mozda i najbrzi u kolektivu, al nikako da se maknem od tog starta.
Info za pripravnike. Ne znam kakvi konkursi za pripravnike. U Ze-Do kantonu ko god hoce da odradi pripravnicki (volontira) dodje u skolu i prijavi se. Svaka skola ima obavezu da primi pripravnika. (Nadam se da nisam nesto propustio)