Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Locked

Sta mislite o ovom prijedlogu decentralizacije Autonomnih Regija Bosne i Hercegovine

Podrzavam navedeni prijedlog
72
73%
Zadrzavanje postojeceg Daytonskog uredenja
27
27%

Total votes: 99

exliberal

#26 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by exliberal »

Bosnolog

Ako mislis da je ovaj prijedlog ok sto ga nisi prezentirao na hercegovackim i banjaluckim forumima pa da cujes njihove reakcije?
Normalno je da ce ove mape ko sto ti i drugi crtate (kad nemate pametnijeg posla ;-) ) biti dobro prihvacene od bosnjacke populacije jer pretvaraju drzavu u ono sto bosnjaci misle da je najbolje medjutim sta o tim prijedlozima misle ostala dva konstutivna naroda?
Ja mislim da srbi nebi prihvatili ovo iz razloga sto bi BL bila osjecena od srbije, sto bi bosnjaci ( Tuzla i Sarajevo ,kontrolisali cijelu granicu sa Srbijom) Hrvati mozda i bi ako bi vidjeli opciju da time dobijaju entitet koji bi "cuvao ledja primorju" ( citat FT) ali problem je sto je pripojen i istocni dio pod Srbima....znaci ni tu nema prolaza...da nespominjem to sto bi Bihac i krajina "jedva docekali " da budu pod upravom iz BL ;-)
Bosnolog

#27 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Bosnolog »

kiki-miki wrote:Smeta mi naziv Savezna :oops:

A ovakvo uređenje što da ne,samo da bude manje administracije i manje političara,a više posla.
Savezna Republika BiH da bila savez Autonomnih Regija sastavljena od cetiri autonomne regionalne oblasti sa cetiri najveca industrijska centra( Tuzla,Banja Luka,Mostar i Sarajevo) koje bi imale svoje vlade i parlamente poput danasnje Njemacke,cime se obezbjeduje decentralizacija drzave(ovim bi se razbile sve prce o unitarnoj BiH) sa boljim i ravnomjernijim ekonomskim razvojem i samostalnijom kontorolom prirodnih resursa i neovisnog privrednog razvoja svake Autonomije.Neko ih zove jos i regijama, kanatonima,zupanijama ili entitetima,.....
barbar

#28 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by barbar »

PipiDugaDevetka wrote:
barbar wrote: :lol:
Dobra relacija diskusije :thumbup:
Ja da sam iz ''Nebeskog naroda'', ja bih umro od sramote i stida.

Sreća, pa postoje Mirko Pejanović, Miro Lazović, Ljubomir Berberović, Šućur, Mira Ljubijankić, koji ne dozvoliše da se ocrni cijeli časni srpski narod.
Pa šta ćeš na gluposti i idiotizme nego se nasmijati.Vidiš da omladinac ima problema i ne treba ga dirati.Nije njemu sa njegovom mržnjom lako.Ja i ti ćemo ovdje biti 5,10 minuta i otići sa foruma baviti se nečim drugim.Valja njemu sa tim zlom u sebi živjeti 24 sata . :roll:
elSaik

#29 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by elSaik »

@exliberal - Ne bih da kritikujem tvoje plemenite kriterije uređivanja države, ali Banja Luka jeste odsječena od Srbije.
barbar

#30 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by barbar »

exliberal wrote:Bosnolog

Ako mislis da je ovaj prijedlog ok sto ga nisi prezentirao na hercegovackim i banjaluckim forumima pa da cujes njihove reakcije?
Normalno je da ce ove mape ko sto ti i drugi crtate (kad nemate pametnijeg posla ;-) ) biti dobro prihvacene od bosnjacke populacije jer pretvaraju drzavu u ono sto bosnjaci misle da je najbolje medjutim sta o tim prijedlozima misle ostala dva konstutivna naroda?
Ja mislim da srbi nebi prihvatili ovo iz razloga sto bi BL bila osjecena od srbije, sto bi bosnjaci ( Tuzla i Sarajevo ,kontrolisali cijelu granicu sa Srbijom) Hrvati mozda i bi ako bi vidjeli opciju da time dobijaju entitet koji bi "cuvao ledja primorju" ( citat FT) ali problem je sto je pripojen i istocni dio pod Srbima....znaci ni tu nema prolaza...da nespominjem to sto bi Bihac i krajina "jedva docekali " da budu pod upravom iz BL ;-)
:thumbup: katanac na temu :bih:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#31 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by PipiDugaDevetka »

barbar wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

Sreća, pa postoje Mirko Pejanović, Miro Lazović, Ljubomir Berberović, Šućur, Mira Ljubijankić, koji ne dozvoliše da se ocrni cijeli časni srpski narod.
Pa šta ćeš na gluposti i idiotizme nego se nasmijati.Vidiš da omladinac ima problema i ne treba ga dirati.Nije njemu sa njegovom mržnjom lako.Ja i ti ćemo ovdje biti 5,10 minuta i otići sa foruma baviti se nečim drugim.Valja njemu sa tim zlom u sebi živjeti 24 sata . :roll:
Ne bih rekao da su biskupi iz Biskupske konferencije idioti i glupaci jer @Bosnologov prijedlog je potpuno isti sa njihovim.
Bosnolog

#32 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Bosnolog »

Tamo nisam nikada bio registrovan tako da zaista o tome nisam ni razmisljao,
Sarajevo-X je zasigurno najposjeceniji forum u BiH,.Mada neko ko je registrovan na tim forumima moze kopirati moj prijedlog i otvoriti temu na njima i prenijeti nam svoja iskustva,...
exliberal

#33 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by exliberal »

PipiDugaDevetka wrote:

Sreća, pa postoje Mirko Pejanović, Miro Lazović, Ljubomir Berberović, Šućur, Mira Ljubijankić, Miroslav Homen,... koji ne dozvoliše da se ocrni cijeli časni srpski narod.
Mozda mozes naci jos par podobnih i to je to.....nego gdje su sad ti "podobni"....gdje je zavrsio Pejanovic i Ljujicka, sta bi sa Sucurom ?....tako su govorili i za druge dok su drzali jezik za zubima , cim su se pobunili popljuvani su komoletno.
Nemoj pipi da zajebavas.....
barbar

#34 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by barbar »

Sreća, pa postoje Mirko Pejanović, Miro Lazović, Ljubomir Berberović, Šućur, Mira Ljubijankić, koji ne dozvoliše da se ocrni cijeli časni srpski narod.[/quote]Pa šta ćeš na gluposti i idiotizme nego se nasmijati.Vidiš da omladinac ima problema i ne treba ga dirati.Nije njemu sa njegovom mržnjom lako.Ja i ti ćemo ovdje biti 5,10 minuta i otići sa foruma baviti se nečim drugim.Valja njemu sa tim zlom u sebi živjeti 24 sata . :roll:[/quote]
Ne bih rekao da su biskupi iz Biskupske konferencije idioti i glupaci jer @Bosnologov prijedlog je potpuno isti sa njihovim.[/quote]Ama govorim o postovima gore navedenog forumaša.Prijedlog ko prijedlog,ni prvi ni poslednji.Šanse da uspije su kao i da će Milvol uzet FA kup :D
elSaik

#35 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by elSaik »

Svak' stručan i normalan ko bi se bavio ovom temom dobio bi ovakav ili približno sličan konačni prijedlog rješenja. Jasno je da se kod nas jedini protuargumenti nalaze u etničkim kriterijama. Kakva ekonomija, kakav razvoj, kakva logika i razum, samo etničko je bitno.

Kompromis bi bio da se recimo i na teritoriju RS naprave 4 kantona koji će odgovarati ovim regijama, da se jadni Srbi ne osjećaju zakinuto po pitanju vitalnih nacionalnih interesa, ali, avaj, gdje ćemo ukidati RS tu tekovinu najviših civilizacijskih normi.
exliberal

#36 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by exliberal »

Bosnolog wrote:

Tamo nisam nikada bio registrovan tako da zaista o tome nisam ni razmisljao,
Sarajevo-X je zasigurno najposjeceniji forum u BiH,.Mada neko ko je registrovan na tim forumima moze kopirati moj prijedlog i otvoriti temu na njima i prenijeti nam svoja iskustva,...
To nije vrijedan izgovor.....felipe je iz BL ako se nevaram ali je registrovan ovdje jer zeli da razgovara, mozes se i ti registrovat na banjalucki.....dosta je bilo forumasa iz hercegovine sto ti neodes na njohove portale....problem je sto ce te odjebat sa tih portala sto se desavalo ( nadam se manje u buducnosti) i sa srbima i hrvatima koji dodju ovdje pa pocnu prezentirat svoje ideje koje se nepoklapaju sa bosnjackim ali njima su sasvim ok...
evo ja sam srbin koji je bio cijeli rat u Sarajevu i kad napisem nesto sto neodgovara mnogima jedva docekaju da me popljuju ali ja sam jos uvijek tu i vidim da se prica polako mjenja....nismo ja i ti jednom "ukrstili rogove" ali evo nas jos uvijek razgovaramo....ti pokusavas da me ubjedis da si ti u pravu ja tebe pokusavam da ti dokazem da sam ja....ali sto je najvaznije pricamo ;-)
cyprus

#37 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

Podržavam :thumbup: , samo što mislim da ovakvo rješenje nije moguće, bar u narednih 100 godina
radostan dan

#38 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:04, edited 1 time in total.
Sicma

#39 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Sicma »

Mislim jos to mi treba,da mi Banja luka bude glavni grad Krajine..Jedino ako ce Bihac biti glavni u krajini,neka oni dolaze kod nas..
radostan dan

#40 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:04, edited 1 time in total.
Prpa.ba

#41 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Prpa.ba »

Jedina prihvatljiva opcija:

Image

:mrgreen:
zavrzlama

#42 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by zavrzlama »

tvoj problem i vecine srba u BIH je taj sto BIH ne prihvacaju za svoju drzavu(smatra se ista privremeno rjesenje)cim potenciras na nekim prolazima,odsijecanjima teritorija i sl....pa bolan exliberale trebas i ti i sunarodnici ti izaci iz srednjeg vijeka..nije ni Brcko u rs-u(koje debelo odvaja istocni i zapadni dio rs-a),pa ljudi zive normalno i prolaze bez da pomisljaju na neku fobiju zatvorenosti..srbi u BIH trpe sve teskoce geografskog i ekonomskog nedostataka rs-a kao unitarne cjeline,samo iz razloga jer smatraju rs trajnom a BIH privremenom tvorevinom...ako znamo da srbi ne cine vise od 30% ukupnog broja stanovnika BIH, i sa trendom demografskog slabljenja,logicno je da srbi prvi traze podjelu BIH na ekonomske regije i tako poprave svoje ekonomsko stanje i zaustave losa demogrfska kretanja,ali ne lezi vraze ,vjeruju da je BIH samo privremeno rjesenje pa se forsira neprirodno,neljudsko i ne ekonomski isplativo uredjenje kako BIH tako i rs-a..
Last edited by zavrzlama on 01/02/2011 16:11, edited 2 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#43 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

radostan dan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

Sreća, pa postoje Mirko Pejanović, Miro Lazović, Ljubomir Berberović, Šućur, Mira Ljubijankić, Miroslav Homen,... koji ne dozvoliše da se ocrni cijeli časni srpski narod.
6 njih na 7-8 miliona? Da im nije pregolem teret kolega?
Ima ih još i izrastaju k'o gljive poslije kiše. Recimo, znaš li ko je Dejan Milošević (rodila ga majka)?
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/214981
barbar

#44 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by barbar »

To ko "u nas" Galijaševići :lol:
rodila ga majka :D
Last edited by barbar on 01/02/2011 15:54, edited 1 time in total.
Bosnolog

#45 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Bosnolog »

Banjaluka odnosno taj dio Krajine je svakako odsjecen od Srbije istocnog dijal BiH distriktom Bercko a sve ce biti vise odsjecen u buducnsoti i demografski,.tako da nece nista promjeniti po tom pitanju i u sadasnjem uredenju BiH,...

Sadasnje teritorijalno uredenje istocnog dijela Karadziceve tvorevine je ekonomski i zivotno neodrziv i u fazi odumiranja,potpuno je razdvojen ogromnim prostorom Federacije,tako da dosadasnje vrijeme potvrduje ovu moju tezu,.....

Vezano za Bihac i USK to je ona teze moras gledati stvari u sirem kontekstu privrednih integracija i opravdanosti integracije tog dijala i zbog geografskog polozaja bihacke regije,isto vazi i za Istocni dio BIH,..

Autonomija Krajine bi bila najveca od svih Automonija sa najvecim brojem stanovnika i potencijalno najrazvijeni dio BiH,.....

Jedno sam uvjeren da ce se na kraju ovaj model decentralizovanog uredenja BiH se pokazati kao najbolji i najprosperitetniji za sve narode i gradane BiH,sa najeftnijom i najefikasnijim privredno administrativnim uredenjem BiH, ...
Bosnolog

#46 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Bosnolog »

PipiDugaDevetka wrote:Potpuno isti @Bosnolog-ov prijedlog teritorijalne organizacije BiH dali su i biskupi Biskupske konferencije i to prije nekoliko godina:
Image
http://www.domaljevac.com/bosna-i-herce ... nalna-bih/
:thumbup: :bih: :thumbup:
Sasvim poravdan i logican i prijedlog i ovaj prijedlog mape koji je slican onome sto sam predlozio,......Bravo za Biskupe,pa oni vide stvari bolje od mnogih koji se bave stvarima od zivotnih vaznosti u BiH a onih van BiH sto tutorisu nad BiH,.....
radostan dan

#47 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:05, edited 1 time in total.
mO k3

#48 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

Do ovake mape nikada nece doci.. ni prekrajanja entitetskih linija dok se manji entitet ekonomski ne slomi... poltickim puem je suplja prica poslije dodika doce drugi dodik i tako jovo na novo
PipiDugaDevetka

#49 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

barbar wrote:To ko "u nas" Galijaševići :lol:
rodila ga majka :D
Gdje ćeš naučnika svjetskog glasa porediti sa moševačkom slugom Miloševića, Balkanskog Kasapina!?
PipiDugaDevetka

#50 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

radostan dan wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Ima ih još i izrastaju k'o gljive poslije kiše. Recimo, znaš li ko je Dejan Milošević (rodila ga majka)?
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/214981
To je kolega 7, plus Desnica Radivojević -8, i nek sam ja zaboravio još 3, ukupno 11.
Dobra tema ( ne mogu da se naviknem da je ovo Bosnologov text, nedostaju mi prepoznatljivi - atributi-), ali imam osjećaj da ste odmah suzili broj mogućih diskutanata iz redova - drugih.
Drug Stari je krenuo u ustanak sa dvadesetak hiljada komunista, pa je uz pomoć saveznika oslobodio Jugoslaviju.
Poslanik Muhamed a.s. je sa malobrojnim muslimanima na Bedru pobijedio,...vidi sad dokle je eskaliralo,...
:mrgreen:
Locked