Samousluga na pumpama

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Mlad i Nevin

#26 Re: Samousluga na pumpama

Post by Mlad i Nevin »

E to...ljudima da je nešto što ostali imaju a ne vide da je velika prednost što imaju ljudi zaduženi za to. Eto ta žena isprska auto, ne daj bože da dođe do kakve iskrice i hiljadu još sličnih primjera...eh, kako bi vi natočili autobus ili kamion sa 500-600 litara na debelom minusu :D :D
Ublehas

#27 Re: Samousluga na pumpama

Post by Ublehas »

Mlad i Nevin wrote:E to...ljudima da je nešto što ostali imaju a ne vide da je velika prednost što imaju ljudi zaduženi za to. Eto ta žena isprska auto, ne daj bože da dođe do kakve iskrice i hiljadu još sličnih primjera...eh, kako bi vi natočili autobus ili kamion sa 500-600 litara na debelom minusu :D :D
I to sam dozivio, nije toliko strasno kao sto se cini. I treba prepoloviti taj kapacitet rezervoara kamiona i autobusa ;-)
gurabija78

#28 Re: Samousluga na pumpama

Post by gurabija78 »

koliko znam, u Italiji, cini mi se i Sloveniji, je gorivo jeftinije na pumpama koje su samousluzne.... valjda se usluga naplacuje dodatno po litru goriva... sto je po meni i ok....
mrtva kokoš

#29 Re: Samousluga na pumpama

Post by mrtva kokoš »

vidim svi sipate gorivo a niko da kaze koja je fora za sipanje goriva, koliko pritisnuti rucicu i sta ?? :mrgreen:
cisto zbog tog cekanja...
headbanger

#30 Re: Samousluga na pumpama

Post by headbanger »

Splinter wrote:vidim svi sipate gorivo a niko da kaze koja je fora za sipanje goriva, koliko pritisnuti rucicu i sta ?? :mrgreen:
cisto zbog tog cekanja...
de ti nama ovo pojasni
ja pritisnem do kraja i zakacim je onih hepekom da samo ide, i cim se napuni pistlj sam izbaci, ja jos samo malo naspem da zaokruzim cifru
mrtva kokoš

#31 Re: Samousluga na pumpama

Post by mrtva kokoš »

nemam pojma ja samo pitam, nisam nikad to radio...
kontam malo pritisnes, malo izlazi... :lol:
uredu za napuni do vrha, ali kako za cvaju ?? :mrgreen:
CharlesBukowski

#32 Re: Samousluga na pumpama

Post by CharlesBukowski »

Pa jbt ajde da vidim lolu koji ce na minus 15 stepeni izaci,natociti npr. Cheerokia sa 100 litara beznina
Takvih lola mozes nabrojati na prste nindza kornjace.
headbanger

#33 Re: Samousluga na pumpama

Post by headbanger »

Splinter wrote:nemam pojma ja samo pitam, nisam nikad to radio...
kontam mozda nes zahebajes ali nema veze
pa pritisnes pistolj do kraja, da potece gorivo, i tako drzis dok ne naspes za cvaju, naravno ne skidaj pogled sa brojcanika i kada dodje na 18KM malo popustis "okidac" na pistolju i tako lagano do 20KM
Ublehas

#34 Re: Samousluga na pumpama

Post by Ublehas »

Splinter wrote:nemam pojma ja samo pitam, nisam nikad to radio...
Pritisni do kraja i drzi, kad mjerac dodje blizu cvaje pusti i dodaj pomalo koliko ti jos treba, jednostavno.
Ali rucica se mora do kraja drzati da nebi brojac mozda preskocio litar-dva kad se pomalo pusta.
dottore

#35 Re: Samousluga na pumpama

Post by dottore »

jel ono na onom OMV-u kod Wise, automatski... ono namjestis koliko kesa, i sam sipa.. :razz:
AS_sa

#36 Re: Samousluga na pumpama

Post by AS_sa »

1946 wrote:
AS_sa wrote:najpametnije je ne sipati sam ... nek dodje cikica i nek naspe da kao sto neko rece prije nebi raznijeli i sebe i druge ...
Zašto?
cun zasto .... jesi ti kad citao o statickom elektricitetu mozda ... i znas li kako se to desi odnosno mozeli da se desi kad se sipa benzin ...
vnm

#37 Re: Samousluga na pumpama

Post by vnm »

prema tvojoj teoriji u njemackoj bi svaki dan gorile benzinske, jer ja tamo nisam jednu vidio da nije bila samousluga.
DenisSarajevo

#38 Re: Samousluga na pumpama

Post by DenisSarajevo »

http://www.youtube.com/watch?v=1P7oGdbY ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=IdcPeW1X ... re=related

I ja sam za samousluzivanje na pumpama mada to kod nas nece jos zazivjeti, zadesio sam se par puta na pumpi kad vozaci ( pretezno zene :D ) nisu znali ni koje gorivo trosi njihov auto i onda se pitam sta bi da je dosao na samousluznu pumpu.
collapse

#39 Re: Samousluga na pumpama

Post by collapse »

Ma svedno pravite od muhe medjeda, ako ti je merak sipat samo reci radniku na benzinskoj ja cu jarane i njemu ce bit draze :).
AS_sa

#40 Re: Samousluga na pumpama

Post by AS_sa »

vnm wrote:prema tvojoj teoriji u njemackoj bi svaki dan gorile benzinske, jer ja tamo nisam jednu vidio da nije bila samousluga.
pa nece svaki dan ... al se takvi slucajevi veoma cesto dese .....
Better Man

#41 Re: Samousluga na pumpama

Post by Better Man »

DenisSarajevo wrote:http://www.youtube.com/watch?v=1P7oGdbY ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=IdcPeW1X ... re=related

I ja sam za samousluzivanje na pumpama mada to kod nas nece jos zazivjeti, zadesio sam se par puta na pumpi kad vozaci ( pretezno zene :D ) nisu znali ni koje gorivo trosi njihov auto i onda se pitam sta bi da je dosao na samousluznu pumpu.
Nema tu nikakve mudrosti oko vrste goriva koje trosi auto, jer dovoljno je da otvoris vratasca od goriva i s unutrasnje strane fino pise koje gorivo predvidjeno za tvoj automobil i onda fino uzmes odgovarajuce crijevo i sipas. Spominjanje zena kao da su one te koje pretezno ne znaju koje gorivo im trosi automobil smatram kompleksom nize vrijednosti. I budi siguran da ima zena koje su za volanom sposobnije iokretnije od tebe. Vise u saobracaju vidim polupismenih muskaraca koji nemaju pojma o kulturi ponasanja u saobracaju nego zena.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#42 Re: Samousluga na pumpama

Post by 1946 »

AS_sa wrote:cun zasto .... jesi ti kad citao o statickom elektricitetu mozda ... i znas li kako se to desi odnosno mozeli da se desi kad se sipa benzin ...
vnm wrote:prema tvojoj teoriji u njemackoj bi svaki dan gorile benzinske, jer ja tamo nisam jednu vidio da nije bila samousluga.
:thumbup:
AS_sa wrote:pa nece svaki dan ... al se takvi slucajevi veoma cesto dese .....
A ne dešavaju se kad pumpadžija natanka? Koja je razlika kad tanka pumpadžija ili ti?
jedaneska

#43 Re: Samousluga na pumpama

Post by jedaneska »

janje_ wrote:pricamo rodjak i ja i on mi objasnjava kako ko govori njemacki i veli za svog zeta:
da nema samousluge na pumpama, on bi moro tramvajem hodat.. ;)

lm, kod nas je to haman tekovina jos proslog sistema.. svugdje u Ojropi se stedi na ljudstvu, tako da sam sebi sipas na 95% pumpi..

samo ako je neka mala privatna, onda ti dodje covo i sipa.. a BP, OMV, Shell, ... svugdje si sam svoj pumpadzija..

u zadnjih par godina imas na automatu (JET pumpe u Austriji) opciju da platis u radnji ili direktno na automatu karticom, tako da i ne u vecinu pumpi i ne ulazim.. a oni tako stede na ljudstvu..
:thumbup: uh dobre ove JET pumpe, ko apoteka, a jeftinije gorivo od klasičnih pumpi zbog samousluge i bez čekanja...
eto, zna li ko je li bilo kakvih incidenata kod njih? http://www.jet-tankstellen.at
Image
Qler

#44 Re: Samousluga na pumpama

Post by Qler »

Vala meni je mrsko sipati. Mislim da nisam nikada u zivotu ja nasuo gorivo. Najcesce dodjem na pumpu, otvorim prozor, kazem koliko hocu, on naspe, ja platim, i ne izlazim iz auta...
1946

#45 Re: Samousluga na pumpama

Post by 1946 »

Mrsko mi je sipati, ali mi je još mrže čekati ako je slobodna pumpa, a radnici zauzeti
headbanger

#46 Re: Samousluga na pumpama

Post by headbanger »

cuj pogrijesiti gorivo
e svasta pa fino na poklopcu rezervoara pise koje gorivo

a sto se statickog elektriciteta tice
pa pri izlazenju iz auta ufatite se za vrata, metalni dio, ne za plastiku, ovo ce vam pomoci inace pogotovo tokom zimskih mjeseci kada smo puni vune i sintetike
Better Man

#47 Re: Samousluga na pumpama

Post by Better Man »

Qler wrote:Vala meni je mrsko sipati. Mislim da nisam nikada u zivotu ja nasuo gorivo. Najcesce dodjem na pumpu, otvorim prozor, kazem koliko hocu, on naspe, ja platim, i ne izlazim iz auta...
Ti kao pravi penzioner. :D
Qler

#48 Re: Samousluga na pumpama

Post by Qler »

Suti kako sam uzeo auto da ima da otvaram rezervoar dok sjedim za volanom, razrahatio sam se :D
AS_sa

#49 Re: Samousluga na pumpama

Post by AS_sa »

1946 wrote:
AS_sa wrote:cun zasto .... jesi ti kad citao o statickom elektricitetu mozda ... i znas li kako se to desi odnosno mozeli da se desi kad se sipa benzin ...
:thumbup:
AS_sa wrote:pa nece svaki dan ... al se takvi slucajevi veoma cesto dese .....
A ne dešavaju se kad pumpadžija natanka? Koja je razlika kad tanka pumpadžija ili ti?
pa razlika je u tome sto ti kad izlazis iz svog auta sa limom dolazis u odoir preko ruku, nogu i sl. i stvara se elektricitet ... dok pumpadžija kad sipa ne dolazi u kontakt sa tvojim autom ... on stoji na tlu prizemljen i najcesce nose rukavice na rukama ... e to je ta razlika :wink:
1946

#50 Re: Samousluga na pumpama

Post by 1946 »

AS_sa wrote:pa razlika je u tome sto ti kad izlazis iz svog auta sa limom dolazis u odoir preko ruku, nogu i sl. i stvara se elektricitet ... dok pumpadžija kad sipa ne dolazi u kontakt sa tvojim autom ... on stoji na tlu prizemljen i najcesce nose rukavice na rukama ... e to je ta razlika :wink:
Ti kad izlaziš iz auta najčešće dotičeš metal i tada se prazni elektricitet. Pumpadžija kad sipa dolazi u dodir sa autom isto kao i ja kad sipam, jer radi sve što i ja (otvori poklopac ukoliko nije automatski, otključa čep, odvrne čep, stavi "pištolj" i toči). A inače lebdim iznad tla, neprizemljen, dok to radim. I bez rukavica, dok dođe do situacije gdje mogu postojati isparenja koja se mogu zapaliti, toliko puta dotakneš metal da bi ispraznio elektricitet aviona, a ne čovjeka.
Post Reply