"Volja naroda"

felipe kajetano

#26 Re: "Volja naroda"

Post by felipe kajetano »

Socijalista wrote:
felipe kajetano wrote:
Socijalista wrote:Dejton je Dejton ljudi, ovi Listicani su se previse vazdigli...potpuno provodjenje dejtona nema druge, Republika ce biti kasnije. Jbg. tako je nasim generacijama pao grah stash ;-) :)
Ti k'o rahmetli Alija, do podne jedno od podne drugo :roll:
Znaci do podne platforma , od podne Dejton :-?
Platforma i dejton :thumbup: Stash drugo, zar je nesto drugo moguce?

NIje...
A dobro, mislio sam da platforma iskljucuje dejtonska rjesenja, a i cini mi se da je odnos k'o minus i plus :-? ...evo sad cujem da nije tako :roll:
Socijalista

#27 Re: "Volja naroda"

Post by Socijalista »

Administrativna podjela BiH se spominje tek na kraju platforme, a i ne pise nista posebno o tome kako treba da izgleda. Nije sustina u tome nego u odredjenim zakonima i ustavnim promjenama koji se ticu EU i NATO. To je primat platforme.
udwarach

#28 Re: "Volja naroda"

Post by udwarach »

Dopustite mi jedno kratko poredjenje, na nivou opceg razmatranja o Narodu i njegovoj volji.

Sta reci, narod ko i covjek. Uglavnom sve bude po njegovoj volji, ali neki put treba narod braniti, bas kao i covjeka, od njegove volje!

Postoji i neka dobna granica do kada se smatra da je covjek nezreo, tj. kada mu i ne treba prepustati sudbinske stvari na volju. To je doba starateljstva koje je od kljucne vaznosti u procesu osamostaljivanja.
Postoje i slucajevi kad je covjek trajno mentalno nesposoban i kad je osudjen na vjecnu brigu drugih.
Postoje i slucajevi kad je volja jednog covjeka direktna prijetnja sredini, pa ga u tim slucajevima treba i onemoguciti.
Postoje slucajevi kad je volja pojedinca beznadezno iskljuciva, tj. ne moze se usaglasiti sa voljama drugih. Takvi pojedinci su osudjeni na vjecnu usamljenost.

U koju od ovih kategorija/faza spadaju nasi narodi?
zavrzlama

#29 Re: "Volja naroda"

Post by zavrzlama »

udwarach wrote:Dopustite mi jedno kratko poredjenje, na nivou opceg razmatranja o Narodu i njegovoj volji.

Sta reci, narod ko i covjek. Uglavnom sve bude po njegovoj volji, ali neki put treba narod braniti, bas kao i covjeka, od njegove volje!

Postoji i neka dobna granica do kada se smatra da je covjek nezreo, tj. kada mu i ne treba prepustati sudbinske stvari na volju. To je doba starateljstva koje je od kljucne vaznosti u procesu osamostaljivanja.
Postoje i slucajevi kad je covjek trajno mentalno nesposoban i kad je osudjen na vjecnu brigu drugih.
Postoje i slucajevi kad je volja jednog covjeka direktna prijetnja sredini, pa ga u tim slucajevima treba i onemoguciti.Postoje slucajevi kad je volja pojedinca beznadezno iskljuciva, tj. ne moze se usaglasiti sa voljama drugih. Takvi pojedinci su osudjeni na vjecnu usamljenost.

U koju od ovih kategorija/faza spadaju nasi narodi?

ovo boldirano..
medvjed23

#30 Re: "Volja naroda"

Post by medvjed23 »

Ništa bez građanske države :D

Jedan narod (bosanskohercegovački), vladavina većine, funkcionalna država...

Sve dok se traže 3 većine, nema ništa od napretka.

Ne mogu pouzdano znati ali mogu pretpostaviti da bi Amerika otišla u 3pm-a kad bi se za svaku odluku tražila saglasnost većine crnaca, većine bijelaca, većine Indijanaca, većine...

Malo maštam... Znam da nema ništa od građanske BIH ali jbg. Valjda za to i služi forum :D
Bosnolog

#31 Re: "Volja naroda"

Post by Bosnolog »

japijem wrote:
medvjed23 wrote:Ništa bez građanske države :D

Ne mogu pouzdano znati ali mogu pretpostaviti da bi Amerika otišla u 3pm-a kad bi se za svaku odluku tražila saglasnost većine crnaca, većine bijelaca, većine Indijanaca, većine...

Malo maštam... Znam da nema ništa od građanske BIH ali jbg. Valjda za to i služi forum :D
I onda recept prodamo belgijancima, španjolcima, sudanu (dok se još nije raspo) itd., ma i ja maštam.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nesto najistinitije sto si napisao na forumu do sada,....... :mrgreen:
Bosnolog

#32 Re: "Volja naroda"

Post by Bosnolog »

japijem wrote:
Hvala, ja one tvoje umotvorine, tipa copy/paste ne čitam, dugačko jarane a uvijek isto.
Eto mi svi znamo tvoje zelje i djeciju mastariju,nesto vise svakako ne mozes ponuditi stoga nastavi sanjati..... :razz:
medvjed23

#33 Re: "Volja naroda"

Post by medvjed23 »

japijem wrote:
medvjed23 wrote:Ništa bez građanske države :D

I onda recept prodamo belgijancima, španjolcima, sudanu (dok se još nije raspo) itd., ma i ja maštam.
:thumbup: :thumbup: :D :D

upravo tako :D

Nek ukinu Flamance i Valonce i nek uvedu (osnaže) Belgijance i riješen problem :D
popajic

#34 Re: "Volja naroda"

Post by popajic »

medvjed23 wrote:

Nek ukinu Flamance i Valonce i nek uvedu (osnaže) Belgijance i riješen problem :D
Igra li jezik ikakvu ulogu kod Flamanaca i Valonaca ili su etno klerikalni razlozi neslaganja bas kao u BIH ?
Bosnolog

#35 Re: "Volja naroda"

Post by Bosnolog »

japijem wrote:
Bosnolog wrote:
japijem wrote:
Hvala, ja one tvoje umotvorine, tipa copy/paste ne čitam, dugačko jarane a uvijek isto.
Eto mi svi znamo tvoje zelje i djeciju mastariju,nesto vise svakako ne mozes ponuditi stoga nastavi sanjati..... :razz:
Tko to mi, i ponuditi kome.
Vecina onih koji prate tvoje snove na ovom forumu,sto ce ostati puste zelje i Deytonska nadmudrivanja,dok vrijeme ne ucini svoje,..... ;-)
medvjed23

#36 Re: "Volja naroda"

Post by medvjed23 »

popajic wrote:
medvjed23 wrote:

Igra li jezik ikakvu ulogu kod Flamanaca i Valonaca ili su etno klerikalni razlozi neslaganja bas kao u BIH ?
Baš htjedoh napisati da bi jezik mogao biti problem. Teško je graditi jedan identitet sa različitim jezicima. Dakle, oni bi se morali dogovoriti oko zajedničkog jezika.

Sreća naša pa nemamo takvih problema. :D

Ne bi imali ni problema sa religijom kad bi je gurnuli u sferu privatnosti i individualizma.

Znači, fali nam samo politička volja :D
1gorstak

#37 Re: "Volja naroda"

Post by 1gorstak »

KatarinaKosaca wrote:22 maja u Španjolskoj će biti održani lokalni izbori (Uključuju i regije i provincije, općine, dakle sve sem vlasti na državnoj razini). Vladajući socijalisti su imali nesretnu konjukturu globalne recesije koja se, naravno, odrazila na najveću iprivrednu granu-turizam. Tako da je dobivanje izbora upitno. isti socijalisti koji su kaznili ni manje ni više nego Felipea Gonzalesa radi afere korupcije, te svog prvog kandidata (prije osvajanja izbora) radi korupcije (vjerovali ili ne) njegovog prijatelja. Izbori su iznimno bitni, pa je kampanja skoro pa počela. Na jednom skupu je Jose Blanco rekao (u subotu),... Rajoy (oponent, lider desnilčarske PP), više voli sebe nego Španjolsku i pretpostavlja svoje interese interesu zemlje. Umjesto što stalno traže krivca u drugima (oni se neće promijeniti , isti su bili i kad su BIH izborni pobjednici iz oporbe obećavali med i mlijeko, mahali za nekim crvenim knjižicama, nerazumnih 10 politika), bili bi dobro da ponešto kopiraju od svojih europskih kolega, umjesto što se ponašaju baš kao spomenuti Rajoy.
Mislim da si pogrijesila temu. Ovdje se govori o cinjenici da "volju naroda" nije moguce uvijek ispostovati jer se cesto dodje do suprotstavljenih "volja", pa onda neki zele izlazak BiH iz SFRJ po svaku cijenu, a neki se toj inicijativi protive, svim sredstvima. Treba biti covjek pa objektivno ocijeniti koju od tih "volja" podrzati a ne trcati kao tele za "predstavnicima naroda" prihvatajuci njihova tumacenja bez rezerve. Taj je faktor ljudskosti kljucno objasnjenje zasto je puno vise Srba i Hrvata pruzilo podrsku sluzbenom Sarajevu nego sto je Bosnjaka podrzalo Bobana i Karadzica. I od tog parametra ljudskosti ne treba odstupati ni danas .... separatisticki HDZ mozda uspije da se uvuce u vlast, ali to ne treba da bude zato sto se tu stranku smatra legitimnim politickim faktorom, nego zato sto se te pobornike etnickih podjela nije uspjelo staviti u opozicioni karantin. A pokusati svakako treba.
JBT

#38 Re: "Volja naroda"

Post by JBT »

Sta bi se desilo da svi ljudi u BiH, koji vide BiH kao svoju domovinu, glasaju i uzmu 60% od ukupnog broja glasova?
Sta bi onda bila volja naroda? :)
Bosnolog

#39 Re: "Volja naroda"

Post by Bosnolog »

Gdje god odem, svud sam stranac: "Samo u Bosni mogu biti Hrvat i ponosni Bosanac!"

01. 02. 2011. • 20:08 A. K.

Rođen sam u ponosnoj zemlji hrvatskih plemića, zemlje kralja Tomislava i dinastije Kotromanića. Još se sjećam rodnog kraja, ali slika posta mutna, bajnih zelenih njiva, dječje-idile i žarkoga sunca...

Došli su nam kao nekad lani, ponovo crni dani, opet navališe horde četnika, protiv golorukih hrvatskih vojnika
Otac sestricu i mene dječaka od pet godina odvede, u Stuttgart kod bake i pokojnog djede

Osta majka u našem selu nadajući se mirnom rješenju, ali kratko prije nego što srpski koljači navališe, otac i rođak žene vodeći kroz šume i Savu spasiše

Hrabri otac se vratio na bojišnicu između Dervente i Doboja, ne plašeći se ljutog i krvavog boja, ali sila bila prevelika, teško naoružani Krajišnici svuda, a iza leđa prodani od HDZ.ovskih juda
Selo nam uništili do temelja, misleći Hrvat se nikada vratiti neće, ali nada postoji dok se nebom žarko sunce kreće

Otac mi je pričao da su komšije naše muslimani bili cijelog rata iskreni i pošteni jarani, kad god bi neko rekao nešto protiv bosanskog muslimana, tati bi se otvorila ljuta rana, sjetiši se iz rata starih jarana

Novi dom nam postala Njemačka, zemlja nekada ponosna i velika, a danas pokorena i kolonizirana mala Amerika

U Bosni smo bili gospodari pod plavim nebom Boga, a u tuđini sluge, seleći se od azilantskog doma do doma
Da nije bilo miloga Boga, i mene bi uništili amerikanizacija, alkohol i droga

Ne bi znao kako dalje i šta sam sve, da mi ne dođe kao sjaj sa neba poruka Starčevića Ante
Bosanac biti nije više sramota, otac Domovine veli da je tamo najčišće plemstvo što ga ima Evropa

Tako mi je pravaška snaga, uz vjeru u Boga, vratila smisao života u obliku borbe protiv unutrašnjeg i vanjskog zlotvora

Bosna moja, zemlja šargije, kola i sevdaha, u njoj je uvijek bilo mjesta za Isusa Krista i Allaha
Vratiću se ja u Bosnu, ako Bog da sa četiri sina, da bi mogla vječno živjeti mila Domovina

Gdje god odem, svud sam stranac, samo u Bosni mogu biti Hrvat i ponosni Bosanac!

Šime Tolić
hercegovac_pravi

#40 Re: "Volja naroda"

Post by hercegovac_pravi »

Šta reći o volji naroda....precijenjeno je to do zla boga.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#41 Re: "Volja naroda"

Post by PipiDugaDevetka »

Izuzetna tema koja postaje sve više aktuelna, pa stoga: TEMA UP!
Hiperion1

#42 Re: "Volja naroda"

Post by Hiperion1 »

Narodi u BiH su do te mjere zavadjeni i kako vrjeme odmice, sve je jasnije da je podjela zemlje jedino rjesenje.
Jedino sto nije jasno da li ce se to desiti s ratom ili bez ( 50% / 50% )
zavrzlama

#43 Re: "Volja naroda"

Post by zavrzlama »

JBT wrote:Sta bi se desilo da svi ljudi u BiH, koji vide BiH kao svoju domovinu, glasaju i uzmu 60% od ukupnog broja glasova?
Sta bi onda bila volja naroda? :)

nista...danas bosnjaka + probosanskih srba i hrvata ima sigurno jedno 70% BIH stanovnistva....MEDJUTIM problem je Dejton koji ne uvazava glas vecine nego, samo tri glasa od 3 700 000 glasova,a ta tri glasa su glas bosnjaka,srba i hrvata...da bi dobio npr. glas srba za dobrobit BIH,potrebno je da dobijes glas i odobrenje SANU,SPC i DB srbije...a to se nece nikad desiti dokle god srbi u BIH predstavljaju bilo kakvo topovsko meso sa kjjim se moze zagorcavati zivot BIH...

napredak BIH je moguc u tri slucaja:

a) stvaranje probosanske stranke u rs-u od bosanskih srba koji pobjedjuju na izboirima u rs-u sa 60% glasova( misija nemoguica,znamo zbog cega)
b) interes zapada da slomi velikosprsku ideologiju kao protu udar na tradicionalnu antirusku histeriju( valja se nacekat tako necega)
c) rahat patnja,faktor vremena,nataliteta i velikosprske frustracije( trenutno se odvija i najvjerovatniji scenario) koja ce ekonomski,moralno i demografski dovest velikosrbe u poziciju, sa koje nece moci ozbiljnije prijetiti BIH,gdje ce spas vidjeti u vracanju BIH i postajanju najvecih bosanaca(1944/45 kokarda dole petokraka gore)
bingov buraz

#44 Re: "Volja naroda"

Post by bingov buraz »

Hiperion1 wrote:Narodi u BiH su do te mjere zavadjeni i kako vrjeme odmice, sve je jasnije da je podjela zemlje jedino rjesenje.
Može podjela na način da onaj koji je za podjelu dobije zemlje koliko mu se zalijepi na đonove prilikom odlaska,negdje već napisah da bi u znak dobre volje dopustio da secesionisti obuju cipele sa dubokom šarom da ponesu više zemlje,nećemo sitničariti zaboga!
Hiperion1

#45 Re: "Volja naroda"

Post by Hiperion1 »

bingov buraz wrote:
Hiperion1 wrote:Narodi u BiH su do te mjere zavadjeni i kako vrjeme odmice, sve je jasnije da je podjela zemlje jedino rjesenje.
Može podjela na način da onaj koji je za podjelu dobije zemlje koliko mu se zalijepi na đonove prilikom odlaska,negdje već napisah da bi u znak dobre volje dopustio da secesionisti obuju cipele sa dubokom šarom da ponesu više zemlje,nećemo sitničariti zaboga!
Ma ko te pita ? :roll:
Ova zemlja pripada i njima , na njoj zive oduvjek .Mislis da je samo bosnjacka ?
irvinx1

#46 Re: "Volja naroda"

Post by irvinx1 »

Hiperion1 wrote:
bingov buraz wrote:
Ova zemlja pripada i njima , na njoj zive oduvjek .Mislis da je samo bosnjacka ?
Nije samo to problem. Da smo mi "izmijesana" nacija ko osamdesetih, tada bi zahtjevi bilo koga za nezavisnost propali u vodu... Stvaranje etnicki cistih teritorija bilo gdje u svijetu vodi separaciji, a nesumnjivo je da ce se ova i dogoditi...mozda kroz trideset, pedeset, sto godina...mozda ratom, a mozda i u okviru nekog sireg drustvenog dogadjaja... Znaju to u RS, a znaju i u svijetu...
bingov buraz

#47 Re: "Volja naroda"

Post by bingov buraz »

Hiperion1 wrote:
bingov buraz wrote:

Jagode!? nisu prskane titam' :mrgreen:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#48 Re: "Volja naroda"

Post by prljavi Hare »

Socijalista wrote:
felipe kajetano wrote:
Socijalista wrote:Dejton je Dejton ljudi, ovi Listicani su se previse vazdigli...potpuno provodjenje dejtona nema druge, Republika ce biti kasnije. Jbg. tako je nasim generacijama pao grah stash ;-) :)
Ti k'o rahmetli Alija, do podne jedno od podne drugo :roll:
Znaci do podne platforma , od podne Dejton :-?
Platforma i dejton :thumbup: Stash drugo, zar je nesto drugo moguce?

NIje...

Nema više Alije,a ovi sada misle isto i do podne i od podne,i u 3 ujutro kad ih probudiš!!!! 8-) 8-) 8-)
Izumrli Alijini "Dobro Bošnjani!!!!Skupa sa merhametom!!!! 8-) 8-) 8-)
Karl Hungus

#49 Re: "Volja naroda"

Post by Karl Hungus »

I ja sam za podjelu...

podjeliti ispisnice iz državljanstva svakome ko ne želi živiti u BiH i problem riješen :lol:
Better Man

#50 Re: "Volja naroda"

Post by Better Man »

Presude Karadzicu i Mladicu e neminovno morati voditi ka ukidanju njihove genocidne tvorevine RS! ne moze se Mile Laktasenko pozivati na odgovornost pojedinca kad znamo da je SANU idejni projektant svih ratova i zlocina od 1990. godine na ovamo i da je izvrsitelj toga bio Milosevic i tadasnja SRJ sa svojim pomocnicma u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH itd.
Post Reply