Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Cholina_Lokica

#26 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by Cholina_Lokica »

sto ne perete drveno u masini :?
meni nista ne moze oprati dasku za sjecenje kao masina... to mi se bas gadi, jer poslije 3-4 koristenja, daska se napuni masnocom grozno, sva glatka i masna bude, uvuce joj se u sve pore, i koliko god to ribas, ne mozes ocistiti kako treba. ubacim u masinu i dusu joj istopi... plasticne zdjele sam isto stavljala i nista im se nije desilo
neprilagodjena

#27 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by neprilagodjena »

Ja sam cula da se drvo (drvene kasike,zdjele,daske itd itd) ne smije prati u masini.
Tako da ja to ne perem u masini.
Last edited by neprilagodjena on 29/01/2011 13:58, edited 1 time in total.
lilica011

#28 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by lilica011 »

Meni se drvena daska sa sjeckanje raspala,razdvojio se gornji sloj od podloge.Nabubrio od vode :lol:(bilo ga je šega vidjeti) i samo se odlijepio.Drvena kašika se preko pola raspolovila.Ma vjerovatno i to zavisi od kvalitete ovo je bilo konzumovo ono tipa njihovo i cijena je više jeftinija nego skuplja.Posle toga nestavljam ništa što ima drvene dijelove.
herbert mekfjuger

#29 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by herbert mekfjuger »

Ja vala perem sve, student sam i živim s cimerima ko podstanar, pa se to relativno brzo napuni... Ubacujem sve, i drvo i plastiku, kako se lijepo opere drvena daska za rezanje, to je nenormalno :D Preporučujem uvijek ako se ne puni tako brzo saprati samo vodom, jer sam jednom u petak napunio i otišo kući za vikend, ono aj uključiću u ponedjeljak kad se vratim... jbt kako je to smrdilo kad se otvorilo :D
Čak jednom nismo imali tableta, a mrsko izać kupit, pa smo ubacili onako onog običnog tečnog deterdženta za suđe - Fairy, jbt odlično opralo, nema nikakve razlike :D
Envy

#30 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:33, edited 1 time in total.
Partizzanka

#31 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by Partizzanka »

jedno veliko NISTA!

prala sam prije sve a onda sam sve cesce prala ja poslije nje
e onda sam se naljutila i iskljucila je!

sva sreca nas smo dvoje ... pa je sve onako lakse oprati nego kada je mozda vise ljudi
ali ne znam sta je masini pa tako kriza opere sudje
sve masno kao da je neko onu masnu vodu uzimao i pljuvao njom po sudju "gdje mi je sad smilee koji povraca"
a da ne govorim kako i nju moram oprati poslije pranja "smilee koji lupa glavom od stok"

uzas!

p.s
ustedjela sam masu struje od kada rospiju prljavu ne koristim :)
saga

#32 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by saga »

Nama jedno vrijeme pravo lose prala. Cisti filter, mijenjaj detrdzente, so vaka so naka, ono za pranje masine, al jok, sudje nikakvo. I zovnemo majstora na kraju. Ispostavilo se da je nekad neka casa pukla, i da se nakupilo stakla u onom gornjem ventilatoru. Nama ni na kraj pameti da i tu sta moze zaci, medjutim ocistili to i sad opet pere dobro.
Partizzanka

#33 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by Partizzanka »

kakav je to gornji ventilator??
ja kontala da joj nisu otisli grijaci...

pere po 3h
a ispadne prljavije sudje nego sto je bilo!

:(
chuchumbamayumbe

#34 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by chuchumbamayumbe »

U principu je greška uopšte što koristite bilo kakvo drveno posuđe u kuhinji (kutlače, daske).
Najplodonosnije mjesto za širenje bakterija, užas jedan. Koristite daske od kvalitetne plastike na kojima se bakterije ne mogu razvijati, učinićete uslugu svom zdravlju.
saga

#35 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by saga »

Partizzanka wrote:kakav je to gornji ventilator??
ja kontala da joj nisu otisli grijaci...

pere po 3h
a ispadne prljavije sudje nego sto je bilo!

:(
Onaj ventilator sto odozgo prsce vodu (barem ga kod nas ima) :-D
Partizzanka

#36 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by Partizzanka »

a ja sam bas gledala jednu emisiju (bbcjevu) na kojoj su prikazali ostavljenu dasku drvenu i plasticnu ... preko noci ...
ujutro su provjeravali situaciju
ova plasticna kao hala! a ova drvena ... prihvatljivo mnogo bakterija!

ja sve drveno odmah operem vrelom vodom
a dasku stalno brisem

moze se i sircetom brisati drvena daska cesce
CherryLips

#37 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by CherryLips »

I ja sam negdje procitala da je drvena daska bolja od plasticne,u higijenskom smislu.
Ja sam pocetnica u koristenju masine za sudje,pa sada perem bas sudje,jos ne eksperimentisem sa ostalim stvarima iz kuce,tipa zaluzina:) Jaranica u njoj pere i djecije igracke,one plasticne i gumene:)
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#38 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by ALexis »

neprilagodjena wrote:Ja sam cula da se drvo (drvene kasike,zdjele,daske itd itd) ne smije prati u masini.
Tako da ja to ne perem u masini.
kod mene je ritual za dorucak u kuci da svako ima svoju okruglu drvenu dasku, na kojoj sjece hljeb, salamu, sir i sl. kad se zavrsi s doruckom ja sve te daske fino poguram u masinu i operem.

malo su prebljedile... ali to je jedina zamjerka :-D
leticija

#39 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by leticija »

Nista sto je od drveta ne perem u masini.
Vruca voda steti drvetu.
semmy

#40 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by semmy »

ja perem sve, ali bas sve od drvenih kasika do plasticnih zdjela i serpi...nikad nista se nije desilo a sve oprano 100%
koristim dm-ove tablete ( one sto se s folijom koriste ), somat so redovno i naravno dm-ov det.za pranje masine nikakve dodatne det.za sjaj a ni mirise jer nema potreba...svaku noc je palim
Nadinka

#41 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by Nadinka »

Nas je samo dvoje, pa opet maisnu ukljucujemo skoro svaki dan. U njoj peremo vecinu normalnog posudja, osim nekih komada koji su mi previse dragi a djeluju mi onako krhko i kriticno (neko posudje iz Kare design npr).

Uzela sma ono sredstvo za ciscenje dm-ovo, jel to dovoljno i da onaj miris ruzni ukloni ili treba i neke mirisalce kupiti i koje? Inace stavljam i so, sjaj i dm tablete.
neprilagodjena

#42 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by neprilagodjena »

Imas u dm-u kupiti nesto i za smrad u masini.

Ja imam slicno ovom.

Image
hassena

#43 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by hassena »

drvo se ne pere, ne zeto sto ce se ostetiti, nego sto upija u pore onaj jaki deterdzent
ja sve ostalo perem, osim pepeljere
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#44 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by KatarinaKosaca »

Perem samo čaše i tanjire. I šerpe izađu prljave, ako ih predhodno dobro ne operem. A kad ih već moram predhodno prati, onda ih i operem :D
bumboo

#45 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by bumboo »

Mašina za suđe mi je najkorisniji predmet u kući. Koristimo DM tablete, prije sam koristila Somat i druge skuplje ali nema razlike u kvaliteti stvarno, samo što su DM-ove jeftinije bar 2-3 puta. Primijetila sam da mi čaše koje imaju neke šare, boje, ili one od mutnog "pjeskarenog" stakla, budu izgrebane pa sam prestala takve prati u mašini. Plastične zdjele mogu ako su od deblje plastike, one tanje ni slučajno - deformiraju se skroz. Čula sam još da ne bi trebalo poklopac od pretis lonca stavljati u mašinu, ali ja stavljam :).
Šerpe, tave, vatrostalne posude, čak i kad su jako prljave radije stavim u mašinu jer i ako ostane malo neoprano, lakše mi je to kasnije ručno ukloniti ili sastrugati spužvom nego prati bez mašine.
Altheda

#46 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by Altheda »

Ispočetka sam prala baš sve.
Onda sam shvatila da termostat poklopce ne treba stavljati, ili barem treba odvrnuti onaj vrh :D , a ni drvene stvari.
Čekam da mi se samoukaže još nešto, pa da naučim, haha :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#47 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by ladyblue18 »

Treba izbjegavati kristal, kod vise ljudi sam cula da im je otisao citav arsenal kristala :-) , plastiku ne stavljam, drvo isto, pepeljare jok, kao sto rece @altheda termostat skinuti obavezno, te bilo kakvo posudje koje ima bilo sta zlatkasto po sebi i sl. skine ga samo ko da nikad nije ni bilo. :-)
Ostalo sve stavljam, samo sto neke vece stvari, tipa crnih plehova ne mogu stati ni pod razno. :D
hassena

#48 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by hassena »

ladyblue18 wrote:, tipa crnih plehova ne mogu stati ni pod razno. :D
meni stane..ja to stavim gore kad je prazno, polozim je, bolje mi se opere :)
s@mson

#49 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by s@mson »

Kao muški dio obitelji da podijelim naša iskustva vezano sa mašinu za pranje sudja...
Kupljena prije 4 godine a do tada su neke predrasude odugovlacile kupovinu, tipa "ne moze to ona oprati k'o sto se rucno moze", "treba pripremiti posudje za mašinu, skidanje ostataka i sl."...
Sada, kao što neko rece, radje bez TV-a nego bez nje...
Kao prvo odlicno spremiste za uprljano posudje, nema nista po radnom stolu, sudoperu...
Kao drugo odlicno pere sve, osim nekih osjetljivih dijelova posudja, lagane plastike i sl...
Nikad se rucno ne moze oprati na temperaturi od 90 stepeni a na tolikoj temperaturi vecina bakerija vozdra...
Case sjaje, escajg nema nijednu crnu mrlju koja se napravi vremenom kada se rucno pere, ono na viljuskama izmedju zubaca...
Nema brisanja posudja ili one gomile na sudoperu kada se cijedi rucno oprano posudje...
Posto mi je obitelj sesteroclana radi svaki drugi dan a nekad i svaki dan...
O ustedi vremena i ledja koja zabole kad se pere rucno po sat i vise zaista ne treba raspravljati...
Ako nista vrijedi vise nego to vrijeme...
mayab

#50 Re: Sta perete, a sta ne, u masini za sudje?

Post by mayab »

s@mson wrote:Kao muški dio obitelji da podijelim naša iskustva vezano sa mašinu za pranje sudja...
Kupljena prije 4 godine a do tada su neke predrasude odugovlacile kupovinu, tipa "ne moze to ona oprati k'o sto se rucno moze", "treba pripremiti posudje za mašinu, skidanje ostataka i sl."...
Sada, kao što neko rece, radje bez TV-a nego bez nje...
Kao prvo odlicno spremiste za uprljano posudje, nema nista po radnom stolu, sudoperu...
Kao drugo odlicno pere sve, osim nekih osjetljivih dijelova posudja, lagane plastike i sl...
Nikad se rucno ne moze oprati na temperaturi od 90 stepeni a na tolikoj temperaturi vecina bakerija vozdra...
Case sjaje, escajg nema nijednu crnu mrlju koja se napravi vremenom kada se rucno pere, ono na viljuskama izmedju zubaca...
Nema brisanja posudja ili one gomile na sudoperu kada se cijedi rucno oprano posudje...
Posto mi je obitelj sesteroclana radi svaki drugi dan a nekad i svaki dan...
O ustedi vremena i ledja koja zabole kad se pere rucno po sat i vise zaista ne treba raspravljati...
Ako nista vrijedi vise nego to vrijeme...
Mislim da masine ne peru na vise od 70 stepeni :?: :!:
Post Reply