Bečlije, jeste li živi?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Čovjek i po'

#26 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Čovjek i po' »

immuno wrote:Bilki langsaaaam ovo je ironicno receno gospodinu/gospodji koji eto upravo nakon mjesec dva kaze da je Bec najvece balkansko selo i da u njemu zive samo krkani .....mozda nisi u toku a ja sam samo htjela da mu kazem da se u Becu itekako moze lijepo provesti i sa nasim ljudima...
Ovaj gospodin trenutno boravi i radi u Minhenu, a iskreno prije bih u Varesu zivio nego u Becu. Standard zivota je nula, ma kakva nula (-7). Jedini, ali bas jedini grada u Becu gdje covjek moze da zivi je Inner Stadt, tj. mrtvi centar. Sve ostalo, ukljucujuci Favoriten, Otta k., Meidling, itd je za kurac.

Sva kultura koja postoji u Becu je vezana iskljucivo za Inner Stadt i nista vise. Sve ostalo je jedna velika, sakrivena pijaca, krkanluk (Prater pogotovu - nema insana ciji korjeni nisu iz neke bosansko-srbijanske-turske vukojebine. Znaci, fakat vujkojebine i to bez zezancije), krenuvsi od debilnih austrijanaca, preko ex-yugoslovea, pa nadalje.

Pa kad su svi sjahali s jebenih balkansko i istocnoevropskih planina i sela, normalno da im je Bec i Caba i Meka. Sad ce se javiti neko, ko ce da tvrdi da je on carsijaner te da zivi u Austriji, da je iz Sarajeva ili nekog drugog grada u BiH, ali eto da nije istina ovo sto govorim o Becu.

Nije djaba sam nacionalist Ante Starcevic za Bec i Austrijance davno rekao da niko ne moze da trpi krkanje, seljake i pogan, kao austrijanac ili beclija, jer su ovi jos gori.

Minhen je za Bec diznilend za Kakanj.

@Blinki
Nemoj da se nadjes uvrijedjen. Izuzetaka svudgje ima i niti jedna rijec gore napisana se ne odnosi na tebe ili bilo koga koga ne poznajem. Ovo govorim iz iskustva i ljudi koje sam sreo. Isfrkavanje nosa u restoranu za ruckom, skinuti cipele i biti u papucama na poslu (a carape smrde), ili jos gore biti bos, itd, itd su mi stvarno srusili sliku o Becu.

Da naglasim, nisam radio na nekom debilnom poslu, nego u istrazivackom centru i dao sam otkaz (visko-kvalifikovana sam radna snaga :mrgreen: ), jer u vecem krkanluku nisam u svome zivotu radio.

Prije nego li sam dosao u Austriji, tri i kusur godine prije, mislio sam da smo mi krkani. Tek sada vidim koliko je moje Sarajevo "pojam kulture" za pojedine evropske centre.
Bilki

#27 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Bilki »

nisam se nasao nimalo uvrijedjen, to je tvoje misljenje i tvoji utisci, krkanluka da ima ima ga to ne sporim a odakle je neko dosao ne mora da znaci unaprijed da je los ili krkan, da smrcu za jelom i to ne sporim cak i meni se utroba izvrne kad cujem to i u pravilu uvjek udjem u raspravu( saspem mu sve tko uradi blizu mene za jelom), svega toga ima u Becu sto si naveo i to prvo bode oci i para usi, a svabe ko svabe nisu nista drugaciji ni u Becu, Minhenu, Berlinu sve je to isto samo sa malo drugacijim manirima, radim i ja na mjestu gdje dolazi visokokfalifikovana radna snaga sa podrucja Njemacke i vjeruj da nemam nista razlicito misljenje od ovih domacih, naravno ne stavljam sve u jedan kos ali svabe iz njemacke su malo arogantnije i prepotentnije od Austrijanaca, sto se tice cistoce daleko su ispod naseg nivoa ali sve u svemu ima i dobre raje, vjeruj nie nista bolje ni u Berlinu, Briselu, Parizu a Italijane da ne pominjem, ja bi najradije otisao da zivim u Svedskoj i to cu da uradim cim stvorim uslove za to( odma po dobijanju Austriskog pasosa), sve u svemu dosti se slazem sa tvojim konstatacijama i zapazanjima sem toga da je sve orjentisano na 1bezirk ima jos mnogo toga van centra to ti mogu potvrditi jer poznajem oblast turizma i kulture jer radim u jednom exkluzivnom hotelu, moj krug raje se vecinom krece oko ljudi koji su u dusi rokeri al onaj nas stari rok i ima mnogo mjesta na koja izlazimo da nas iz zvucnika ne teroriziraju razne keruse(ops karleuse). i da se razumijemo ja sam tu zbog posla i zivotne egzistencije a ne sto volim Bec, ziv ti meni bio i uzivaj u minhenu ja zadnji put kad sam bio pas sam se odvalio u onom pokretnom discu( autobusu koji kruzi gradom)
metastasio

#28 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by metastasio »

Svaka kritika je dobro došla, ali ovakvog preseravanja (da proste administratori) još ne čuh. Eto, neko je dobio atraktivan posao pa je zbog "krkanluka" grada s NAJBOLJIM kvalitetom života dao otkaz. I očekuje da mu vjerujemo... :-) U trenutku u kojem se Nijemci masovno sele u Beč i Austriju i postali su najbrojnija doseljenička grupa.

I nije istina da je samo Innere Stadt interesantan - ko to kaže, nije čestito prohodao po Beču niti se potrudio upoznati ga. Oni koji poznaju taj grad, veoma im je poznato šta znači Mariahilfer Straße sa cijelim Sedmim becirkom, Naschmarkt s Petim i Četvrtim becirkom, Grinzing, Hietzing i mnoštvo drugih stvari...
Le_La

#29 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Le_La »

:lol: :lol:
@ Covjek i po': davali smo ti savjet da ne zavirujes u te "specijalne" kafice da ispijas kafe, ali ti hoces :lol:
A sto se ostalog tice, pricas gluposti, sto se tice kvaliteta zivota, bec se nalazi svake godine (na tim nekim listama) medju top 3 ...ocigledno nisi nista vidio, naletio si na par ruznih stvari i sada generaliziras, tipicno...
pirmin

#30 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by pirmin »

U pravu je covjek i po , strahota sta sve zivi u Becu(druga i treca generacija Jugovica)

http://www.youtube.com/watch?v=I6tJFQAx ... re=related

:D :D
BiH-x

#31 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by BiH-x »

^^Ovo su Bosanci? Srbi? Turci?
Čovjek i po'

#32 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Čovjek i po' »

Le_La wrote::lol: :lol:
@ Covjek i po': davali smo ti savjet da ne zavirujes u te "specijalne" kafice da ispijas kafe, ali ti hoces :lol:
A sto se ostalog tice, pricas gluposti, sto se tice kvaliteta zivota, bec se nalazi svake godine (na tim nekim listama) medju top 3 ...ocigledno nisi nista vidio, naletio si na par ruznih stvari i sada generaliziras, tipicno...
Ne nalazi se Bec draga moja, nego Inn. Stadt.Komisija dodje, pogleda centar, vidi koliko grad sume ime (isto kad bi Sarajevo ubrajalo Trebevic u grad) i odluce da je eto bec medju nekih deset gradova. Evo, nek me j**e po Njemacke i Austrije, ako se Favoriten moze porediti sa Alipasinim ili Svrakinim selom. Eto nek ja pricam gluposti. Bec je jedan (osim centralnog dijela) od najruznijih i najneuredjenih gradova u kojima sa ikada boravio. Kvaliteta zivota - -123 boda i to na startu. Kultura - 0 bodova. Sva kultura koju Bec ima dolazi van Auastrije. Sva takozvana becka arhitektura dolazi od Ceha, Madjara i ostalih. Jednu j****nu zgradu od nekog znacaja u Becu nije kreirao austrijanac. Zasto, pa jer su seljaca i samo su naucili krasti od drugih i prodavati kao svoje. Mozete da pricate sta hocete, ali Sarajevo je za bec diznilend sto se kulture tice i uredjenja. Nemojte dolaziti u Bec kao turisti, nego onako na jedno mjesec dva da prozivite. Zaliti cete ove likove koji zive u njemu i kunu se u njega, jer im je jedino sto imaju u zivotu mogucnost velicanja Beca, bas kao sto i srbi velicaju Kosovski boj, a nisu ga ni dobili.

Btw, sto se tice tih nekih listi o kvalitetu zivota, pogledaj sta mjere i koliko je gradova ukljuceno u istrazivanje. Obicno se radi o gradovima koji to i financiraju.

Le_la, zivi u zabludi i uzivaj, kad vec mozes

Pa pogledaj im zgrade opcine Favoritena - izbliza (Ja kad sam usao, mislio sam da sam dosao u Jemen). Pa za njih je opcina Novi Grad diznilend, kazem ti.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... oriten.jpg
Image
Bilki

#33 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Bilki »

a ti onda domacine odi u las Vegas pa gledaj bljestavilo jer je ocito da te takve stvari fasciniraju, jesu glupi ovi iz IAEA kud bas u Becu da smjeste sjediste organizacije pored bljestavilosti drugih gradova, pa i ovi iz OPEC-a stvarno coravi pored ociju covjeka i po, ma ne mogu da vjerujem da ni ovi iz OSCE-a stvarno nemaju oci kad im covjekipo govori da je to ruzan grad i nekulturan, jos posle svega predocenog ovi iz CTBTO stvarno tvrdoglavi pa dosli na sedmicu se malo odmore i ko fol jos i neke konferencije jos odrzavaju i to u istom danu, i u istoj palati kada se odrzava i WEF(svjetski ekonomski forum) kojeg li cuda stvarno su svjetski mocnici toliko glupi i coravi da nevide prljavstinu i nekulturu beca pa opet oni po svome iako im covjekipo govori da je to selendra i da ce ih krkani namlatiti, ajde ti politicari stvarno su nekakvi al i ovi rukometasi(EHF) se slozise da im bude sjediste koje li slucajnosti bas u Beču, a ovi politicari(UN) jesu glupi i coravi i neko ih prevari da naprave kompleks(Uno City) u jednosj selendri( neznam zasto ce im kad vec imaju dva jedan u NY a drugi u Geneve). treba i Ivici Osimu skrenuti paznju da vise ne ide u taj Beč na bilo kakve razgovore da spasava neku bubamaru, pa pobogu brate zar nije cuo horor pricu od covjekaipo kako taj bec smrdi i izgleda kao selo jer ima stare zgrade, pa ti Bečlije stvarno su nesposobni i nekulturi pa im turisti vise i ne dolaze kako je se zgrozio covjekipo i objelodanio svoja horor iskustva sa Bečom, hoteli zjape prazni na sve strane gostiju nigdje na vidiku, e stvarno su te Bečlije glupe pa zar nebi bilo bolje da sve to poruse sto do sada turisti gledase i naprave zgrade sa staklenim fasadama da privuku naseg dragog covjekaipo da mozda opet nekad navrati ako uspije da se izlijeci od horor price zvane Beč
Skyfox

#34 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Skyfox »

planiram produzeni vikend u Becu krajem iduceg mjeseca, moze neka preporuka za povoljan smjestaj blizu centra?
sarajevsko_pivo

#35 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by sarajevsko_pivo »

Jeli tesko naci posao u Wien ako si zavrsio faks u NL
Bilki

#36 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Bilki »

Skyfox wrote:planiram produzeni vikend u Becu krajem iduceg mjeseca, moze neka preporuka za povoljan smjestaj blizu centra?
jedino sta bi ti preporucio je holyde inn, ako trazis povoljnost bjezi od zvucnih hotelskih imena poput Central, Hilton, Imperial, meriot, grand jer je tu zagarantovana udobnost i usluga na vrhunskom nivou ali brate i treba dubok djep, radim u jednom od tih zvucnih pa ti stoga skrecem paznju, dodamo jos tu nekih sitnica a one i nisu bas jevtine
Udba.ba

#37 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Udba.ba »

Bilki wrote:a ti onda domacine odi u las Vegas pa gledaj bljestavilo jer je ocito da te takve stvari fasciniraju, jesu glupi ovi iz IAEA kud bas u Becu da smjeste sjediste organizacije pored bljestavilosti drugih gradova, pa i ovi iz OPEC-a stvarno coravi pored ociju covjeka i po, ma ne mogu da vjerujem da ni ovi iz OSCE-a stvarno nemaju oci kad im covjekipo govori da je to ruzan grad i nekulturan, jos posle svega predocenog ovi iz CTBTO stvarno tvrdoglavi pa dosli na sedmicu se malo odmore i ko fol jos i neke konferencije jos odrzavaju i to u istom danu, i u istoj palati kada se odrzava i WEF(svjetski ekonomski forum) kojeg li cuda stvarno su svjetski mocnici toliko glupi i coravi da nevide prljavstinu i nekulturu beca pa opet oni po svome iako im covjekipo govori da je to selendra i da ce ih krkani namlatiti, ajde ti politicari stvarno su nekakvi al i ovi rukometasi(EHF) se slozise da im bude sjediste koje li slucajnosti bas u Beču, a ovi politicari(UN) jesu glupi i coravi i neko ih prevari da naprave kompleks(Uno City) u jednosj selendri( neznam zasto ce im kad vec imaju dva jedan u NY a drugi u Geneve). treba i Ivici Osimu skrenuti paznju da vise ne ide u taj Beč na bilo kakve razgovore da spasava neku bubamaru, pa pobogu brate zar nije cuo horor pricu od covjekaipo kako taj bec smrdi i izgleda kao selo jer ima stare zgrade, pa ti Bečlije stvarno su nesposobni i nekulturi pa im turisti vise i ne dolaze kako je se zgrozio covjekipo i objelodanio svoja horor iskustva sa Bečom, hoteli zjape prazni na sve strane gostiju nigdje na vidiku, e stvarno su te Bečlije glupe pa zar nebi bilo bolje da sve to poruse sto do sada turisti gledase i naprave zgrade sa staklenim fasadama da privuku naseg dragog covjekaipo da mozda opet nekad navrati ako uspije da se izlijeci od horor price zvane Beč
Ja stvarno moram ovo citirati :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Skyfox

#38 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Skyfox »

Bilki wrote:
Skyfox wrote:planiram produzeni vikend u Becu krajem iduceg mjeseca, moze neka preporuka za povoljan smjestaj blizu centra?
jedino sta bi ti preporucio je holyde inn, ako trazis povoljnost bjezi od zvucnih hotelskih imena poput Central, Hilton, Imperial, meriot, grand jer je tu zagarantovana udobnost i usluga na vrhunskom nivou ali brate i treba dubok djep, radim u jednom od tih zvucnih pa ti stoga skrecem paznju, dodamo jos tu nekih sitnica a one i nisu bas jevtine
H.Inn pretpostavljam da je i on zara u Becu 8) vise sam mislio na neki hostel ili motel jer ipak radi se samo o 2-3 nocenja.

Hvala za info u svakom slucaju
Bilki

#39 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Bilki »

Skyfox wrote:
Bilki wrote:
H.Inn pretpostavljam da je i on zara u Becu 8) vise sam mislio na neki hostel ili motel jer ipak radi se samo o 2-3 nocenja.

Hvala za info u svakom slucaju
onda se nesekiraj, po dolasko malo proseces i nesto razgledas a hoteli trece i cetvrte kategorije iza svakog coska nista te ne kosta da zaviris unutra i priupitas tetu na recepciji par informacija( naravno da ce vam preporuciti bas njihov hotel) H-Inn sam ti preporucio jer je to Hotel za one sa malo plicim djepom, naravno da je napucan i usluga je dobra ali zbog nekih sitnica nema mnogo zvjezdica, ja radim u jednom Hotelu koji je u grupaciji sa H-Innom samo sto je ovaj nas za onu bogatu svjetsku klientelu pa putnike namjernike koji se zele provesti za daleko manje novaca ljubazno saljemo u H-Innjer je on nekoliko puta jevtiniji, jednom mom radnom kolegi dosao drugar iz Bosne i kao ajd da vidi gdje mu drug radi pa navrati u nas restoran u Hotelu i cekajuci druga dok ovaj zavrsi posao popije 6 viskica ne gledajuci cjenovnik, kad mu je konobar kasnije ispostavio racun od 72 eura koji samo tuzni pogledi, kad je izasao vani psovao je i Bec i Austriju i sta sve ne i psuje familiju tko ga navrati da dodje u Bec
Edin Wien

#40 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Edin Wien »

Bečlije da li se već zna datum ovogodišnjeg BH Bala? Na oficijelnoj stranici još ništa nisu postavili.
Prošle godine je bio 9. Aprila.

Ich bin ein Berliner 8-) na privremenom radu u Vienni pa ne znam.... :D
pirmin

#41 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by pirmin »

Edin Wien wrote:Bečlije da li se već zna datum ovogodišnjeg BH Bala? Na oficijelnoj stranici još ništa nisu postavili.

Ne znam za bal ali znam da me ovo nece zaobici:

http://www.futurebag.org/index.php?opti ... 53_47.html

:)
Edin Wien

#42 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Edin Wien »

pirmin wrote:
Edin Wien wrote:Bečlije da li se već zna datum ovogodišnjeg BH Bala? Na oficijelnoj stranici još ništa nisu postavili.

Ne znam za bal ali znam da me ovo nece zaobici:

http://www.futurebag.org/index.php?opti ... 53_47.html

:)
Lijepo lijepo ali bal je bal. :D

Pisaću nekome od organizatora bala imaju nekoliko email adresa i tel. brojeva na stranici.

Ipak hvala.
melodija1

#43 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by melodija1 »

Da ne zna neko iz prve ruke trazi li neki nas kafic studenticu za neki part-time posao konobarice, ispomoci u kuhinji i sl? :-D
dalmatino

#44 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by dalmatino »

pa samo u 16.becirk i tamo su svi nasi :-D
dalmatino

#45 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by dalmatino »

Skyfox wrote:
Bilki wrote:
Imas wombats hostel blizu Naschmarkta, to ti je 10-tak minuta pjesice do centra grada i jako je povoljan i stvarno je cist i fin. Ja sam bio jos i u Vienna City hostel u 10. becirku, imas 10-tak minuta pjesice do U1 cjene su otprilke iste kao u wombatsa i ako tamo nema mjesta ovo je dobar izbor.

Ima jos jedan jeftini hostl-hotel do stepp inn ako se dobro sjecam, u ulici blizu westbanhofa ali nije me se nesto dojmio. Ali eto bar je balkan strasse blize nego kod ova dva. :) Ova dva prethodna su bolji izbor po meni.
Altsa

#46 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Altsa »

nevjerojatno da neko seli u bec i hoce da se i dalje druzi sa ovom nasom stokom... :-) :-)
pirmin

#47 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by pirmin »

Altsa wrote:nevjerojatno da neko seli u bec i hoce da se i dalje druzi sa ovom nasom stokom... :-) :-)
Imas pravo, bolje je druziti se sa Beclijama, sofisticiraniju su.

http://www.youtube.com/watch?v=DL__LIxKB8Q

:D :mrgreen:
Edin Wien

#48 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Edin Wien »

Dzaba što su Beclije od neolita kada su ostali u neolitu. :D :D
Edin Wien

#49 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by Edin Wien »

Danas u Beču odlikovan najbolji taksista. Pobjednica je Feride Saymaz.

Image

19 godina iskustva. Među prvih 5 mjesta nema nikoga iz ex-Yu a sve stranci. :roll:
EKV-30

#50 Re: Bečlije, jeste li živi?

Post by EKV-30 »

pirmin wrote:
Čovjek i po' wrote:Pa da popijem kafu i malo odmorim glavu :)
Vazda je lakse kad si sa nasim! :run:
Jesi navalio, od nasih te samo glava zaboli (velika cast rijetkim izuzecima koji vrijede zlata!)...al`dobro skontat ces i sam. :wink:
Ne znam kakav te milije zanima.
Ako je shabanski, toga ima na svakom koraku, narocito u Balkan-Bezirku Ottakringu...gdje da udjes cuces Cece, Cice, Seke, i njima slicne karafeke.Da`l na nasem, da`l na turskom.

A ako spadas u manjinu gastosa koji se ne lozi na gore navedene uzorke onda mozda mozes probati sa Jugo-nostalgicarskim lokalom "Marsal" u Herbststrasse.Ne znam da li trenutno rade, ako da onda ga mirne duse mogu preporuciti na osnovu par fino provedenih veceri.Nesto slicno je bio i Melon, par ulica nize u pravcu Ottakringerstr.

Uzmi ovo sa rezervom, ne pamtim kad sam se zadnji put kretao tim vodama. :wink:

Marshal je zatvorio...zar ne?!?! Melon je ok...ali i nije bas onako ugodan... et... ja ti preporucujem Thalisman...sve je to tu u blizini... Thalia :D (iste ljude iz melona mozes naci i u thalismanu)
Post Reply