Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
citroen

#26 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by citroen »

sanabe wrote:
statix wrote:Cudi me da u predznacima sudnjeg dana se ne spomnije i ovaj fenomen masovnog vjencavanja u dzamijama... :D
ne rise :mrgreen:
Image
Static-X

#27 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Static-X »

Nele9 wrote: A, samo usput onako...na Arapskom poluostrvu ni ne znaju šta mjesec i zvijezda znače osim da je to znak na zastavama sjevernoafričkih zemalja i Turske. ;-)

E ovo nisam znao i bas malo vise uze da procitam (nije da ti nepovjerovah) kad bas tako.
BSn

#28 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by BSn »

Na plazi cura lezi u kupacem i ogrlica polumjesec i zvijezda haman ko ovaj na slici. :-) :lol:

Sto se tice serijatskog vjencanja - ide ba k'o halva to zadnjih godina. Iz dzamije u opcinu, ili iz opcine u dzamiju, pa tek onda dalje... Provjereno, moze i trudnica se serijatski vjencat - sam' nek' se zene ogrnu necim da efendija ne gubi abdest. :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Chmoljo »

BSn wrote:Na plazi cura lezi u kupacem i ogrlica polumjesec i zvijezda haman ko ovaj na slici. :-) :lol:

Sto se tice serijatskog vjencanja - ide ba k'o halva to zadnjih godina. Iz dzamije u opcinu, ili iz opcine u dzamiju, pa tek onda dalje... Provjereno, moze i trudnica se serijatski vjencat - sam' nek' se zene ogrnu necim da efendija ne gubi abdest. :-)
a poslije džamije, kafana :mrgreen: :dance: :dance: :dance: udri :mrgreen:
cartman

#30 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by cartman »

kockica_kockica wrote:
Nisam se nasla uvrijedjena samo sokirana tvojim izjavama... Takve izjave me jednostavno rastuze jer omalovazavanje necijeg vjerskog uvjerenja za moj pojam je odvratno i primitivno...

Ljudi vjeruju u Boga.. Stare bakice idu od slike sveca do slike sveca i mole se njima za nesto, one vjeruju u njih i da ce im oni donijeti nesto novo... Da li je neko veliki ili mali vjernik presuditi ce onaj gore, nije na nama da sudimo ili osudjujemo... Nosenje vjerskih simbola nekome znaci mnogo, time se osjeca blizim Bogu, a to i nije nesto strasno lose, dok god ta osoba cini dobro drugima... Onda kada pocne ciniti lose treba da se zapita kakav je to vjernik koji drugome cini zlo...

Sto se tice mode i balavurdije nemam komentar.. jer je svaki komentar suvisan...
ne znam gdje sam uvrijedio necije vjersko uvjerenje, samo sam reko da mi je eksponiranje vjerskih dzidza ljecenje kompleksa, kao sto i u vecini slucajeva jeste. na zapadu to nije slucaj. ma smor mi se raspravljat s tobom. slobodno se osjecajte blize bogu, kupite krunicu,tespih, kipic sta vec ne, dajite crkvi,IZ i ostalima kapital da nas vode u obecanu zemlju.
BiH-x

#31 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by BiH-x »

Jos jedna brilijantna tema od NightSkyWalker :lol: :lol: :lol: :lol:
BiH-x

#32 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by BiH-x »

bijela wrote:
sanabe wrote:seljacki :mrgreen:
Image
:D
Vise mi se svidja ova

Image

8-)

(i da, Bosanka je)
limun_junior

#33 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by limun_junior »

zadnji ramazan, ja radim u jednoj ljetnoj basti (sarajevo) i sjedaju "gospodin i gospodja". Gospodin ima za vratom mjesec i zvijezdu (cirka 1kg je to tesko, do pupka jbt, ja nikad veci nisam vidio). pitam sta ce pit kad gospodin hoce PIVO...ne znam kako sam ostao ravnodusan....vjervatno samo zato sto gospodin ima preko 2metra i preko 150kg...
i sta nekome znaci mjesec i zvijezda bgt?? za mene je to samo nakit :)
NightSkyWalker

#34 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by NightSkyWalker »

Sta znace ti privjesci je odgovor na koji individua mora da nadje odgovor za sebe.

Ali cinjenica je da je u susjednim drzavama sasvim normalno nositi krst dok je kod nas mjesec i zvijezda bezze.

Isto je tako cinjenica da je kod njih sasvim normalno i ocekivano vjencati se u crkvi, ne samo ko obicne raje, vec i kod slavnih licnosti. Kada ste zadnji puta culi da se neki nas poznati par vjencao u dzamiji? To jednostavno kod nas ne postoji u kodu i skoro je pa nezanislivo.

Mislim da je kod susjeda crkva i vjera dio kulture i tradiciije, dok to kod nas ne postoji. Kod nas je stereotip da se u dzajimi vjencavaju samo teski vjernici, dok je kod susjeda to sekularni obicaj.
BiH-x

#35 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by BiH-x »

NightSkyWalker wrote:Sta znace ti privjesci je odgovor na koji individua mora da nadje odgovor za sebe.

Ali cinjenica je da je u susjednim drzavama sasvim normalno nositi krst dok je kod nas mjesec i zvijezda bezze.

Isto je tako cinjenica da je kod njih sasvim normalno i ocekivano vjencati se u crkvi, ne samo ko obicne raje, vec i kod slavnih licnosti. Kada ste zadnji puta culi da se neki nas poznati par vjencao u dzamiji? To jednostavno kod nas ne postoji u kodu i skoro je pa nezanislivo.
Skoro svi Bosnjacki fudbaleri i sportisti koji su se ozenili u zadnjih 20 godina su se vjencali u dzamiji. A mi realno nemamo "ponzatih parova", ali ako bas hoces, vjencali su se serijatski Hari Varesanovic (sa Jasminkom Istuk) i Tarik Filipovic (sa Lejlom Sehovic)
Vitezanin

#36 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Vitezanin »

cartman wrote:Zagore, izvini, nije mi cilj da te uvrijedim, ali ovakva pitanja su na nivou osnovnoskolaca.

Sto bi se ti ikako ravno sa katolicima tj pravoslavcima? Takva pitanja se obicno svode na "ako oni mogu,mozemo i mi". To sto oni svoje komplekse lijece na taj nacin ne znaci da i muslimani moraju to radit. A na kraju krajeva, ne znam sto uopce trebaju da se nosaju krunice i tespisi, meni je to uvijek izgledalo kao da nosis one zatvorske kugle oko vrata ili kao da nosis oznaku kojem toru pripadas. Vjera je licna, intimna stvar i ispoljava se kroz djela, ne kroz nakit
:? :? :? :?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#37 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Chmoljo »

NightSkyWalker wrote:Sta znace ti privjesci je odgovor na koji individua mora da nadje odgovor za sebe.

Mislim da je kod susjeda crkva i vjera dio kulture i tradiciije, dok to kod nas ne postoji. Kod nas je stereotip da se u dzajimi vjencavaju samo teski vjernici, dok je kod susjeda to sekularni obicaj.
čitaš li ti uopšte šta ti ljudi pišu? jesi li vidio da su, ne 99% nego SVI rekli da nisi u pravu i SVI su iznijeli stavove oprečne tvom. ti ili nemaš uvida u trenutnu situaciju ili si utuvio sebi u glavu nešto što jednostavno nije istina. ili si otvorio temu kako bi mogao raspredati kako se ljudima ovdje nameće mišljenje kako nije in biti vjernik?

*ebote, uvijek ista mantra, ugroženi smo i marginalizovani, i uvijek zaboravljamo ko smo i šta smo... :-) zato što ne nosamo mjesec i zvijezdu oko vrata :-) bizantijsku heraldiku :-)
GOLFER

#38 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by GOLFER »

vox-populi wrote:Drugo, ovdje se jako puno ljudi vjencava u crkvi. Ali takodjer licno znam masu osoba koje su se serijatski vjencale u Sarajevu, cak i osobe za koje sam mislio da su sekularne.
Kakve veze ima to koliko je koja osoba sekularna sa SERIJATSKIM vjencanjem te osobe?
BiH-x

#39 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by BiH-x »

Chmoljo wrote:

čitaš li ti uopšte šta ti ljudi pišu? jesi li vidio da su, ne 99% nego SVI rekli da nisi u pravu i SVI su iznijeli stavove oprečne tvom. ti ili nemaš uvida u trenutnu situaciju ili si utuvio sebi u glavu nešto što jednostavno nije istina. ili si otvorio temu kako bi mogao raspredati kako se ljudima ovdje nameće mišljenje kako nije in biti vjernik?

*ebote, uvijek ista mantra, ugroženi smo i marginalizovani, i uvijek zaboravljamo ko smo i šta smo... :-) zato što ne nosamo mjesec i zvijezdu oko vrata :-) bizantijsku heraldiku :-)
:thumbup: :dance:
NightSkyWalker

#40 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by NightSkyWalker »

Pa dobro toga ima i kod nas, ali znate ipak da to kod nas nije toliko zaspupljeno kao kod susjeda.
GOLFER

#41 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by GOLFER »

NightSkyWalker wrote:Pa dobro toga ima i kod nas, ali znate ipak da to kod nas nije toliko zaspupljeno kao kod susjeda.
vjencalo se dosta poznatih serijatski... Samo sto to kod nas mediski nije popraceno kao u HR i inace zapadnim zemljama... Crkva je u velikom stepenu Show, pa i pederi se negdje vjencaju u nekim crkvama.., kod nas to nije tako, i vala neka nije...
ima´l_zime_Marinko

#42 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by ima´l_zime_Marinko »

NightSkyWalker wrote:Pa dobro toga ima i kod nas, ali znate ipak da to kod nas nije toliko zaspupljeno kao kod susjeda.
izvinjavam se adminima :D , al brate glup si ! ebo te komsija i susjed, pa ti si garant jedan od onih sto vidi da je komsija nesto kupio pa odmah moras i ti, samo da nema bolje od tebe ! poznajem takve ljude, nisu zdravi !
NightSkyWalker

#43 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by NightSkyWalker »

ima´l_zime_Marinko wrote:
izvinjavam se adminima :D , al brate glup si ! ebo te komsija i susjed, pa ti si garant jedan od onih sto vidi da je komsija nesto kupio pa odmah moras i ti, samo da nema bolje od tebe ! poznajem takve ljude, nisu zdravi !
glupan :D
NightSkyWalker

#44 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by NightSkyWalker »

BiH-x wrote:vjencali su se serijatski Hari Varesanovic (sa Jasminkom Istuk) i Tarik Filipovic (sa Lejlom Sehovic)
Tarik i Lejla se nisu vjencali u dzamiji. To je izmisljeno.
http://www.index.hr/xmag/clanak/tarik-i ... 69912.aspx
Static-X

#45 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Static-X »

Nebi da se mjesam u vezi vjencavanja al ovo u vezi privjesaka ima tu i istine sto Zagor pokusava reci. Recimo zivim na zapadu pa mi je normalno da nosam simbol svoje vjere kao sto mnogi nosaju svoje.
Po citanju ovi postova a i onog sto sam licno cuo za vrijeme boravka u sarajevu kako je to papanluk nosati te privjeske me iznenadilo. E sad neznam kakve su to osobe koje nosaju te prvjeske pa se takav zakljucak mogao donijeti, imal tu istine ili ne, ili kako to osobe znaju ko je kakav, ocito mi govori da se previse brine o drugom nego o samom sebi. Zivio ovdje ili sutra zivio u sa. svoj privjesak neplaniram jos skidati, jer ga nosim licno radi sebe a ne zbog drugih..
zonbirile

#46 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by zonbirile »

NightSkyWalker wrote:Svjedoci smo da je u svijetu pa tako i u nasim susjednim drzavama a i kod nas u BiH sasvim normalno i ocekivano da se krscanski parovi vjencavaju u crkvama, sto je za njih pokazatelj licne i drustvene kulture i tradicije.

Zasto je kod muslimana u Bosni rijetkost i cesto sramota vjencati se u dzamiji? Ovo se takodje moze nadovezati i na fenomen privjesaka, gdje vidimo da je u svijetu i u nasem susjedstvu normalno da osoba oko vrata ima zakacen krst, dok se kod nas mjesec i zvijezda oko vrata smatra znakom seljakluka i zatucanosti. Zasto je to tako?
------------------------------------------
komšiluk ne bih komentirao,jer je isti naš papanluk.Mislim da površno gledaš stvar,to je samo manifestacija,vanjsko obilježje,suština je da Evropljani i Ameri sa Kanađanima i Australcima,sve to čine i imaju,ali je odnos prema vjeri drukčiji.To je suština.Odnos države i društva spram religije i religijskih zajednica.Pođimo od finansiranja pa češ vidjeti koji je to jad u sekularnoj Bosni i svjetskim sekularnim državama.
exAprilica

#47 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by exAprilica »

ne vidim ljepotu da neko nosi vjersko obiljezje dok s***, ima bludne misli itd.
koristiti vjerska obiljezja kao accessories isto...

A vjerskih vjencanja ima jednako
vox-populi

#48 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by vox-populi »

GOLFER wrote:
vox-populi wrote:Drugo, ovdje se jako puno ljudi vjencava u crkvi. Ali takodjer licno znam masu osoba koje su se serijatski vjencale u Sarajevu, cak i osobe za koje sam mislio da su sekularne.
Kakve veze ima to koliko je koja osoba sekularna sa SERIJATSKIM vjencanjem te osobe?
Upravu si, nema nikakve, pogresan sam termin koristio.

Ono sto sam htio reci je da za te osobe sam mislio sve osim da su religiozni.
karanana

#49 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by karanana »

tako ti svih bubnjeva darkvuda, na osnovu cega si donijeo zakljucak po kojem si otvorio temu?

jeli imas neke brojcane pokazatelje crkvenih vs. dzamijskih vjencanja?
ili si stajao ispred crkava i dzamija subotama i nedjeljama i brojao?
realna do boli

#50 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by realna do boli »

U cemu je poenta vjencanja u crkvi i dzamiji, ako se dosta brakova zavrsi sad pa sad. U toj prici neko nije iskren.
Post Reply