Kako to svuda u svijetu? Na Engleskom je Bosnian, na njemačkom Bosnische itd. Nije bosanski.test01 wrote:svud po svijetu bosanski,samo u srbiji i hrvatskoj bosnjacki. kako to?
Bosnjacki jezik
-
amuharike
#26 Re: Bosnjacki jezik
- cyprus
#27 Re: Bosnjacki jezik
A na crnskom?amuharike wrote:Ja zaista ne vidim problem.Mjesanac wrote:Evo sad bezveze po wikipediji gledam i primjetim nesto:
Na bosanskom jeziku nas jezik se zove bosanski jezik. Kada se prebaci na hrvatsku ili srpsku verziju wikipedije i to potpuno iste stranice pojavljuje se bosnjacki jezik. Citajuci vidim da se naglasava da je bosnjacki jezik pravo ime jezika, a da ga eto mi pogresno zovemo bosanskim.
Ja licno ne priznajem nikakav bosnjacki jezik, ja pricam bosanskim jezikom, a to sto smeta dusmanima bas me briga.
Jezik Bošnjaka je na bošnjačkom BOSANSKI, na srpskom BOŠNJAČKI / БОШЊАЧКИ, na hrvatskom ne znam kako je, pretpostavljam da je BOŠNJAČKI.
Pravo Bošnjaka je da svoj jezik i druge jezike nazovu kako hoće, a takođe je i pravo Srba i drugih naroda da svoj i druge jezike zovu onako kako oni hoće.
Al' zanimljiva je ova igra riječi i logike... Pitam se šta bi bilo da se u bosanskom jeziku za riječ Srbin standardizuje naziv Šupak
Last edited by cyprus on 19/01/2011 20:20, edited 1 time in total.
-
amuharike
#28 Re: Bosnjacki jezik
Nema šanse, a i ne treba. Važno je da poštujemo jedni druge i da budemo dobre komšije/susjedi/susedi.cyprus wrote:Južnoslavenskiozbiljno treba pokrenut inicijativu da se ova ''4'' jezika standardizuju pod ovim nazivom... Naravno, dok je nacionalista, to je utopija, ali bar pokrenut ideju u nadi da će je neke buduće generacije sprovest u djelo
-
amuharike
#30 Re: Bosnjacki jezik
Nemam pojma. To treba pitati Crnce/Gorce/Crnogorce.cyprus wrote:
A na crnskom?
- AC_grom_DC
#31 Re: Bosnjacki jezik
Новйу межународйу йазика! Што ес Словио? Словио ес новйу межународйу йазика ктор разумийут чтирсто милион лудис на целойу земла. Словио можете употребит дла гворение со чтирсто милион славйу Лудис от Прага до Владивосток; от Санкт Петербург через Варшава до Варна; от Средземйу Морие и от Северйу Морие до Тихйу Океан. Словио имайт простйу, логикйу граматиа и Словио ес идеалйу йазика дла днесйу лудис. Учийте Словио тпер!
ima ovaj panaslavenski jezik po imenu Slavio
e jest , jest...utopija što veliš u to pi ja
-
amuharike
#32 Re: Bosnjacki jezik
Apsolutno tako!!!cyprus wrote: Al' zanimljiva je ova igra riječi i logike... Pitam se šta bi bilo da se u bosanskom jeziku za riječ Srbin standardizuje naziv Šupak![]()
, da li bi onda bilo: ''svak može svoj jezik oblikovat kako hoće''
Doduše, to bi odstupilo od principa poštovanja drugih jer na srpskom šupak ima značenje kakvo ima.
- cyprus
#33 Re: Bosnjacki jezik
Ma Gorci su druga stvar... kod njih se ovaj naziv kaže potpuno drugačijeamuharike wrote:Nemam pojma. To treba pitati Crnce/Gorce/Crnogorce.cyprus wrote:
A na crnskom?
-
Slavko2
#34 Re: Bosnjacki jezik
Evo odmah da se deklariram, ja govorim hrvatskim jezikom, a poštujem i bosanski. Ljudi moji, dosta sa sluđivanjem naroda. Malo više tolerancije prema susjedima i mirna Bosna. Gledajte tko nam vodi zemlju, poduzeća, stranke, crkvu, to je strašno. Strašno!
-
amuharike
#35 Re: Bosnjacki jezik
Glupost !AC_grom_DC wrote:Новйу межународйу йазика! Што ес Словио? Словио ес новйу межународйу йазика ктор разумийут чтирсто милион лудис на целойу земла. Словио можете употребит дла гворение со чтирсто милион славйу Лудис от Прага до Владивосток; от Санкт Петербург через Варшава до Варна; от Средземйу Морие и от Северйу Морие до Тихйу Океан. Словио имайт простйу, логикйу граматиа и Словио ес идеалйу йазика дла днесйу лудис. Учийте Словио тпер!
Ako već žele zajednički jezik, neka reformišu staroslovenski.
Onda bismo ko Arapi imali zajednički pisani jezik.
-
amuharike
#36 Re: Bosnjacki jezik
Slavko2 wrote:Evo odmah da se deklariram, ja govorim hrvatskim jezikom, a poštujem i bosanski. Ljudi moji, dosta sa sluđivanjem naroda. Malo više tolerancije prema susjedima i mirna Bosna. Gledajte tko nam vodi zemlju, poduzeća, stranke, crkvu, to je strašno. Strašno!
Al' ko bi onda vodio ovakve rasprave? Bilo bi nam mnogo dosadno ..
-
Klon
#37 Re: Bosnjacki jezik
nebrini, bosanski jezik je medunarodno priznan i garantovan ustavom Bosne i Hercegovine.
to je njihov jadni pokusaj rusenje svega sto je bosansko.
a te prica da od ova cetri jezika treba napraviti jedan jezik. to samo glupi Bosanci odnosno Bosnjaci traze, nijedan Srbin ili Hrvat to nece traziti.
a te prica da od ova cetri jezika treba napraviti jedan jezik. to samo glupi Bosanci odnosno Bosnjaci traze, nijedan Srbin ili Hrvat to nece traziti.
-
Great Cornholio
#38 Re: Bosnjacki jezik
Slavko, miješaš hrvatski i bosanski, na hrvatskom je narod pukSlavko2 wrote:Evo odmah da se deklariram, ja govorim hrvatskim jezikom, a poštujem i bosanski. Ljudi moji, dosta sa sluđivanjem naroda. Malo više tolerancije prema susjedima i mirna Bosna. Gledajte tko nam vodi zemlju, poduzeća, stranke, crkvu, to je strašno. Strašno!
-
Great Cornholio
#39 Re: Bosnjacki jezik
griješiš, ima i u Srbiji i Hrvatskoj takvih "glupana"Klon wrote: a te prica da od ova cetri jezika treba napraviti jedan jezik. to samo glupi Bosanci odnosno Bosnjaci traze, nijedan Srbin ili Hrvat to nece traziti.
- cyprus
#40 Re: Bosnjacki jezik
Nije to priča... To je činjenica. Četiri jezika ne postoje, postoje samo 4 nazivaKlon wrote:nebrini, bosanski jezik je medunarodno priznan i garantovan ustavom Bosne i Hercegovine.
- AC_grom_DC
#41 Re: Bosnjacki jezik
Klon wrote:nebrini, bosanski jezik je medunarodno priznan i garantovan ustavom Bosne i Hercegovine.
ni u noćnim morama. Jedna od prvih stvari koje je Franjo Tuđman planirao uraditi je plan kroatiziranja Bošnjaka preko jezika. Imamo svoj jezik, to je nama naša borba dala. Bosanski naravno
-
Great Cornholio
#42 Re: Bosnjacki jezik
Zašto npr. kanađani ili amerikanci kažu da govore engleskim , a ne američkim ili kanađanskim jezikom, iako se varijante engleskog jezika koji se govori u Americi , Kanadi i Engleskoj Kanadi razlikuju mnogo više od varijanti zajedničkog jezika koji se govore u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori ? Odgovor znamo.
- BiH-x
#43 Re: Bosnjacki jezik
Cinjenica je da je bosanski medjunarodno priznat jezik. Svidjelo to tebi ili necyprus wrote:Nije to priča... To je činjenica. Četiri jezika ne postoje, postoje samo 4 nazivama koliko se mi svi kolektivno pravili ludi
- BiH-x
#44 Re: Bosnjacki jezik
Nazalost, tako je. I to se vidi i na ovom threadu; Srbi i Hrvati brane svoje, a Bosnjaci/Bosanci kao i obicno drkaju na jugoslavenstvo.Klon wrote:. to samo glupi Bosanci odnosno Bosnjaci traze, nijedan Srbin ili Hrvat to nece traziti.
-
zemo_online
#45 Re: Bosnjacki jezik
amuharike wrote:Kako to svuda u svijetu? Na Engleskom je Bosnian, na njemačkom Bosnische itd. Nije bosanski.test01 wrote:svud po svijetu bosanski,samo u srbiji i hrvatskoj bosnjacki. kako to?
bosnian=bosanski bosniak=bosnjacki ti ne znas engleski.
-
Great Cornholio
#46 Re: Bosnjacki jezik
Ti si asli neki vidovit čovjek, pa iz onoga što neko piše možeš zaključiti kako se taj neko izjašnjavaBiH-x wrote:Nazalost, tako je. I to se vidi i na ovom threadu; Srbi i Hrvati brane svoje, a Bosnjaci/Bosanci kao i obicno drkaju na jugoslavenstvo.Klon wrote:. to samo glupi Bosanci odnosno Bosnjaci traze, nijedan Srbin ili Hrvat to nece traziti.
-
Great Cornholio
#47 Re: Bosnjacki jezik
Kolega, gdje se izgubiše još dva jezika, pa zar ih nije bilo 6cyprus wrote:Nije to priča... To je činjenica. Četiri jezika ne postoje, postoje samo 4 nazivaKlon wrote:nebrini, bosanski jezik je medunarodno priznan i garantovan ustavom Bosne i Hercegovine.
a te prica da od ova cetri jezika treba napraviti jedan jezik. to samo glupi Bosanci odnosno Bosnjaci traze, nijedan Srbin ili Hrvat to nece traziti.ma koliko se mi svi kolektivno pravili ludi
-
zemo_online
#48 Re: Bosnjacki jezik
srpski i dio hrvatskih jezikoslovaca smatra da IMA PRAVO da bosanski zovu bosnjackim.
neka imaju to pravo ,vazno je sta je medjunarodno priznato sto samo pokazuje i dokazuje da su njihove tvrdnje politicki motivirane.
neka imaju to pravo ,vazno je sta je medjunarodno priznato sto samo pokazuje i dokazuje da su njihove tvrdnje politicki motivirane.
- BiH-x
#49 Re: Bosnjacki jezik
Znas da sam upravu. Uzmi sebe za primjer. Mogu se kladiti u litar krvi da nisi Srbin ili HrvatGreat Cornholio wrote:Ti si asli neki vidovit čovjek, pa iz onoga što neko piše možeš zaključiti kako se taj neko izjašnjava
-
Great Cornholio
#50 Re: Bosnjacki jezik
Šta ti dođe Vidovita DžemilaBiH-x wrote:Znas da sam upravu. Uzmi sebe za primjer. Mogu se kladiti u litar krvi da nisi Srbin ili HrvatGreat Cornholio wrote:Ti si asli neki vidovit čovjek, pa iz onoga što neko piše možeš zaključiti kako se taj neko izjašnjava