žena za pomoc u kuci

Post Reply
vesna555

#26 Re: žena za pomoc u kuci

Post by vesna555 »

Ma.Le.Na wrote:koliko cesto perete elemente u kuhinji i ormare za odjecu...iznutra?

ako smijete odgovoriti :D
Jednom u pola godine, jednom ljeti, jednom zimi ili ako mi je svo suđe isprljano (nemam naime puno suđa) pa prije nego ga posložim u elemenat malo prebrišem ili ako nemam inspiraciju šta ću obući pa sam sve ili većinu pobacala izvan ormara, onda ga i prebrišem, no puno češće donje police bliže podu, već gornje.
Ili kad perem sezonski veš, ono prije ljeta operem svu ljetnu garderobu, pa tad i obrišem ormare.
Ostavu gdje su mi cipele sam očistila jednom možda u prošloj godini, nema svrhe jednostavno, a i imam hebet cipela, ne isplati se sve to sklanjati i prebrisavati kad tu stoje samo cipele.
Mislim da nema potrebe češće da to radim.
IHAVEDREAM

#27 Re: žena za pomoc u kuci

Post by IHAVEDREAM »

Ma.Le.Na wrote:koliko cesto perete elemente u kuhinji i ormare za odjecu...iznutra?

ako smijete odgovoriti :D
Ne razumijem zbog cega je "sramotno" biti iskren i "imati hrabrosti" govoriti o tome....... 8-)
Definitivno, to je individualna stvar, zavisno od stila i navika "lady of the house".... :oops: "Domacice"....
Cistim ( ili bolje receno, cistimo) kada je potrebno i kada imamo dovoljno vremen ;-) a......
bambi:)

#28 Re: žena za pomoc u kuci

Post by bambi:) »

kako vi zaposlene žene i majke koje nemate pomoć,pod pomoć ne mislim na dio posla koji obavljaju muževi :lol: ,nego onaj svakodnevni ženski posao koji " niko ne može uraditi bolje od nas" stižete sve a ja se polomih i opet mi ostane za vikend u najmanju ruku peglanje,
napominjem preko radne sedmice pokušavam odraditi dosta uz hvala Bogu dijete koje je sa mnom čim dođem kući,jer je to opet moj izbor želim da budemo skupa što više,e hajmo ima li kakav savjet ,zaboravih napomenuti da se trudim da je za dijete uvijek svježe skuhano a muž i ja uglavnom jedemo vani dakle ne lomim se nešto od kuhanja (nije za pohvalu ali je iskreno ) a opet ne stignem kako sam planirala i hronično sam umorna, imate li čarobnu formulu :roll:

P.S. imam loše iskustvo sa "plaćenom ispomoći" ali nemam ništa protiv naravno samo ja to nekako podrazumijevam kada su radovi tipa krečenje itd. ali mislim na ovaj svakodnevni dio posla za koji nije ni moguće imati ispomoć izuzev ako ta osoba ne živi sa vama ili je u nekakvom radnom odnosu da nosi cekere kuha uključi mašinu za veš i suđe okupa dijete ... e ovo mi već spada u pretjerivanje ali opet kažem poštujem svačiji izbor,a i nekako imam ideal da se sve može stići ali je očigledno do organizacije bar kod mene
munevera44

#29 Re: žena za pomoc u kuci

Post by munevera44 »

Organizacija posla, naravno da podrazumijevam i muža i ženu i sve se stigne...... životno iskustvo je zakon pa ako neko i ima problema sa svim tim trkama, frkama i uvijek nešto kratak dan haj na pp pa onako majčinski dam savjet.... :dance:
LaCici

#30 Re: žena za pomoc u kuci

Post by LaCici »

A zasto bih se lomila i organizovala vrijeme za ciscenje ako mogu sebi priustiti zenu koja ce mi to zavrsiti?
Naravno, nemaju svi novaca za to ali ako imam zasto da se ja pentram i perem prozore i skidam prasinu sa ormara, kada mogu fino i muza i dijete za ruku i subotu ili nedjelju provesti na planini. Problem zena je sto smatraju da im neko ne moze ocistiti kucu kako one to urade. To je tacno, ne moze ni meni, ali zasto da se zamaram tim glupostima i da zbog takvih stvari gubim vrijeme koje mogu provesti u setnji sa porodicom. Ionako mi je za par dana opet isti haos u kuci. Zene, opusti se, posvetite se sebi i porodici, a ne ciscenju ;)
Envy

#31 Re: žena za pomoc u kuci

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:46, edited 1 time in total.
Elzana

#32 Re: žena za pomoc u kuci

Post by Elzana »

hmmm.... kada bih i imala višak novca za usluge tipa ove, ne bih mogla zamisliti da sebi potražim ženu za čišćenje i pospremanje u mom domu. meni nije stvar u materijalnom trošku, pečaćenjem takvog izbora usluge kao luksuznog... ne nije to. bit je u tome što za mene pospremanje, a posebno čišćenje i ribanje :-) predstavljaju jedan vid "samo"-terapije, terapije sa sobom, kako god ime bilo - te aktivnosti najvolim jer tako liječim svoje frustracije, ljutnju, i slično. kada zavrsim s pospremanjem, osjecam se kao velegrad poslije rush hour :D
ipak, neke forumašice su spominjale dobre argumente za korištenje ove usluge. npr. radije provesti sunčan dan sa dragim osobama nego li provesti zatvoren u kući. pogotovo jer je većina zaposlenih osoba svakako u stisku i manjku slobodnog vremena.... a s druge strane, plaćajući ženu za takvu uslugu, pomaže se onima koje nemaju izbora za drugi način zarade novca
LaCici

#33 Re: žena za pomoc u kuci

Post by LaCici »

Ma vjeruj mi, nikakvo ciscenje me ne moze opsutiti kao uzivancija na planini :D
Ali, eto svako ima svoje, ja licno to smatram gubljenjem vremena. S tim da meni ta zena koja cisti ne rovi po ormarima niti oko vesa, tako da nema pristup intimnim stvarima. To vec sama odradjujem.
Envy

#34 Re: žena za pomoc u kuci

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:46, edited 1 time in total.
lilica011

#35 Re: žena za pomoc u kuci

Post by lilica011 »

munevera44 wrote:Organizacija posla, naravno da podrazumijevam i muža i ženu i sve se stigne...... životno iskustvo je zakon pa ako neko i ima problema sa svim tim trkama, frkama i uvijek nešto kratak dan haj na pp pa onako majčinski dam savjet.... :dance:
Moze li nas jos na pp ,da dobije savjet ili nam javno otkrij tu famoznu formulu oko "malo je 24 sata u danu",za sve obaveze zaposlene zene? :?
Envy

#36 Re: žena za pomoc u kuci

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:45, edited 1 time in total.
lilica011

#37 Re: žena za pomoc u kuci

Post by lilica011 »

Mislim da zena za pomoc, kada radi u kuci,to joj je posao kao i svaki drugi.Intima se ne vidi na prozorima,prasini i ostalim vanjskim dijelovima kuce.Ipak one ne citaju sadrza komp,rokovnike...Ako ti ne zeliš ne otvaraju ti ormare da vide sadrzaj unutra.Mozda je prvi put(kao i u svemu :D )malo neobicno,a posle se opustis i uzivas u svom slobodnom vremenu.
LaCici

#38 Re: žena za pomoc u kuci

Post by LaCici »

lilica011 wrote:Mislim da zena za pomoc, kada radi u kuci,to joj je posao kao i svaki drugi.Intima se ne vidi na prozorima,prasini i ostalim vanjskim dijelovima kuce.Ipak one ne citaju sadrza komp,rokovnike...Ako ti ne zeliš ne otvaraju ti ormare da vide sadrzaj unutra.Mozda je prvi put(kao i u svemu :D )malo neobicno,a posle se opustis i uzivas u svom slobodnom vremenu.
Upravo tako :thumbup:
bambi:)

#39 Re: žena za pomoc u kuci

Post by bambi:) »

Evo mene opet,nisam imala vremena ranije ;-) Mislim da je suština bez pomoći (plaćene) postići uredan stan i iskoristiti svaki vikend i poneki radni dan za šetnju ili šta već , eto to bi bio neki moj ideal koji istina postižem ali mi se čini da nekima bolje uspijeva :-)
Nadinka

#40 Re: žena za pomoc u kuci

Post by Nadinka »

Ja sam dva puta angazovala zenu za pomoc, jednom kad sam trebala useliti u iznajmljen stan pa mi je onako bilo malo ocistiti ga jer je bio bas haos, a drugi put mi je trebala za stan u kome ne boravim pa ne mogu bas stici pospremati ga redovno sama a zao mi je odvojiti vikend da se njime bavim (a kako nisma tu svakako mi detalji nisu bitni).
Generalnio nemam nista protiv toga, svoju mamu molim godinama da ona nadje sebi redovnu ispomoc u kuci, zenu koja ce joj sedmicno pomoci s tim krupnijim stvarima jer je kuca ogromna i ona nema sanse da stigne je odrzavati uz kuhanje, pranje vesa is vega ostalog za muza i jos dvoje djece.
S druge strane, ja trenutno nemam neku potrebu za zenom u svom stanu, nas zivi dvoje, nemam puno vremena, ali sam nasla neki svoj raspored i za sad uspijevam odrzavati stan uz posao i kuhanje i pri tome ne zrtvujem ni nase vikende, ni kafice i to neko vrijeme koje je za nas i nase druzenje. Jednu noc sedmicno odvojim za peglanje, suboto ujutro pospremam onako generalnije, usisavanje, brisanje, kuhinja, sve redom, a u toku sedmice, onako usput svakodnevno brisem kupatilo, poslije kuhanja smjestim kuhinju i zasad je sve dobro. eh kad dodju djeca, vjerovatno ce btii drukcije, ali tada me nece biti stid traziti pomoc, ali sad za sad uzivam u tome da svoju kucu odrzavam sama onako kako ja volim :)
Btw posto bi mi trebalo opet uskoro ciscenje tog praznog stana, dajte te brojeve finih teta ovdje :)
limunada25

#41 Re: žena za pomoc u kuci

Post by limunada25 »

Ja znam jednu zenu koja inace radi kod jedne familije (ciscenje, pravi rucak,peglanje,wc..itd) Znam da je zena 100% od povjerenja i jako je uredna i temeljita. Isto tako ide posebno kod jedne zene koja joj placa 7Km po satu,al samo za peglanje (ima bas dosta za peglati)

Jednom mi se pozalila da je bila kod jedne zene cijeli dan ujutro od 7-19h cijeli dan je radila, da bi joj ta platila 40KM :x mislim da je to bas malo s obzirom da je ta zena bila neka doktorica..i ova joj vise nikad nije otisla :lol:
Ako je neko zainteresovan neka se javi pa cu ja pitati ovu tetu kad ima vremena i da li uopste ima vremena :)
Nadinka

#42 Re: žena za pomoc u kuci

Post by Nadinka »

limunada25 wrote:Ja znam jednu zenu koja inace radi kod jedne familije (ciscenje, pravi rucak,peglanje,wc..itd) Znam da je zena 100% od povjerenja i jako je uredna i temeljita. Isto tako ide posebno kod jedne zene koja joj placa 7Km po satu,al samo za peglanje (ima bas dosta za peglati)

Jednom mi se pozalila da je bila kod jedne zene cijeli dan ujutro od 7-19h cijeli dan je radila, da bi joj ta platila 40KM :x mislim da je to bas malo s obzirom da je ta zena bila neka doktorica..i ova joj vise nikad nije otisla :lol:
Ako je neko zainteresovan neka se javi pa cu ja pitati ovu tetu kad ima vremena i da li uopste ima vremena :)
Kakve veze ima sto je zena bila doktorica? I valjda je njeno da kaze koliko kosta njena usluga, a ne ono kolko joj ko da i toovisno o svom statusu, to mi je najgore, kao ne kaze cijenu pa onda prica okolo kolko joj je ko dao, to je posao i usluga kao i svaka druga, nek kaze koliko kosta i kome cijena odgovara angazovace je i platiti, necu ja bacati grah da ksontam sta je njoj malo a sta puno
Samo da se ogradim, ja n ekazem da je ok da neko radi od 7-19 uopste a niti d amu za to platis 40 km, ja samo kazem da treba dogovoriti cijenu usluge unaprijed
Last edited by Nadinka on 25/01/2011 10:51, edited 1 time in total.
Envy

#43 Re: žena za pomoc u kuci

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:43, edited 1 time in total.
limunada25

#44 Re: žena za pomoc u kuci

Post by limunada25 »

Nadinka wrote:
limunada25 wrote:Ja znam jednu zenu koja inace radi kod jedne familije (ciscenje, pravi rucak,peglanje,wc..itd) Znam da je zena 100% od povjerenja i jako je uredna i temeljita. Isto tako ide posebno kod jedne zene koja joj placa 7Km po satu,al samo za peglanje (ima bas dosta za peglati)

Kakve veze ima sto je zena bila doktorica? I valjda je njeno da kaze koliko kosta njena usluga, a ne ono kolko joj ko da i toovisno o svom statusu, to mi je najgore, kao ne kaze cijenu pa onda prica okolo kolko joj je ko dao, to je posao i usluga kao i svaka druga, nek kaze koliko kosta i kome cijena odgovara angazovace je i platiti, necu ja bacati grah da ksontam sta je njoj malo a sta puno
Ta "doktorica" je dobila broj preko preporuke i ova teta je otisla, nisu se nista dogovarale oko cijene...i kad je ova krenula kuci ta doktorica joj uvalila pare u ruku i onako ih dobro zamotala da se ne vidi koliko ima..i dok je teta izasla iz kuce i vidila koliko je para :x :x i jbg.. da bi kasnije ta ista DOKTORICA promjenila 100drugih zena i rekla da je ova teta bila najbolja..al teta joj sad nebi dosla ni za 100KM :lol: :lol:
luna09

#45 Re: žena za pomoc u kuci

Post by luna09 »

Drage moje zaposlene domaćice,ko što sam i sama moj recept za čistu kuću i zadovoljnu porodicu je bio(dok su djeca bila mala) dio posla uradim ako ih uspijem uspavati poslije posla a najveći dio po noći kad svi spavaju.Iskreno nije bilo neko rješenje ali eto.Povremeno sam koristila pomoć žene za čišćenje i kako god očisti nisam se žalila jer spasila mi je ruke i leđa za malo para.I sad imam jednu finu gospođu koju povremeno zovem kad su generalke ili ona predbajramska spremanja,nije loša očisti vala detaljno a nije teška da čovjek za njom mora ići i pokazivati.Ako je nekom frka nek se javi na pp i poslat ću mu kontakt.
BIONA

#46 Re: žena za pomoc u kuci

Post by BIONA »

vesna555 wrote:Ja ću definitivno imati ženu za ispomoć kad mi bude potrebna.
Zakunila sam se sebi da mi nikad neće biti bitnije da mi je kuća uredna od toga da izađem vani u šetnju ili na kavu sa svojim dragim. Koliko žena i brakova poznajem gdje je ženama bitnije da su im prozori čisti i veš poredan po PS-u od toga da su one lijepe sebi i dotjerane, a ne sjećaju se kad su zadnji put otišle u kino s mužem jer nikad nemaju vremena od čišćenja čistog.
Nervira me to nečije robovanje kući i kućnim poslovima, a ima žena ne sjećaju se kad su zadnji put nokte nalakirale, ali ne daj bože da se kupatilo ne čisti svaki dan i da ti kona šta kaže da ti nije usisano.

Čisto mi je j...za te stvari, najmanje vremena sam u kuci. Dodjem poslije posla, presvucem se, odmorim malo i negdje vani, najčešće i jedem izvan kuće i popijem kavu, kući sam navečer, prespavam i sutra opet.

Ali ako jednog dana budem majka i budem više vremena u kući i mognem si priuštiti, definitivno ću imati ispomoć.
Ovako smo nas dvoje sami, po cijeli dan nas nema, mislim da sam prozore oprala tri puta u prosloj godini, jednostavno, čisti su i nema potrebe da čistim ono što je čisto.
Prašinu brišemo jednom u 5 dana, podove svakih 7 dana, kupatilo doduše često čistimo, ali to i nije puno posla, 10 minuta. Kuhinja volim da mi je uvijek uredna i dezinficirana i tu jedino mozda da ne prođe dan, a da ne pošpricam sve Mr. Musclom i ne prebrišem, od sudopera, do radnih površina.
Potpisujem od rijeci do rijeci :thumbup:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#47 Re: žena za pomoc u kuci

Post by Entropio »

40 maraka je odlična dnevnica... ne vidim u čemu je problem. Neko bi mnogo više radio za te pare.
Partizzanka

#48 Re: žena za pomoc u kuci

Post by Partizzanka »

e vala nije dovoljno za 12h rada!

ja sama sve radim
sedmicno se cijela kuca usisa i sve se pobrise
+ temeljno pranje kupatila domestosom (inace kupatilo kad stignem spricam i brisem ali to mi je nekako usputno i recimo povrsno)
svake dvije sedmice kucu pospremam jos temeljitije ... pa ponekad prebrisem namjestaj krpom sa sapunom, nekada iznosim sve prostirke vani (dobro ovo radim i sedmicno ali nekad i na 14 dana)
prozore perem jednom do 2x godisnje ali kod mene je tako ... nema previse izduvnih gasova i ne prljaju se previse FALA BOGU!
posteljina se mjenja redovno
ves pokusavam ono "da se skupi" posto smo nas dvoje ... ali NIKADA NE PEGLAM VES! nema sanse da cu provesti pola svog dana peglajuci nesto pa da onda ako mi treba jedna majcica ... sve se opet zakudraju i izguzvaju :)
peglam muzu sto odredi nedeljom da ce nositi te sedmice na posao ... i sebi isto ... i to ide na vjesalicu :)
pokusavam sto vise stvari na vjesalicama imati ....
ali se ne opterecujem definitvino pranjem i skidanjem prasine sa ormara (doduse samo jednu virtinu imamo, ostalo garderoberi ali svejedno) i ispod kreveta (to natjeram muza da digne krevete tu i tamo pa sredimo ispod prasinu)
niti glancam steke i utikace .... skidam redovno prasinu usisivacem i to je to
kuhinju prebrisem tu i tamo sve ormare .... generalno pranje vala jednom godisnje. trudim se da nemam fleka inace a po vrhu to je to generalno

ja sam zadovoljna i ne treba mi pomoc
sada za sad

ali i da je imam odmah bi joj rekla
tako i tako
ja radim to i to i zelim da i ti to odradis
najvjerovatnije bih i ja sa njom radila ... a onda mi je to besmisleno jer sto ce mi neko da mi pomaze ako c i ja sa njim raditi
pogotovo ne bih sebi dozvolila da JA IDEM ZA NJOM i koristim svoje vrijeme da popravim situaciju
za svoje novce covjek mora imati mogucnost da kaze "znate sta, ja bih da Vi uradite i ovo i ovo" ili bih jednostavno platila manje nego inace pa kada se pobuni ili ako kaze nesto ja bih rekla da sam joj odbila ono sto ja moram za njom da radim
tako je kako je!

ne opterecujem se definitvino kucom i cinjenicom da ce mi neko ici i gledati koliko prasine ima ili sl
valja zivjeti!
PalaSa Marsa

#49 Re: žena za pomoc u kuci

Post by PalaSa Marsa »

Jel' ja ovo procitah 7 km po satu? :roll: :zoka:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#50 Re: žena za pomoc u kuci

Post by Entropio »

PalaSa Marsa wrote:Jel' ja ovo procitah 7 km po satu? :roll: :zoka:
Da, da, direktorska satnica. Za 8 sati radi zaradi 56 maraka.
Post Reply