Sa laptopom u avion

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

muha_sa

#26 Re: Sa laptopom u avion

Post by muha_sa »

:lol: :lol: :lol: :lol:

ja procitah--s lopatom u avion pa se izbecih :lol: :lol:
karanana

#27 Re: Sa laptopom u avion

Post by karanana »

muha_sa wrote::lol: :lol: :lol: :lol:

ja procitah--s lopatom u avion pa se izbecih :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:

inace, ne postoje nikakvi dokazi da mobiteli na bilo koji nacin smetaju avionima. cak je par avio kompanija reklo da ce uskoro dopustiti koristenje mobitela na letovima.
uvijek dobar post

#28 Re: Sa laptopom u avion

Post by uvijek dobar post »

ma kakvo crno upisivanje u pasoš...to se radilo prije 10-15 godina. danas laptop spada u "lične stvari" kao npr i mobitel tako da te na carini niko ne može zajebavati. naravno pod uslovom da je laptop stvarno korišten tj da nije u kutiji od prodavača. dakle čak i ako u EU (ili nekoj drugoj zemlji van EU) kupiš nov laptop i poneseš ga nazad u BiH, ukoliko se taj laptop "otvoren" tj nije u originalnoj ambalaži zapakovan, neće ti ga cariniti (osim ako ne tražiš ovjeru papira za PDV). Ja putujem često i uvijek nosim laptop sa sobom. dešvalo mi se da na let idem i sa dva laptopa i nikad nikom ništa niti će biti išta.
Jedino ako te policija uzme pregledati radi "sumnjovosti" povezano sa terorizmom ili krijumčarenjem, onda ti mogu pretražiti i laptop, upaliti ga i skenirati. Ukoliko imaš ilegalnog softvera (bilo operativni sistem ili samo neke programe) može ti se desiti da platiš kaznu ali to je 1:1000000 da će ti se desiti.
brance

#29 Re: Sa laptopom u avion

Post by brance »

uvijek dobar post wrote:ma kakvo crno upisivanje u pasoš...to se radilo prije 10-15 godina. danas laptop spada u "lične stvari" kao npr i mobitel tako da te na carini niko ne može zajebavati. naravno pod uslovom da je laptop stvarno korišten tj da nije u kutiji od prodavača. dakle čak i ako u EU (ili nekoj drugoj zemlji van EU) kupiš nov laptop i poneseš ga nazad u BiH, ukoliko se taj laptop "otvoren" tj nije u originalnoj ambalaži zapakovan, neće ti ga cariniti (osim ako ne tražiš ovjeru papira za PDV). Ja putujem često i uvijek nosim laptop sa sobom. dešvalo mi se da na let idem i sa dva laptopa i nikad nikom ništa niti će biti išta.
Jedino ako te policija uzme pregledati radi "sumnjovosti" povezano sa terorizmom ili krijumčarenjem, onda ti mogu pretražiti i laptop, upaliti ga i skenirati. Ukoliko imaš ilegalnog softvera (bilo operativni sistem ili samo neke programe) može ti se desiti da platiš kaznu ali to je 1:1000000 da će ti se desiti.
Hvala svima na pojasnjenjima. :)

Ja imam original instaliran Mac OS X na svom Macbooku, doduse imam i Windows particiju koja je naravno crack skinut sa neta. Na Macu imam u iTunesu sve piratske muzike, mislim ko u bosni kupuje muziku na itunes store kad ima listentoyoutube i ostalo ^^

I naravno imam drugih softwera koji su shareware ali su 'otkljucani' manje legalnim putem... mislim sumnjam da ce mene sada baksuza zaustaviti i paliti laptop da vide imam li sta piratskog na njemu, i sumnjam da carinik zna da udje u windows particiju na macbooku :lol: :lol:

Ja cu ga ponijeti, mislim i moram, pa sta bude! :thumbup:
drndalo

#30 Re: Sa laptopom u avion

Post by drndalo »

Ma ne sekiraj se, samo vici yes, yes...
Better Man

#31 Re: Sa laptopom u avion

Post by Better Man »

Prošle godine kad sam bio kod sestre sam kupio laptop, tj. MacBook Pro i kad sam letio nazad najnormalnije ga unio u avion. Niko me apsolutno nije ništa pitao ni pregledao. Jedino što sam prije pasoške i carinske kontrole otišao na jedan šalter da mi udare pečat kako bi mogao kad prođem istu na određenom šalteru izvršiti povrat poreza. Kad sam Sletio u Sarajevo isto tako najnormalnije prošao. Niko me nije ni pogledao, a kamoli šta provjeravao.
fatality

#32 Re: Sa laptopom u avion

Post by fatality »

drndalo wrote: I ako traze da otvoris, vidi se da je star npr. 1-2 godine, a ako bas ne vjeruju, upali ga, pa nadji npr. fotografiju na njemu, s mora 2009 god...
gdje je logicka greska u ovom prijedlogu :D
drndalo

#33 Re: Sa laptopom u avion

Post by drndalo »

2011 - 1-2 god. = 2009-2010 ?
fatality

#34 Re: Sa laptopom u avion

Post by fatality »

drndalo wrote:2011 - 1-2 god. = 2009-2010 ?
evo jedan hint, jel moguce da imas slike na laptopu kada si bio mali ;)
drndalo

#35 Re: Sa laptopom u avion

Post by drndalo »

Ne ja star 1-2 godine, nego laptop ! :wink:

S tom slikom bi me uhapsilo odmah, kao samo-pedofila... Iako sam ja sam npr. na slici... :mrgreen:
shibonja

#36 Re: Sa laptopom u avion

Post by shibonja »

uvijek dobar post wrote:ma kakvo crno upisivanje u pasoš...to se radilo prije 10-15 godina. danas laptop spada u "lične stvari" kao npr i mobitel tako da te na carini niko ne može zajebavati. naravno pod uslovom da je laptop stvarno korišten tj da nije u kutiji od prodavača. dakle čak i ako u EU (ili nekoj drugoj zemlji van EU) kupiš nov laptop i poneseš ga nazad u BiH, ukoliko se taj laptop "otvoren" tj nije u originalnoj ambalaži zapakovan, neće ti ga cariniti (osim ako ne tražiš ovjeru papira za PDV). Ja putujem često i uvijek nosim laptop sa sobom. dešvalo mi se da na let idem i sa dva laptopa i nikad nikom ništa niti će biti išta.
Tvoja prica je jedno ,a moje iskustvo je drugo ...ako mozes upisi ga stari u pasos jer debili na carini ako te odvoje peglat ce te sigurno ! prije godinu dana sam imao problem na Sa aerodromu od strane carinskih sluzbenika ,laptop je bio polovan ali je kao i vecina dobro ocuvan ,svako svoju stvar pazi pa i ja svoju ,i sad prolazm pasosku kupim torbe ,u stvari dva ruksaka i lola me odvaja kao i sve prije mene u red sa skenerom,redom pregleda svu tehniku ,laptope ,camere ,portable Dvd...i dolazim na red kaze ,moramo ti cariniti ovaj laptop i to je negdje oko 350 KM,ja iskolacio oci kakvo carinjenje na stari laptop?! Kaze pa vidis da je nov ,reko laptop je star preko godinu dana i to je moja licna stvar ,al lola zapeo carinit ,a ja nedam pare i tacka ,reko znas sta upisi mi ga u pasos vratit cu ga za dvije hefte i pokazujem mu povratnu kartu ,al lola i dalje po svom ,kaze ko meni garantuje da ti neces "izgubiti" pasos i osta laptop ne ocarinjen ili kaze mozda promjenis pasos i opet mi tebe ne ocarinismo ,na to ja izvadim 50 km i reknem u sebi daBogda ih na lexaurine potrosio...
fatality

#37 Re: Sa laptopom u avion

Post by fatality »

drndalo wrote:Ne ja star 1-2 godine, nego laptop ! :wink:

S tom slikom bi me uhapsilo odmah, kao samo-pedofila... Iako sam ja sam npr. na slici... :mrgreen:
opet nisi shvatio ;)

Haj nema veze, izvuce te ovaj fazon sa pedofilijom ;)
convict

#38 Re: Sa laptopom u avion

Post by convict »

Laptop ima apsolutno isti tretman kao foto aparat ili mobitel, dakle lične stvari, niko ti ga neće gledati niti su kakvi papiri potrebni.
Što se tiče pregleda software-a na aerodromu to je teoretska mogućnost, jednaka mogućnosti da ti policija pregleda laptop dok surfaš u kafiću ili na klupi u parku, dakle zanemarljiva.
Što se tiče korištenja u avionu, laptop je dozvoljeno koristiti tokom leta (osim za vrijeme polijetanja i slijetanja), za razliku od mobitela koji se u pravilu ne smije koristiti tokom leta (iako ne postoje utemeljeni dokazi o smetanju mobitela komunikacijskoj opremi aviona - da su mobiteli toliko štetni, teroristi bi ih unosili pa se međusobno zvali :))
plemba

#39 Re: Sa laptopom u avion

Post by plemba »

putovao xy puta i svaki put sa laptopom kao rucnim prtljagom.

negdje traze da izvadis iz torbe laptop radi rendgena, negdje ne traze. nikad niko nije pit'o sta ce ti to. pa ljudi moji 2011 je godina, to je danas potreba, ne luksuz.

jaro, slobodno nosi, nece ti niko nista
drndalo

#40 Re: Sa laptopom u avion

Post by drndalo »

fatality wrote:
drndalo wrote:Ne ja star 1-2 godine, nego laptop ! :wink:

opet nisi shvatio ;)

Haj nema veze, izvuce te ovaj fazon sa pedofilijom ;)
Aha, upalis motorku... Sta cu kad sam mali, pa dok skontam... :wink:
proof

#41 Re: Sa laptopom u avion

Post by proof »

shibonja wrote:
Tvoja prica je jedno ,a moje iskustvo je drugo ...ako mozes upisi ga stari u pasos jer debili na carini ako te odvoje peglat ce te sigurno ! prije godinu dana sam imao problem na Sa aerodromu od strane carinskih sluzbenika ,laptop je bio polovan ali je kao i vecina dobro ocuvan ,svako svoju stvar pazi pa i ja svoju ,i sad prolazm pasosku kupim torbe ,u stvari dva ruksaka i lola me odvaja kao i sve prije mene u red sa skenerom,redom pregleda svu tehniku ,laptope ,camere ,portable Dvd...i dolazim na red kaze ,moramo ti cariniti ovaj laptop i to je negdje oko 350 KM,ja iskolacio oci kakvo carinjenje na stari laptop?! Kaze pa vidis da je nov ,reko laptop je star preko godinu dana i to je moja licna stvar ,al lola zapeo carinit ,a ja nedam pare i tacka ,reko znas sta upisi mi ga u pasos vratit cu ga za dvije hefte i pokazujem mu povratnu kartu ,al lola i dalje po svom ,kaze ko meni garantuje da ti neces "izgubiti" pasos i osta laptop ne ocarinjen ili kaze mozda promjenis pasos i opet mi tebe ne ocarinismo ,na to ja izvadim 50 km i reknem u sebi daBogda ih na lexaurine potrosio...
evo da se i ja nadovezem odnosno potvrdim shibonjin :D text.
neslusaj ove sto kazu "nista se nesikiraj". to ti je i u zivotu tako.
ako imas bilo kakav dokaz da si ga kupio u bosni, i gdje? pokusaj izganjat potvrdu (ne vjerujem da se to upisuje u pasos kao prije) od carinika na SA aerodromu. otidji kod shefa carine, i uvjeri se da je ovjereno, kao i da su svi podaci upisani (serijski, model itd).
nemas pojma kakvih likova (nasih carinika) tu ima.
convict

#42 Re: Sa laptopom u avion

Post by convict »

Istina, može se desiti da naletiš na budalu na carini, kao što kolege navode, ali vjerovatnoća je zaista mala. Ako zaista naletiš na budalu, može ti ocariniti odijelo, kaput, cipele, sve pod izgovorom da si kupio vani.
Ja sam zaista mnogo puta prošao i nikad me niko nije pitao za laptop. Prvi put kad sam putovao, prije nekih 7-8 godina, imao sam istu dilemu i pitao sam na carini na izlazu s aerodroma da mi daju potvrdu, ali su rekli da nema potrebe.
MufljuzMali

#43 Re: Sa laptopom u avion

Post by MufljuzMali »

jos nikad nisam cuo za rovarenje laptopa za ilegalnim sadrzajem (mp3, software, ...) u evropi. da li se nekome desilo ili je sve rekla - kazala?
koliko znam ACTA http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Count ... _Agreement je jos uvijek u pregovorima.

@ mobiteli - nema dokaza da mobiteli ometaju rad avionski uredjaja, ali je preskupo za svaki model mobitela i aviona dokazivati da nije stetna kombinacija, jer u slucaju bilo kakvog belaj (citaj pad i slicno), nasao bi se neki advokat da to potegne. a ionako kad poletis i da hoces nemas signala. probaj te
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#44 Re: Sa laptopom u avion

Post by 1946 »

MufljuzMali wrote:a ionako kad poletis i da hoces nemas signala. probaj te
Probao par puta, ima signala i to sasvim ok na visini od 33 000 ft :wink:
amortizer

#45 Re: Sa laptopom u avion

Post by amortizer »

elixiaboy wrote:ali pazi da na laptopu nemas piratskog softwarea, mp3, filmove i tako to. nekad znaju paliti laptop i pregledati. ako ti nadju da si vrsio ilegalni download, odmah ide tuzba zbog krsenja copyrighta i vode te na sud.

:D
Na sud vode tek kada dodje tvoj advokat, a do tada bicevanje :-)

Na mom racunaru (laptop 20.1") je jos uvijek zastitni najlon na gornjem poklopcu i nikada, bas nikada nisam pitan za "porijeklo imovine", a jos plus prelazi tezinu rucnog prtljaga (ACER 9920G)!!!
sarayewo

#46 Re: Sa laptopom u avion

Post by sarayewo »

Dajte ba ne pravite cirkus... non stop sam po avionima sa laptopom, nikad me niko nije nista pitao. Jednom sam na povratku iz US u Sarajevo donio dva laptopa u torbi sa sobom, opet me niko nista nije pitao. Nema potrebe da se bilo sta prijavljuje i komplikuje, ni na jednom aerodromu pa ni kod nas te nece peglati oko laptopa.

@shaqqa - pa to si mog'o mene pitati... :) treba se kao iskljuciti kod polijetanja i slijetanja, a mozes ga upaliti kad prvi put cujes zvonce nakon polijetanja i kada se stjuardese podignu. naravno, trebas koristiti airplane mode.
milojicabrzi

#47 Re: Sa laptopom u avion

Post by milojicabrzi »

Letio sam preko 10-15 puta u raznim pravcima sa laptopom. Niko te nece nista pitati, narocito ako se vidi da laptop nije nov. Pravilo na KDZ-u na rentgenu, je da moras laptop izvaditi iz torbe...to je jednio sto je specificno na gotovo svim aerodromima.

Sretno.
atko

#48 Re: Sa laptopom u avion

Post by atko »

Ma niko nece ni pogledati laptop, a ni pregled softwera u 99.99% slucajeva...

jedino ako si bas peh ... moj prijatelj dosao u DE zasutavili ga, lik pod istim imenom i prezimenom i datumom rodjenja se stereti za kriminalne radnje ... malkice pritvora i mal odokazivanaj i pustili ga kad su provjerili njegov iskaz.

E sad da je kojim slucajem ovaj optuzen za kakvo hakersianje... naravno da bi mu svaki bit svaki chip pregledali.

Takodje odozgo nov laptop donjeti najnormalnije ... ovi nasi papci i da hoce nesto dokazivati nemaju mogucnosti ... licne stvari i zdra'o
Dady

#49 Re: Sa laptopom u avion

Post by Dady »

Meni su pravili problem na nasoj carini prije jedno 7-8 godina, pa sam k'o budala nosio racun neko vrijeme. Zadnjih 5 godina niko me nije ni pitao za laptop. Par puta su ga u Frankfurtu dodatno kontrolirali na posebnom skeneru, i uzimali briseve sa stapicima, vjerovatno na prisustvo cestica explosivnog materijala. Sta cu kada izgledam kao terorista :-D
Prolaznik

#50 Re: Sa laptopom u avion

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:00, edited 1 time in total.
Post Reply