hajd to sa problemima na VW 2.0TDI CR motorima provjeri jos jednomZvek wrote:Pa posto je to PSA motor oni preporucuju Total. Ford Valvoline pa sad vidi. Bilo kojeg proizvodjaca iz prve lige da izaberes neces pogrijesiti. 1.4 HDI/TDCi su od 2006 izlijeceni od Siemensovog sistema koji je mucio i VW 2.0 TDI CR motor. Motor je vecim dijelm od aluminija i ne treba ga forsirati zimi na minusima, voziti na 1700-1800 obrtaja dok se ne zagrije. Ovo je jako bitno za taj motor. Moj otac kad je kupovao auto dobio je ove informacije od mehanicara koji radi u Fordovom servisu. Na kraju je kupio Fabiju SDI
Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
motor
#26 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
-
nino90
#27 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
eh kad ste vec temu napisali
i ja vozam fiestu 2009. godiste i ne znam kako se pale maglenke prednje
skontao sam zadnje kako se pale ali ne znam za prednje, mada cuo sam navodno da nisu obavezne kakva je situacija sa tim?
i ja vozam fiestu 2009. godiste i ne znam kako se pale maglenke prednje
skontao sam zadnje kako se pale ali ne znam za prednje, mada cuo sam navodno da nisu obavezne kakva je situacija sa tim?
- daxon
#28 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
CR nije Bosch - ov proizvod, ustvari to uopšte nije proizvod već oznaka koja označava comon rail motore što opet označava način ubrizgavanja goriva u dizelskim motorima. Prvi CR motor razvili su Italijani tj. Fiat. Dijelovi tog sustava poput pumpe visokog pritiska ili dizi mogu biti Bosch-ovi, Siemens-ovi ili pak Delphi -jevi sve zavisi od proizvođača auta s kim je za određenu seriju napravio ugovor za te komponente. Istina je da neki HDI motori imaju Siemens dize ali isto tako nisam čuo za neke probleme s njima, osim da ih je teže reparirati ako dođe do zakazivanja.motor wrote:CR je Bosch-ov proizvod i oni sigurno ne bi ugradili neki "Siemensov sistem".
-
motor
#29 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Za dijelove CR imas pravo, nije sve Bosch-ovo, npr neki modeli Mercedesa i PSA imaju Delphi injektore. VW i Audi sa 2.0TDI motorima su imali problema sa Siemens injektorima, ali to su bili PD motori.
Razvoj Common Raila je zapocet na ETH Zurich, zapoceo ga je profesora koji je ranije radio za Mercedes-Benz, a studiro je zajedno sa Ferdinandom Piechom, velikim sefom VW-a. To nije toliko ni bitno, da mnogi ne smatraju da je to bio jedan od razloga zasto je se Pich i VW toliko odupirali CR-u. Piech nije htio da prihvati ideje ubrizgavanja goriva od bivseg studijskog kolege. Vratimo se profesoru..., lik prelazi u Fiat i nastavlja sa razvijanjem CR-a. Fiat nije imao para za takav veliki projekat i to sve prodaje BOSCH-u.., sa klauzurom da imaju privilegiju prvi dobiti CR u svojim automibilima kada sistem bude spreman za serijsku upotrebu. Od tuda i Alfa 156 JTD, koja je imala prvi CR. Sam BOSCH nije imao dovoljno novaca za ispitivanje i tu ulazi Mercedes-Benz. Iako je razvoj CR poceo u Svici, prvi pozitivni rezultati se dobili u Italiji, Common Rail je BOSCH-ov proizvod!
Razvoj Common Raila je zapocet na ETH Zurich, zapoceo ga je profesora koji je ranije radio za Mercedes-Benz, a studiro je zajedno sa Ferdinandom Piechom, velikim sefom VW-a. To nije toliko ni bitno, da mnogi ne smatraju da je to bio jedan od razloga zasto je se Pich i VW toliko odupirali CR-u. Piech nije htio da prihvati ideje ubrizgavanja goriva od bivseg studijskog kolege. Vratimo se profesoru..., lik prelazi u Fiat i nastavlja sa razvijanjem CR-a. Fiat nije imao para za takav veliki projekat i to sve prodaje BOSCH-u.., sa klauzurom da imaju privilegiju prvi dobiti CR u svojim automibilima kada sistem bude spreman za serijsku upotrebu. Od tuda i Alfa 156 JTD, koja je imala prvi CR. Sam BOSCH nije imao dovoljno novaca za ispitivanje i tu ulazi Mercedes-Benz. Iako je razvoj CR poceo u Svici, prvi pozitivni rezultati se dobili u Italiji, Common Rail je BOSCH-ov proizvod!
- Zvek
#30 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Auto Klub broj 632
O Sharanu s dvolitrenim dizelašem od 140 KS, koji je prebolio "dječije bolesti" izazvane Siemensovim piezo-brizgalicama,...
-
motor
#31 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Istina, ali taj 2.0TDI sa 140ks i Siemens piezo-brizgalicama.., isto kao i onaj od 170ks su oba Pumpe-Duse. Od ljeta 2008 Audi je te motore zamjenio sa 2.0TDI CR ponovo u dvije iste varijante 140 i 170 ks. VW je to poceo za neke modele ranije.., dok neki modeli Skode jos imaju PD. PD je tesko prepoznati, kada se pogleda motor, jer su pumpe za svaki cilindar i brizgalice "dublje" u motoru. CR se moze odmah prepoznati po Rail-u. Najvjerodostojniji dokaz da li je motor PD ili CR je oznaka motora, ako pocinje sa B je PD, ako pocinje sa C je CR.Zvek wrote:Auto Klub broj 632O Sharanu s dvolitrenim dizelašem od 140 KS, koji je prebolio "dječije bolesti" izazvane Siemensovim piezo-brizgalicama,...
Hajd uzdravlje
- Zvek
#32 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Broj/dva prite testa Alhambre testirali su novog Sharana tako da je rijec o CR motoru. 2.0 TDI PD motori iz prvih serija su imali problema sa povecanom potrosnjom ulja. Kod 2.0 TDI CR prve serije su imale problem sa brizgaljkama, sada vise nemaju. PD je sad povucen i iz Skode, vise se ne ugradjuje. Zadnji je bio Superb gdje je 1.9 TDI zamijenjen sa 1.6 TDI.
-
motor
#33 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Vidim ja, ti se uhvatio Auto Kluba..., hajd ako tako tamo pise.., onda je tako 
-
mimi1980
#34 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Danas kontaktirah F-AC,glede Velikog servisa.Evo odgovora.
"Veliki servis na motoru Vašeg vozila se radi na 140.000 pređenih kilometara ili 5 godina,a cijene su Vam slijedeće:
Set zupčastog remena je 315,00 KM
Vodena pumpa je 235,00 KM
Pk remena je 62,00 KM
Španer remena 279,00 KM
Rola pk remena 161,00 KM
S obzirom da je za pomenuti servis potrebno oko 5h rada,cijena usluge istog bi Vam iznosila oko 200,00 KM, a ukoliko vozilo odlučite raditi u našem servisu (što Vam preporučujemo s obzirom da garantujemo visok kvalitet usluge) nudimo Vam popust na dijelove u iznosu od 10%."
Skupo.Nema šta.
"Veliki servis na motoru Vašeg vozila se radi na 140.000 pređenih kilometara ili 5 godina,a cijene su Vam slijedeće:
Pk remena je 62,00 KM
Španer remena 279,00 KM
Rola pk remena 161,00 KM
S obzirom da je za pomenuti servis potrebno oko 5h rada,cijena usluge istog bi Vam iznosila oko 200,00 KM, a ukoliko vozilo odlučite raditi u našem servisu (što Vam preporučujemo s obzirom da garantujemo visok kvalitet usluge) nudimo Vam popust na dijelove u iznosu od 10%."
Skupo.Nema šta.
- citroen
#35 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Ovo je isti motor kao i HDI 1.4,pa se slobodno mozesh raspitati koliko kostaju dijelovi za 1.4HDI,mislim da je dosta jeftinije.mimi1980 wrote:Danas kontaktirah F-AC,glede Velikog servisa.Evo odgovora.
Pk remena je 62,00 KM
Španer remena 279,00 KM
Rola pk remena 161,00 KM
Skupo.Nema šta.
- HaHaHa2
#36 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Rekoh ti jamimi1980 wrote: Skupo.Nema šta.
- help_desk
#37 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Za dijelove pogledaj Trgomat na Ilidzi http://www.teleteka.ba/detaljnije.php?id=97
i Kosta Strato blizu stupske pijace http://www.kosta-strato.com.ba/
i Kosta Strato blizu stupske pijace http://www.kosta-strato.com.ba/
- daxon
#38 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Kakav F-AC, kupi djelove kod škore, možeš kod njega i sve zamjeniti i izaći će te sve s rukama oko 400, oo km ili manje, a imaš i garanciju, s tim da ti je set koji čini remen, španer i klizač SWAG-ov u kojem je dajkov remen, a vodenu pumpu traži valeo, nemoj da te levate ovi po šatro ovlaštenim servisima.mimi1980 wrote:Danas kontaktirah F-AC,glede Velikog servisa.Evo odgovora.
Pk remena je 62,00 KM
Španer remena 279,00 KM
Rola pk remena 161,00 KM
Skupo.Nema šta.
Još nešto, to da se zupčasti remen mijenja na 140 tkm, za taj motor nije istina, na tim motorima je preporučena zamjena na 220 tkm ili 10 g, to znam jer sam provjerio preko autodate i još nekih izvora, a ovlašteni i svi ostali servisi normalno je da žele sebi da nabace posla zato i daju pogrešne informacije.
S tim u vezi zanimljivo je i ovo, kad sam zvao ovlašteni citroenov (ABC) servis da se informišem oko "velikog servisa" rekao sam da mi je auto prešlo 110 tkm i pitao kad se taj servis radi, odgovorili su mi da se to radi najkasnije na 130 tkm, kasnije sam rekao supruzi da opet nazove i da se informiše oko iste stvari ali da kaže da joj je auto prešlo 170 tkm, njoj su odgovorili da proizvođač tu zamjenu preporučuje na 180 tkm, kasnije sam zvao i Pavić u tuzli, oni su rekli 140 tkm, pežo (Blok) ne sjećam se tačno šta su oni izvalili čini mi se 150 tkm, a ford nisam ni zvao, uglavnom kasnije sam se zadao i saznao pravu istinu.
Istina da sam se ja interesovao za 1.4 HDI 50 kw, ali to je PSA motor identičan kao i u fordu tdci.
Ja sam taj remen zamjenio prije par dana na blizu 190 tkm, samo iz razloga što mi se auto exploatiše kao auto za obuku, a originalni dayco remen koji je izvađen bio je kao nov, nije imao nikakve pore, a kamoli pukotine, španer i klizač su također bili u odličnom stanju. Dijelove sam kupio kod škore, a zamjenu sam izvršio u "Brabusu" u nedžarićima, ruke su bile 100, 00 km
-
mimi1980
#39 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Daxon,hvala na postu.Samo ako možeš da mi odgovoriš gdje se tačno nalazi Škorina radnja.Ne živim u Sarajevu.I drugo.Sad kad si mijenjao remen,da li promenio i "pk"remen? Ili samo zupčasti sa španerom,i vodenom pumpom? 
- daxon
#40 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Ako već radiš zamjenu zupčastog remena tj. razvodnog sistema, zamjeni i "mikro" remen on je negdje oko 20, oo km, a zamjenu toga ti niko neće posebno naplatiti jer je radiš u sklopu zamjene zupčastog remena, što se tiče radnje nazovi na ovaj broj 033/ 572 - 631, to je broj radnje u SA, znam da još imaju u Vitezu i Kiseljaku, imaju stvarno dobre i kvalitetne dijelove.mimi1980 wrote:Daxon,hvala na postu.Samo ako možeš da mi odgovoriš gdje se tačno nalazi Škorina radnja.Ne živim u Sarajevu.I drugo.Sad kad si mijenjao remen,da li promenio i "pk"remen? Ili samo zupčasti sa španerom,i vodenom pumpom?
-
mehmedalija.pepic
#41 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
E dobro je bilo ako si imao dobrog benzinca koji nece trosit ulje ma kakvo da mu naspes. A ovo sa dizelom neznam ako je motor puno preso onda ces češće zavirivat u sipku pa da neznam sta da mu naspes.
-
mimi1980
#42 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Evo jedan update.Uradio sam danas "veliki servis" na Fiesti.Razmišljao sam se da li da ga sada radim ili da ga malo odgodim.Ipak je auto staro tek tri i po godine,ali je i kilometraža 157 400 km.Zamenjeno je sledeće:
-zupčasti remen,Continental 55 km
-španer zupčastog remena,Ruville,60 km
-roler zupčastog remena,Ruville,55 km
-vodena pumpa,Hepu,80 km
-španer remena klime,Ruville,97 km
-roler remena klime,Ruville,52 km
-rad majstora,80 km
Ukupno: 479 km.
Ostalo je još da se promeni remen klime.Onaj koji je uzet nije odgovarao.
Za skinute španere nisam pitao u kakvom su bili stanju.Zupčasti remen je imao po koju pukotinu,ali je mogao još izdržati.Ali je zato remen klime bio poprilično ispucao i zreo za mjenjanje.Gledajući na kutijama,svi novi dijelovi su Made in Germany,pa se nadam da su i kvalitetni.
-zupčasti remen,Continental 55 km
-španer zupčastog remena,Ruville,60 km
-roler zupčastog remena,Ruville,55 km
-vodena pumpa,Hepu,80 km
-španer remena klime,Ruville,97 km
-roler remena klime,Ruville,52 km
-rad majstora,80 km
Ukupno: 479 km.
Ostalo je još da se promeni remen klime.Onaj koji je uzet nije odgovarao.
Za skinute španere nisam pitao u kakvom su bili stanju.Zupčasti remen je imao po koju pukotinu,ali je mogao još izdržati.Ali je zato remen klime bio poprilično ispucao i zreo za mjenjanje.Gledajući na kutijama,svi novi dijelovi su Made in Germany,pa se nadam da su i kvalitetni.
-
emko1234
#43 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
ne znam ko ti je rekao da je pd motor tesko preopoznat..imao sam pd sad imam cr..pd motor je u voznji od svakog cr bucniji sigurno 10% u prosjeku..to je jedan od razloga sto se preslo na cr a motor je puno skuplji konstrukcijski za napravit i snagu razvija eksplozivno a ne linearno ko cr.motor wrote:Istina, ali taj 2.0TDI sa 140ks i Siemens piezo-brizgalicama.., isto kao i onaj od 170ks su oba Pumpe-Duse. Od ljeta 2008 Audi je te motore zamjenio sa 2.0TDI CR ponovo u dvije iste varijante 140 i 170 ks. VW je to poceo za neke modele ranije.., dok neki modeli Skode jos imaju PD. PD je tesko prepoznati, kada se pogleda motor, jer su pumpe za svaki cilindar i brizgalice "dublje" u motoru. CR se moze odmah prepoznati po Rail-u. Najvjerodostojniji dokaz da li je motor PD ili CR je oznaka motora, ako pocinje sa B je PD, ako pocinje sa C je CR.Zvek wrote:Auto Klub broj 632O Sharanu s dvolitrenim dizelašem od 140 KS, koji je prebolio "dječije bolesti" izazvane Siemensovim piezo-brizgalicama,...
Hajd uzdravlje
- Gile Šampion
#44 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Nema lošijeg od ovoga Fordovog servisa u SA.Pa ja njima ne bih dao više biciklo da mi poprave a kamoli auto.Sve zaposlene one prave bahate seljačine,počev od njihovog šefa, onoga krezavog glavonje što se fura da je i svom go.netu pamet popio,pa nadalje...
Em što zakidaju,em što lažiraju kvarove i pucaju neke defektaže ''niđe veze''
Dovoljno je samo da zavirite u knjigu žalbi koja stoji na ulazu u servis,i sve će vam biti jasno...njima pod hitno treba licencu uzeti
Em što zakidaju,em što lažiraju kvarove i pucaju neke defektaže ''niđe veze''
Dovoljno je samo da zavirite u knjigu žalbi koja stoji na ulazu u servis,i sve će vam biti jasno...njima pod hitno treba licencu uzeti
-
mimi1980
#45 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Pozdrav svima.Kao pokretač teme,samo da kažem da sam sa Fiestom,do sada,prešao 7000 km.Nisam imao nikakvih problema.Urađeni mali i veliki servis(odmah po kupovini),te servis klime.Dvije pregorile sijalice stop svjetla,i to je to.Potrošnjom sam izuzetno zadovoljan.Ja sam mjerio prosječnu potrošnju od 4,8 l na 100 km.Samo da istaknem da živim u manjem mjestu,i više vozim na otvorenoj cesti,nego u gradu.
Nego imam jedno pitanje.Tiče se potrošnje ulja.Primjetio sam malu potrošnju u posljednje vrijeme.Redovno kontrolišem ulje.Prvih 5000-5500 km nije potrošio ni kap.Ali u zadnjih 1500 km jeste malo.Recimo,sa treće crtice na šipci,pao je nivo na nešto malo iznad druge.Da li je to ok,ili bi se trebao zabrinuti?
Nego imam jedno pitanje.Tiče se potrošnje ulja.Primjetio sam malu potrošnju u posljednje vrijeme.Redovno kontrolišem ulje.Prvih 5000-5500 km nije potrošio ni kap.Ali u zadnjih 1500 km jeste malo.Recimo,sa treće crtice na šipci,pao je nivo na nešto malo iznad druge.Da li je to ok,ili bi se trebao zabrinuti?
- drndalo
#46 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
S obzirom da je auto >160.000 km, ja tu ne vidim veci problem...Inace ti je razlika nivoa ulja izmedju crtica MIN-MAX = 1litar priblizno, pa to tvoje onda ispadne par dcl...? Za cca. 7000 km koliko kazes, nije to nesto... Malo osmatraj i kontrolisi i ubuduce... Ja smatram da svaka potrosnja ulja pri kojoj ne moras dosipati ulje unutar intervala zamjene ulja, a to znaci da nije potrosio >1 litar nije nenormalna, nego je ocekivana... A moze i obicno varira, s kolicinom hladnih startova, dugih tura s jacim naprezanjem motora itd...
Ako nije pokvareno, ne popravljaj !!!
Ako nije pokvareno, ne popravljaj !!!
-
mimi1980
#47 Re: Ford Fiesta 1,4 Tdci,par pitanja
Hvala na odgovoru.