Automafija all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

adelko

#26 Re: Automafija all about

Post by adelko »

golfista wrote:ja mislim da se kod vozila, uslovno rečeno, novije generacije, u ključu nalazi tzv. plivajući kod, koji radi zajedno sa procesorom u automobilu i da naizmjenično mijenjaju te kodove i to u jednoj sekundi nekoliko puta. Tako da to sa skenerom i otključavanjem sa tridest metara i nije toliko bitno.
Najbolja zaštita je mehanička, elektronika ne pomaže, ali lavlja, zeder i sl. pomažu itekako. Čuo sam da nije loše kupiti što jeftiniji mobitel i isti ostaviti skriven negdje u autu, u slucaju krađe može se locirati bez problema ?
Da nove generacije (2009-2010) sta mislis ti koliko u BiH se voza auta nove generacije, mozda 1,5 % a vjerovatno manje.

Da jos to sto si cuo ostaviti jeftiniji mobitel u autu nije funkcionalno, ako si cuo sam jammer (blokira GSM/GPS signal) u radiusu od 10 do 30 m. Slazem se da je mehanicka zastita kao sto je zeder dobra.
Jimmy_The_Saint

#27 Re: Automafija all about

Post by Jimmy_The_Saint »

Jarane, znaš šta je skupo? Skupo je mom jaranu u MKD bilo plaćati kasko za Hyundai Getza. Dok ga nije odvezao na popravak automehaničaru u mahali koju Šiptari čiste za sebe, baš one hefte kad su mu odlučili spaliti radnju. Auto izgorelo, vuk magarca izio. E to je skupo. Bogu fala čovjek ima, može, sad VW vozi, al' bez kaska sumnjam da će više.
Jeste trošak, al' trošak je i benzin (ja sam na gorivu dosad potrošio makar još jedno auto), trošak je i servis, trošak su i gume - hoćeš da vozaš? Košta, braco.

Alternativno, uzmi nešto pouzdano 20 godina staro a da nije VW. I rahat. Recimo Lada Riva, svaka je jeftinija od registracije, a vozi od A do B. A dijelove možeš sve promijeniti za jedan far od malo boljeg auta.
Jimmy_The_Saint

#28 Re: Automafija all about

PS. A plaće za policiju su znatno skuplje od 500 kerma po vozaču godišnje. Uostalom, kad bi ti digli još pet glava na porez ili registraciju, opet bi kleo državu što te guli... :evil:
CharlesBukowski

#29 Re: Automafija all about

Post by CharlesBukowski »

adelko wrote:
golfista wrote:ja mislim da se kod vozila, uslovno rečeno, novije generacije, u ključu nalazi tzv. plivajući kod, koji radi zajedno sa procesorom u automobilu i da naizmjenično mijenjaju te kodove i to u jednoj sekundi nekoliko puta. Tako da to sa skenerom i otključavanjem sa tridest metara i nije toliko bitno.
Najbolja zaštita je mehanička, elektronika ne pomaže, ali lavlja, zeder i sl. pomažu itekako. Čuo sam da nije loše kupiti što jeftiniji mobitel i isti ostaviti skriven negdje u autu, u slucaju krađe može se locirati bez problema ?
Da nove generacije (2009-2010) sta mislis ti koliko u BiH se voza auta nove generacije, mozda 1,5 % a vjerovatno manje.

Da jos to sto si cuo ostaviti jeftiniji mobitel u autu nije funkcionalno, ako si cuo sam jammer (blokira GSM/GPS signal) u radiusu od 10 do 30 m. Slazem se da je mehanicka zastita kao sto je zeder dobra.
Ja imam Mercedesa koji je 2002 godiste i koji ima taj plivajuci kod. Cak sam bio nabavio i mobitel ali sam skontao da lopovi imaju taj ometac GSM signala tako da sam odustao od toga. Jedina, iole pouzdana zastita je Zeder, mada nisam siguran u to koliko su opuzdani oni koji ti ugradjuju Zeder tj. da nisu povezani sa kriminalcima. Danas mi je sve sumnjivo.
Jimmy_The_Saint

#30 Re: Automafija all about

Ma nabij to inače na kurac, sve i da ne ometaju, šta ćeš kad ti ga locira, skupit' raju iz rata pa napasti Lukavicu? Recimo. :D

Kasko i bismila. Jaranu mog buraza maznuli BMW, nazvali ga za otkup, a on im samo rek'o "Halal bilo" i spustio. Moš mislit sjeba njihovog, ništa od ucjene, valja novu peticu rasprodavat' u dijelovima. :evil:

Još bolja moja kolegica, imala Polo '95 godište, mazne joj tip i traži 2.500 maraka za njega. A hadžinca njemu kaže, "donesi ti meni te pare, ja ti dam i papire".... A tip se sjebe, veli: "NEMOJTE TAKO GOSPOĐO, JA OD OVOG ŽIVIM!"
vnm

#31 Re: Automafija all about

Post by vnm »

udwarach wrote:To liojepo zvuci, ali...

ali nakon tri godine kaska shvatis:
- da si za te pare mogao kupiti jos jedan auto
- da si za te pare mogao placati taksi da te voza
- da si za te pare mogao platiti i otkup auta
itd.

skup je kasko. Ja bih radije da svake godine dajem dodatnih 500 km za policiju da bolje radi.
nakon dvije godine kaska po 600KM sam shvatio:
- da sam prve godine naplatio stetu sto me nepoznat zakacio na parkingu i izgrebao branik i sto sam ja zakacio onaj visoki trotoar 200KM. lakirao zasad nisam, niti namjeravam jer su me dosad jos par puta zakacili.
- druge godine naplatio sto mi je kod doboja od kamena napukla sajba 900KM, sajbu reparirao za 50KM.

nekad je mnogo skuplje nemati kasko, auto jos jedan za 1800KM ne mogu kupiti, taksijem mozes za te pare da se vozas po gradu ali da vidim kako ces negdje van sarajeva, otkup mi nije bitan jer se moje auto ne krade.
shlauf

#32 Re: Automafija all about

Post by shlauf »

Jimmy_The_Saint wrote: Još bolja moja kolegica, imala Polo '95 godište, mazne joj tip i traži 2.500 maraka za njega. A hadžinca njemu kaže, "donesi ti meni te pare, ja ti dam i papire".... A tip se sjebe, veli: "NEMOJTE TAKO GOSPOĐO, JA OD OVOG ŽIVIM!"
:lol: :lol:

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
AmADin_gospo

#33 Re: Automafija all about

Post by AmADin_gospo »

golfista wrote:pošto je allabout, biste li platili otkup ili prijavili policiji krađu?
kupio sam, volim i vozim auto koje se ne krade.

spavam mirno i ne razmišljam o otkupu, ali ako bi se nekad i desilo, prijavio bi policiji, ako ništa, nek me evidentiraju, da i ja zauzmem svoje mjesto u statistici (serem ko foka, nemam ni feninga tako da mi traže 100 KM nebi im mogao platiti :lol: )
Jimmy_The_Saint

#34 Re: Automafija all about

Prijavio muriji, svakako. E sad, da NEMAM kasko, pored toga bih paralelno prerovio imenike i adresare da nađem ko je, čiji je, i kako mu se može ozbiljno zaprijetiti vaninstitucionalnim represalijama. Radije bih, dakle, platio još crnjem kriminalcu da mu zaprži.

Naravno, postoje i drukčiji ljudi, drukčiji rezoni i drukčije SITUACIJE. Znam lika koji je instruktor, sam svoja firma, sav mu je kruh bio u tom golfu. Platio im peticu šutke, jer svako peglanje bi ga na duge staze iskoštalo daleko više, što u živcima, što u novcima.
vnm

#35 Re: Automafija all about

Post by vnm »

platio bi samo ako nemam kasko i ako imam nekog "posrednika" koji bi mi garantovao da cu auto dobiti kad platim. nije se jednom desilo da ljudi izlete pare pa ostanu i bez love i bez auta.
Jimmy_The_Saint

#36 Re: Automafija all about

Ma o tome ti otprilike i pričam, s tim što TAKAV posrednik tol'ko jak da ti nešto u tom GARANTUJE po mom nekom razumijevanju miljea mora bit' ajkula koja ti to more zavšit' i bez otkupa (pa mu budeš kratak, ako ti već nije dužan uslugu itd. )
vnm

#37 Re: Automafija all about

Post by vnm »

nije to toliki problem, obicno se u miljeu zna ko vraca auta nakon otkupa a ko ne, jer nece ni oni da si sjebu koncept pa da se procuje da nakon placanja ne dobijes auto...prestat ce im placati otkup.
Jimmy_The_Saint

#38 Re: Automafija all about

Ma lijepi kasko i lijepi Korejac. Dok ne krene k'o u BG, gore sam gled'o lavlje pandže na Hyundai Atosu. Ovdje ga ni na lutriji nisi mog'o popeščešit nikome ni novog. :-)
collapse

#39 Re: Automafija all about

Post by collapse »

Poznajem 2 slucaja u kojim nisu vratili auto nakon kradje a dali su xx otkup. Sad je pitanje dal su uzeli otkup i zvali ti isti ljudi sto su stvarno ukrali ili je neko cuo da je tom liku ukradeno auto pa iskorisio da ga jos vise pokrade sa otkupom.
Post Reply