Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

felipe kajetano

#26 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Post by felipe kajetano »

plain vanilla wrote: sarajevsko ili ima i srpska verzija Oslobodjenja? :D
pa i jedna i druga su sarajevske :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#27 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Post by plain vanilla »

felipe kajetano wrote:
plain vanilla wrote: sarajevsko ili ima i srpska verzija Oslobodjenja? :D
pa i jedna i druga su sarajevske :D
ovo je bilo neodbranjivo :roll: :D

de sad ozbiljno, je li ima neki medij koji ide uz nos vladajucoj strukturi u RS?
felipe kajetano

#28 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Od printanih "Blic" koji nije bas na liniji vladajuce partije al' nije ni njihov "neprijatelj", otprilike neutralni koliko se moze biti.Uglavnom oni cije su redakcije u Srbiji nesto i pisu sto se ne svidja domacim, ali ti listovi su i najcitaniji na podrucju RS-a.."Blic", "VN" i "Press" imaju neuporedivo veci tiraz od "NN" i "GS" tako da ti listovi i nemaju nekakav bitan uticaj.

BN TV i ATV su manje-vise ok televizije.
plain vanilla

#29 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Post by plain vanilla »

felipe kajetano wrote:Od printanih "Blic" koji nije bas na liniji vladajuce partije al' nije ni njihov "neprijatelj", otprilike neutralni koliko se moze biti.Uglavnom oni cije su redakcije u Srbiji nesto i pisu sto se ne svidja domacim, ali ti listovi su i najcitaniji na podrucju RS-a.."Blic", "VN" i "Press" imaju neuporedivo veci tiraz od "NN" i "GS" tako da ti listovi i nemaju nekakav bitan uticaj.

Ja citam Blic i Press na netu, ali srbijanski. Je li ima posebno izdanje za RS, tj BiH ili je to sve isto. Stvarno ne kupujem novine, pa ne znam.
Koliko sam ih ja pratila ne nadjoh nikad nista protiv Dodika, obicno se okome na Federaciju, ali moram priznati da nisam redovni posjetitelj njihovih sajtova.
felipe kajetano

#30 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

plain vanilla wrote:
felipe kajetano wrote:Od printanih "Blic" koji nije bas na liniji vladajuce partije al' nije ni njihov "neprijatelj", otprilike neutralni koliko se moze biti.Uglavnom oni cije su redakcije u Srbiji nesto i pisu sto se ne svidja domacim, ali ti listovi su i najcitaniji na podrucju RS-a.."Blic", "VN" i "Press" imaju neuporedivo veci tiraz od "NN" i "GS" tako da ti listovi i nemaju nekakav bitan uticaj.

Ja citam Blic i Press na netu, ali srbijanski. Je li ima posebno izdanje za RS, tj BiH ili je to sve isto. Stvarno ne kupujem novine, pa ne znam.
Koliko sam ih ja pratila ne nadjoh nikad nista protiv Dodika, obicno se okome na Federaciju, ali moram priznati da nisam redovni posjetitelj njihovih sajtova.
Nisu ista elektronska i printana izdanja!Nisam ni rekao da pushu Dodiku za vratom al' se tu i tamo nekada nesto i objavi.
travnik

#31 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Post by travnik »

Nema ili je jako malo neovisnih medija. SDP kontrolira FTV, SNSD kontrolira RTRS, Nezavisne novine, Glas Srpske, Reporter i Fokus, HDZ BiH kontrolira Večernji list, a SzBiH kontrolira TV1.
cyprus

#32 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Post by cyprus »

Meščini da bi onaj Senad Avdić mogo bit nezavisan :D
breuer

#33 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Post by breuer »

cyprus wrote:Meščini da bi onaj Senad Avdić mogo bit nezavisan :D
majke mi :thumbup:
cyprus

#34 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Post by cyprus »

Mada za mene su najbolji mediji oni koji samo prenose vijesti i činjenice, a ne interpretiraju ih... Interpretiranje treba ostaviti čitaocu/slušaocu/gledaocu, međutim kod nas nema dovoljno naroda koji to može, pa im je potreban neko ko će im kazat kako da razmišljaju...
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#35 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Post by sabina1 »

pemanapemani wrote:
plain vanilla wrote:
pemanapemani wrote:
Ne izlazi već nekoliko godina, koliko znam.
Za njih mogu reći da su bili nezavisni, jer je vrijeme pokazalo i mislim da im to niko ne može osporiti. Bila je i Polikita nezavisna, pa su je demokrati sasjekli.
Pa u tome i jeste poenta
Da, na primijer, novine pokrenu neki ljudi dobrog duha, ali jednostavno nisu samoodrzive, ne mogu se samofinancirati. I kroz sam rad sreces politicare, ljude, kriminalce, nekima postajes naklonjen, neke zamrzis, i tu kao novinar gubis objektivnost.
A novina kako god krenula, ne moze bez oglasivaca, sponzora. Ne igra li po necijem, propadne zacas.
Slažem se sa tobom. Opet, taj isti Feral je odigrao jako važnu ulogu na prostoru bivše Jugoslavije. Nisu kratko trajali koliko su bili u krizi sa finacijskim sredstvima. Mišljenja sam da su oni, kao nezavisni medij, oblikovali kritičko mišljenje na medijskoj sceni, a pod šapom diktatora Tuđmana to nije bilo nimalo lako.
Eto primjer e-novina (mada nisu u rangu sa Feralom), može se reći da su ostali koliko toliko nezavisni, a svih ovih godina nisu nikoga protežirali, a fašiste su gazili, gaze i nadam se da će gaziti još dugo vremena.
Znam da je to dugoročno neodrživo, jer ne možeš cijeli život raditi za argetu i cigare, ali uz dobru volju možda bi i ti mediji postali održivi. Doduše, poznajući ljudsku prirodu kad tad sve ode u paramparčad.
Itekako. Osim Ferala tu je bio Radio 101. Mislim da oni nisu puno ugrozili Tuđmanovu popularnost ali da su javnosti pokazali velike njegove nepravilnosti.
Izgleda da je BiH odistinski demokratična. U FBiH ima više uticajnih medija razlčičitih političkih struktura. U RS nema ali se bez problema može gledati Federalna Televizija. Druga je stvar što građani RS ne žele vjerovati u priču sa Federalne.
Jazz_Junkie

#36 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Post by Jazz_Junkie »

plain vanilla wrote: I Bakir je nekad bio objektivan, zar ne?
Feral je bio bas kontra Franje, i ne znam moze li se Feral nazvati objektivnim medijem. Ne sporim mu zasluge, ali..i oni su imali navijacki duh. Nadam se da ces razumjeti sta hocu da kazem.
Pa naravno da su imali navijacki duh. Covjek mora biti objektivan u prirodnim naukama gdje vaze samo dobro fundirani dokazi, ali u drustveno-politickim pitanjima objektivnost jednostavno ne moze postojati. Mozda se "objektivnim" mogu nazvati infotainment magazini cija se objektivnost izrazava time sto krse sve moralne kodekse i vode kolo sa svima sa jednim jedinim ciljem: profit.
Feral je bio jasno ljevicarski i antifasisticki list. Kada kazem ljevicarski, ne mislim jugonostalgicni. Objektivnost ne postoji, ali istina ne smije biti zrtva neobjektivnosti.
plain vanilla

#37 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Post by plain vanilla »

Jazz_Junkie wrote:
plain vanilla wrote: I Bakir je nekad bio objektivan, zar ne?
Feral je bio bas kontra Franje, i ne znam moze li se Feral nazvati objektivnim medijem. Ne sporim mu zasluge, ali..i oni su imali navijacki duh. Nadam se da ces razumjeti sta hocu da kazem.
Pa naravno da su imali navijacki duh. Covjek mora biti objektivan u prirodnim naukama gdje vaze samo dobro fundirani dokazi, ali u drustveno-politickim pitanjima objektivnost jednostavno ne moze postojati. Mozda se "objektivnim" mogu nazvati infotainment magazini cija se objektivnost izrazava time sto krse sve moralne kodekse i vode kolo sa svima sa jednim jedinim ciljem: profit.
Feral je bio jasno ljevicarski i antifasisticki list. Kada kazem ljevicarski, ne mislim jugonostalgicni. Objektivnost ne postoji, ali istina ne smije biti zrtva neobjektivnosti.
Pa moze li ljevicarski list biti objektivan ili i on naginje ljevici?
Jednostavno zacharani krug

A za objektivnost sam vec rekla, ne postoji to.
Jazz_Junkie

#38 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?

Post by Jazz_Junkie »

Ako cemo ostati pri primjeru Ferala, oni su se takodjer kriticki odnosili i prema mnogim stvarima u bivsoj Jugoslaviji. Feral je osnovan 1984. godine kao nedjeljni prilog Slobodne Dalmacije. Kao satiricni prilog, oni su isto podhebavali tadasnje vlastodrsce kao kasnije i HDZ vlast. Rat, neofasizam, etnotajkunska pljacka i ratni zlocini su od nekada satiricnog lista napravili ozbiljan magazin ciji su saradnici u duhu antifasizma ustali protiv tadasnjeg duha vremena kada su svi sutili. Feralovci su beskompromisni ljevicari, ali ne i rezimsko-partijski ljevicari.
Post Reply