Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
- Better Man
#26 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Svugdje u svijetu se plaća parking ispred zgrade. Moja sestra plaća između 100-150 funti godišnje za parking ispred svoje zgrade. Parking prrostor je lijepo obilježen i uređen i iscrtan je ukoso. Oni koji ne stanuju tu a žele da se parkiraju isti moraju platiti u protivnom dobit će kaznu. Kod nas je problem što parking prostor nije uređen kako treba. Svaki parking prostor ispred zgrda za stanovanje treba da bude namjenjen isključivo za stanare koji bi bio besplatan ili ako ne besplatan, već da se isti plaća da se odredi godišnja cijena koja bi bila pristupačna , dok oni koji ne stanuju tu, a žele se parkirati preko dana plaćali isti po satu. Svi parkinzi u Sarajevu napravljeni ispred stambenih zgrada su pravljeni za stanare istih, a ne za one koji tu ne stanuju. I još jedna stvar koja je vani prisutna, a u cilju rasterečenja gužve i zagađenosti i da se više koristi gradski prevoz je da se plaća vožnja centrom grada od 6 ujutro do 6 naveće. dakle postave se kamere na odgovarajučim mjestima koje snime svako auto koje uđe u centralnu zonu grada i ako sam ne odeš da platiš dođe ti na kučnu adresu račun
- sodom
#27 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
a poslije 6 se ne placa? 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#28 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Meni jutros uredno naplatili.
Nije da se nisam iznenadila.
-
Pacificgirl
#29 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Jel Zona I - sat 2 KM?
-
krusty
#30 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
hahahha ova ti je najjaca, u doba austro-ugarske, kad se ovaj dio grada pravio, sigurno se planirao i parking, tad su isto svi imali bar jedno auto u porodiciBetter Man wrote:Svi parkinzi u Sarajevu napravljeni ispred stambenih zgrada su pravljeni za stanare istih
-
krusty
#31 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
taxi_driver wrote:
Ja zivim u Amsterdamu i placam parking 320 km godisnje.Zar nije malo poskup parking za Sarajevo?Mislim standard ljudi dole i ovdje nije isti.
gdje zivis u amsterdamu ? jel bar taj tvoj dio grada neki ekvivalent M Dvoru, jel poslovna zona ?
i kakvo je to mjerilo uopste ? poredis uredjenost jednog amsterdama, sa ovim urbanistickim haosom od sarajeva
eto bas mi je drago da ti je jeftin parking, ja na M Dvoru placam 100 KM mjesecno parking sa nadzorom jer mi ispred zgrade nikad nema mjesta (bas zato sto je besplatan)
-
krusty
#32 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
kockica_kockica wrote: Ne kontam sto si se ovako zapalio na tu moju izjavu da bi stanari trebali imati besplatan parking... Meni bi bio problem dati jos 30 KM za fac..ng naljepnicu da se mogu parkirati kod svoje zgrade. Naljepnicu jednokratno godisnje platiti 30 KM hajd i Boze pomozi, ali svaki mjesec dati toliko je totalno nebulozno.
Centar grada nije moj prioritet za stanovanje. Stanovala sam u Centru jako dugo.
po toj logici je stvarno totalno nebulozno placati registraciju 400-500 i vise KM godisnje, trebalo bi da je 40 KM zar ne ?
1 KM dnevno za parking ispred zgrade u centru grada uopste nije puno
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#33 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
I previše kad znaš da niti će ti pripaziti auto da ga ne obiju, niti ćeš imati svoje mjesto već ćeš i dalje kružiti i moliti Boga da neko ode.krusty wrote:1 KM dnevno za parking ispred zgrade u centru grada uopste nije puno
- chuchumbamayumbe
#34 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Mene interesujemo kojem su osnovu zatvorili većinu parkinga na Dobrinji i naplaćuju ih?!
Da li toi na taj način kupuju boračku populaciju (preko naših leđa)?
Kome idu pare od parkinga na Dobrinji?
Da li toi na taj način kupuju boračku populaciju (preko naših leđa)?
Kome idu pare od parkinga na Dobrinji?
-
KenCo
#35 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
ima se para za novi auto, registraciju, benzin a nema se za parking
samo u Bosni
samo u Bosni
- jedna tamo
#36 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
free parking za sve

-
krusty
#37 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
ej molim te znaci ti kupis samo stan u nekoj prastaroj zgrad, a neko drugi treba da ti besplatno osigura mjesto ispred zgrade i jos da ti stavi video nadzor iznad auta da bi bilo sigurno1946 wrote:I previše kad znaš da niti će ti pripaziti auto da ga ne obiju, niti ćeš imati svoje mjesto već ćeš i dalje kružiti i moliti Boga da neko ode.krusty wrote:1 KM dnevno za parking ispred zgrade u centru grada uopste nije puno
kao sto platis stan, tako platis i garazu pa imas mjesto i sigurno je
p.s. neces kruziti jer ima dovoljno parking mjesta za sve stanare
- Better Man
#38 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Nisam mislio na zgrade iz Austrougarskog perioda, već na zgrade pravljene 60-tih, 70-tih, 80-tih itd..krusty wrote:hahahha ova ti je najjaca, u doba austro-ugarske, kad se ovaj dio grada pravio, sigurno se planirao i parking, tad su isto svi imali bar jedno auto u porodiciBetter Man wrote:Svi parkinzi u Sarajevu napravljeni ispred stambenih zgrada su pravljeni za stanare istih![]()
![]()
- 1946
#39 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Ma jok, već kupiš/imaš stan u dijelu koji ne obiluje parking mjestima, gdje se boriš da nađeš parking i onda ti udari harač. Na šta? Na održavanje te ulice? To mi već uzima pri registraciji i pri sipanju goriva. Šta stanar te ulice dobija time što plaća parking mjesto ispred svoje zgrade? Šta će stanari koji žive dole u Titovoj i koji ne mogu kupovati mjesečnu parking kartu jer ne žive u toj ulici? U Sarajevu ima dovoljno parking mjesta?krusty wrote:ej molim te znaci ti kupis samo stan u nekoj prastaroj zgrad, a neko drugi treba da ti besplatno osigura mjesto ispred zgrade i jos da ti stavi video nadzor iznad auta da bi bilo sigurno1946 wrote:I previše kad znaš da niti će ti pripaziti auto da ga ne obiju, niti ćeš imati svoje mjesto već ćeš i dalje kružiti i moliti Boga da neko ode.krusty wrote:1 KM dnevno za parking ispred zgrade u centru grada uopste nije puno
kao sto platis stan, tako platis i garazu pa imas mjesto i sigurno je
p.s. neces kruziti jer ima dovoljno parking mjesta za sve stanare
-
Klodovik
#40 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Pa... ne moraš voziti auto, gdje piše da moraš. A možeš i negdje iznajmiti garažu.1946 wrote:
Ma jok, već kupiš/imaš stan u dijelu koji ne obiluje parking mjestima, gdje se boriš da nađeš parking i onda ti udari harač. Na šta? Na održavanje te ulice? To mi već uzima pri registraciji i pri sipanju goriva. Šta stanar te ulice dobija time što plaća parking mjesto ispred svoje zgrade? Šta će stanari koji žive dole u Titovoj i koji ne mogu kupovati mjesečnu parking kartu jer ne žive u toj ulici? U Sarajevu ima dovoljno parking mjesta?![]()
- 1946
#41 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Klodovik wrote:Pa... ne moraš voziti auto, gdje piše da moraš. A možeš i negdje iznajmiti garažu.
Ne moram ali hoću. I za to ću platiti registraciju, poreze i ovo ostalo što je uključeno u to i znam za šta plaćam. Kad odem na pumpu platiću jer plaćam gorivo. Kad platim garažu platiću jer plaćam mjesto i kakvu takvu zaštitu. Kad hoće da platim parking neka mi kažu šta plaćam. Je li to mjesto? Je li to ikakva zaštita? Šta je usluga što mi nude za te novce? Da ne spominjem da se najviše obijanja u vozila dešava na mjestima gdje se naplaćuje parking
-
Pacificgirl
#42 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Plaćaš korištenje javne površine. To što je tvoj stan ne znači da je i ulica tvoja.1946 wrote:Klodovik wrote:Pa... ne moraš voziti auto, gdje piše da moraš. A možeš i negdje iznajmiti garažu.![]()
Ne moram ali hoću. I za to ću platiti registraciju, poreze i ovo ostalo što je uključeno u to i znam za šta plaćam. Kad odem na pumpu platiću jer plaćam gorivo. Kad platim garažu platiću jer plaćam mjesto i kakvu takvu zaštitu. Kad hoće da platim parking neka mi kažu šta plaćam. Je li to mjesto? Je li to ikakva zaštita? Šta je usluga što mi nude za te novce? Da ne spominjem da se najviše obijanja u vozila dešava na mjestima gdje se naplaćuje parking
- Creasy
#43 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
ladyblue18 wrote:Meni jutros uredno naplatili.![]()
Pa nisi morala, upozoravaju prvih 2-3 dana.
-
krusty
#44 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Better Man wrote:Nisam mislio na zgrade iz Austrougarskog perioda, već na zgrade pravljene 60-tih, 70-tih, 80-tih itd..krusty wrote:hahahha ova ti je najjaca, u doba austro-ugarske, kad se ovaj dio grada pravio, sigurno se planirao i parking, tad su isto svi imali bar jedno auto u porodiciBetter Man wrote:Svi parkinzi u Sarajevu napravljeni ispred stambenih zgrada su pravljeni za stanare istih![]()
![]()
pa brate ovdje je tema ul Kralja Tvrtka, tu su sve prastare zgrade, i nemozes to porediti sa recimo Dobrinjom koja je koliko toliko planski gradjena, a i tamo ima manjka parkinga
najbolje bi bilo kad bi svaka stambena zgrada imala podzemnu garazu, koliko stanova toliko mjesta i zdravo, kupis stan, kupis mjesto i to je to...
bas si uporan... sve je fer sto ti naplacuju osim parkinga ?1946 wrote: Ma jok, već kupiš/imaš stan u dijelu koji ne obiluje parking mjestima, gdje se boriš da nađeš parking i onda ti udari harač. Na šta? Na održavanje te ulice? To mi već uzima pri registraciji i pri sipanju goriva. Šta stanar te ulice dobija time što plaća parking mjesto ispred svoje zgrade? Šta će stanari koji žive dole u Titovoj i koji ne mogu kupovati mjesečnu parking kartu jer ne žive u toj ulici? U Sarajevu ima dovoljno parking mjesta?![]()
pitam te po kojem osnovu imas pravo na parking ispred zgrade ? zgrada je zgrada ulica je ulica, ulica ne pripada zgradi pa time ni parking... imas neke zgrade koje imaju svoje parkinge ali tu ima rampa i ulaze samo stanari, ali ta povrsina za parking pripada toj zgradi znaci nije javna povrsina, kao ove ulice u kojima se naplacuje parking.
nema zakonskog osnova za to sto ti trazis, razumijes ?
sto se tice obijanja, kakve to veze ima jel parking besplatan ili nije ? to je problem tuzilastva sto ne strpaju narkomane koji to rade u zatvore, ako hoces da ti auto nije na dometu takvih onda je rjesenje garaza odnosno parking pod nadzorom. nece ti niko reci evo ti parkiraj ispred zgrade po mogucnosti sto blize ulazu jer to je moderno sada mozda i na to imas pravo
- 1946
#45 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Ama ne tražim ja mjesto da me čeka, kad idem u te dijelove grada sa autom idem očekujući da ću pola sata tražiti parking. Samo pitam šta se nudi naplatom parkinga? Naplaćuje mi korištenje javne površine? Znači može mi početi naplaćivati i hodanje po trotoaru ako mu prahne? Ovo pitam samo da znam za ubuduće. I da, fer mi je da naplaćuje ekološke takse jer korištenjem auta zagađujem okolinu (sad gdje u šta kod nas ide novac od toga je druga priča). Ako ništa plaćaju ga svi bez izuzetakakrusty wrote:bas si uporan... sve je fer sto ti naplacuju osim parkinga ?![]()
pitam te po kojem osnovu imas pravo na parking ispred zgrade ? zgrada je zgrada ulica je ulica, ulica ne pripada zgradi pa time ni parking... imas neke zgrade koje imaju svoje parkinge ali tu ima rampa i ulaze samo stanari, ali ta povrsina za parking pripada toj zgradi znaci nije javna povrsina, kao ove ulice u kojima se naplacuje parking.
nema zakonskog osnova za to sto ti trazis, razumijes ?
sto se tice obijanja, kakve to veze ima jel parking besplatan ili nije ? to je problem tuzilastva sto ne strpaju narkomane koji to rade u zatvore, ako hoces da ti auto nije na dometu takvih onda je rjesenje garaza odnosno parking pod nadzorom. nece ti niko reci evo ti parkiraj ispred zgrade po mogucnosti sto blize ulazu jer to je moderno sada mozda i na to imas pravoi stajat ce ti drot kraj auta 24 sata da mu ne bi sta bilo
Ovim i ovakvim naplaćivanjem ničega (konkretno u Kralja Tvrtka) samo premještaju i povećavaju problem sa parkingom. Sad će više ljudi ići parkirati okolo, pa će Gorica biti prepuna, pa će onaj parking kod zgrade gdje je bio Whitefield biti prepun itd itd.
-
krusty
#46 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
pa upravo to brate, neznam sto ti je tesko da prihvatis, naplacuju ti koristenje javne povrsine da parkiras svoje vozilo... mislim naplacuju nam milion drugih stvari pa sto sad da se cudimo sto se i parking placa i to u centru grada i u poslovnim zonama gdje je velika frekvencija vozila...
a sto se tice problema parkiranja opcenito to ce uvijek biti tako dok god svi traze besplatan parking... i javne garaze da pocnu pravit da rijese problem parkiranja i tu ce se placati logicno. nece niko investirati u garaze bez naplate
tako da ono, tako sistem funkcionise, navikni se
nije ni meni drago sto se haman svuda placa parking, ali ako vozis auto treba i to prihvatiti kao dodatni trosak
svi kukamo nema mjesta za parkiranje a ustvari ispade da nema mjesta za besplatno parkiranje
a sto se tice problema parkiranja opcenito to ce uvijek biti tako dok god svi traze besplatan parking... i javne garaze da pocnu pravit da rijese problem parkiranja i tu ce se placati logicno. nece niko investirati u garaze bez naplate
tako da ono, tako sistem funkcionise, navikni se
svi kukamo nema mjesta za parkiranje a ustvari ispade da nema mjesta za besplatno parkiranje
- holowey
#47 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
mene je dugo vremena cudilo da se na mdvoru ne naplacuje parking... naplacuje se na malti kod veterine a kod unitica jok... neka je i to doslo na red... stanari ce svakako moci da kupe povlastenu parking kartu a za padobrance (ukljucujuci i mene) neka komercijalne cijene...
-
Klodovik
#48 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
Ah, sad je napravljen "parking" pred Zemaljskim muzejom. Ne možeš proći trotoarom od Muzeja revolucije do Filozofskog fakulteta. A na parkingu na Vrbanji ima mjesta koliko hoćeš.holowey wrote:mene je dugo vremena cudilo da se na mdvoru ne naplacuje parking... naplacuje se na malti kod veterine a kod unitica jok... neka je i to doslo na red... stanari ce svakako moci da kupe povlastenu parking kartu a za padobrance (ukljucujuci i mene) neka komercijalne cijene...
- starii
#49 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
zivim na marin dvoru i u zadnje vrijeme je ne moguce hodati normalno po trotuaru od parkiranih auta ovih sto rade u uniticu i okolnim zgradama...ulica kod restorana boss i kafica kakadu je tokom dana puna auta iako su vidno postavljeni znakovi zabrane parkiranja..problem je sto je nas covjek navikao sa svojim autom doci direktno pred posao a da uzme tramvaj il trolu noge bi mu otpale...i onda nek im naplacuju kazne...
za stanare iz kralja tvrtka ipak su trebali da nadu neko rjesenje i ponude im po parking po nekoj normalnoj cijeni...
za stanare iz kralja tvrtka ipak su trebali da nadu neko rjesenje i ponude im po parking po nekoj normalnoj cijeni...
- holowey
#50 Re: Parkiranje u ulici Kralja tvrtka
nakon sto je frka dignuta na kjkp rad sto su poceli da naplacuju parking u ovim ulicama, za sedmicu ocekujem da na forumu ospu drvlje i kamenje na policiju zbog kazni za parkiranje na mdvoru... a budzet je svakako tanak, trebace ga nekako napuniti...Klodovik wrote:Ah, sad je napravljen "parking" pred Zemaljskim muzejom. Ne možeš proći trotoarom od Muzeja revolucije do Filozofskog fakulteta. A na parkingu na Vrbanji ima mjesta koliko hoćeš.holowey wrote:mene je dugo vremena cudilo da se na mdvoru ne naplacuje parking... naplacuje se na malti kod veterine a kod unitica jok... neka je i to doslo na red... stanari ce svakako moci da kupe povlastenu parking kartu a za padobrance (ukljucujuci i mene) neka komercijalne cijene...