Hrvatsko proljece

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Nele9

#26 Re: Hrvatsko proljece

Post by Nele9 »

@ radostan dan

Naravno, uvijek na usluzi.

Logika Džezera je da je Jugoslavija bila tek prije 20 godina izašla iz rata pa je ˝morala˝ jadnica da se obračuna sa ljudima koji misle drugačije ili čisto žele reforme. Demokratski nema šta.
S druge strane u Bosni je bila klasična komunistička fora...ako smo našli četnika, moramo naći i bošnjačkih i hrvatskih nacionalista.
Nele9

#27 Re: Hrvatsko proljece

Post by Nele9 »

@ radostan dan

Svaki zločinac nadje opravdanje. Diler kaže da nikoga nije natjerao da kupi drogu. Ratko Mladić nakon zauzimanja Srebrenice kaže nešto u stilu: ˝Poklanjamo srpskom narodu grad Srebrenicu i konačno se svetimo Turcima za pobunu protiv dahija.˝ :-)
Dakle, pojedini neokomunisti, agresivni ateisti, i jugo-nostalgičari na ovom forume pokušavaju da opravdaju represivne mjere komunističke vlasti u stilu ˝pa vidite šta se desilo na prostoru bivše Jugoslavije nakon pada komunizma˝.
Mislim da je smiješno ali ne neuobičajeno na ovim prostorima. OK je i ubijati i proganjati i ilegalno zatvarati, ograničavati ljudske slobode, zarad ˝viših ciljeva˝. Ja se s tim ne mogu pomiriti, uz svo dužno poštovanje.
nosara

#28 Re: Hrvatsko proljece

Post by nosara »

Nele9 wrote:@ radostan dan

Svaki zločinac nadje opravdanje. Diler kaže da nikoga nije natjerao da kupi drogu. Ratko Mladić nakon zauzimanja Srebrenice kaže nešto u stilu: ˝Poklanjamo srpskom narodu grad Srebrenicu i konačno se svetimo Turcima za pobunu protiv dahija.˝ :-)
Dakle, pojedini neokomunisti, agresivni ateisti, i jugo-nostalgičari na ovom forume pokušavaju da opravdaju represivne mjere komunističke vlasti u stilu ˝pa vidite šta se desilo na prostoru bivše Jugoslavije nakon pada komunizma˝.
Mislim da je smiješno ali ne neuobičajeno na ovim prostorima. OK je i ubijati i proganjati i ilegalno zatvarati, ograničavati ljudske slobode, zarad ˝viših ciljeva˝. Ja se s tim ne mogu pomiriti, uz svo dužno poštovanje.
To je bio duh vremena... Goru represiju su provodili ameri prema crncima, nego Tito prema reakciji...

A to, da je ovo doba "demokratije" prosto prakticni pokaz sta znaci i na sta lici kad se reakcija postavi na noge, to ne treba ni pricat... Zlocesto je to, i pokvareno do srzi... Znao je Broz sta radi... :wink:
radostan dan

#29 Re: Hrvatsko proljece

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 19:11, edited 1 time in total.
Nele9

#30 Re: Hrvatsko proljece

Post by Nele9 »

˝Da, ok, razumijemo se, pa mogu reći i slažemo se. Ali... iz današnje perspektive i sa ovakvim iskustvom, kad smo kao fol naučili šta je to demokratija.

Mđt, mi smo iz demokratije uzeli ono što nam se sviđa - slobodu govora (malo smo to modifikovali, pa to kod nas znači - pravo da mlatimo šta hoćemo, kad hoćemo, gdje hoćemo i po kome god hoćemo).
Dalje, pravo da biramo (opet modifikovali, to je kod nas - pravo da izaberemo ko će nas bolje i više za.ebati).

Ono što nismo uzeli sa ove ''dvije slobode'', a morali smo, jer su one preduslov demokratije i ovakvih sloboda su - odgovornost, zakon, itd, itd.˝

Bez ovog drugog, ono prvo nije sloboda već anarhija.

:thumbup: Nema šanse da bih mogao ovo bolje sročiti.

Meni lično aparat koji pominješ u bivšoj SFRJ nije bio represivan, ali je bio smiješan.

Poštujem. Tebi lično nije bio represivan. Meni lično (i osobno :D ) jeste, ali ne toliko meni lično koliko mojoj porodici i familiji.

˝Ne smatram se yugonostalgičarom, na žalost vrijeme je pokazalo da je svaka Yugoslavija bila - tvorevina na silu, ili pak ljudi i narodi u njoj joj nisu bili dorasli, tačnije takvoj ideji.˝

Slažem se. Propali pokušaj. Više ga nikada ne treba ni spominjati.

˝Ali da je bila dobra i da se dobro živjelo - jeste, u odnosu na svaku novonastalu državicu ponaosob.˝

Veoma, veoma diskutabilno. Da ne bih duljio...generalno imam najveći problem kad mi neko govori šta je dobro za mene a da ja ne trebam da kontam već ima vodja koji će to raditi za mene. Znači jedi, pij, razmnožavaj se, ali ništa ne pitaj. Mene je Bog stvorio kao razmuno biće, i ja to želim da budem.
Ako želiš da govorimo isključivo o materijalnim stvarima....ne znam koliko si star, ali ja se dobro sjećam prvog jeans-a iz Italije, nestašice, deterdženta, kafe, ulja, redovi za sve i svašta.
Da ne bih bio pogrešno shvaćen...ne hvalim ovo stanje haosa.

˝Te represije koje pominješ nisu bile baš u tolikoj mjeri u kojoj ti navodiš, a svakako daleko manje u odnosu na sve zemlje bivšeg Istočnog bloka, dapače, za njih smo bili primjer slobode, demokratije, truli zapad, što bi reko' Čeh, Rumun, Poljak :mrgreen:
Ko nije tražio belaja, nije ga ni imao.˝

Šta je traženje belaja. Iznošenje svog stava? Pa ti i ja bi već bili u zatvoru u onom sistemu. Ili, barem na ˝informativnom razgovoru˝.
nosara

#31 Re: Hrvatsko proljece

Post by nosara »

Nele9 wrote:˝Da, ok, razumijemo se, pa mogu reći i slažemo se. Ali... iz današnje perspektive i sa ovakvim iskustvom, kad smo kao fol naučili šta je to demokratija.

Mđt, mi smo iz demokratije uzeli ono što nam se sviđa - slobodu govora (malo smo to modifikovali, pa to kod nas znači - pravo da mlatimo šta hoćemo, kad hoćemo, gdje hoćemo i po kome god hoćemo).
Dalje, pravo da biramo (opet modifikovali, to je kod nas - pravo da izaberemo ko će nas bolje i više za.ebati).

Ono što nismo uzeli sa ove ''dvije slobode'', a morali smo, jer su one preduslov demokratije i ovakvih sloboda su - odgovornost, zakon, itd, itd.˝

Bez ovog drugog, ono prvo nije sloboda već anarhija.

:thumbup: Nema šanse da bih mogao ovo bolje sročiti.

Meni lično aparat koji pominješ u bivšoj SFRJ nije bio represivan, ali je bio smiješan.

Poštujem. Tebi lično nije bio represivan. Meni lično (i osobno :D ) jeste, ali ne toliko meni lično koliko mojoj porodici i familiji.

˝Ne smatram se yugonostalgičarom, na žalost vrijeme je pokazalo da je svaka Yugoslavija bila - tvorevina na silu, ili pak ljudi i narodi u njoj joj nisu bili dorasli, tačnije takvoj ideji.˝

Slažem se. Propali pokušaj. Više ga nikada ne treba ni spominjati.

˝Ali da je bila dobra i da se dobro živjelo - jeste, u odnosu na svaku novonastalu državicu ponaosob.˝

Veoma, veoma diskutabilno. Da ne bih duljio...generalno imam najveći problem kad mi neko govori šta je dobro za mene a da ja ne trebam da kontam već ima vodja koji će to raditi za mene. Znači jedi, pij, razmnožavaj se, ali ništa ne pitaj. Mene je Bog stvorio kao razmuno biće, i ja to želim da budem.
Ako želiš da govorimo isključivo o materijalnim stvarima....ne znam koliko si star, ali ja se dobro sjećam prvog jeans-a iz Italije, nestašice, deterdženta, kafe, ulja, redovi za sve i svašta.
Da ne bih bio pogrešno shvaćen...ne hvalim ovo stanje haosa.

˝Te represije koje pominješ nisu bile baš u tolikoj mjeri u kojoj ti navodiš, a svakako daleko manje u odnosu na sve zemlje bivšeg Istočnog bloka, dapače, za njih smo bili primjer slobode, demokratije, truli zapad, što bi reko' Čeh, Rumun, Poljak :mrgreen:
Ko nije tražio belaja, nije ga ni imao.˝

Šta je traženje belaja. Iznošenje svog stava? Pa ti i ja bi već bili u zatvoru u onom sistemu. Ili, barem na ˝informativnom razgovoru˝.
Ne mozes iz sadasnje perspektive posmatrat vrijeme od prije 50-60 godina... Nase drustvo je jako nazadovalo u svim segmentima osim u nivou konzumiranja industrije zabave... Tu smo jaci nego nekad... Sve ostalo je gore...

Sto se tice nestasica, pa nije da ih nije bilo, ali su pogadjale ljude koji su imali od cega da kupe, a nisu imali sta da kupe (jako uslovno shvaceno), a danas ima svega za jako uzak krug ljudi... Osim ako je blejanje u prepune izloga, a bez cvonjka u dzepu, za tebe dovoljno za pun zeludac...

Kad smo kod iznosenja stava i nekakve zabrane istog, to je jako mistifikovano... Kad si zadovoljan, a ako nemas politicke ambicije, stav je nesto sto se ne forsira u zivotu... Znas ono, svicarac pojma nema ko mu je predsjednik... A sto bi ga bilo briga...? Tako je bilo i u SFRJ... Neopterecen, relativno lagodan zivot, mir, sigurnost, posao, lijekovi, obrazovanje, stan, more, skijanje, a sve dostupno ogromnoj vecini gradjana i seljaka... Drzava za covjeka... :D
bingulesku

#32 Re: Hrvatsko proljece

Post by bingulesku »

Može se reči da se Hrvatsko Proljeće pojavilo intezivno od 1969. godine i bilo intezivno podržavano od J. B. Tita do kraja 1971. godine. Tome su predhodile ekonomska kriza u SFRJ 1962. godine kada ekonomija SFRJ koja je bilježila rast od 1954. do 1961. godine između 9 i 11% u 1962. godini ne prikazuje rast uopće. To je izazvalo veliki potres i na političkom planu te se prvo kreće u promjenu ustava pa tako SFRJ dobija novi Ustav 1963. sa većom ulogom republika i decentraliziranim ustrojem, a nakon toga počinje i ekonomska reforma a sve završava smjenom Rankovića 1966. godine. Naredne godine izlazi deklaracija o položaju i prau Hrvatskog jezika ali se SK Hrvatske formalno ogradila od toga da bi već naredne 1968. godine došlo do prvih "proljećarskih" pojava što je kulminiralo smjenom ministra obrazovanja i kulture Miloša Žanka sa funkcije i brisanja iz centralnog komiteta. Ovu odluku J. B. Tito je podržao kao i sve akcije proljećara do 1971. godine.
Hrvatsko Proljeće nije imalo veze sa dešavanjima iz 1990 i kasnije iz prostog razloga jer je proljeće predvodila SKH a osamostaljenje Hrvatske je ostvarila načelno desna politička opcija HDZ uz podršku drugih desnih struja dok se reformirana SKH povukla nakon izgubljenih izbora
radostan dan

#33 Re: Hrvatsko proljece

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 19:15, edited 1 time in total.
Nele9

#34 Re: Hrvatsko proljece

Post by Nele9 »

@ radostan dan & nosara

Veoma zanimljiva diskusija i odlični ste...kako da kažem oponenti a da ne bude shvaćeno negativno? Ali odosmo daleko od teme pa da ne bihuzurimo narod bosanski i ini. Ja ću još malo pokušati napraviti zaključak (moj naravno, kako egoistično s moje strane :mrgreen: ) pa predlažem da prekinemo s retro YU i skoncentrišemo se na HR Proljeće.

˝... Nase drustvo je jako nazadovalo u svim segmentima osim u nivou konzumiranja industrije zabave... Tu smo jaci nego nekad... ˝ :mrgreen: :thumbup: Ovo mi je ekstra dobro. Svaka čast.

˝Kad smo kod iznosenja stava i nekakve zabrane istog, to je jako mistifikovano... Kad si zadovoljan, a ako nemas politicke ambicije, stav je nesto sto se ne forsira u zivotu... Znas ono, svicarac pojma nema ko mu je predsjednik... A sto bi ga bilo briga...? Tako je bilo i u SFRJ... ˝

Mistifkovano...hmmm? Noam Chomsky nema nikakvih političkih ambicija pa ipak kritikuje američku vanjsku politiku, a i više bi je kritikovao da mu daju prostora.
OK van politike... Sjećaš se samodoprinosa, k´o fol dobrovoljnog? E, hoće crvendaćki poltroni da proguraju da se poveća sa 2.5 % na 3% i na sastanku će ti oni ˝eto svi se slažemo...˝ i onda jedan lik ustane i kaže ˝stani malo, nismo ni glasali˝. Eh, sutradan ti je pred njegovom kućom narodna milicija i vode ga na saslušanje radi podrivanja nekog faktora (taj vokabular mogu da izmisle samo crveni i Ameri). Švicarska i YU, wow...2 totalno odvojena pojma.

Neopterecen, relativno lagodan zivot, mir, sigurnost, posao, lijekovi, obrazovanje, stan, more, skijanje, a sve dostupno ogromnoj vecini gradjana i seljaka... Drzava za covjeka... :D

Ko je volio da se neko brine o njemu, YU je bila fantazija. Toga više nema nikad. Bori se brate. Još samo da sebi obezbijedimo fair-play jer kao i slobodu to nam neće niko pokloniti. Ko je mislio svojom glavom, YU je bila tamnica (ne kao zemlje Varšavskog ugovora, to je tačno).
Mir, sigurnost...? zavedeni represivnim mjerama. Zavisi ko šta hoće...pa i Hitler je Njemačku oporavio od svjetske ekonomske krize zar nije?
Posao? Pa većina 25-27 godina starih koje sam znao nisu imali posla tih godina. Ili su nešto šljakali preko studentske.
Lijekovi, obrazovanje...slažem se .
Stan, more, i skijanje nisu bili dostupni većini. More? možda, pa furaj fićom 60 na sat i u Podgori četvrt hljeba i pašteta. Stan? komunistima, rukovodiocima, i sretnim (totalno ekonomski neopravdano) ali koga je bilo briga je li ili nije. Skijanje? Barem ono u odmaralištu, skoro isključivo za crvene rukovodioce.
Država za čovjeka? Pa majica SDP-a se vidi kroz ovaj cyber pendžer. :mrgreen:

Sad je druga priča, ideju ne možeš prodati ni djetetu od 7 godina.
:thumbup: Ova mi je ekstra dobra. Ne znam da li da se smijem ili plačem.

Zdravstvo, školstvo, penzijsko, itd, su bili bolje riješeni. O boračkom da ne govorim. :thumbup:

Naravno bilo je kilometarskih fulova i faulova, nevino stradalih i stradalih za glupost. Ali na masu od 22 miliona teško možeš očekivati da se pogodi u metar, dva. Toga ima i danas, u zapadnim demokratijama, no oni imaju moderniji termin - kolateralna šteta. (ovo se ne odnosi na tvoje stradanje).
Jeste ali nema kolateralne štete nad sopstvenim narodom.

edit - možda nisam shvatljiv, pa da pojasnim - točak istorije ne treba vrtjeti u rikvec, ali iz prošlosti treba uzeti ono dobro i primjeniti u budućnosti. To je moj najprecizniji stav o YU. Slažem se.

Na kraju, da smo svi u Bosni htjeli YU ne bi je spasili, jer je nisu htjeli drugi koji su imali novca, vlasti, moći...
nosara

#35 Re: Hrvatsko proljece

Post by nosara »

Nele9 wrote:@ radostan dan & nosara

Veoma zanimljiva diskusija i odlični ste...kako da kažem oponenti a da ne bude shvaćeno negativno? Ali odosmo daleko od teme pa da ne bihuzurimo narod bosanski i ini. Ja ću još malo pokušati napraviti zaključak (moj naravno, kako egoistično s moje strane :mrgreen: ) pa predlažem da prekinemo s retro YU i skoncentrišemo se na HR Proljeće.

˝... Nase drustvo je jako nazadovalo u svim segmentima osim u nivou konzumiranja industrije zabave... Tu smo jaci nego nekad... ˝ :mrgreen: :thumbup: Ovo mi je ekstra dobro. Svaka čast.

˝Kad smo kod iznosenja stava i nekakve zabrane istog, to je jako mistifikovano... Kad si zadovoljan, a ako nemas politicke ambicije, stav je nesto sto se ne forsira u zivotu... Znas ono, svicarac pojma nema ko mu je predsjednik... A sto bi ga bilo briga...? Tako je bilo i u SFRJ... ˝

Mistifkovano...hmmm? Noam Chomsky nema nikakvih političkih ambicija pa ipak kritikuje američku vanjsku politiku, a i više bi je kritikovao da mu daju prostora.
OK van politike... Sjećaš se samodoprinosa, k´o fol dobrovoljnog? E, hoće crvendaćki poltroni da proguraju da se poveća sa 2.5 % na 3% i na sastanku će ti oni ˝eto svi se slažemo...˝ i onda jedan lik ustane i kaže ˝stani malo, nismo ni glasali˝. Eh, sutradan ti je pred njegovom kućom narodna milicija i vode ga na saslušanje radi podrivanja nekog faktora (taj vokabular mogu da izmisle samo crveni i Ameri). Švicarska i YU, wow...2 totalno odvojena pojma.

Necu da budem Chomsky, hocu da budem vkv bravar koji zivi od svog posla i koji ce imat drzavu iza sebe, a ne protiv sebe, drzavu koja ce brinut za ono sto je potrebno da bih ja imao uslove za zivot...

Sjecas se PDV-a...? Sve je poskupilo, rulja vristala par dana, niko nije slao miliciju, ali je PDV ostao... To ti je taj samodoprinos... Nekada se nije talasalo, danas mozes talasat do sutra, nista od toga... PDV ostaje... Da stavimo na stol sve sto su crveni napravili samodoprinosima na jednu, i sta su crni napravili od PDV-a na drugu stranu...? Mislim da nema potrebe...

Neopterecen, relativno lagodan zivot, mir, sigurnost, posao, lijekovi, obrazovanje, stan, more, skijanje, a sve dostupno ogromnoj vecini gradjana i seljaka... Drzava za covjeka... :D

Ko je volio da se neko brine o njemu, YU je bila fantazija. Toga više nema nikad. Bori se brate. Još samo da sebi obezbijedimo fair-play jer kao i slobodu to nam neće niko pokloniti. Ko je mislio svojom glavom, YU je bila tamnica (ne kao zemlje Varšavskog ugovora, to je tačno).
Mir, sigurnost...? zavedeni represivnim mjerama. Zavisi ko šta hoće...pa i Hitler je Njemačku oporavio od svjetske ekonomske krize zar nije?
Posao? Pa većina 25-27 godina starih koje sam znao nisu imali posla tih godina. Ili su nešto šljakali preko studentske.

Drzava ne moze sa strane glumit nezainteresovanog posmatraca (ova ne glumi, stvarno je boli djoko) u odnosu na svoje gradjane... Kakva je to tamnica iz koje si mogao na kafu u London, Pariz, Njujork... kad ti se navije...? Kakvim se to mjerama zavodi mir i sigurnost bilo gdje u svijetu...?

Simpaticno, jel' da...?

Lijekovi, obrazovanje...slažem se .
Stan, more, i skijanje nisu bili dostupni većini. More? možda, pa furaj fićom 60 na sat i u Podgori četvrt hljeba i pašteta. Stan? komunistima, rukovodiocima, i sretnim (totalno ekonomski neopravdano) ali koga je bilo briga je li ili nije. Skijanje? Barem ono u odmaralištu, skoro isključivo za crvene rukovodioce.
Država za čovjeka? Pa majica SDP-a se vidi kroz ovaj cyber pendžer. :mrgreen:

Ne znam gdje si ti zivio, ali te stvari nisu bile nista posebno, nikakav luksuz... Moj stari je bio vkv majstor, a stan je dobio dva puta, jednom kao privremeni smjestaj, drugi put u novogradnji, luksuzni stan (za ono doba) 2-sobni, a odbio 5-sobni, vjerovao ti meni ili ne... Ekonomski neopravdano...? A opravdano je bit na ulici...? Ne razumijem tu ekonomiju za povlastene, jake, borbene :-) ... Napominjem da nikad niko u mojoj siroj i uzoj familiji do sad nije bio u nijednoj partiji... Svi su prosli manje vise isto...

More, pristupacno, po najmanje 15 dana godisnje, bez ikakvih posebnih navlacenja sto se tice love, a prevoz, pa vozom, brate, takvo je vrijeme bilo... Na planinu se islo i vikendima, toga barem oko Sarajeva ne fali, a da li si mlatio pastetu ili grah sa kazana, to je do tebe, opet bez neke frke finansijski... Nisam vidjao rukovodioce, oni su valjda isli na Olimp...

Sto se tice ovog slogana SDP-a to je bila zajebancija... SDP ne bi mogao kafe i burek nosit onoj partiji...
:D
ponizni

#36 Re: Hrvatsko proljece

Post by ponizni »

Ta zbivanja 1971. sada se hoće prikazati kao nekakvo buđenje Hrvata.To je laž.To je bio samo unarpartijski obračun-bolje rečeno pokušaj-jalovi nekakvog "liberalizma"Pa svi ti iz 1971. su bili komunisti koji, a poznato je 1990.nisu ni pisnuli,nisu imali hrabrosti,osim Tuđmana što Budiša i danas priznaje.Ja sam bio svjedok tih digađaja kao student 1971.Savka ,ako je za nekog bila "ruža",bila je komunistička ruža što je ostala do kraja života.Sramota je kako su podvili rep i onako odbačeni se zaklinjali Titu počev od Tripala pa na nižeitd...
nosara

#37 Re: Hrvatsko proljece

Post by nosara »

ponizni wrote:Ta zbivanja 1971. sada se hoće prikazati kao nekakvo buđenje Hrvata.To je laž.To je bio samo unarpartijski obračun-bolje rečeno pokušaj-jalovi nekakvog "liberalizma"Pa svi ti iz 1971. su bili komunisti koji, a poznato je 1990.nisu ni pisnuli,nisu imali hrabrosti,osim Tuđmana što Budiša i danas priznaje.Ja sam bio svjedok tih digađaja kao student 1971.Savka ,ako je za nekog bila "ruža",bila je komunistička ruža što je ostala do kraja života.Sramota je kako su podvili rep i onako odbačeni se zaklinjali Titu počev od Tripala pa na nižeitd...
To, takozvano budjenje, bilo je budjenje ustasa, koji su taj unutarpartijski, iskonstruisani obracun, iskoristili da se malo eksponiraju... :D

Naravno da je teta Savka bila komunisticka ruza, ta nece valjda bit ustaska...!? i kome su se trebali zaklinjati, pavelicu...?
jakako

#38 Re: Hrvatsko proljece

Post by jakako »

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatsko_prolje%C4%87e

gledao sam spomenutu emisiju,dosta toga se u bivsoj drzavi nije znalo(nije smjelo znati) i naravno bilo je drugacije
prikazano..sad nakon svega smo malo pametniji(trebali bi biti) :)
Jazz_Junkie

#39 Re: Hrvatsko proljece

Post by Jazz_Junkie »

I ja sam sinoc gledao onaj prilog. Ne mogu se svi ti "proljecari" trpati u isti kos, jer dok su oni u drzavnom vrhu Hrvatske trazili administrativne i ekonomske reforme, vodje studenata koji su sinoc prikazani testiraju svoje mogucnosti, da vide dokle mogu ici. Ocigledno je da tzv. vodje studenata pokusavaju iskoristiti nesuglasice izmedju SKH i SKJ eksponiranjem nacionalizma, valjda u nadi da ce naici na veliki odjek u narodu. Ti pseudo-avantgardni studenti nisu nista drugo do malovaroski nacionalisti sto je vecina njih doslovno dokazala kada joj se ukazala prva prilika za preuzimanjem vlasti. Pokrice studentske vodje dobivaju od pojedinih akademskih krugova cija je "deklaracija o polozaju hrvatskog knjizevnog jezika" bila samo povod za vece ambicije. Naravno da nisu svi od tih studenata otisli istim stazama, ali medju njima je vladao duh nacionalizma, cak i u najekstremnijoj formi sto su pokazala imena kao Ante Paradzik i Dobroslav Paraga.
Tito je poslije ipak izisao u susret mnogim zahtjevima hrvatskog vrha ustavom iz 1974. Decentralizacija zemlje je iovako bio plan Tita jos od sredine 1960ih kada se zemlja pocela snaznije liberalizirati.
radostan dan

#40 Re: Hrvatsko proljece

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 19:16, edited 1 time in total.
ponizni

#41 Re: Hrvatsko proljece

Post by ponizni »

nosara wrote:
ponizni wrote:Ta zbivanja 1971. sada se hoće prikazati kao nekakvo buđenje Hrvata.To je laž.To je bio samo unarpartijski obračun-bolje rečeno pokušaj-jalovi nekakvog "liberalizma"Pa svi ti iz 1971. su bili komunisti koji, a poznato je 1990.nisu ni pisnuli,nisu imali hrabrosti,osim Tuđmana što Budiša i danas priznaje.Ja sam bio svjedok tih digađaja kao student 1971.Savka ,ako je za nekog bila "ruža",bila je komunistička ruža što je ostala do kraja života.Sramota je kako su podvili rep i onako odbačeni se zaklinjali Titu počev od Tripala pa na nižeitd...
To, takozvano budjenje, bilo je budjenje ustasa, koji su taj unutarpartijski, iskonstruisani obracun, iskoristili da se malo eksponiraju... :D

Naravno da je teta Savka bila komunisticka ruza, ta nece valjda bit ustaska...!? i kome su se trebali zaklinjati, pavelicu...?
jbg.-a ti ne možeš dalje od ustaša-valjda ti tje to najveći domet,ako si mlad bar će biti jedna budala više za buduće obračune u ovoj krčmi koja radi non-stop.
nosara

#42 Re: Hrvatsko proljece

Post by nosara »

ponizni wrote:
nosara wrote:

jbg.-a ti ne možeš dalje od ustaša-valjda ti tje to najveći domet,ako si mlad bar će biti jedna budala više za buduće obračune u ovoj krčmi koja radi non-stop.
ustase su krive za sve...
felipe kajetano

#43 Re: Hrvatsko proljece

Post by felipe kajetano »

nosara wrote: ustase su krive za sve...
tako je :D
gonič zmajeva

#44 Re: Hrvatsko proljece

Post by gonič zmajeva »

felipe kajetano wrote:
haha :lol: :lol:
frajer koji vodi seriju je profesor u sisačkoj gimnaziji ili ekonomskoj.politički angažiran u sisačkom poglavarstvu ili županiji kao član sdp-a.osa bi tu mogao dati točne podatke.
osobno mi je serija super,pogledao sam sigurno pet dijelova,i tu nema traga balkanizmu,možda je i to razlog zašto je loše primljena u "narodu".jbg hrvati su to,gospoda. :D :skoljka:
nosara

#45 Re: Hrvatsko proljece

Post by nosara »

gonič zmajeva wrote:
felipe kajetano wrote:
haha :lol: :lol:
frajer koji vodi seriju je profesor u sisačkoj gimnaziji ili ekonomskoj.politički angažiran u sisačkom poglavarstvu ili županiji kao član sdp-a.osa bi tu mogao dati točne podatke.
osobno mi je serija super,pogledao sam sigurno pet dijelova,i tu nema traga balkanizmu,možda je i to razlog zašto je loše primljena u "narodu".jbg hrvati su to,gospoda. :D :skoljka:
Aha... Noga licka, a cipela becka...
Jazz_Junkie

#46 Re: Hrvatsko proljece

Post by Jazz_Junkie »

nosara wrote:
Aha... Noga licka, a cipela becka...
:lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#47 Re: Hrvatsko proljece

Post by Chmoljo »

13. Jan. 2011. 14:53 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma”
» ponizni
bokakotorska

#48 Re: Hrvatsko proljece

Post by bokakotorska »

Drugari ne kapiram o kojoj emisiji se prica ali evo cist suvoparni podatak iz porodicne historije, koju toliko nipodstavam inace -

Moj stari i stara se iselise iz ljepe nase 1969. I nas sa njima.

Nikada nisu losu rekli pa ne znam sta je konkretno bilo ali kazu nista nije bilo vise isto. I da kazu teze se disalo tada, Valjda taj cist hrvatski zrak sta li ? Kako god.
gonič zmajeva

#49 Re: Hrvatsko proljece

Post by gonič zmajeva »

bokakotorska wrote:Drugari ne kapiram o kojoj emisiji se prica ali evo cist suvoparni podatak iz porodicne historije, koju toliko nipodstavam inace -

Nikada nisu losu rekli pa ne znam sta je konkretno bilo ali kazu nista nije bilo vise isto. I da kazu teze se disalo tada, Valjda taj cist hrvatski zrak sta li ? Kako god.
možda su bili vlasi,a ne srbi. :razz: kao ovi šta su se naselili u vojvodinu,pa bi htjeli autonomiju,kao šta su imali u hr.
bokakotorska

#50 Re: Hrvatsko proljece

Post by bokakotorska »

gonič zmajeva wrote:
bokakotorska wrote:Drugari ne kapiram o kojoj emisiji se prica ali evo cist suvoparni podatak iz porodicne historije, koju toliko nipodstavam inace -

možda su bili vlasi,a ne srbi. :razz: kao ovi šta su se naselili u vojvodinu,pa bi htjeli autonomiju,kao šta su imali u hr.
Pa zar to nije isto :zoka:
Post Reply