Akumulator

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Jimmy_The_Saint

#26 Re: Akumulator

Post by Jimmy_The_Saint »

To ti nije vesprom kriv jebaji ga. Svi su se proizvođači masovno preštelovali na te LAFO suhe, a suština je, koliko sam shvatio, da oni NE ŽELE da se voziš 9 godina na istoj bateriji. Ne znam jel' istina, laik sam za te stvari, ali ima čak i priča da su ti "suhi" ustvari samo blago modificirani standardni akumlatori, ali bez dosipanja vode, pa kad crkne-crkne. :-)
Control panel

#27 Re: Akumulator

Post by Control panel »

Jimmy_The_Saint wrote:To ti nije vesprom kriv jebaji ga. Svi su se proizvođači masovno preštelovali na te LAFO suhe, a suština je, koliko sam shvatio, da oni NE ŽELE da se voziš 9 godina na istoj bateriji. Ne znam jel' istina, laik sam za te stvari, ali ima čak i priča da su ti "suhi" ustvari samo blago modificirani standardni akumlatori, ali bez dosipanja vode, pa kad crkne-crkne. :-)
necete vjerovati sta mi se desilo. opet mi, vjerovatno, crko varta akumulator. onaj sto su mi zamijenile prije nesto manje od godinu. nece ni da zavergla. a nije ni hladno danas bilo. a nije mi nista ni ostalo od potrosaca ukljucenmo sve provjerio.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#28 Re: Akumulator

Post by Romeo 80 »

Control panel wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:To ti nije vesprom kriv jebaji ga. Svi su se proizvođači masovno preštelovali na te LAFO suhe, a suština je, koliko sam shvatio, da oni NE ŽELE da se voziš 9 godina na istoj bateriji. Ne znam jel' istina, laik sam za te stvari, ali ima čak i priča da su ti "suhi" ustvari samo blago modificirani standardni akumlatori, ali bez dosipanja vode, pa kad crkne-crkne. :-)
necete vjerovati sta mi se desilo. opet mi, vjerovatno, crko varta akumulator. onaj sto su mi zamijenile prije nesto manje od godinu. nece ni da zavergla. a nije ni hladno danas bilo. a nije mi nista ni ostalo od potrosaca ukljucenmo sve provjerio.
Ma meni je sumnjivo to kod tebe što ti tako crkavaju akumulatori. Ja bih otišao dobrom električaru da provjeri da možda negdje mu nešto ne crpi struju! Ili je to ili si jednostavno peh! :D :P
herbert mekfjuger

#29 Re: Akumulator

Post by herbert mekfjuger »

^ i meni je jarane to sumnjivo skroz, ne mogu da vjerujem da je do akumulatora toliko, imo sam i ja nekad vartu, pa nikad ništa... nego vidi ti električnu instalaciju, možda ti ne puni dovoljno, pa kad se skroz isprazni, on je jeban :D
Control panel

#30 Re: Akumulator

Post by Control panel »

Romeo 80 wrote:
Control panel wrote:
Ma meni je sumnjivo to kod tebe što ti tako crkavaju akumulatori. Ja bih otišao dobrom električaru da provjeri da možda negdje mu nešto ne crpi struju! Ili je to ili si jednostavno peh! :D :P
to sam uradio kada mi je prvi crko, oni me poslali prvo kod elektricara da provjerim i nista nije nasao. kaze sve je u redu. baksuz.
shlauf

#31 Re: Akumulator

Post by shlauf »

Kad pogledaš u onaj mali providni stakleni krugić jeli crvena ili zelena boja ????
ZELENA: akumulator je OK
CRVEN: AKUMULATOR GECRKN, TRAŽI UZROK PRAŽNJENJA

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeee :dance:
slobodni armirach

#32 Re: Akumulator

Post by slobodni armirach »

ko nema garazu, pa mu auto stoji vani po mrazevima, bilo bi pametno da zastite akumulatore od hladnoce,
jedna od efektivnijih varijanti da koristite tanku podnu izolaciju za laminate.
To je bijela spuzvasta traka, sirine pola metra, debljine 3 ili 5 milimetara. Cijena je oko 0,5 KM po kvadratu.
Dosta je prakticnija od stiropora. Tako koliko toliko produzite vijek trajanja svog akumulatora.

Sto se tice Black Horsa, za te pare se isplati, pisem za akumulatore nize amperaze. Sa vecim amperazama nemam iskustva.
Neelix

#33 Re: Akumulator

Post by Neelix »

Control panel wrote:
to sam uradio kada mi je prvi crko, oni me poslali prvo kod elektricara da provjerim i nista nije nasao. kaze sve je u redu. baksuz.
jesi li mijenjao plejer u autu? imao sam isti slucaj, kupio plejer sa bluetoothom i krepo mi ak., kupio drugi, i on krepo, i tek tad sam skonto do cega je :-) pa otisao do elektricara da mi napravi paljenje plejera na kontakt.
Control panel

#34 Re: Akumulator

Post by Control panel »

Neelix wrote:
Control panel wrote:
jesi li mijenjao plejer u autu? imao sam isti slucaj, kupio plejer sa bluetoothom i krepo mi ak., kupio drugi, i on krepo, i tek tad sam skonto do cega je :-) pa otisao do elektricara da mi napravi paljenje plejera na kontakt.

isao kod majstora. nije akumulator. ipak je ulozak brave volana i jos neki davac temperature za grijace. sitnica ali velika patnja.
rotor

#35 Re: Akumulator

Post by rotor »

Automobilske baterije ili akumulatori su specificni po tome sto daju veliku startnu struju, ali ne dozvoljavaju velika praznjenja, niti prevelika i nagla punjenja. Jednim totalnim praznjenjem, akumulator ako nije crko, ond mu je uveliko smanjen vijek trajanja i startna struja.
Spartanovski

#36 Re: Akumulator

Post by Spartanovski »

Da ne bih otvarao novu temu zanima me odgovor na sljedece pitanje.

Naime, na preporuku prijatelja oblolozio sam akumulator stiroporom jer sam imao problema pri paljenju auta kad je hladno. Sve sam oblozio, ali zanima me moze li doci do zapaljenja na na gornjoj strani, tj. na mjestu gdje se dodiruje stiropor i kleme sa zicama koje su tu?
mayab

#37 Re: Akumulator

Post by mayab »

Ne
BluePill RedPill

#38 Re: Akumulator

Post by BluePill RedPill »

Vartin akumulator od 70mah je trenutno u vespromu 170KM. Ima li negdje akcija na vartine aku, ili ako ima neko prijedlog za jeftiniji (dobar) aku u SA? Moj stari aku jutros definitivno izdahnuo :sad:
SHOCK

#39 Re: Akumulator

Post by SHOCK »

Stavio sam i ja Black Horse 55 ah prošle godine jer je bio najpovoljniji i mogu reći da radi ko sat zasad, bio je 80-ak maraka kod Gavrića u I. Sarajevu. Bilo je na to različitih komentara od poznanika, ali ne znam nikoga da se konkretno požalio na akumulator.
BluePill RedPill

#40 Re: Akumulator

Post by BluePill RedPill »

SHOCK wrote:Stavio sam i ja Black Horse 55 ah prošle godine jer je bio najpovoljniji i mogu reći da radi ko sat zasad, bio je 80-ak maraka kod Gavrića u I. Sarajevu. Bilo je na to različitih komentara od poznanika, ali ne znam nikoga da se konkretno požalio na akumulator.
tnx
mirzasila

#41 Re: Akumulator

Post by mirzasila »

Ima li neko broj telefona od firme koja prodaje black horse akumulatore u lukavici?
respo

#42 Re: Akumulator

Post by respo »

zar nisu ti crni konji imali gresku neku pa su ih cak u bg neki prestali prodavati radi reklamacija
mali Ninja

#43 Re: Akumulator

Post by mali Ninja »

ej raja, kad vam crkne akumulator, javite meni da dodjem po njega, placam p'o marke po kg :thumbup:
hopi

#44 Re: Akumulator

Post by hopi »

imam 2-3 stara akumulatora, nije bitno koliko stara? i koliko kg ima jedan od recimo 70ah
mali Ninja

#45 Re: Akumulator

Post by mali Ninja »

hopi wrote:imam 2-3 stara akumulatora, nije bitno koliko stara? i koliko kg ima jedan od recimo 70ah

nije bitno prijatelju, ajd na pp reci gdje se nalazis i jel ti odgovara cijena.
studeni76

#46 Re: Akumulator

Post by studeni76 »

Crko mi akumulaor u Octavii, fabrički 72Ah star 5 godina. Koja je cijena novih akumulatora ove jačine, i šta je bolje jel suhi il mokri?
Danas nedjelja a sutra neradni dan, pa nemam koga drugog pitati
PRO165

#47 Re: Akumulator

Post by PRO165 »

1. U normalni "mokri" akumulator se sipa isključivo destilovana voda. Ako su neke ćelije poluprazne tom akumulatoru vjerovatno nema pomoći. To u principu znači da su se listovi ćelije akumulatora toliko pribilžile ili čak dotakle da prave kratki spoj. Prazan akumulator treba davati napon oko 12V a pun 12,6V, ali ovo govorim po sjećanju. Ako je napon akumulatora niži vjerovatno mu nema pomoći. Mjeri se na ugašen automobil naravno.

2. Ušuškavanje akumulatora neće pomoći ako se dugo automobil ne pali. Može pomoći koji centimetar stiropora, ali paropropusna brana za laminat će dati samo teorijske vrijednosti. Stvar funkcionišne na sljdeći naćin. Olovni akumulator na velikoj hladnoći gubi (privremeno) nazivni kapacitet. Gubitak može biti i preko 50%. Kad se akumulator puni (tokom vožnje) on se ujedno i grije (tzv. unutrašnji otpor baterije). Ako oko akumulatora postoji neka obloga koja ima visok termički otpor (stiropor) izjednačenje temperature akumulatora sa temepraturom okoline će trajati vremenske duže. Čisto proizvoljno, neće trajati 1h nego recimo 10h. Pošto ušuškani akumulator ima veću temeraturu prilikom pokušaja paljenja imaće i veći nazivni kapacitet. ALi vodite računa da recimo ako auto ne upalite preko vikenda efekat ušuškavanja će izostati.
Melami

#48 Re: Akumulator

Post by Melami »

pa meni akumulator bio 12 godina u autu i tako je prodan u dobrom stanju.

Image
BlueBlood

#49 Re: Akumulator

Post by BlueBlood »

crko mi akumulator od 60Ah, hocel biti kakvih problema ako uzmem od 55Ah i stavim u auto?
drndalo

#50 Re: Akumulator

Post by drndalo »

Ne bi trebalo, osim ako ti je i taj od 60 bio manji nego mu treba, i za npr. jako hladne zime...
Post Reply