B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

bicebolje

#26 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by bicebolje »

duh_sa_sjekirom wrote: Ali jedna stvar je zajednička za sve Bošnjake, bez obzira kojoj opciji pripadali: Bosna i Hercegovina kao jedna i jedinstvena suverena država.
Rano je još o tome pričati. To će se znati kad BiH zaživi kao država a to tek sad postaje postepenim odlaskom stranaca i preuzimanjem odgovornosti domaćih političara. Prvi utisci su da bi se mnogi odrekli BiH u zamjenu za FBiH a kakve će tendencije biti u budućnosti vidićemo. Ja imam utisak da su mnogi zbog mantre BiH, BiH, BiH... zaboravili uopšte šta je to BiH.
osa

#27 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by osa »

bicebolje wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Ali jedna stvar je zajednička za sve Bošnjake, bez obzira kojoj opciji pripadali: Bosna i Hercegovina kao jedna i jedinstvena suverena država.
Rano je još o tome pričati. To će se znati kad BiH zaživi kao država a to tek sad postaje postepenim odlaskom stranaca i preuzimanjem odgovornosti domaćih političara. Prvi utisci su da bi se mnogi odrekli BiH u zamjenu za FBiH a kakve će tendencije biti u budućnosti vidićemo. Ja imam utisak da su mnogi zbog mantre BiH, BiH, BiH... zaboravili uopšte šta je to BiH.

nisu, nisu zaboravili, samo im ne odgovara takva bih, ravnopravnih naroda, red je da je najbrojniji najravnopravniji, nisu li isto tako rezonirali i srbi dok su bili najbrojniji...
Hipatija

#28 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

osa wrote: nisu li isto tako rezonirali i srbi dok su bili najbrojniji...
Nisu "isto tako rezonirali i srbi dok su bili najbrojniji".
Srbija pod vođstvom S. Miloševića je opljačkala slovenske i hrvatske firme, upala u platni sistem države, jednostrano mijenjala ustavna rješenja, zagovarala politiku "svi srbi u jednoj državi", "gdje je srbina tu je i Srbija", ...
Zalaganja SDP-a za jedinstvena i cjelovita zakonska rješenja u državi BiH nema karakteristike takve politike i takve države u kojoj bi neko bio "jednakiji". Ukoliko želimo u BiH svima jednaka prava i obaveze, jednake mogućnosti i jednake šanse, onda ćemo se zalagati za ideje iznesene u Platformi SDP-a i smišljati načine kako te ideje i praktično realizovati. Ukoliko se ne slažemo sa tim idejnim rješenjima, onda ćemo se zalagati da ih (SDP) ometamo na sve moguće načine, kako bi zadržali postojeće "faktičko stanje" (a promijenimo samo ono što moramo promijeniti i ništa više preko toga).
Trenutno politiku "Bošnjaka" niko nije kreirao, niti postoji "reprezent" "Bošnjačke politike". Bošnjaci se nisu tako organizovali! Bilo je pokušaja da se organizuje "svebošnjački sabor" i kreira "bošnjačka politika", ali je pokušaj "propao ko Grčka". Trenutno najveći broj Bošnjaka zastupa Evropske principe i standarde (najveći broj u odnosu na relative odnose po etničkoj pripadnosti).
duh_sa_sjekirom

#29 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by duh_sa_sjekirom »

1mustra wrote:Vrlo cudna deskripcija pojma jedinstvene drzave za moj pojam. Dakle drzava je jedinstvena ako je jednom narodu ona na prvom mjestu?

Nek bude tako, zasto je onda SDP/SDA koaliciji FBiH na prvom mjestu? Na koncu, sto znaci to biti na prvom mjestu?
Dakle, ovako, ako već ne kontaš:
BiH je država tri konstitutivna naroda i tu nema rasprave. Bošnjaci nemaju rezervnu domovinu i njima je BiH jedina domovina, pa je logično da taj narod, zarad svog opstanka na ovim prostorima mora staviti opstanak države, kao strateški cilj, ispred svega ostalog, tj. na prvo mjesto. Druga je stvar što neki zlonamjerno u tome vide nekakvo svojatanje iste i sl od strane Bošnjaka, što su obične gluposti. Pod jedinstvenošću se dakle podrazumjeva i teritorijalna cjelovitost (bez obzira na unutarnju organizaciju), ali se misli i na jedinstvenost stava da je Bošnjacima BiH jedina domovina. Dobro bi bilo da i ostali jednom kažu "OK, BiH je naša domovina, i za dobrobit svih, gradit ćemo je zajedno sa druga dva naroda", a ne da govore kako je BiH "mrska", "dok mora", itd.
Što se koalicije tiče, oni su pobijedili na federalnom nivou pa tamo i prave kalkulacije, a za državni nivo u igri su neke druge kombinacije.
duh_sa_sjekirom

#30 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

1mustra wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Narod kaže svašta.... Evo jedno pitanje za razmišljanje: Šta bi bili da je SDP na ovim izborima osvojio 70% glasova i da mu nije potrebna koalicija da formira vlast u FBiH (jer izborni zakon kaže da vlast formira stranka koja dobije najveći broj glasova)? Da li bi tada SDP trebao da dobrovoljno prepusto npr HDZ-u da uđe u vlast?
Stvar je vrlo jednostavna u biti, ako je tih 70% doslo samo od Bosnjaka, onda oni ne bi smjeli moci formirati vlast bez predstavnika Hrvata. Ako su osvojili i podrsku Hrvata, onda im ne trebaju nekakvi drugi predstavnici Hrvata iz HDZ.
Pitaš šta im nudi? Pa pročitaj pažljivo, prijatelju, pa onda raspravljaj...
Procitao pazljivo i obratio pozornost na detalje, na koje sam ukazao. Ti nisi nicim pokazao da si je uopce i procitao.
Za ovo boldirano ne brini, dobit će pečat autentičnosti od Dodika, obečao je.. :lol:
Ne treba od Dodika, vec od hrvatskog naroda na demokratskim izborima. Rjesenja s kojima SDP koketira su u sukobu sa principima demokracije, sto je vjerojatno povijesni relikt iz doba KPJ.
Prosipaš šuplju priču! Budi konkretan, dakle izdvoji iz te Platforme stavke koje su za Hrvate neprihvatljive i obrazlloži to ARGUMENTIMA!!!
Kako znaš koliko je npr Hrvata glasalo za SDP ako oni osvoje recimo 70% glasova?
Kako misliš "ne bi smjeli"? Izborni zakon je jasan, ne kontam šta hoćeš da kažeš sa ovim "ne bi smjeli formirati vlast"...?
Koja su to rješenja SDP-a koja su u sukobu sa principima demokratije i zašto? Budi konkretan!!!
Last edited by duh_sa_sjekirom on 05/01/2011 10:45, edited 1 time in total.
duh_sa_sjekirom

#31 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

bicebolje wrote:
:lol: :lol: :lol:
duh_sa_sjekirom

#32 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

japijem wrote:nije to ni najmanje smiješno, šta se to radi na nivou bih, da bi se tako mogli nasmijati...
meni jeste, jer ni jedan pravi patriota se neće odreći svoje države zarad entiteta...A ne tvrdim da nema onih koji bi to rado učinili
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#33 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by PipiDugaDevetka »

bicebolje wrote: Rano je još o tome pričati. To će se znati kad BiH zaživi kao država a to tek sad postaje postepenim odlaskom stranaca i preuzimanjem odgovornosti domaćih političara. Prvi utisci su da bi se mnogi odrekli BiH u zamjenu za FBiH a kakve će tendencije biti u budućnosti vidićemo. Ja imam utisak da su mnogi zbog mantre BiH, BiH, BiH... zaboravili uopšte šta je to BiH.
Nešto može nići, roditi se, izleći,...ali zaživjeti nikako ne može. Dakle, pogrešno je reći da je nešto zaživjelo ili će zaživjeti.
To ni svi svjetski naučnici ne mogu napraviti u sadašnjim zemaljskim uslovima, da nešto od mrtve prirode ''zaživi'' .
duh_sa_sjekirom

#34 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

japijem wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
japijem wrote:nije to ni najmanje smiješno, šta se to radi na nivou bih, da bi se tako mogli nasmijati...
meni jeste, jer ni jedan pravi patriota se neće odreći svoje države zarad entiteta...A ne tvrdim da nema onih koji bi to rado učinili
odrekosmo se mi jugoslavije, zarad jednog od njenih entiteta, a bogami i svi ostali, treba učiti i promišljati historiju...
Ta poređenja BiH - Jugoslavija postala su isuviše deplasirana... A zna se i adresa odakle poređenja dolaze, pa mi se zato ne piše, jer je već n puta rečeno i prožvakano.... :zzzz:
duh_sa_sjekirom

#35 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

japijem wrote:deplasirano ili ne, treba li podsjećati koliko se klelo i kolike su se generacije zaklinjale istoj, pa pređoše preko toga samo tako....
Zaklinjanje istoj bilo je iskreno kod većine, i nisu prešli svi preko toga svojom voljom... I ptice na grani znaju ko je za sve to kriv!
Rekoh već, uspoređuješ stvari koje se ne mogu tako bukvalno porediti... Jasno je sa kakvom namjerom je sve to, ali to pokušaj prodati nekom drugom...
Hipatija

#36 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

Nisu svi isti! Hrizostom: Ima li Bosne i Hercegovine?!
Zlo je krenulo kada su u Bosni i Hercegovini Kalaj i drugi ministari radili na razgrađivanju Bosne i Hercegovine po kulturnom, vjerskom identitetu. Upravo tada sve to počinje. Do dolaska Austro-ugarske vjerske zajednice i te kako su bile kompaktne, jedinstvene, pomagale su jedne druge. Bilo je ratova, ali su vjerske zajednice jedne druge pomagale, imale su respekta jedne prema drugima. Sve je to uništeno dolaskom Austro-Ugarske koja je upravo parolom „zavadi pa vladaj“ i „podijeli pa vladaj“. Nažalost, političari svih religija, svih profesija, svih društava rade na tome da vjerske zajednice budu neka odskočna daska u različitosti. Ne u bliskosti, ne zbližavanju ljudi, već u što većem razlikovanju i udaljavanju i konfrontiranju na kraju krajeva. To se može osjetiti iz svakog razgovora, kad posmatrate dobro i analizirate izjave predstavnika vjerskih zajednica, visokih rangiranih lica, to je ono što osjetite. Ne možete osjetiti dobrotu, koja treba da zaplijeni srce onog što sluša sa druge strane. Čak se nekada treba i svojima zamjeriti, svojim pripadnicima, vjernicima radi dobra onih koji su možda suprotno, preko puta mene, da bi se i ti ljudi privukli dobroti, ljubavi.Intervju sa Vladikom Hrizostomom možete pogledati ovdje
Nije sve jedno da li glasamo/ne glasamo, koga biramo/ne biramo, koga slušamo/ne slušamo, koga slijedimo/ne slijedimo. NISU SVI ISTI!
Hipatija

#37 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

Samo sloga Hrvata spašava, ali samo sloga hrvate spašava ako su svrstani iza HDZ-a - "zna se" i njegovog trenutnog vožda. Jest - al' "malo morgen"!
HDZ uz potporu M. Dodika, skupa sa "balavurdijom" na nekim portalima - propagiraju da - ostali hrvati - "nisu pravi hrvati", to su "kamuflirani", manje vrijedni i manje značajni. Oni, ti ostali, mogu se i otpisati, vrijeđati, podcjenjivati, potpuno ignorisati, omalovažavati, nazivati svakojakim - pa i pogrdnim - imenima, jer ne slijede "izvornu politiku i volju" hrvatskog naroda! Jest - al' "malo morgen"!
Među "ostalim" je i gromada od čovjeka i vjere, čovjeka koji ima dovoljno ljubavi za sve ljude, čovjek koji može biti uzor i inspiracija svima - Fra Petar Jeleč!

Hrvatski TAXI

"Postovani, Vec duze vrijeme redovan sam posjetilac vase internet stranice i prijatno sam iznenadjen raznolikoscu clanka i entuzijazmom kojim je uredjujete. Razlog zbog koga vam se javljam je clanak pod nazivom “Hrvatski taxi“ (Intervju fra Petra Jeleca za HercPortal) koji ste vi (23.12. 2010.) u cjelosti prenijeli na vasoj stranici. Za fra Petra Jeleca sam, da budem iskren, prvi put i cuo preko vase stranice, buduci da ste vi vec u nekoliko navrata objavljivali ili prenosili njegove clanke, odnosno intervjue. Razmisljanja tog mladog fratra smjesta su me zaintrigirala i mislim da necu pretjerati ako ustvrdim da je fra Jelec po svojim stavovima jedan od najprograsivnijih (u najboljem smislu te rijeci!), ako ne i najprogresivniji, franjevacki svecenik - ali i svesteno lice uopsteno - u Bosni i Hercegovini. Zajedno sa fra Markom Orsolicem i fra Ivanom Sarcevicem, on zasigurno cini okosnicu i istinski je predstavnik progresivne i humanisticke franjevacke misli u Bosni (Srebrenoj), sto se tokom istorije za crkveni kler, odnosno svestenstvo generalno, na ovim prostorima, na zalost, rijetko kada moglo ustvrditi. Izreci da je, citiram: "Covic svu svoju rusilacku energiju, uz pomoc Vecernjaka i dijelova Crkve, usmjerio iskljucivo na antagoniziranje Hravata i Bosnjaka, cime samo nastavlja politiku Mate Bobana i Ante Jelavica», te da: «Dodik može mirno spavati, jer mu HDZ brani Republiku Srpsku bolje od njega samoga.» moze samo pravi politicki vizionar i mislilac, koji je uz to i bosansko-hercegovacki patriota par excellence. A onako inspirativno i emocionalno pisati o Isusu Kristu i (predstojecim) Bozicnim praznicima moze, opet, samo nepatvoreni svecenik. Iskreni bozji sluga. Ti retci su nesto najbolje sto sam procitao u zadnje vrijeme. Fra Petru Jelecu svaka cast! Dok je njega i slicnih njemu bice i Bosne i Hercegovine. I istinske vjere." Nensi Neno Mujcinovic (nekad Odzak, sada Amsterdam)
I da ponovim misao iz prethodnog posta: Nije sve jedno da li glasamo/ne glasamo, koga biramo/ne biramo, koga slušamo/ne slušamo, koga slijedimo/ne slijedimo. NISU SVI ISTI!
Last edited by Hipatija on 03/05/2011 13:21, edited 4 times in total.
naiskrenije

#38 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by naiskrenije »

..
Hipatija

#39 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

Idealna rješenja su i prirodno najjednostavnija rješenja. Upravo B(ošnjački)-H(rvatski)-S(rpski) jednakostranični trougao je jedno od prirodnih rješenja za BiH kao državnu zajednicu. Podjednako daleko/blizu tjemena trougla B-H-S čine prirodnu zakonitost i određuju da se u P(latforma) presijecaju težišnice i visine, da se poklapaju sa centrom upisane i opisane kružnice. U tom centru, u tom središtu, u tom presjeku je SDP – stranka koja je jednako daleko/blizu svima u BiH. Narušiti taj sklad bilo bi neprirodno.Image
U centru je i O(ostali) i S(ejdić-Finci) i P(ravo) i P(ravda).
Last edited by Hipatija on 28/06/2011 08:34, edited 2 times in total.
Hipatija

#40 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

Bosnolog wrote:SDP BiH je postao nezaustavljiv probosanskohercegovacki pokret koji ce u buducnosti imati sve vise glasaca,pristalica i simpatizera,...SDP je stvorio kvalitativnu kriticnu ideolosku masu to jest pokret socijalnog,ljudskog,gradanskog,privrednopolitickog i svakog drugog oporavka oko koje ce se skupiti svi probosasnki orjentisani gradani svih etnija i naroda.

Sva ova podmetanja koja se serviraju iz etnoklerikalnih i anti BH stranaka uz pomoc rezimskih medija su krikovi gubitnika koji su svijesni snage SDP cije vrijeme tek dolazi.
"Iz tvijih usta u božije uši!"
Zato sam i postavio SDP u "sridu", svima jednako daleko/blizu. Sada SDP treba pomoć svih pojedinaca kojima su svi državljani BiH jednako značajni i vrijedni.
Enver Kazaz:
"Princip teritorijalizacije stvorio je međunacionalno nepovjerenje, a politiku pretvorio u borbu da se u miru dovrše ratni ciljevi. Tako je ustavna, kao izvor svih drugih kriza u zemlji, pokazala da sadašnji model teritorijalizacije nacija može rezultirati samo jednim tipom nacionalne politike. Onim, naime, koji se u teoriji definira kao militantni oblik nacionalizma. Platforma na takvu politiku stavlja tačku i otvara potpuno novu stranicu u bh. politici."
Po mom viđenju, podržati SDP i programsku platformu znači sljedeće:
Opredijeliti se za kraj rata (nastavljenog drugim sredstvima nakon "nametnutog mira") i početak izgradnje uređene države "po zajedničkoj mjeri za svakog čovjeka" u BiH, podjednako blizu/daleko susjednim nam državama.
Blizanac

#41 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Blizanac »

Hipatija wrote:"Iz tvijih usta u božije uši!"
Zato sam i postavio SDP u "sridu", svima jednako daleko/blizu. Sada SDP treba pomoć svih pojedinaca kojima su svi državljani BiH jednako značajni i vrijedni.
Enver Kazaz:
"Princip teritorijalizacije stvorio je međunacionalno nepovjerenje, a politiku pretvorio u borbu da se u miru dovrše ratni ciljevi. Tako je ustavna, kao izvor svih drugih kriza u zemlji, pokazala da sadašnji model teritorijalizacije nacija može rezultirati samo jednim tipom nacionalne politike. Onim, naime, koji se u teoriji definira kao militantni oblik nacionalizma. Platforma na takvu politiku stavlja tačku i otvara potpuno novu stranicu u bh. politici."
Po mom viđenju, podržati SDP i programsku platformu znači sljedeće:
Opredijeliti se za kraj rata (nastavljenog drugim sredstvima nakon "nametnutog mira") i početak izgradnje uređene države "po zajedničkoj mjeri za svakog čovjeka" u BiH, podjednako blizu/daleko susjednim nam državama.
sve bi to bilo okej kad ne bi bilo onih kojima je još uvijek do rata (naravno, drugim sredstvima), i kojima uopće nije do države BiH, ni u kom slučaju i ni u kom obliku...
Hipatija

#42 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

I ljudsko dostojanstvo ima svoju cijenu, svoj donji prag izdržljivosti i ispod kojeg se, u ime čovječnosti, ne smijemo spustiti!
Čini mi se da je došlo vrijeme za jedan "svemirski vrisak", za kontra-demonstracije današnjim (hadezeovskim) nacionalističkim demonstracijama.
Svi ljudi u BiH, kojima je LJUDSKO preče i važnije od etničko-torovskog, ne bi trebali biti nijemi posmatrači finalnih uticaja Miloševićeve nacionalne (sa jako izraženim karakteristima nacizma) politike i predratne propagande.
Nije BiH "drugačija država" zbog svoje "balkanske pozicije" već zbog trenutnih pravnih ( ustavnih) "balkanskih rješenja" u toj politici i "balkanskom uređenju" "Dejtonskog ustava". Tim rješenjima se trebamo i moramo suprotstaviti, ukoliko želimo onemogućiti dalje propadanje u "balkanski glib". Na to nas tjeraju, prije svega ekonomske potrebe, a zatim i čisto ljudske humane vrijednosti.
----
Lagumdžija- bošnjački DodikAutor: Neven Anđelić / radiosarajevo.ba Objavljeno: 15.03.2011 u 11:18
Ukoliko dva HDZ-a dobiju sva ministarska mjesta kojima bi Hrvati bili na čelu to će značiti da SDP postaje bošnjačka stranka te da politički prostor u ovoj državi ostaje otvoren samo za etnički bazirane partije

Dva HDZ-a insistiraju na svim „hrvatskim“ ministarskim mjestima u budućoj federalnoj vladi dok se SDP-ov zahtjev na barem jednom takvom mjestu u nekim krugovima tumači kao tvrdoglavost njegovog vođstva ili pak kao lažni dokaz multietničnosti. Takvi kritičari međutim ne primjećuju da se u ovim pregovorima zapravo vodi posljednja bitka za mogućnost multietničke države u kojoj će građani živjeti gdje im to odgovara a ne gdje im je to propisano mirovnim ugovorom ili tihom sugestijom moćnika.

Međunarodni projekt-političari: Ukoliko dva HDZ-a dobiju sva ministarska mjesta kojima bi Hrvati bili na čelu to će značiti da SDP postaje bošnjačka stranka te da politički prostor u ovoj državi ostaje otvoren samo za etnički bazirane partije.

Ovo nije prvi put da krug utjecajnih inostranih političara podržan domaćim nacionalistima pokušava od Lagumdžije napraviti bošnjačkog Dodika. Kada su nedugo poslije uspostave postratne vlasti sastavljene od istih partija koje su vodile svoje narode tokom i prije rata, „stranci“ uvidjeli da je vlast sastavljena od takvih partija sklona samo degeneraciji sistema, pokušali su svakoj od nacionalističkih stranaka pronaći etničke alternative koje bi bila spremne međusobno sarađivati ali i čitati upute na engleskom jeziku.

Dodik je pristao i konzekventno postao najmoćniji čovjek u Republici Srpskoj. Cijena je bila odustajanje od sopstvenih ideoloških opredjeljenja, gaženje u ratu sačuvanog obraza i prihvatanje nacionalističke politike zajedno sa nacionalističkim članstvom.

Kod Hrvata je pokušana slična taktika s Ivom Komšićem i plejadom političara čiji utjecaj nije sezao znatno dalje od dvorišta njihovih kuća. Međunarodna zajednica je uprkos nedostatku izbornog legitimiteta ipak pokušala s ovom opcijom i zapravo su stranci bili prvi koji su ignorisali političku volju bosanskohercegovačkih Hrvata.

SDP kao multietnička opcija: Zlatko Lagumdžija tada nije pristao da postane alternativa isključivo bošnjačkim nacionalistima i tako je izgubio vlast ali je sačuvao mogućnost da SDP ostane multietnička opcija koja bi pod promijenjenim okolnostima mogla omasovljenom podrškom osvojiti vlast i zaustaviti dalji proces odumiranja države i stvaranja tri paralelna društva u Bosni i Hercegovini.

Takva mogućnost se napokon ponovno ukazala nakon posljednjih izbora ali kako je rezultat na samoj granici primjenjivosti u praksi postizborni pregovori postali su političko-diplomatska bitka za i protiv ne samo Bosne i Hercegovine već prosperiteta i razvoja društva i države.SDP tvrdoglavo insistira na multietničnosti partije ali i primjene rezultata izbora gdje bi se poštovala jednakopravnost svih naroda ali istovremeno odbilo pravo nacionalnog ekskluziviteta. Kritičari ove partije i njenog lidera vide samo njegovu želju za vlašću zaboravljajući da ukažu na ozbiljnog političara koji nema takvu želju što je manje ozbiljan propust dok je potencijalno katastrofalan propust takve vrste kriticizma zapostavljanje činjenice da je ovo vjerovatno posljednja šansa za održavanje ideje multietničnosti prije nego što se tri odvojena društva definitivno utvrde i nastave proces degeneracije države.Prigovori da je SDP bošnjačka stranka zbog masovnosti takvog članstva su uvijek dobro utemeljeni na brojkama ali to ne znači da im treba oduzeti šansu da omasove srpsko, hrvatsko i ostalo članstvo ne zbog brige oko jedne političke partije već zbog vjerovatno posljednje realne mogućnosti da u Bosni i Hercegovini „ostali“, Bošnjaci, Srbi i Hrvati mogu zajedno odlučivati o svojoj zajedničkoj sudbini.

Brojke često jesu surova stvarnost ali uporedimo SDP sa fudbalskom reprezentacijom gdje je procenat nebošnjaka u selekciji Safeta Sušića manji od udjela istih u Socijaldemokratskoj partiji. Da li je fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ili Bošnjaka? Da li bi bila bolja da u njoj igra više Srba, Hrvata i ostalih? Treba li je ukinuti dok se to ne ostvari? Ista stvar je i sa SDP-om i zbog toga je jako bitno da Lagumdžija po drugi put odbije da postane bošnjački Dodik te da ga „liberalna javnost“ u tome konačno podrži.

------
Čija idejna rješenja provodi i u praksi realizuje OHR? Mislim da realiziju Karadžić-Miloševićeva idejna rješenja. Da li se tim idejama treba aktivno ( ili samo pasivno posmatrati) suprotstaviti?!
Klin se klinom izbija!
Last edited by Hipatija on 03/05/2011 13:28, edited 2 times in total.
Hipatija

#43 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

Politika SDP-a polazi od stava da BiH jeste moguće urediti bez etničke i teritorijalne podjele, te da je BiH u Dejtonu ujedinjena, a ne ("RS zauvijek, a BiH dok mora") podijeljena.

Čović i Ljubić u misiji za Srpsku

Milica Jovanović:( http://www.e-novine.com/feed/stav/43255 ... -Bosne.txt)
„Paradoksalno, jačajući svoju poziciju pričom o trećem entitetu i savezom sa
Dodikom, Čović je hrvatski etnički interes izručio u ruke Milorada Dodika.
Tamo gdje se činilo da je njegova najjača politička snaga, pokazuje se da se
nalazi njegova najsnažnija politička slabost. Željni vlasti, Lijanovići i
njihova stranka poletjeli su u naručje SDP-u, baš kao i Jurišićev HSP.
Ljubić i Čović ostali su izolirani sa krhkom nadom da će moći blokirati
fukcioniranje buduće federalne vlade i uz Dodikovu pomoć blokirati formiranje
vlasti na državnom nivou. Rezulat cijele te političke zavrzlame može biti
veoma opasan po BiH, a pogotovu po bošnjačko-hrvatske odnose u Fedraciji BiH.
Doda li se tome Dodikova priča da više nije problem Daytonski, nego
Vašingtonski sporazum na osnovu kojeg je stvorena Federacija BiH – jasnim
postaje opasnost od budućeg snažnog političkog konfrontiranja na političkoj
sceni.
Na toj osnovi dolazi se i do teškog pitanja o budućim ustvanim promjenama.
Ako bi se u njih krenulo bez oba HDZ-a, veliko je pitanje da li bi one uopće
mogle biti provedene i da li bi ih prihvatili Hrvati kao konstituvni narod u
BiH. Ako je ustavna izvor svih drugih kriza u BiH, onda je veliko pitanje da li
je moguće bez hrvatske političke volje riješiti tu krizu na odgovarajući,
međuetnički harmoničan način. Drugim riječim, ono što se nakon izbora
pokazivalo kao nada da se može formirati koalicija za efikasnu vlast i dobre
ustavne promjene, može postati na lak način izvorom nove bosanske krize. Iz
tog ugla promatrana, Ljubićeva odgovornost postaje presudnom, baš kao i
SDP-ova. A tu se dolazi do novog paradoksa slaganja buduće vlasti u BiH. Naime,
ako je savezom sa Čovićem i imao za cilj ojačati hrvatsku etnopolitičku
poziciju u formiranju nove vlasti, Ljubić sada može postati njenim grobarom,
ali i izručiti interes hrvatskog etničkog tijela u ruke onih za koje tvrdi da
majoriziraju Hrvate.
U cijeloj toj uvrnutoj priči stvarni dobitnik bit će Dodik i njegov
republikosrpski nacionalizam, a iza scene ukazivat će se lice Emila Vlajkija,
hrvatskog potspresjednika Republike Srpske, i novog Hrvata sa ekstremnim
velikosrpskim nacionalističkim stavovima.
Ako su, barem prema izjavama svojih
zvaničnika, i SDA i SDP govorili u postizbornom periodu o potrebi da se
institucionalnom ravnopravnošću zaštite prava Hrvata i drugih etnija na
čitavom teritoriju BiH, ako su se institucionalna autonomija i inistitucionalni
paritet pojavljivali kao političke formule za donošenje novog ustava, što je
skupina intelektualca nekoliko godina unazad neprestano zastupala kao najbolji
princip za ustavnu reformu zemlje, pitanje zašto Ljubić ne pristupa takvom
političkom trendu. Nema, dakle, niti jednog ozbiljnog i racionalnog političkog
razloga za Ljubićevo spašavanje Čovića i odlazak u zagrljaj Dodiku i
Vlajkiju. Ili ima, pa ćemo to saznati, kao i većinu političkog
zamešateljstva iza scene - onda kad sve bude kasno i kad još jedna šansa za
rješenje krize u zemlji ode u nepovrat.“

--
Enver Kazaz: (http://www.e-novine.com/stav/43444-ovi- ... rpsku.html)
„Nužno je naglasiti i to da se SDP ovim dokumentom potpuno emancipirao od dosadašnjeg bošnjakocentričnog bosanstva i prešao u ideološku matricu multietničkog i onog bosanstva koje svakom građaninu garantira puno ostvarenje i individualnih i kolektivnih prava. Otud svaki prigovor da ova stranka zagovara unitarizaciju države pada u vodu pred najpovršnijim pogledom na set političkih principa na osnovu kojih će se probati provesti reforma ustava.“
„Ako su SDP, SDA, NSRzB i HSP pronašli u svojoj Platformi mogućnost za maksimalno ostvarenje hrvatskih nacionalnih prava, onda se postvalja pitanje - vode li oba HDZ-a u savezu sa republičkosrpskim nacionalizmom Hrvate u demografsku katastrofu? Neostvariva priča o trećem entitetu može lako postati grobnica hrvatskog nacionalnog interesa u BiH. Jesu li te opasnosti svjesni Čović i Ljubić, koji se hvale borbom za jednakopravnost Hrvata u BiH? Voditi vlastiti narod u talački odnos prema interesima Dodikovog nastojanja da od Republike Srpske napravi drugu srpsku državu na Balkanu – to je u ovom trenutku, najjednostavnije rečeno, Čovićeva i Ljubićeva politika.“
konrad

#44 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by konrad »

Kada se vec spominje jednakostranicni trougao, svi uglovi 6o stepeni :D mislim da vec odavno ne postoji.
Kako stoje stvari tesko da ce Hrvati vise ikada uspjeti da izaberu sebi clana Predsjednistva.
Tu ce biti naravno uvijek neki Hrvat, ali ce ga izabrati drugi.
Sa druge strane Bosnjaci i Srbi ce uvijek sami sebi birati svoj clana predsjednistva.
Svi principi ravnopravnosti i demokratije tu padaju.
tbv

#45 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by tbv »

konrad wrote:Kada se vec spominje jednakostranicni trougao, svi uglovi 6o stepeni :D mislim da vec odavno ne postoji.
Kako stoje stvari tesko da ce Hrvati vise ikada uspjeti da izaberu sebi clana Predsjednistva.
Sa druge strane Bosnjaci i Srbi ce uvijek sami sebi birati svoj clana predsjednistva.
Svi principi ravnopravnosti i demokratije su pali 21. oktobra 1991. kad su (tvoji) predstavnici bosanskih srba prestali da ucestvuju u radu legalnih institucija RBiH, a zatim 24. oktobra 1991. osnovali "Skupštinu srpskog naroda u BiH".
heckler

#46 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by heckler »

konrad wrote:Kada se vec spominje jednakostranicni trougao, svi uglovi 6o stepeni :D mislim da vec odavno ne postoji.

Koja demagogija :lol:
konrad

#47 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by konrad »

tbv wrote:
Svi principi ravnopravnosti i demokratije su pali 21. oktobra 1991. kad su (tvoji) predstavnici bosanskih srba prestali da ucestvuju u radu legalnih institucija RBiH, a zatim 24. oktobra 1991. osnovali "Skupštinu srpskog naroda u BiH".
Prvo Srbi nisu moji, drugo ja ne govorim nista o Srbima, nego o Hrvatima.
heckler wrote:
Koja demagogija :lol:
Molim te mozes li da kazes sta od onoga sto sam napisao nije tacno.
tbv

#48 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by tbv »

konrad wrote:
tbv wrote:
Prvo Srbi nisu moji, drugo ja ne govorim nista o Srbima, nego o Hrvatima.
Ti se pravis lud ili si nagrajso. Ja ti podebljam dio posta, odnosno recenicu koju ti komentiram, napisem ti cinjenicu koja obuhvata vrijeme nastanka bosanskohercegovacke problematike, a ti kao da zelis da kazes da je istorija zaborav, i da nije nista vazno osim sada, a i za ovo sada nemas nikakve legalne potpore, jer je sve ono sto dovodis u pitanje u vezi Hrvata u skladu sa ustavom. Znaci opet idemo nazad, jer je upravo sve vezano za one dane kad su svi principi ravnopravnosti i demokratije pali, 21. oktobra 1991., kad su (tvoji, tvoji, garant 100%) predstavnici bosanskih srba prestali da ucestvuju u radu legalnih institucija RBiH, a zatim 24. oktobra 1991. osnovali "Skupstinu srpskog naroda u BiH".
konrad

#49 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by konrad »

tbv wrote:Ti se pravis lud ili si nagrajso. Ja ti podebljam dio posta, odnosno recenicu koju ti komentiram, napisem ti cinjenicu koja obuhvata vrijeme nastanka bosanskohercegovacke problematike, a ti kao da zelis da kazes da je istorija zaborav, i da nije nista vazno osim sada, a i za ovo sada nemas nikakve legalne potpore, jer je sve ono sto dovodis u pitanje u vezi Hrvata u skladu sa ustavom. Znaci opet idemo nazad, jer je upravo sve vezano za one dane kad su svi principi ravnopravnosti i demokratije pali, 21. oktobra 1991., kad su (tvoji, tvoji, garant 100%) predstavnici bosanskih srba prestali da ucestvuju u radu legalnih institucija RBiH, a zatim 24. oktobra 1991. osnovali "Skupstinu srpskog naroda u BiH".
OK, da li to znaci da se ti prakticno slazes da na primjeru da Hrvati ne mogu da izaberu svog predstavnika, a Bosnjaci i Srbi mogu, padaju svi principi ravnopravnosti i demokratije ?

Sto se tice pominjanja 1991/1992 ja se tu mogu sa tobom sloziti. To nije imalo veze sa demokratijom, ali sada je 2011 godina i ne mogu se sada pravdati lose stvari sa onim iz proslosti. Na taj nacin ne mozemo da stignemo nigdje.
Umjesto da se Hrvatim obezbjedi ravnopravan polozaj, besmisleno je prakticno reci da necemo dati Hrvatima ravnopravnost zbog necega sto su uradili Srbi prije 20 godina, a da sada ti Srbi nemaju uopste ucesca u izboru hrvatskog predstavnika.
Dajte ljudi makar malo objektivnosti.
Postenije bi bilo reci bas nas briga, to nam omogucava zakon, sta hocete.
tbv

#50 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by tbv »

konrad wrote:
tbv wrote:Ti se pravis lud ili si nagrajso. Ja ti podebljam dio posta, odnosno recenicu koju ti komentiram, napisem ti cinjenicu koja obuhvata vrijeme nastanka bosanskohercegovacke problematike, a ti kao da zelis da kazes da je istorija zaborav, i da nije nista vazno osim sada, a i za ovo sada nemas nikakve legalne potpore, jer je sve ono sto dovodis u pitanje u vezi Hrvata u skladu sa ustavom. Znaci opet idemo nazad, jer je upravo sve vezano za one dane kad su svi principi ravnopravnosti i demokratije pali, 21. oktobra 1991., kad su (tvoji, tvoji, garant 100%) predstavnici bosanskih srba prestali da ucestvuju u radu legalnih institucija RBiH, a zatim 24. oktobra 1991. osnovali "Skupstinu srpskog naroda u BiH".
OK, da li to znaci da se ti prakticno slazes da na primjeru da Hrvati ne mogu da izaberu svog predstavnika, a Bosnjaci i Srbi mogu, padaju svi principi ravnopravnosti i demokratije ?

Sto se tice pominjanja 1991/1992 ja se tu mogu sa tobom sloziti. To nije imalo veze sa demokratijom, ali sada je 2011 godina i ne mogu se sada pravdati lose stvari sa onim iz proslosti. Na taj nacin ne mozemo da stignemo nigdje.
Umjesto da se Hrvatim obezbjedi ravnopravan polozaj, besmisleno je prakticno reci da necemo dati Hrvatima ravnopravnost zbog necega sto su uradili Srbi prije 20 godina, a da sada ti Srbi nemaju uopste ucesca u izboru hrvatskog predstavnika.
Dajte ljudi makar malo objektivnosti.
Postenije bi bilo reci bas nas briga, to nam omogucava zakon, sta hocete.
Ne, naprotiv, briga me. Po meni bi najpravilnije bilo da se na snagu vrati zadnji legalni ustav RBiH, a sa njim i njen suverenitet u cijelosti. To ne samo da bi donijelo ravnopravnost vec i napredak. Ova ludacka kosulja je kao svijetska serija Truman Show-a, u kojoj su gradjani BiH glavni protogonisti.
Post Reply