1 protiv 100

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
nellington

#26 Re: 1 protiv 100

Post by nellington »

samo malo wrote:
AC_grom_DC wrote:Apsolutni pobjednik Kviskoteke je bio neki lik iz Srbije koji danas profesionalno pravi pitanja za srbijanski kviz Visoki napon.
U super finalu Kviskoteke susreli su Robert Pauletic kasnije urednik Skandija i slicnih enigmatskih casopisa, Mirko Miocic koji je ucestovao i u Milijunasu i na 1 protiv 100, i Radoslav Dodig mislim profesor iz Hercegovine.

E sad, mozda je bilo vise tih superfinala, ali ovog se sjecam. Kviskoteka, nekakva inacica, je emitovana i poslije rata.
AC/DC misli na Peđu Markovića.
Comrad

#27 Re: 1 protiv 100

Post by Comrad »

Sto se tice ovih kvizova gdje se trazi znanje onaj Diplomac na hrt-u je bio dobar. Jel se tako zvao.

Sjecate se ovoga:

:D

Takodjer dobar je bio kviz Uzmi ili ostavi dok ga je vodio Zeljko Pervan. Koliko sam se samo smijao njegovim izvalama. :lol:

Ja mislim da je jedino Kviskoteka bila njihova, ovo ostalo su sve licence. Imam osjecaj da se ovim nasim domacim debilnim kvizovima otjeralo i ono malo zanimanja za iste. Ja ipak mislim da trziste za ovo postoji, samo je pitanje koja ce televizija vidjeti to i otkupiti neku malo bolju licencu. Normalno da mi nece bit zanimljivo gledati OBN-ov milijunas gdje Njutn ne bi doguro dalje od 8 pitanja. Plus ne mozes odustati kad ti hoces, imas prag na hiljadu i na sto hiljada :lol: . Pa normalno da ce propast, kad ne das ljudima sansu da nesta osvoje, to nikome nije zanimljivo. Jos se oni hvalili kao raja zadovoljna, osvoji po hiljadu-dvije...pa nazovi ga onda hiljadarka. Da ne govorim o onim loncima i poklopcima, loboima il kako vec...zalosno. :run:
cyprus

#28 Re: 1 protiv 100

Post by cyprus »

1 protiv 1000 mi je bezveze jer mi a,b,c pitanja nisu baš zanimljiva :roll:

Ali stvarno... zašto kod nas nema kvizova? :x Ne znam jel ko spomeno Jami 2000 na Hajatu što je bio, poznatiji kao ''otvaranje šerpi'' :D . Milijunaš na obn-u nije vala nešto bio, ali bolje ito nego ništa... Inače, učestvovo sam u oba spomenuta kviza :D

Doduše kad vidim kako raja odgovara na Upitniku, kontam možda je i bolje što nemamo više kvizova :oops:
nellington

#29 Re: 1 protiv 100

Post by nellington »

cyprus wrote:1 protiv 1000 mi je bezveze jer mi a,b,c pitanja nisu baš zanimljiva :roll:

Ali stvarno... zašto kod nas nema kvizova? :x Ne znam jel ko spomeno Jami 2000 na Hajatu što je bio, poznatiji kao ''otvaranje šerpi'' :D . Milijunaš na obn-u nije vala nešto bio, ali bolje ito nego ništa... Inače, učestvovo sam u oba spomenuta kviza :D

Doduše kad vidim kako raja odgovara na Upitniku, kontam možda je i bolje što nemamo više kvizova :oops:
Jesam ja spomenuo šerpe na onoj drugoj temi :lol:
karanana

#30 Re: 1 protiv 100

Post by karanana »

sta mislite, jeli obn imao licencu za milijunasa ili su oni ono nesto malo izmijenili i kopirali?
AC_grom_DC

#31 Re: 1 protiv 100

Post by AC_grom_DC »

cyprus wrote:1 protiv 1000 mi je bezveze jer mi a,b,c pitanja nisu baš zanimljiva :roll:
Pitanja A,B,C su dobra jer je za očekivati da će na kvizovima tipa 1 protiv 100 koji imaju pozamašne nagrade za one koji uspiju , dakle, da će pitanja biti teška kategorija (gotovo sva 85%).
Npr. u zadnjoj emisiji 26.12. je bilo pitanje koje glasi ''kako se zove žena iz naslova romana Paola Coelha koja je odlučila da umre''. E sad.....pitanje je , bar meni prejednostavno jer iako knjigu nisam čitao, za nju sam čuo puno puta.. Bila su ponuđena tri odgovora a-Julija b-veronika c-marina.Ovaj lik koji je igrao je pitanje preskočio jer nikad nije čuo za knjigu (inače je profesor matematike).
Međutim pitanje tipa ''kojim je jezikom napisana tzv. ''zagrebačka lanena knjiga'' je poprilično zajebano kada čovjek ima samo jednu mogućnost al kada se tu dodaju varijante a-latinskim b- etruščanskim c-glagoljicom, tad je pitanje nešto lakše jer u pomoć takmičar može pozvati sopstvenu logiku a to nije mala stvar za ljude koji su nešto načuli o tome ili koji nešto vide ''kroz maglu'' :-D
P.S.
Onih zadnjih 5 takmičara koji ostanu na galeriji su gotovo uvjek..... BETON i ubijaju u pojam takmičara koji igra dole kod Tareta.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#32 Re: 1 protiv 100

Post by Pera Trta »

karanana wrote:sta mislite, jeli obn imao licencu za milijunasa ili su oni ono nesto malo izmijenili i kopirali?
Da su imali licencu, morali bi koristiti i originalan naziv kviza i njegova pravila, a ne izmišljati idiotska pravila koja ti nalažu da sam sebi postaviš prag u rasponu od 500 do milion maraka, a sve kako bi ljudi što manje para uzeli. Takođe, ako si primijetio, u OBN-ovom vizu nema ni džokera kao u pravom milijunašu, niti se isplata vrši odmah po nastupu, nego kad se sjete.
samo malo

#33 Re: 1 protiv 100

Post by samo malo »

nellington wrote:
samo malo wrote:
AC_grom_DC wrote:Apsolutni pobjednik Kviskoteke je bio neki lik iz Srbije koji danas profesionalno pravi pitanja za srbijanski kviz Visoki napon.
U super finalu Kviskoteke susreli su Robert Pauletic kasnije urednik Skandija i slicnih enigmatskih casopisa, Mirko Miocic koji je ucestovao i u Milijunasu i na 1 protiv 100, i Radoslav Dodig mislim profesor iz Hercegovine.

E sad, mozda je bilo vise tih superfinala, ali ovog se sjecam. Kviskoteka, nekakva inacica, je emitovana i poslije rata.
AC/DC misli na Peđu Markovića.
U redu, ali koliko ja vidim ovdje se spominje da je Pedja bio najmladji pobjednik jedne emisije Kviskoteke (`89 godine) a Pauletic je `81 sa 16 godina bio pobjednik jedne od emisija Kviskoteke (isto su godiste, sto znaci da je Pedja pobijedio sa 24 godine). Superfinale je odrzano `86 godine, u kojem su ucestovali pobjednici svih prethodnih emisija.

Sve ovo o cemu srpska wikipedija govori o Pedji, desilo se kasnije, i prilicno je netacno. Pedja nije najmladji pobjednik, niti postoji apsolutni pobjednik Kviskoteke, s obzirom da se ona emitovala godinama. Superfinale je valjda zamisljeno kao veliko finale nakon par godina emitovanja, ali su i nakon tog superfinala nastavili sa emitovanjem zbog velikog interesovanja javnosti.

Zanimljivo da je Kviskoteka nakon rata ponovo pokrenuta, ali je propala zbog malog interesovanja gledalaca. Ili su se promijenila vremena, ili ljudi.
michio

#34 Re: 1 protiv 100

Post by michio »

Iz Kviskoteke se sjecam jednog tipa koji je imao veliku bradu i tvrdio je da se nije brijao 20 godina. Bio je iz Knina i zvao se Cedo :D
Vragolan

#35 Re: 1 protiv 100

Post by Vragolan »

ne treba zaboraviti da su milijunas i karika, kako da kazem licencni, znaci nisu made in croatia
nego se odkupe prava i moraju se postovati neke norme
a ciji je 1 protiv 100 jel bas hrvatski ili je i on tudji
inace je super kviz, sto neko rece volim ga pogledati zato sto je brz nije pegla kao miljunas, zato sam gotivio i kariku
inace voditeljica kariek sa bbc-a je neprevazidjena, prava bitch :D
nellington

#36 Re: 1 protiv 100

Post by nellington »

Vragolan wrote:ne treba zaboraviti da su milijunas i karika, kako da kazem licencni, znaci nisu made in croatia
a ciji je 1 protiv 100 jel bas hrvatski ili je i on tudji
inace je super kviz, sto neko rece volim ga pogledati zato sto je brz nije pegla kao miljunas, zato sam gotivio i kariku
inace voditeljica kariek sa bbc-a je neprevazidjena, prava bitch :D
Licencni.

Što se licence za Super Milijunaš tiče, AMS Adria je nekakvu licencu njima prodala i meni je objašnjavano da još negdje postoji ovakav Milijunaš, ali ne znam - ovaj koncept nikad nisam vidio van BiH.
samo malo

#37 Re: 1 protiv 100

Post by samo malo »

Vragolan wrote:ne treba zaboraviti da su milijunas i karika, kako da kazem licencni, znaci nisu made in croatia
Pa dobro, to je poznato vecini raje.

Kviskoteka je izum Laze Goluze, ja mislim. Po prezimenu, rekao bih da je Lazo nase gore list, jer su Goluze iz Stoca.
AC_grom_DC

#38 Re: 1 protiv 100

Post by AC_grom_DC »

nego Nellington.
KOJOJ JE DRZAVI PRIPADALA PANAMA PRIJE STICANJA NEOVISNOSTI?

a) Kostariki
b) Kolumbiji
c) Ekvadoru

Očekujem boldiran tačan odgovor i pitanje u istom stilu od tebe za mene.
Bez googlea, naravno, čisto onako......na povjerenje.
:lol:
nellington

#39 Re: 1 protiv 100

Post by nellington »

Ekvador nije garant jer ne graniče, Costa Rica vjerovatno nije ni postojala, zato

a) Kostariki
b) Kolumbiji
c) Ekvadoru

A za tebe pitanje u istom duhu:

Plavozelenobijelu zastavu sa crvenom zvijezdom ima:

a) Uzbekistan
b) Džibuti
c) Laos
kamen spoticanja

#40 Re: 1 protiv 100

Post by kamen spoticanja »

nellington wrote:Ekvador nije garant jer ne graniče, Costa Rica vjerovatno nije ni postojala, zato

a) Kostariki
b) Kolumbiji
c) Ekvadoru

A za tebe pitanje u istom duhu:

Plavozelenobijelu zastavu sa crvenom zvijezdom ima:

a) Uzbekistan
b) Džibuti
c) Laos
:D
nellington

#41 Re: 1 protiv 100

Post by nellington »

Da li je to tačan odgovor, saznaćemo nakon reklama :)
nellington

#42 Re: 1 protiv 100

Post by nellington »

Image

Image

Image

(poredano redom a, b, c)

Žao mi je, odlazite kući bez ičega :(
nellington

#43 Re: 1 protiv 100

Post by nellington »

Da AC DC gromovniku ne ostanem dužan pitanje:

Koje od ovih prezimena je nosio samo jedan fizičar nobelovac (ostala dva prezimena se više puta pojavljuju u spiskovima laureata)?

a) Bohr
b) Thomson
c) Dirac
Last edited by nellington on 31/12/2010 16:26, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#44 Re: 1 protiv 100

nellington wrote:Image

Image

Image

(poredano redom a, b, c)

Žao mi je, odlazite kući bez ičega :(
vazno je ucestvovat :D
AC_grom_DC

#45 Re: 1 protiv 100

Post by AC_grom_DC »

nellington wrote:Da AC DC gromovniku ne ostanem dužan pitanje:

Koje od ovih prezimena je nosio samo jedan fizičar nobelovac (ostala dva prezimena se više puta pojavljuju u spiskovima laureata)?

a) Bohr ?!
b) Thomson
c) Dirac
AC_grom_DC

#46 Re: 1 protiv 100

Post by AC_grom_DC »

GRAD U KOJEM JE UMRO JASER ARAFAT JE:
a- Paris
b-Kairo
c-Kuala Lumpur
kamen spoticanja

#47 Re: 1 protiv 100

AC_grom_DC wrote:GRAD U KOJEM JE UMRO JASER ARAFAT JE:
a- Paris
b-Kairo
c-Kuala Lumpur
e ovo znam :D
AC_grom_DC

#48 Re: 1 protiv 100

Post by AC_grom_DC »

kamen spoticanja wrote:
AC_grom_DC wrote:GRAD U KOJEM JE UMRO JASER ARAFAT JE:
a- Paris
b-Kairo
c-Kuala Lumpur
e ovo znam :D
Bravo dečko...zagrijavaš se :)
daj pitanje
nellington

#49 Re: 1 protiv 100

Post by nellington »

AC_grom_DC wrote:
nellington wrote:Da AC DC gromovniku ne ostanem dužan pitanje:

a) Bohr ?!
b) Thomson
c) Dirac
Aage Bohr i Niels Bohr (sin i otac)
G.P. i J.J. Thomson (sin i otac)
P.A.M. Dirac, jedan jedini.
kamen spoticanja

#50 Re: 1 protiv 100

koliki je broj mlijecnih zuba :D
a:28
b:20