Hyundai Galloper

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

za_sada_bez_dobrog_nicka

#26 Re: Hyundai Galloper

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Bakir1 wrote:kreso prvi sa slike 10.000 KM
drugi sa slike 9.000 KM
sloziti ces se da ce prvi sa slike nadzivjeti svakog cirokija od 15.000 KM :D
Apsolutno se slažem. Jeep će te zaklati kod prvog iole ozbiljnijeg kvara, a ne znam za ozbiljan servis u BiH...

Po meni, auto za ugodno sa korisnim je Landcruiser HZJ75. Može se naći u BiH Povoljno, koriste ih medicinari bez granica. Nije baš za pozorišta ali za pustahije sigurno jeste...
Opcija 2. Pađero sa prve slike...
hogar strasni

#27 Re: Hyundai Galloper

Post by hogar strasni »

Hm..zadali ste mi zadacu i sad sam u dilemi, prvo da se izvinem pokretacu ove teme gdje je covjek trazio upute za galopera a ja samo upao.
Jeep ne bih, drug mi je imao jako lose iskustvo pa od tud ta averzija. Uvijek sam bio naklonjen Japancima i Švabama. Suma u koju bi se mogao uklopit je do +/- 20 milja KM . Ispao mi je jedna Kia Sorento, divan krasan al cujem elektronika zakaze nenadano a i jednom sam vido U Brnjacima na putu za Kiseljak jednog Mercedesa Puch-a,morao bi opet malo tamo otic da ga šmeknem, a isve sam iscekivao i ovaj zakon da se moze uvesti nesta staro 10-tak godina al men se cini nista od tog.
Bakir1

#28 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

sorento prva generacija comon rail dizne su dosta osjeljive tj brizgaljke.
taj G kojeg si tamo vidim ima motor 500 pa mislim da ti i on ispada iz kombinacije :D
pogledaj ti druze teracana karoserija LC ovjes Pajero + mjenjac i reduktor.Moje misljenje ok kombinacija
Jimmy_The_Saint

#29 Re: Hyundai Galloper

Post by Jimmy_The_Saint »

Terakan je taraba prilična, kaže mi jaran koji ga godinama vozi. :D
kreso_atac

#30 Re: Hyundai Galloper

Post by kreso_atac »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
Bakir1 wrote:kreso prvi sa slike 10.000 KM
drugi sa slike 9.000 KM
sloziti ces se da ce prvi sa slike nadzivjeti svakog cirokija od 15.000 KM :D
Apsolutno se slažem. Jeep će te zaklati kod prvog iole ozbiljnijeg kvara, a ne znam za ozbiljan servis u BiH...

Po meni, auto za ugodno sa korisnim je Landcruiser HZJ75. Može se naći u BiH Povoljno, koriste ih medicinari bez granica. Nije baš za pozorišta ali za pustahije sigurno jeste...
Opcija 2. Pađero sa prve slike...
ja se ne bih složio. jesi li ti imao to tako nekativno iskustvo pa te neko "zaklao" kod ozbiljnijeg kvara? i ako se slucajno to desilo, desilo se zbog toga sto si isao u ovlasteni servis ili neko ti je "popravljao" auto, pa jos veci belaj napravio kako to zna biti. sto se cijena dijelova tice, u svakom slucaju dijelovi nisu nista skuplji (ako nisu i jeftiniji) od vozila iz iste klase. usporedbe radi, svjecice 1.20 dolara po komadu, set za 4.0 rednog šestaka sa dostavom do hrvatske (iz SAD) je oko 17 dolara. filter ulja u mjenjacu 8 dolara, set prednjih i zadnjih kocionih plocica oko 40 dolara, poluosovina sa zgolobovima oko 45 dolara... malo skuplja stvar su možda ležaji točka 90 dolara set... pogrešno mišljenje vlada uglavnom ,čim čovjeku kažeš američko auto odma je "uuu ko će to dijelove nabavit", a ustvari uz redovito održavanje (promjena i dosipanje ODGOVARAJUĆIH fluida), može iznimno dugo raditi, bez ikakvih pretjeranih ulaganja. malo jeste problem što su domaći "majstori" a i prodavači navikli na neki taj evropski standard, ali uz praćenje uputstava proizvođača sve se to brzo poveže. recimo atf za mjenjače ide mopar atf+4 (ili ne mora mopar, bilo koji sa 9602 formulom - valvoline atf+4, mobil atf+4, castrol atf+4, ali po 9602 i to je to). u diferencijale ls aditivi itd itd... obično majstori sipaju klasično ulje koje su navikli, i to po pravilu zezne taj automatik, kao i atf u servo (što nikako ne može u servo od američkih vozila), nego ide power steering fluid koji je ŽUTE boje. ali eto ako se ima averzija, to se teško da mijenjati. Sretno sa kupovinom u svakmo slučaju, otvori četiri oka, jer zeznuto je sa tim kupovanjem ako se dobro ne informišeš o svim stvarima. i pogledaj i toyotu 4runner.
Bakir1

#31 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

kreso mislim da on ima 5,2 v8 ;-)
relativiziras stvari,servis u BiH za Jeep-a ne postoji.
majstor pismen za Jeep-a ne postoji.
rezervni dijelovi ne postoje.
grandovi su pipkavi,pa ih za razliku od japanske konkurencije ne moze popraviti majstor koji zna znanje a nema mozga,nego neko ko imam i znanje i mozak,a takvi obicno pod a)nece da se zajebavaju i previse filozofiraju jer to ne smiju naplatiti kako spada i b)naplate previse pod izilikom da za to treba i znanje i logika.
herbert mekfjuger

#32 Re: Hyundai Galloper

Post by herbert mekfjuger »

Bakir1 wrote:kreso mislim da on ima 5,2 v8 ;-)
relativiziras stvari,servis u BiH za Jeep-a ne postoji.
majstor pismen za Jeep-a ne postoji.
rezervni dijelovi ne postoje.
grandovi su pipkavi,pa ih za razliku od japanske konkurencije ne moze popraviti majstor koji zna znanje a nema mozga,nego neko ko imam i znanje i mozak,a takvi obicno pod a)nece da se zajebavaju i previse filozofiraju jer to ne smiju naplatiti kako spada i b)naplate previse pod izilikom da za to treba i znanje i logika.
1. Mislim da postoji Chrysler/Dodge/Jeep u Sarajevu, a postoje i u blizini - Osijek i Slavnoski Brod... al svejedno, kao i da ne postoje (iz iskustva govorim) :D
2. majstor pismen za Jeepa u BiH ne postoji, ali postoji nekoliko - Mišo i Koceljevci iz Srbije i Dr. Jeep u Hrvatskoj i možda još poneki, al to su ono baš pismeni (i to iz iskustva govorim - za Mišu i Koceljevce, a i o ovom trećem samo najbolje pričaju)
3. niđe veze, da bi imo znanje, treba ti mozak :D I meni ovi spoemnuti pod 2 nisu naplatili previše, a prezadovoljan sam urađenim...

Takođe što se tiče dijelova nije uopšte teško dobiti dijelove iz USA bilo kakve po realnim cijenama za vozila te klase, čak i jeftinije nego u bližem okruženju... Meni su recimo za 6 svjećica ovi naši tražili 120 KM, a ja iz USA kupio za 20ak dolara :D
kreso_atac

#33 Re: Hyundai Galloper

Post by kreso_atac »

kako mislis "pipkavi"? meni je granda recimo lakse cijelog rasklopiti i pregledati nego land cruiseru samo pogone prekontrolisati :)

sto se mehanike tice, uopste nisu komplikovaniji od japanaca, cak suprotno. kugle, suspenzija, krajnice, vjesanja itd itd, sve klasika, samo je malo drukcije oko mjenjaca i diferencijala, ali to se nema potrebe pipkati, samo ulje godisnje, ili svake dvije godine, i to je to. za dijelove vec rekoh, danas kad je internet tako razvijen, uopste nije problem nabaviti, odes na rockauto.com, pokupis u korpu sve sto ti treba po cijenama doooosta manjim nego u servisu, i cak manjim nego kod lokalnih prodavaca, dodas 30-40 dolara na shipping ako nesto vece uzimas i to je to.
Bakir1

#34 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

herbert mekfjuger wrote:1. Mislim da postoji Chrysler/Dodge/Jeep u Sarajevu, a postoje i u blizini - Osijek i Slavnoski Brod... al svejedno, kao i da ne postoje (iz iskustva govorim) :D
2. majstor pismen za Jeepa u BiH ne postoji, ali postoji nekoliko - Mišo i Koceljevci iz Srbije i Dr. Jeep u Hrvatskoj i možda još poneki, al to su ono baš pismeni (i to iz iskustva govorim - za Mišu i Koceljevce, a i o ovom trećem samo najbolje pričaju)
3. niđe veze, da bi imo znanje, treba ti mozak :D I meni ovi spoemnuti pod 2 nisu naplatili previše, a prezadovoljan sam urađenim...

Takođe što se tiče dijelova nije uopšte teško dobiti dijelove iz USA bilo kakve po realnim cijenama za vozila te klase, čak i jeftinije nego u bližem okruženju... Meni su recimo za 6 svjećica ovi naši tražili 120 KM, a ja iz USA kupio za 20ak dolara :D
odvuci auto u taj servis ako smijes.
za majstora si uglavnom potvrdio ono sto sam ja rekao.
da bi imao znanje o mehanici ne treba ti mozak i sasvim malo sivih celija jer se xy stvari radi po automatizmu.
ti i kreso pricate situacije sta bi bilo kad bi bilo.
kada te auto ostavi na sred puta ti ces sa olaksanjem natovariti svog jeep-a na slepu i odvuci u hr ili srbiju?
nemojte biti toliko optimisticni i nerealni kada je u pitanju opravka bilo kojeg vandrednog kvara na jeep-u,pajera popravi mujo iz klokotnice isto kao i golfa dvicinu,plus na pajeru se nema pokvariti nista pipkavo kreso kao sto ima na grandu,jesu li to vakumi za mjenjac ili su vakumi za overdrive.
nemojte mi banalne stvari kao sto su kugla i krajnica govoriti kao kvar,to je za mene redovno odrzavanje.
ne sporim da je jeep odlican auto ali tvrdim da je u bosni zbog svega pobrojanog los izbor ;-)
Last edited by Bakir1 on 28/12/2010 19:06, edited 1 time in total.
herbert mekfjuger

#35 Re: Hyundai Galloper

^ to jest jbg, i ja kažem da je u servise ove naše ovlaštene džaba vozit, bolje znam ja :D
to ako ostavi... jbg neće Jeep ostavit... jedino ako se nasadiš negdje u šumi :D
kreso_atac

#36 Re: Hyundai Galloper

Post by kreso_atac »

e ima jedna kvaka, a to je da jeep neće ostaviti :-D u slučaju crkavanja mjenjača, tu je limp mode, kojim možeš po normalnoj cesti voziti hiljadu kilometara, u slučaju problema sa motorom, tu je safe mod koji isključuje problematične cilindre i ide sa ispravnim. reduktor ne crkava baš tako, prije će sve crknuti nego reduktor (govorim o selec trac i quadra stvarima). postoje izuzeci, i može se desiti svašta (kao i sa svakim vozilom), ali da je to tako baš jednostavno kao što govoriš - nije. od kvarova koji te mogu zadesiti na putu, to je klasika kao i na svakom autu, i to ne smatram nikakvim strašnim kvarom. koji je to po tebi kvar na grandu koji ga može zadesiti, a da onako običan čovjek koji se malo razumije u mehaniku ne može otkloniti, tj zbog kojeg će automatski morati na šlepu?
Bakir1

#37 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

probije kablove i sad neko ko se opekao sa svim mehanicarima i nadrimajstorima po bosni,znam da ce svako njihovo ceskanje po glavi kostati i vremena i novaca,ili dobar dan na dijagnostici 100 KM,tovari auto i vozi na provjerena mjesta.
ko se o mlijeko oprzi i jogurt puse ;-)
sto ti majke ti zivis u fiks ideji da svako zna oko auta????
mom ocu da das granda 2011 on bi znao da naspe vode za brisace i gorivo i to bi bilo to,da se ugasi radi prljavog goriva ili da slabo ide radi mjeraca protoka zraka on naucen od prije bi vozio auto u servis vani,a kako bi to mogao ili slepom ili se patiti na 4 cilindra.
ja koliko znam nije se jednom ali bukvalno razletio mjenjac na grandovima,i sta onda?
to su polovna auta koje je odrzavao kako god je ko stigao i ciji su filteri 80% od dvojke sa urezanim navojem za jeep-a.
daj ba kreso vrati se u balkanski mod razmisljanja ;-)
herbert mekfjuger

#38 Re: Hyundai Galloper

Bakir1 wrote: ja koliko znam nije se jednom ali bukvalno razletio mjenjac na grandovima,i sta onda?
to su polovna auta koje je odrzavao kako god je ko stigao i ciji su filteri 80% od dvojke sa urezanim navojem za jeep-a.
jbg jarane, neće se mjenjač sam od sebe razletit, kome se razleti, taj i zaslužuje da mu se razleti, jer nije gledo kad je kupovo ili je kupio ispravnog i nije održavo kako treba, nego se vodio balkanskim načinom razmišljanja u fazonu "de ba jebo ulje, naspi bilo kakvo nek podmazuje" i sl... ako se pravilno održava, ne može mu se nikad išta desit :D
kreso_atac

#39 Re: Hyundai Galloper

Post by kreso_atac »

da, mjenjac se zna razletiti, a pod uslovima masu puta ovdje provjerenim. valjda kad se uzima polovno vozilo, ispita se kako i sta, i odmah se pomijenjaju svi fluidi (od kocnica do mjenjaca). U tim uslovima se nece raspasti 100%. a srecom jeep nema problema sa tps, senzorima zraka itd.
Post Reply