Evo ja ne plaćam zato što ne gledam ni jedan domaći kanal.DinoZe wrote:A mene interesuje zbog cega ljudi ne zele da placaju RTV taksu u BiH.
Ja licno zivim u Njemackoj i placam ovu drzavnu televiziju 27EUR mjesecno i kablovsku 10EUR.
Ali moram reci da nam je program pravo los, po zakonu svi kanali koji ne pripadaju pay TV ne smiju prikazivati filmove koji su mladzi od 2,5 godine.
Kada dozem u BIH bas se nagledam TV, imate jako kvalitetan program na osnovu Njemacke, to ce vam svi Bosanci potvrditi koji zive ovamo.
Vi imate novije filmove imate najmanje 3 utakmice sedmicno. Mi ovdije nismo imali priliku pogledat npr neku utakmicu iz Spanske lige ima 20 godina. Ma uglavnom jad i cemer iskreno, kada dozem u BiH osjecam se isto u drugom svijetu sto se tice TV programa, vrlo pozitivno.
Kod nas je to placanje tako regulisano da ti salju racun svaka dva mjeseca kuci 54EUR ako ne platis sabira ti se i doze ti poslije opomene i zateznih kamata rijesenje od suda. Ona platis kaznu, platis to sto nisi platio i jos platis sud.
btw.
Placanje RTV takse je rijeseno od Eurovizije, sve zemlje clanice Eurovizije imaju RTV taksu.
RTV taksa/pristojba?
Moderator: anex
- baby_angel
#26 Re: RTV taksa/pristojba?
-
VjecitiStudent
#27 Re: RTV taksa/pristojba?
Svejedno krsis zakon.baby_angel wrote: Evo ja ne plaćam zato što ne gledam ni jedan domaći kanal.
Obavezu plaćanja RTV takse nemaju ona fizička (domaćinstva) i pravna lica koja ne posjeduju ni radio ni televizijski prijemnik.
http://www.bhrt.ba/lat/default.wbsp?p=62
- baby_angel
#28 Re: RTV taksa/pristojba?
Bez obzira.VjecitiStudent wrote:Svejedno krsis zakon.baby_angel wrote: Evo ja ne plaćam zato što ne gledam ni jedan domaći kanal.
Obavezu plaćanja RTV takse nemaju ona fizička (domaćinstva) i pravna lica koja ne posjeduju ni radio ni televizijski prijemnik.
http://www.bhrt.ba/lat/default.wbsp?p=62
- baby_angel
#29 Re: RTV taksa/pristojba?
DinoZe wrote:Evo ja ne plaćam zato što ne gledam ni jedan domaći kanal.
Neznam kako je to moguce da ne gledas TV i ne slusas radio u zemlji u kojoj zivis. To je onda isto kao da zivis u fikciji, gledas npr spanske vijesti a zivis u SA. Izadzes na cestu i pocnes pricati spanski sa rajom o urodu krastavice u Almeiri.
To me podjseca na Bosanske Hrvate koji kao gledaju samo HRT Dnevnik a tamo spomenu Bosnu svake prestupne godine i kazu mi smo informisani o desavanjma u Bosni.[/quote]
Evo ovako - ne gledam. Odustala. Neću i odbijam. Imam svoje razloge, npr. smatram da nas samo truju, da se ne može živ ostati od turbo folka i kojekakvih voajerskih emisija tipa reality. Jedino sam poštovala rat bendova, ali i to mi se zgadilo zbog Zeleta, i štela, i Fadila i Darija. Vijesti ne gledam, jer mi posle toga nije dobro i iste sekunde bih odselila s planete, a ne iz BiH. Sasvim se dovoljno informišem preko interneta, hvala na pitanju.
A gledam sve Fox kanale, Universal, NG, Animal planet, i sve Discovery kanale, koje plaćam uredno, jer sam ja tako izabrala, a ne zato što mi ih je neko nametnuo.
-
dezurni_ucenik
#30 Re: RTV taksa/pristojba?
.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 13:30, edited 1 time in total.
- BarbaDue
#31 Re: RTV taksa/pristojba?
Ja sam izgleda samo zakuhao sa ovom temom
I sam sam nezadovoljan programom na javnom servisu ali jos uvjek placam pretplatu. To je onako patriotski, jer jos uvjek vjerujem u ovu drzavu, vjerujem da treba odrzati ovu nasu televiziju do nekih boljih vremena. Nisam za to da treba sjediti skrstenih ruku i cekati bolji program ali ne treba ni odbijati placati pretplatu. Branio sam ovu drzavu u ratu branim je i u miru. Ako jedna od onih 7 maraka ode za jacanje ove drzave onda halalim onih 6.
I sam sam nezadovoljan programom na javnom servisu ali jos uvjek placam pretplatu. To je onako patriotski, jer jos uvjek vjerujem u ovu drzavu, vjerujem da treba odrzati ovu nasu televiziju do nekih boljih vremena. Nisam za to da treba sjediti skrstenih ruku i cekati bolji program ali ne treba ni odbijati placati pretplatu. Branio sam ovu drzavu u ratu branim je i u miru. Ako jedna od onih 7 maraka ode za jacanje ove drzave onda halalim onih 6.
-
VjecitiStudent
#32 Re: RTV taksa/pristojba?
Zbog "sitnice" po imenu zakon.CVIKERASH wrote:bas me zanimaju razlozi zasto bi se placala rtv taksa??
...
- baby_angel
#33 Re: RTV taksa/pristojba?
wow. ti si baš za primjer. svaka ti čast.VjecitiStudent wrote:Zbog "sitnice" po imenu zakon.CVIKERASH wrote:bas me zanimaju razlozi zasto bi se placala rtv taksa??
...
- sinus
#34 Re: RTV taksa/pristojba?
U Njemačkoj 20-tog decembra cijena Dizela bila je 1,36 € litar ( barem sam ja našao dokument na kojem to piše)DinoZe wrote:zonbirile wrote:pša ofirna im je priča o programu i infrastrukturi-iritira.Reci brate porez na TV i gotovo,ali onda moraš smanjiti cifru.Dolaskom kabl operatera koji ne koriste ništa od nacionalne TV,te pojavomi umnožavanjem privatnih i inih komercijalnih TV,mantra o naplati se mora mjenjati i naravno smanjiti.
A kako to da bi trebali samo u Bosni smanjiti predplate a u citavoj Evropi ne.Kako to da u citavoj Evropi placas procentualno puno vecu predplatu, pa placas kablovsku i jos pay tv ako hoces da gledas npr neku tekmu.
Samo kod nas milion izgovora kako nesto ne treba platiti, jer niko kao negleda a dajem desnu ruku da svi oni koji kazu da ne gledaju npr FTV imaju taj isti program na prvih 10 kanala na sobstvenom TV.
A znas da te nove tv kuce sto su se pojavile koriste stare frekvencije i infrastrukturu koju je igradila drzava, drzavni telekom i drzavna televizija.
Treba biti malo realan pa reci predonosti i mane. A kao sto gore neko rece ljudi izgleda samo traze izgovor da nesto ne plate odnosno da koriste dzabe.
Ja se slazem da ima mana ali ipak nije sve to tako crno kao sto se pise. 7KM predplate je smjesno znaci to su 3,50EUR za 3 televizijska kanala i 3 radijska. 6 kanala za 7KM.
Hvala Bogu da ima drzavni televizijski aparat, zamislite da privatnici uzmu sve. Mogu manipulisati sa narodom kako hoce. Najbolji ti je primjer Dnevni avaz i zadnji izbori.
Kod nas 20-tog decembra cijena Dizela bila je 1,102 € litar
Vidiš kod nas je jeftinije voziti auto, jer nam je jeftinije gorivo nego u Njemačkoj...
E sad dolazi onaj drugi dio...
U Njemačkoj je prosječna plata recimo profesora/nastavnika nekih 3.000 €, a u Bosni i Hercegovini je 800-900 KM odnosno 460 €, ili 6,5 puta manja.
E ti sad vidi je li jednom nastavniku u BiH jeftinije voziti auto ili jednom nastavniku u Njemačkoj
Tako ti je isto i sa TV taksom. Nije problem što se mora plaćati, ali je problem što svako malo je povisuju...
- karanana
#35 Re: RTV taksa/pristojba?
kao placa se ta neka taksa, dobije se nesto para od marketinga a iz godine u godinu gubitci sve veci i veci. i onda se to pokusava amortizirati dizanjem takse. znaci ocigledno nesto ne stima u samoj organizaciji televizije kada gutaju toliko para a ne pruzaju bog zna kakvu kvalitetu programa. da, bude tu poneka utakmica premijer lige, da te utakmice englezi ne mogu gledati dzabalesku nego su na pay per view bazi, ali isto tako, premiership ovim jadnim zemljama i daje prava na te utakmice po simbolicnim cijenama. evo uzeo je sportklub prava na premier ligu, cudi me kako sada mogu i jednu tekmu sedmicno da emituju. sta jos ima kvalitetno od programa? emisije josipa pejakovica i nisveta dzanke o nasem jadu i bijedi, filmovi koji se repriziraju iz mjeseca u mjesec uz katastrofalno losu sliku i snimke americkih filmova. bolji su snimci pirata u videotekama. sta jos ima? informativni program, bakir, crta, reprize doline sunca i vile marije....
meni ne bi bilo krivo dati 6-7-10 maraka kada bi se imalo bar ponesto vidjeti. pogledajte hrt i uocite razliku u kvaliteti programa kako stranog tako i domace produkcije. filmovi, dokumentarci, kvizovi, muzicki show-i....sve s klasom uradjeno uz sliku ko mlijeko. a ja bukvalno 500 metara od sivog doma, nekad me oci zabole od gledanja onako lose slike na ftv-u i bht-u. i pored toga, eno hoce u hrvatskoj da ukinu pretplatu za ljude.
jeli ono neko na ovoj temi spomenu sta je ovim nasim ashdown rekao? ili sam negdje drugo procito, kae paddy na njihove zalbe nesto ala: prodajte onu zgradurinu, smanjite radnu snagu, otpimizirajte procese i upotrebu materijalnih sredstava i bit cete efikasni i ispeglani.
meni ne bi bilo krivo dati 6-7-10 maraka kada bi se imalo bar ponesto vidjeti. pogledajte hrt i uocite razliku u kvaliteti programa kako stranog tako i domace produkcije. filmovi, dokumentarci, kvizovi, muzicki show-i....sve s klasom uradjeno uz sliku ko mlijeko. a ja bukvalno 500 metara od sivog doma, nekad me oci zabole od gledanja onako lose slike na ftv-u i bht-u. i pored toga, eno hoce u hrvatskoj da ukinu pretplatu za ljude.
jeli ono neko na ovoj temi spomenu sta je ovim nasim ashdown rekao? ili sam negdje drugo procito, kae paddy na njihove zalbe nesto ala: prodajte onu zgradurinu, smanjite radnu snagu, otpimizirajte procese i upotrebu materijalnih sredstava i bit cete efikasni i ispeglani.
- madner
#36 Re: RTV taksa/pristojba?
Naravno da imaju gubitke kada je neplacanje iste odraz kulture za circa 95% stanovnika drzave.
-
samo malo
#37 Re: RTV taksa/pristojba?
A sta ako i pjeva?slobodni armirach wrote: Da li direktor ARD pjeva jvno 'Deutschland Deutschland uber alles...'' ?
To je sluzbena himna Njemacke.
- mayab
#38 Re: RTV taksa/pristojba?
Mnogi ovde ne kontaju da je tzv. RTV taksa zapravo "porez" na posjedovanje TV ili radio aparata, i trebala bi se placati bez obzira sta se gleda ili slusa na tom uredjaju, tako kaze zakon!
Iznos stvarno nije veliki , osim mozda za jadne penzionere.
Eh, sada, ako cemo o principima, ja im ne bih najradije dao ni pfeninga, ako ni zbog cega drugog, onda zato sto na javnim TV kanalima ne mozes pogledati iole bolji film, a da ga ne iskasape reklamama kad to njima prahne i u duzini koja njima odgovara
.Po tome , ponasaju se gore i bezobzirnije nego bilo koji privatni kanal!
Pogledajmo HRT, tu se filmovi ne smiju sjeckati! Ili bilo koji privatni Njemacki kanal, prvo prikazuju se prilicno atraktivni filmovi, ali ih prekidaju u pravilnim razmacima i u uvijek istom trajanju tih reklama, tako da protiv toga nemam nista, jer te nista i ne kosta.
Ovo kod nas je uzimanje lopatom, i totalno nepoštovanje gledateljstva
Iznos stvarno nije veliki , osim mozda za jadne penzionere.
Eh, sada, ako cemo o principima, ja im ne bih najradije dao ni pfeninga, ako ni zbog cega drugog, onda zato sto na javnim TV kanalima ne mozes pogledati iole bolji film, a da ga ne iskasape reklamama kad to njima prahne i u duzini koja njima odgovara
Pogledajmo HRT, tu se filmovi ne smiju sjeckati! Ili bilo koji privatni Njemacki kanal, prvo prikazuju se prilicno atraktivni filmovi, ali ih prekidaju u pravilnim razmacima i u uvijek istom trajanju tih reklama, tako da protiv toga nemam nista, jer te nista i ne kosta.
Ovo kod nas je uzimanje lopatom, i totalno nepoštovanje gledateljstva
-
kenijada
#39 Re: RTV taksa/pristojba?
Recimo da svaki dan kupujete novine kako bi bili informisani 1KM puta 30 dana je 30 KM....pogledajte utakmicu Lige prvaka u Avazu, Oslobođenju, Nezavisnim ili čekaj sutra da vidiš šta je bilo jučer.... generalno 7-8 maraka nije puno... to je Zakon i mora se placati i tačka.... ko plaća ima pravo i da se žali, a mnogi ne plaćaju....slažem se program može biti puuuuuuuno bolji, ustvari je jako loš,vizulelno, programski, tehnološki nisu se mrdnuli s mjesta vec 10 godina čak su se u posljednje vrijeme vidno srozali u svakom smislu ...ali to je vec druga priča.....
-
samo malo
#40 Re: RTV taksa/pristojba?
Kod nas se na zakon uvijek poziva kad treba globiti gradjane.
Ali kad u RTV domu vlada kriminal, uposljavanje radnika po babi i stricevima, nestanci velikih kolicina novaca koji dobiju noge, onda nigdje zakona.
Hajde da jednom zakon jednako djeluje i na njih i na nas, nebi se ja bunio oko placanja poreza na posjedovanje tv ili radio aparata, nebi valjda ni 90% gradjana, da zakon malo udje i u Sivi dom i tamo procisti hodnike od mirisa kriminala.
Ali kad u RTV domu vlada kriminal, uposljavanje radnika po babi i stricevima, nestanci velikih kolicina novaca koji dobiju noge, onda nigdje zakona.
Hajde da jednom zakon jednako djeluje i na njih i na nas, nebi se ja bunio oko placanja poreza na posjedovanje tv ili radio aparata, nebi valjda ni 90% gradjana, da zakon malo udje i u Sivi dom i tamo procisti hodnike od mirisa kriminala.
- SadaMeHuseine
#41 Re: RTV taksa/pristojba?
Ja plaćam samo radi Aide Delić......al' otkako mi je dala korpu,otkazaću pretplatu....

- Mahalac
#42 Re: RTV taksa/pristojba?
RTV taxa? Preko 15gd. sam placao i cekao, cekao i cekao. A ono jad i cemer da ne moze biti veci.
Izgleda da ce jedini zivuci novinar u Tuzli, Salih Brkic prije otici u penziju a promjene nema.
Izgleda da ce jedini zivuci novinar u Tuzli, Salih Brkic prije otici u penziju a promjene nema.
-
kenijada
#43 Re: RTV taksa/pristojba?
samo malo wrote:
- karanana
#44 Re: RTV taksa/pristojba?
prodati zgradu i zemljiste, smanjiti broj uposlenih bht-a sa 1000 na 400-500. kupiti jednu manju, ekonomicniju zgradu za te uposlenike i jos ce ostati para od prodaje onog titanica (ako ga iko htjedne kupiti - mozda hoce jedino radi zemljista i zeljeza).
necu da placam za visak uposlenih, da pokrivam lopovluke i kriminal. necu da placam dejanu i maji 15 dana godisnje partijanja po evrovizijama. ako nisu u stanju naci sponzora za to, ja necu da im budem sponzor.
ukratko, necu da placam nerad, javasluk i nekvalitetu i da ne vidim nikakav progres nego situaciju iz godine u godinu sve goru i goru. to vec placam mimo moje volje jedan put (kroz PDV), tako da necu da to radim duplo. eno him PDV pa nek izdvoje iz njega koliko mogu za javni servis.
necu da placam za visak uposlenih, da pokrivam lopovluke i kriminal. necu da placam dejanu i maji 15 dana godisnje partijanja po evrovizijama. ako nisu u stanju naci sponzora za to, ja necu da im budem sponzor.
ukratko, necu da placam nerad, javasluk i nekvalitetu i da ne vidim nikakav progres nego situaciju iz godine u godinu sve goru i goru. to vec placam mimo moje volje jedan put (kroz PDV), tako da necu da to radim duplo. eno him PDV pa nek izdvoje iz njega koliko mogu za javni servis.
- primus-sa
#45 Re: RTV taksa/pristojba?
pojavio se i meni "inkasant" neki dan na vrata sa istom pricom i istim papirom.Kad sam ga pitao gdje je pecat na priznanici,junak samo slegnuo ramenima i promrmljao kako "svakakog svijeta ima".BarbaDue wrote:Interesuje me dali vi plaćate rtv taksu/pristojbu za državnu televiziju?
Ja sam do sada plaćao preko telefonskog računa ali kada sam prešao na moju tv inkasant mi je počeo dolaziti na vrata.
Preije nekoliko dana sam platio prvi put, međutim nisam obratio pažnju, na priznanici kao što vidite nema nikakvog potpisa niti pečata. Šta je u pitanju? Kakva su vaša iskustva?
Reko momenat...usao u kucu,na komadu papira napisao 10 KM,evo reko gospodine a kusur zadrzite......
Bdw "pravnici"taj porez na tv prijemnik,zar ga nisam platio kad sam kupio tv prijemnik????
- shlauf
#46 Re: RTV taksa/pristojba?
Lopovluk na svakom koraku. U zgradi ih ima oko 1000 zaposlenih a programska šema -10000000. Što ne izdaju višak prostora pod zakup ??? neće jer kažu da je to njihovo vlasništvo a ako je ko zainteresovan onda mu bubnu cijenu po m2 da svako odustaje od zakupa. A imate prostorija i sala u koje niko nikad nikakvu opremu nije unio niti su korištene. E pa hajvani jedni sa BHRT-a malo se postarajte za svoje a i naše dobro. Izdajte sav višak prostorija pa živite malo i od toga a ne da tražite povećanje RTV takse. 
-
afanalen
#47 Re: RTV taksa/pristojba?
Od kad im je ova uplatnica ja radim na adresi Hasana Kikića 5 POREZNA UPRAVA, a tu je nekad davno bio radio Sarajevo. LOPOVA majko moja.primus-sa wrote:pojavio se i meni "inkasant" neki dan na vrata sa istom pricom i istim papirom.Kad sam ga pitao gdje je pecat na priznanici,junak samo slegnuo ramenima i promrmljao kako "svakakog svijeta ima".BarbaDue wrote:Interesuje me dali vi plaćate rtv taksu/pristojbu za državnu televiziju?
Ja sam do sada plaćao preko telefonskog računa ali kada sam prešao na moju tv inkasant mi je počeo dolaziti na vrata.
Preije nekoliko dana sam platio prvi put, međutim nisam obratio pažnju, na priznanici kao što vidite nema nikakvog potpisa niti pečata. Šta je u pitanju? Kakva su vaša iskustva?
Reko momenat...usao u kucu,na komadu papira napisao 10 KM,evo reko gospodine a kusur zadrzite......
Bdw "pravnici"taj porez na tv prijemnik,zar ga nisam platio kad sam kupio tv prijemnik????
- BarbaDue
#48 Re: RTV taksa/pristojba?
Ja ovom svom nisam rekao zato sto nisam vidio, ali slijedeci put kada mi dođe samo mu dam 10KM nacrtanihprimus-sa wrote: pojavio se i meni "inkasant" neki dan na vrata sa istom pricom i istim papirom.Kad sam ga pitao gdje je pecat na priznanici,junak samo slegnuo ramenima i promrmljao kako "svakakog svijeta ima".
- neo7
#49 Re: RTV taksa/pristojba?
Pa zar se placa RTV taksa kada imas MOJATV ? Ja sam cuo da kada uvedes mojatv to se ne placa vec je kao uracunato ? :S
- BarbaDue
#50 Re: RTV taksa/pristojba?
nije uracunato nego ti ne dolazi uz racun. bar do sada nije al' navodno da ce poceti rtv racuni i na mojoj tv, imali su nekakve pregovore sa telekomom?