diferencijal - jeep 1995
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dr. sci
#26 Re: diferencijal - jeep 1995
evo maloprije sam došao iz beograda, otišao na pregled, vratio se sa složenim diferencijalom. Nisam morao uzeti kompletan drugi diferencijal, dosta dijelova je valjda bilo ispravno, nešto sam zamijenio. Sve ukupno koštalo 500 €. 400 dijelovi, a 100 ulje, aditivi i usluga. Ovih 300tinjak kilometara se super ponašao, nikakvih čudnih zvukova, lupanja itd, vidit ćemo kako će se dalje ponašati. Mada Mišo mi reče sve što rikne na tom diferencijalu on odgovara i imam besplatno popravit kod njega, s tim da mu redovito ulje mijenjam. Probali smo ga i opteretit maksimalno, tj. prednji otkopčat skroz i samo sa njim u blato itd, zatim sa oba diferencijala po nekim jezivim off road terenima, sve super prošlo. takođe pregledao je reduktor, prvi diferencijal, mjenjač itd, sve super radi, s tim da sam dobio preporuku da izmijenim ulje u mjenjaču, jer je kaže "spaljeno", a ovi automatici su osjetljivi na to. Tako da to ovih dana mijenjam. I onako generalno, ne mogu se na čuditi kako čovjek ludo, a profesionalno vozi. Nebitno asfalt, blato, snijeg
Za njega nema neprohodnog i teškog terena
I rakija je neizostavna izgleda
Kako kog sam se pokušao izvuć jer ipak druga država policija ovo ono, samo sam dobio odgovor "ma koja policija"
I još jedna stvar, klinac mu se razumije u jeepove pravo dobro, spretni su i okretni stvarno za svaku pohvalu, ne znam jel mu trebalo 2 sata da kompletan diferencijal rastavi na dijelove i ponovo sklopi bez ijednog dijela viška
za šta je meni trebalo nešto više od 2 dana. I dobio sam jedan koristan savjet, a to je da ovog jeepa ne mazim što se vožnje tiče
samo na vrijeme izmjena ulja i bez brige
ajde vjerovat ću mu. To je to, hvala kreso_atac na preporuci, eto svima koji imaju belaja sa jeepom ili bilo kakvim terencima prva stanica nek bude "majstor miša"... Nekih terenaca oko kuće mali milion, što njegovih, što drugih na popravci, a njegov trkaći je žara. I nekog plavog što tek sklapa, vidi se da ih poznaje u dušu.
-
dr. sci
#27 Re: diferencijal - jeep 1995
i još jedna stvar, nikako mi nije jasno kako onako brzo mjenjač i reduktor šalta, ja dok se skontam i dok stanem gdje šta, prođe vremena, a on to nekako opušteno, sad mjenjač ovdje, sad reduktor ovako, sad onako
čim je sjeo kaže "čuje ti se desna kugla to treba menjati, i menjač kasni, proverit ćemo mu ulje jer inače se dobro ponaša"
i to je i bilo tačno 
-
herbert mekfjuger
#28 Re: diferencijal - jeep 1995

hahahaha jbt isti koristan savjet je i meni dao. Eto drži se njegovih savjeta, i to sa zamjenom ulja nemoj zaboravit i neće bit problema... Vozi ludo što jest jest, iskustvo jbg il šta li već...
-
dr. sci
#29 Re: diferencijal - jeep 1995
e e to je taj njegov trkaći. ima još jednog dizela kojeg vozi onako po gradu, i jednog ovako tamno plavog/crnog, isto napucanog za off road...
-
herbert mekfjuger
#30 Re: diferencijal - jeep 1995
Eh ja kad sam bio tamo nekad u avgustu/septembru, tog crnog je tek ofarbo i počeo sa dotjerivanjem
A taj crveni je bio razbijen prije dan-dva nego što sam ja došo, taj klinac se prevrnuo negdje. Bio je uništen skroz, al je govorio da će ga popravit i eto... izgleda da je popravio i to 
-
pejdo
#31 Re: diferencijal - jeep 1995
ako nisam dosadan moliobih ya jedan savet. imam grandchiroki 4.0 i nešto me zeza kada uključim prednju vuču. vuče mi u desnu stranu,škripe gume i neće da izbaci reduktor odmah kada vratim ručicu na 2x.šta ovde može da bude? i ujedno bi Vas pitao za br.tel. miša iz beograda i ove valjevčane nebojšu i gorana. hvala vam unapred.
-
dr. sci
#32 Re: diferencijal - jeep 1995
eto ti brojevi na PP. mišo majka za to 
- kreso_atac
#33 Re: diferencijal - jeep 1995
Jesi siguran da ubaciš u 4 full time, a ne PART kada ti auto ide u stranu? A što se reduktora tiče, ako "uklopi" 400-500 metara nakon što ti pomjeriš ručicu reduktora, onda linkage treba štelovati, nije neki problem, ako na vezi od ručice do reduktora imaš navoj pomoću kojeg zatežeš prenos javi pa reći ću ti kako da to središ. Ako nemaš, onda treba raditi mali zahtjev sa kraćenjem i ispravljanjem poluge, a tu će ti trebati neko stručniji. U svakom slučaju ako budeš išao do Miše napomeni mu i to, nije problem za popraviti (pod uslovom da reduktor radi, tj. da može ubaciti u svaku poziciju i aktivirati i part, i full i lo)