Zastara
Moderator: anex
-
leptirica27
#26 Re: Zastara
PRO165 i ja bi to violila da znam ,ako nema šta banka zapljeniti šta onda ništa...čekati
-
lepsid
#27 Re: Zastara
E imam i ja jedno pitanje?
Naime, kupio sam stan prije 4 mjeseca i stari vlasnik je uredno placao održavanje zgrade Sarajevo stanu. Stari vlasnik je kupio stan u decembru 2011. Međutim, sada se ispostavilo da vlasnik stana u periodu od 2003. - 2011. nije plaćao održavanje i sada tu postoji dug od preko 2000 KM. Dakle, dug je napravio vlasnik stana koji je stan prodao mome prodavcu. Ja u svome kupoprodajnome ugovoru imam stavku da sve troškove vezane za stan nastale prije momenta stupanja u moj posjed stana snosi prodavac. Taj dug je nastao čak i prije, ali se dug očigledno vezuje za stan, a ne za osobe. Interesuje me moja pozicija ovdje i eventualne konsekvence po mene.
Hvala
Naime, kupio sam stan prije 4 mjeseca i stari vlasnik je uredno placao održavanje zgrade Sarajevo stanu. Stari vlasnik je kupio stan u decembru 2011. Međutim, sada se ispostavilo da vlasnik stana u periodu od 2003. - 2011. nije plaćao održavanje i sada tu postoji dug od preko 2000 KM. Dakle, dug je napravio vlasnik stana koji je stan prodao mome prodavcu. Ja u svome kupoprodajnome ugovoru imam stavku da sve troškove vezane za stan nastale prije momenta stupanja u moj posjed stana snosi prodavac. Taj dug je nastao čak i prije, ali se dug očigledno vezuje za stan, a ne za osobe. Interesuje me moja pozicija ovdje i eventualne konsekvence po mene.
Hvala
- Ricken
#29 Re: Zastara
10 godina je rok zastare prava datog sudskom presudom. 3 godine je rok zastare iz dužničko povjerilačkih odnosa, a 5 godina je opći rok zastare. Recimo subjekt A propusti u roku od 3 godine da tuži subjekt B iz dužničko povjerilačkih odnosa, u tom slučaju su mi kolege pravnici (nisam pravnik) sugerisali da se može pokrenuti spor za neosnovano bogaćenje koje se tretira po općim principima zastare. Nisam pravnik pa je ovo samo informativne prirode.PRO165 wrote:Zna li neko postoji li instrument apsolutne zastare tipa: Danas te neko tuži, dobije presudu i ako ne bude izvršena nakon xxx godina onda sve to zastarjeva. Ja sam čuo da ima tako nešto i da je 10 godina u pitanju ali neznam na šta se sve odnosi. Naravno mislim e na finsansijska potraživanja tipa banka-kredit ili firma firma.
-
Puf
#30 Re: Zastara
sta je sa ovim zastarama, kakava je situacija za prekrsajne prijave tipa kazna za parkiranje ili eko policija fazoni ovo ono
- holowey
#31 Re: Zastara
za parkiranje vezano je za saobracajnu a eko policija su komunalci... cini mi se da je za komunalne racune (voda, grijanje, smece, itd) zastara dignuta na 10 godina, moguce da i ovo od eko policije spada pod isti kos... ako je to slucaj, racunaj, tih 10 godina je za pokretanje postupka, ne znam koliko je rok za izvrsenje presude, nabere se... ne polazi nade u zastarualdinmah wrote:sta je sa ovim zastarama, kakava je situacija za prekrsajne prijave tipa kazna za parkiranje ili eko policija fazoni ovo ono
- Ricken
#32 Re: Zastara
Nisam u toku od kad ti rokovi zastare za komunalne račune?holowey wrote:za parkiranje vezano je za saobracajnu a eko policija su komunalci... cini mi se da je za komunalne racune (voda, grijanje, smece, itd) zastara dignuta na 10 godina, moguce da i ovo od eko policije spada pod isti kos... ako je to slucaj, racunaj, tih 10 godina je za pokretanje postupka, ne znam koliko je rok za izvrsenje presude, nabere se... ne polazi nade u zastarualdinmah wrote:sta je sa ovim zastarama, kakava je situacija za prekrsajne prijave tipa kazna za parkiranje ili eko policija fazoni ovo ono
-
DON_eARL
#33 Re: Zastara
Kakva je trenutno situacija sa zastarama za račune zajedničkog održavanje zgrade?
- Ricken
#34 Re: Zastara
Mislim 3 godine.DON_eARL wrote:Kakva je trenutno situacija sa zastarama za račune zajedničkog održavanje zgrade?
-
putokaz1
#35 Re: Zastara
Porezni dug iz 2001-2004
tek 2016 stavlja se hipoteka na nekretninu
mislim da sudskog izvršenja nije bilo
moželi se stranka pozvat na apsolutnu zastaru
tek 2016 stavlja se hipoteka na nekretninu
mislim da sudskog izvršenja nije bilo
moželi se stranka pozvat na apsolutnu zastaru
-
pravabubica
#36 Re: Zastara
Da li nastupa zastara za potrazivanja po osnovu radnog odnosa ( umanjen topli obrok i regres) ?
- zgiba
#37 Re: Zastara
3 godinepravabubica wrote:Da li nastupa zastara za potrazivanja po osnovu radnog odnosa ( umanjen topli obrok i regres) ?
- banjaluka078
#38 Re: Zastara
Ima li zastare za tužbu za neplaćene doprinose. U nekom članku sam pročitala: "Obaveze po osnovu PIO-a ne zastarijevaju što znači da Vlada FBiH i vlade kantona treba da iznađu sredstva za uvezivanje staža i mislimo da je to jedini način da se dug po navedenom osnovu izmiri. Za ostale vrste dužnih obaveza olakšati izmirenje duga bezuvjetnim otpisom kamata i davanjem olakšica za izmirenje duga na rate, a kao zadnje riješenje je stečaj onih poreznih obveznika koji dug ne mogu izmiriti – navode iz PUFBiH."
Takođe:
"Zastara – doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje
Član 106. Zakona o radu i član 3. stav 2. u vezi sa članom 82. stav 5. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
UPLATA DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE PREDUSLOV JE ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA PENZIJU, PA SE NA OVE OBAVEZE NE MOŽE PRIMIJENITI ZASTARNI ROK IZ ČLANA 106. ZAKONA O RADU, JER SE NE RADI O TAKVOJ VRSTI POTRAŽIVANJA KOJE PODLIJEŽE ZASTARIJELOSTI (ČLAN 3. STAV 2. U VEZI SA ČLANOM 82. STAV 5. ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU).
(Presuda Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, broj: 53 0 P 005646 08 Rev od 07.07.2009. g. i presuda Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, broj: 070-0-Rev-08-000424 od 09.06.2009. g.) "
https://advokat-prnjavorac.com/radno-pr ... a-BiH.html
Odnosi li se to na radnike kojima nisu plaćani doprinosi, a on to iz nekog razloga nije znao? (Koji zakon/propis to reguliše?) Da, npr. 7 godina kasnije može tužiti poslodavca za kojeg je tada radio?
Isto pitanje i za RS.
Takođe:
"Zastara – doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje
Član 106. Zakona o radu i član 3. stav 2. u vezi sa članom 82. stav 5. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
UPLATA DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE PREDUSLOV JE ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA PENZIJU, PA SE NA OVE OBAVEZE NE MOŽE PRIMIJENITI ZASTARNI ROK IZ ČLANA 106. ZAKONA O RADU, JER SE NE RADI O TAKVOJ VRSTI POTRAŽIVANJA KOJE PODLIJEŽE ZASTARIJELOSTI (ČLAN 3. STAV 2. U VEZI SA ČLANOM 82. STAV 5. ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU).
(Presuda Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, broj: 53 0 P 005646 08 Rev od 07.07.2009. g. i presuda Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, broj: 070-0-Rev-08-000424 od 09.06.2009. g.) "
https://advokat-prnjavorac.com/radno-pr ... a-BiH.html
Odnosi li se to na radnike kojima nisu plaćani doprinosi, a on to iz nekog razloga nije znao? (Koji zakon/propis to reguliše?) Da, npr. 7 godina kasnije može tužiti poslodavca za kojeg je tada radio?
Isto pitanje i za RS.
- Better Man
#39 Re: Zastara
Doprinosi za PIO-MIO nikad ne zastarijevaju i radnik uvijek u bilo koje doba može tužiti poslodavca, a to je sve povezano sa ostvarivanjem prava na penziju kad dođe vrijeme.
- banjaluka078
#40 Re: Zastara
Za Federaciju mi je jasno, ali nemam podatak za RS.
-
The BEN10
#41 Re: Zastara
Post star 11 godina, ali aktuelan - koliki je period zastare za tačku f? Da li se šta promijenilo u međuvremenu?notsure wrote: ↑15/12/2010 16:39 Ima još jedan zakon, na nivou BiH, ali još nije usvojen (http://www.mpr.gov.ba/userfiles/file/Ja ... _final.pdf):
Član 428.
(Jednogodišnji rok zastare)
(1) Zastarjevaju za jednu godinu:
a. potraživanja naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstava,
b. potraživanja radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika,
c. potraživanja pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pretinaca, te druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima,
d. potraživanja pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena,
e. potraživanja naknade po osnovu upravljanja i održavanja zajedničkih dijelova zgrade,
f. potraživanja iz osnova pružanja usluga kablovske televizije i kablovskog interneta odnosno interneta,
g. potraživanja naknade iz osnova drugih usluga za potrebe domaćinstava.
(2) Zastarjevanje potraživanja navedenih u stavu (1) ovog člana teče iako su isporuke ili usluge produžene.