Ubuntu all about
Moderator: Benq
- haro2x
#26 Re: Ubuntu
Koliko ja znam kod njih se placa za cd-ove.
- hakazvaka
#27 Re: Ubuntu
http://linux.org.ba/kojeime wrote:A da znate imate i grupu Linux korisnika u BiH od kojih mozete (ili ste mogli, ne znam da li su jos uvijek aktivni) dobiti Ubuntu ili OpenSUSE i jos neke distribucije (verzije) linuxa na jezicima BiH naroda. Ne znam URL, potrazite na internetu, nije tesko naci.
-
kojeime
-
kojeime
-
kojeime
#30 Re: Ubuntu
Sad je jasno, Lud i ponosan, ne govorimo o istom posiljaocu
. Ja govorim o CD/DVD od Udruzenja Linux korisnika u BiH on se placa.
-
kojeime
#31 Re: Ubuntu
Koliko sam ja shvatio kod ovih u BiH dobijes Linux sa "nasim" jezikom. Znam da ima regularna distribucija sa Hrvarskim i Srpskim ali sa "nasim" cini mi se da nema osim kod ovih u BiH. Pa rekoh ako neko to zeli da zna gdje moze naci. Mozda nekome vrijedi tih par maraka 
-
kojeime
-
tare...
#33 Re: Ubuntu
http://bhld.linux.org.ba/
BHLD je Bosanskohercegovačka Linux Distribucija namijenjena upoznavanju s Linuxom ali i za svakodnevni rad. Većina aplikacija u njoj je prevedena na naš jezik. Može se koristiti kao živi ili instalacijski CD. Do sada su izdate tri verzije ovog operativnog sistema. BHLD 2.0x koristi Ubuntu 8.04 repozitorije, vlastiti repozitorij, ali koristi i određen broj paketa koji su ručno instalirani.
postoji i verzija iz januara 2010 2.05 u kojoj su porevedeni jos neki programi, pa ako neko zeli mogu uploadovat ...
edit: nisam vidio, ima vec link za 2.05
http://www.europronet.ba/bhld/bhld-2.05.iso
BHLD je Bosanskohercegovačka Linux Distribucija namijenjena upoznavanju s Linuxom ali i za svakodnevni rad. Većina aplikacija u njoj je prevedena na naš jezik. Može se koristiti kao živi ili instalacijski CD. Do sada su izdate tri verzije ovog operativnog sistema. BHLD 2.0x koristi Ubuntu 8.04 repozitorije, vlastiti repozitorij, ali koristi i određen broj paketa koji su ručno instalirani.
postoji i verzija iz januara 2010 2.05 u kojoj su porevedeni jos neki programi, pa ako neko zeli mogu uploadovat ...
edit: nisam vidio, ima vec link za 2.05
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#34 Re: Ubuntu
hajd iz cejfa doniraj 10 $hakazvaka wrote:ja sad narucio, isto iz cejfaDecerto wrote:Koliko treba vremena da dodje CD do Bosneimam i speed i limit al vala ja ocu CD
-
nomVe
#35 Re: Ubuntu
Ma super je ovaj Ubuntu. Instalirao ga ja na VMware-u. Prvo sto se instalira pola sata, a drugo sto se nakon restarta nije mogao ni podici. Trazilo mi da ukucam username i password i nista se nije desavalo nakon sto to uradim. Ostanem u onom terminalu (sto lici na DOS). Ili je Ubuntu malo nepouzdan ili je skroz nekompatibilan sa vmware-om.
- hakazvaka
#36 Re: Ubuntu
zeza na vmware tastatura i misnomVe wrote:Ma super je ovaj Ubuntu. Instalirao ga ja na VMware-u. Prvo sto se instalira pola sata, a drugo sto se nakon restarta nije mogao ni podici. Trazilo mi da ukucam username i password i nista se nije desavalo nakon sto to uradim. Ostanem u onom terminalu (sto lici na DOS). Ili je Ubuntu malo nepouzdan ili je skroz nekompatibilan sa vmware-om.
i meni se to desavalo...
rjesenje, podigni virtuelnu tastaturu i misem probej upisati sta zelis
-
nomVe
#37 Re: Ubuntu
Ma ne zaglave mi mis i tastatura, nego se jednostavno nista ne desava nakon sto ukucam username i password. Ostane u onom terminalu.
- nellington
#38 Re: Ubuntu
You're doing it wrong! 
Ne služi VMware da na njemu digneš Ubuntu, nego da na Ubuntu digneš VMware
Šalim se malo.
Ne služi VMware da na njemu digneš Ubuntu, nego da na Ubuntu digneš VMware
- hakazvaka
#39 Re: Ubuntu
You see, in Soviet Russia, the ubuntu sudo-s you!nellington wrote:You're doing it wrong!
Ne služi VMware da na njemu digneš Ubuntu, nego da na Ubuntu digneš VMwareŠalim se malo.
- nellington
- .Irfan.
#41 Re: Ubuntu
Sto se tice dostave preko Shipita, ona je potpuno besplatna. Do sad sam narucio nekih 6 CD-ova, tako da znam 
Last edited by .Irfan. on 16/12/2010 16:50, edited 1 time in total.
- .Irfan.
#42 Re: Ubuntu
..ili si ti malo smotannomVe wrote:Ma super je ovaj Ubuntu. Instalirao ga ja na VMware-u. Prvo sto se instalira pola sata, a drugo sto se nakon restarta nije mogao ni podici. Trazilo mi da ukucam username i password i nista se nije desavalo nakon sto to uradim. Ostanem u onom terminalu (sto lici na DOS). Ili je Ubuntu malo nepouzdan ili je skroz nekompatibilan sa vmware-om.
- beco
#43 Re: Ubuntu
Instalirao sam ubuntu 9 bez problema. Medutim vec 2 dana imam problema sa ubuntu 10.10 ne mogu nikako manuelno da istaliram sistem pomocu partient manager uvijek mi javi neku gresku, a kad ga stavim na automtiku da se instalira uz win7 onda se jednom digao i poslije toga ude u onaj boot meni svoj ali kad pritisnem eneter za ubuntu samo zacrni ekran i to je to. Primjetio sam da je ovaj problem sa partition managerom cest pri instalaciji a nisam skontao kako da ga rijesim. Je li samo ja ili je Ubuntu 10.10 malo nestabilan 
- .Irfan.
#44 Re: Ubuntu
Kakvu vrstu particije pravis?
-
Blobi
#45 Re: Ubuntu
Koristim Ubuntu i OpenSUSE distribucije od prvih verzija kao host operativne sisteme na:
1) Poslu
2) Kucnom desktopu
3) Laptopu
Kad se naviknes na neki od Linux-a, ne zelis se vracati na Windows
, a narocito se ne zelis odreci rahatluka zvanog - NEMATI ANTIVIRUS. A ako ti ipak zatreba Windows (a hoce sigurno), imas VirtualBox - po mom misljenju najkompletniji emulator sa kojim nikada nisam imao problema. Na VBox-u godinama vrtim Windows XP, Debian, Windows Vista i u zadnje vrijeme i Windows 7, sve bez problema. Ako zelis probati VirtualBox, digni terminal i opleti:
sudo apt-get install virtualbox
Ili ako ne volis terminal (a kad tad ces morati nauciti par "fazona"), otvoris Synaptic Package Manager i potrazis virtualbox package. Ako ti je i to komplikovano, novije verzije Ubuntu-a dolaze sa Ubuntu Software Center-om, pa tu isto potrazis virtualbox, malo je intuitivnije i jednostavnije. Good luck
1) Poslu
2) Kucnom desktopu
3) Laptopu
Kad se naviknes na neki od Linux-a, ne zelis se vracati na Windows
sudo apt-get install virtualbox
Ili ako ne volis terminal (a kad tad ces morati nauciti par "fazona"), otvoris Synaptic Package Manager i potrazis virtualbox package. Ako ti je i to komplikovano, novije verzije Ubuntu-a dolaze sa Ubuntu Software Center-om, pa tu isto potrazis virtualbox, malo je intuitivnije i jednostavnije. Good luck
-
nomVe
#46 Re: Ubuntu
Evo drugi put mi se ovo desava nakon instalacije Ubuntu-a na VMware-u. Jednostavno se ne moze pokrenuti vec se ovo pojavi.

- hakazvaka
#47 Re: Ubuntu
covjece ti si instalirao servernomVe wrote:Evo drugi put mi se ovo desava nakon instalacije Ubuntu-a na VMware-u. Jednostavno se ne moze pokrenuti vec se ovo pojavi.
-
Blobi
#48 Re: Ubuntu
hakazvaka wrote:covjece ti si instalirao servernomVe wrote:Evo drugi put mi se ovo desava nakon instalacije Ubuntu-a na VMware-u. Jednostavno se ne moze pokrenuti vec se ovo pojavi.
to je to, nema se sta dalje pokretati
![]()
![]()
A evo ti linkovi za desktop distro-e, 32 ili 64-bitne verzije, zavisi koji ti je host sistem.
ftp://releases.ubuntu.com.ba/ubuntu/rel ... p-i386.iso
ftp://releases.ubuntu.com.ba/ubuntu/rel ... -amd64.iso
-
Bušman
#49 Re: Ubuntu
Hmmm, mislim da je ovo ipak desktop verzija (kernel je cini mi se za desktop)
Probaj kucati sudo startx.
Probaj kucati sudo startx.
-
nomVe
#50 Re: Ubuntu
Pa skinuo sam klijent verziju koja se zove ubuntu-10.10-desktop-i386.
Nakon unosa komande mi javi:
Fatal server error:
Server is already active for display 0
A nista, evo skidam ovu verziju sa Ubuntu stranice.
Nakon unosa komande mi javi:
Fatal server error:
Server is already active for display 0
A nista, evo skidam ovu verziju sa Ubuntu stranice.