Tvornica Automobila Sarajevo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
daxon

#26 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by daxon »

U JAR se još proizvodi Golf 1, nisam siguran ali tako sam čuo.
Zamislite da TAS obnovi proizvodnju golfa dvice sa istom gamom motora od prije i samo da im još uvale u serijsku servo, klimu i ABS te petostepeni mjenjač, a sve to naravno po pristupačnoj cijeni od nekih max 8ooo KM.
Moje mišljenje je da bi im se taj potez isplatio i da bi na tržište bivše Juge bez problema prodali milion tih vozila 8-)
Iako nikad nisam bio vlasnik vozila iz vw grupacije ali bi tog golfa rado kupio ako ni zbog čega onda za posao :D
AmADin_gospo

#27 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by AmADin_gospo »

daxon wrote:U JAR se još proizvodi Golf 1, nisam siguran ali tako sam čuo.
polu istina, ne proizvode više kečeve, nego ograničenu seriju "keca" koji samo vanjskim izgledom podsječa na starog keca, a iznutra je sasvim drugačija priča.

Image
Image
Image
Image

http://www.wheels24.co.za/NewModels/VW- ... s-20080118
http://carscoop.blogspot.com/2009/11/vo ... f-mk1.html

a evo razlike između keca, S-paketa i City golf-a
Slika 1 i Slika 2
karanana

#28 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by karanana »

i kolko je para sad ovaj citi golf dole?

zasto bi danas shvabo ulago 100-200-300 milona eura da ponovo pokrene TAS?
sta to mi imamo a da drugi nemaju?

politicku stabilnost?
komunikacije?
iskusnu i znalacku radnu snagu?
jeftinu radnu snagu?

neka mi neko navede jednu komparativnu prednost lokacije u vogosci/bosni i hercegovini u odnosu na trenutne lokacije u slovackoj, rusiji, indiji........
O'zone
Globalni moderator

#29 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by O'zone »

AmADin_gospo wrote:
polu istina, ne proizvode više kečeve, nego ograničenu seriju "keca" koji samo vanjskim izgledom podsječa na starog keca, a iznutra je sasvim drugačija priča.

Image
Image
Image
Image

Slika 1 i Slika 2
Ja koji inače nisam ljubitelj VW-a bi sad pazario ovog City-a :mrgreen:
citroen

#30 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by citroen »

AmADin_gospo wrote:

Image
Image
Image
Image

Slika 1 i Slika 2
unutrasnjost od fabije I,nije los ovaj kec :mrgreen:
Jimmy_The_Saint

#31 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Jimmy_The_Saint »

Kad su Slovenci sklapali kutije na točkovima TAS je šarafio radkapne na Bubu.

I lijepo ljudi objasniše da su materijal pokrali tnikače, a ljudstvo se pretežno razišlo za kruhom, i da nikog nije ni zanimalo, ono što bi i meni bilo drago - da Vogošća opet namiruje regiju nekim, bilo kojim VW proizvodom.

VW se lijepo ušemio, opet se šarafe ratkape, i dalje su ovdje neprikosnoveni, a ne moraju više gurati nekakvu domaću industriju, dovoljno je ponekad kanuti ovoj ili onoj stranci, da čuva režim uvoza koji favorizira njihove dilere.
AmADin_gospo

#32 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by AmADin_gospo »

jedna informacija iz TASa, a sad kako e se završiti, nije poznato.

dio mašina koje su preživile rat i ostale u TASu koje su služile za proizvodnju dijelovaza Golfa mk2 prije rata, su prije cca pola godine lokalni šefiči htijeli baciti, na šta je došla naredba "s vrha" da se mašine spreme u magacin i konzerviraju, jer se razmatra njihova ponovna upotreba.

sad, dali je slučaj u početku proizvodnje nekog modela dvojke s unutrašnjošču četvorke i mehanikom neke fabije, neznam, ali eto, onima koji sanjaju da kupe glanc novu dvoju, ostaje da se nadaju.

informacija tačna 1/1
Gost1515

#33 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Gost1515 »

Jimmy_The_Saint wrote:Kad su Slovenci sklapali kutije na točkovima TAS je šarafio radkapne na Bubu.

I lijepo ljudi objasniše da su materijal pokrali tnikače, a ljudstvo se pretežno razišlo za kruhom, i da nikog nije ni zanimalo, ono što bi i meni bilo drago - da Vogošća opet namiruje regiju nekim, bilo kojim VW proizvodom.

VW se lijepo ušemio, opet se šarafe ratkape, i dalje su ovdje neprikosnoveni, a ne moraju više gurati nekakvu domaću industriju, dovoljno je ponekad kanuti ovoj ili onoj stranci, da čuva režim uvoza koji favorizira njihove dilere.
daj se informiši malo ... već odavno se ne šarafaju ratkape. dileri se možda favoriziraju, al TAS ... slabo.
Jimmy_The_Saint

#34 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Jimmy_The_Saint »

Pa jebi ga, ne može ni gorila do zore. Nije pitanje kakvo je trenutno stanje TAS-a, ima vas pa to znate bolje od mene, pitanje je kako je do njega došlo, to jest "Što mi nemamo više TAS".... I ponovo milionita tema. Nisam ni rek'o da se favorizira TAS, nego VW dileri - ASA, Agent, i ta raja, znaš ih dobro. Naravno, ispuhali su već i oni, znam da su na kraju (nažalost, i ratkapne su nešta) povukli i tu šatro liniju za Škodu iz Vogošće još negdje s Feliciom - ali tada su nam, još tada, zamazali oči i klepili lovu. A ti i dalje nastavi objašnjavati da je VW grupacija najkvalitetnija na dunjaluku. Ako i jest, sebi je.

:(

A to s G2, sumnjam. Iz godine je u godinu prekasno za to - a moglo bi biti hit.
AmADin_gospo

#35 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by AmADin_gospo »

Jimmy_The_Saint wrote: A to s G2, sumnjam. Iz godine je u godinu prekasno za to - a moglo bi biti hit.
nisam rekao da će se praviti, ali su mašine sačuvane, ko zna, možda se budu pravili šaravi za točkove za golfa 8icu, ili če ih popakovati pa u južnu afriku il egipat da prave nešto drugo
zecko_kupuz

#36 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by zecko_kupuz »

Dobro, uvijek se može nešto za izvoz proizvoditi. A mi kao dio Evrope, pokriveni nadolazećim rigoroznim zakonima o emisiji itd itd slabo da ćemo vidjeti dvicu. VW bi svejedno trebao biti ponosan s obzirom na to koliki procenat njihovi modeli uzimaju na bh. tržištu. :-) :D
radostan dan

#37 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 19:25, edited 1 time in total.
Gost1515

#38 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Gost1515 »

Jimmy_The_Saint wrote:A ti i dalje nastavi objašnjavati da je VW grupacija najkvalitetnija na dunjaluku. Ako i jest, sebi je.
Jah ja to objašnjavao :-)

@amadin
koliko sam mogao upratiti slabo je šta sačuvano, ćetalji odnijeli sve. Možda je u kragujevcu sačuvano ...
karanana

#39 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by karanana »

cetalji su odnijeli sve osim par bas starih masina koje su valjda bile toliko ukopane u beton da ih nisu mogli izvaliti. novu proizvodnu liniju iz 1990. ili tako nesto u koju su shvabe ulozile danasnjih 150 miliona eura su prebacili i dijelovi te linije se mogu naci u kragujevcu.

i opet niko da mi da odgovor: zasto bi shvabo danas ponovo trebao dati 100-200 miliona evra da pokrene proizvodnju ovdje? sto su to danas prednosti tas-a? radnici, oni koji su zivi, su pred penzijom. njihovo znanje je ono od prije 20 godina, a u zadnjuh 20 godina mnogo toga se u industriji i mehanizaciji promijenilo, ne samo u auto industriji nego je to slucaj sa svim nasim fabrikama i proizvodnjom. i da nisu unistene i pokradene, cak i da je sve na mjestu kao sto je bilo do 92., jednostavna zamrznutost u vremenu 20 godina je dovoljna da se uopste ne treba racunati ni na infrastrukturu ni na iskustvo tih nekih starih radnika ni na neku tradiciju kvalitete koja je prije krasila te fabrike.
daxon

#40 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by daxon »

karanana wrote:i opet niko da mi da odgovor: zasto bi shvabo danas ponovo trebao dati 100-200 miliona evra da pokrene proizvodnju ovdje?
Pa ako bi skontali da imaju tržište za preko milion auta zašto da ne ulože i ne zarade novac.
Mišljenja sam da za aktiviranje proizvodnje legendarnog modela ne treba toliko para, sigurno negdje postoje i potrebne mašine koje se ne koriste i mogu se za relativno male pare nabaviti.
Uostalom mislim da ne mora shvabo, može bilo ko, ko ima pare i volju da ih uloži zatražiti od vw-a licencu za proizvodnju legende golfa mk2, nekad u narodu zvanog "guzonja"
karanana

#41 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by karanana »

daxon wrote:
karanana wrote:i opet niko da mi da odgovor: zasto bi shvabo danas ponovo trebao dati 100-200 miliona evra da pokrene proizvodnju ovdje?
Pa ako bi skontali da imaju tržište za preko milion auta zašto da ne ulože i ne zarade novac.
Mišljenja sam da za aktiviranje proizvodnje legendarnog modela ne treba toliko para, sigurno negdje postoje i potrebne mašine koje se ne koriste i mogu se za relativno male pare nabaviti.
Uostalom mislim da ne mora shvabo, može bilo ko, ko ima pare i volju da ih uloži zatražiti od vw-a licencu za proizvodnju legende golfa mk2, nekad u narodu zvanog "guzonja"
aha, znaci govorimo fakat samo o ozivljavanju dvojke? ja sam mislio da se to samo slucajno spomenulo a da je osnovna poenta ozivljavanje tas-a kao fabrike koja ce proizvoditi nove modele.

ne vidim da ce se dvojka proizovoditi ovdje na tlu evrope. cak i da ima volje, zelje i uslova, poslovno ne vidim zasto bi rizikovali i prodali milion jeftinih modela i pri tome izgubili na prodaji istog ili manjeg broja najnovijih modela. nije im u cilju praviti jeftin auto na tlu bezcarinske evrope gdje ce svako imati pristup kupovini toga auta. brazil i JAR su drugo, veliki, udaljeni od svega, fakticki kontinenti sami za sebe.
undestructable

#42 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by undestructable »

Dobra tema, citao sam odgovore dosad, ne bi bila losa ideja sa ozivljavanjem dvojke, ali, je li vi stvarno mislite da ce Njemac da ulozi tolike pare u nesto nesigurno. Sto se tice sirenja i zaposljavanja novih radnika, to bi im bilo najisplativije, bas ono jeftina radna snaga, ljudi kojima je dovoljno da mogu da kazu samo da imaju posao, prosjecan covjek iz Bosne ce raditi i za minimalac, jer mi smo takvi, zadovoljimo se i najsitnijim stvarima.

Ostaje nam da vidimo sta ce biti od svega, ali mislim da je to samo podizanje prasine, nema nista od TAS-a, oni su tu samo da prave dijelove i da se nadaju da ce nekad nesto njihova nesposobna uprava nesto skontati i probuditi se.
AmADin_gospo

#43 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by AmADin_gospo »

kako reko, od proizvodnje duje ni govora, jedino ostaje pod upitnikom da se MOŽDA počne raditi ograničena serija u JARu il Brazilu il Mexiku.

što se tiče TASa, ta fabrika je nažalost završila svoju karijeru kao proizvođač automobila, sad samo rade auspuhe, sanduke za alat i dijelove za one električne komunalne kamiončiće.

istina je da je dosta mašina pokradeno i odneseno što u srbiju, što prodano ko željezo na otpade ili je istrunulo na raznoraznim livadama, al ono malo što je ostalo se čuva, to su uglavnom prese.

wagen sam ne proizvodi više puno toga ko prije, nego uzima od dobavljača kao što je npr Magna, Bosch itd itd, same šasije i sve odljevke za sve proizvođače u DE pa i šire, radi KRUPP po specifikacijama proizvođaća. govorilo se da je u TASovom dvojkama bilo 70% domačih YU dijelova, premda bolje upučeni govore da je to bilo oko 20ak %.

TAS je zajebala naša država i naš lopovski mentalitet. bilo je ponuda od wagena, renaulta pa i Opela da se pokrene proizvodnja, ali se naši nisu mogli ugraditi u proizvodnju, pa su pristali na sklapanje wagena od 100% uvoznih dijelova, dok bi se u slučaju proizvodnje pokrenula i industrija u BiH koja bi snabdjevala dijelove TASu.

al jebga... sitim i zadovoljnim narodom nemožeš manipulisati...
jedaneska

#44 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by jedaneska »

Sve skupa, dosta interesantnih ideja, a cini se i ozbiljnijeg razmisljanja na vecem nivou od same "uprave". Vjerovatno su dosadasnji komentari na ovoj temi bili mudriji od desetogodisnjih beskorisnih "reda-radi" kvazi-sastancenja koji su se izgleda uvijek i iznova svodili na to da je bolje imati pticu (trgovinu) u ruci nego goluba (proizvodnju) na grani, pa su se toliko umirili posljednjih godina da se sada onakva mega fabriketina cini manja od makovog zrna. Umjesto da se konacno neko gore trgne i uvidi priliku, mogucnosti i fenomenalnu infrastrukturu koju imaju na dlanu, oni iz godine u godinu propustaju snaznije povezivanje i zahtjevanje za nekim zrelijim angazmanom koji vise nece izazivati podsmjeh pri pomisli na TAS. Naravno da je potrebno investirati, ali takva investicija je dugorocno visestruko isplativa iz prostog razloga sto je i vrapcima jasno da su prevozna sredstva proizvod koji ce jos dugo i daleko u buducnosti ostati i potreba i zelja i luksuz, i to svugdje...

Evo, upravo je pocela proizvodnja nove Jette, i umjesto da se dosad nebrojeno puta urgiralo i borilo da barem dijelic proizvodnje Nijemci usmjere na Sarajevo, Jetta ce se i dalje radije proizvoditi u prekookeanskom Meksiku, nego tu pod njemackim nosom :cry:

Puebla montazna linija
Image

Jetta 6
Image
Last edited by jedaneska on 15/12/2010 23:41, edited 1 time in total.
shlauf

#45 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by shlauf »

Uvijek je bilo i biće: IMT ?????? E kad toga ne bude onda će se pokrenuti proizvodnja u bilo kojoj fabrici.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
AmADin_gospo

#46 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by AmADin_gospo »

golfista wrote:nikada i nigdje na tlu evrope se nece proizvoditi golf II, Iz prostog razloga, zato što prema važećoj evropskoj legislativi nigdje u Evropi, odnosno EU zoni, ne možete proizvesto automobil a da nema EURO V standard. Nadalje, akcenat je i na sigurnosti automobila. Dakle Golf II je koncepcijski zastarjela forma u koju bi se teško mogle pomiriti današnji standardi sa istom. Dakle, pojednostavljeno, na tako dizajniran i jednostavan automobil teško bi se "ugurao" moderni motor ili bilo koji drugi sigurnosni element, i ako bi, razvoj takvog automobila nije ekonomski opravdan. Dakle, Golf II, zdravo.

I na kraju krajeva, cijeli svijet teži i grabi naprijed, a ovdje bi neki nostalgičari, zbog ćeifa i žala za tim vremenima varitili nas ašćare u 80-te, hvala ne pušim.
pazi, naravno da se nebi proizvodio kao što je nekada baš iz tih razloga što si rekao, ali ni onaj City Golf što se u JARu proizvodi samo vanjski podsječa na golfa keca, a unutra je sve drugačije, počevši od interijejra, motora, sistema vješanja te nosivog dijela šasije. tako bi eventualno možda nekad negdje i dvojka proizvodila, ali to više nebi bila ta dvojka nego sasvim novo auto koje bi izgledom podsječalo na staro. naravno, teško da bi bila neka ekonmska isplativost od istog, jer vjerujem da njegova cijena nebi baš opravdavala uloženo/plačeno.
undestructable

#47 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by undestructable »

Ma tas ce uskoro samo da pravi ona kolica za kokice i secernu vunu :D
jedaneska

#48 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by jedaneska »

undestructable wrote:Ma tas ce uskoro samo da pravi ona kolica za kokice i secernu vunu :D
i to sto kazes, a posto kabinet za proizvodnju kokica ima TOCKOVE i radi na principu PRETIS lonca, ni ta ideja nije za odbaciti :D

Image
jedaneska

#49 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by jedaneska »

Sta je falilo da nasi dogovore sa Wolfsburgom saradnju barem na projektu novog VW taxi vozila: http://www.sarajevo-x.com/auto/koncepti ... /101216017
BSn

#50 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by BSn »

O'zone wrote:
Ja koji inače nisam ljubitelj VW-a bi sad pazario ovog City-a :mrgreen:

X

Inace, kec je naljepsi auto iz plejade Golfova.
Ovo je predobar spoj sto su napravili i vjerujem kad bi se pojavio na evropskom trzistu, da bi dobro poljuljao ove bezlicne 5. i 6.
Post Reply