Pukla brana u Bogaticima

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

udrch

#26 Re: Pukla brana u Bogaticima

Post by udrch »

NekoIzMase wrote:
semmy wrote: prije par dana su javljai na tv-u ( ne znam koja, mama mi prepricala ) da ako se to desi da ce cijela dobrinja, vojkovici, s.kolonija, hrasnica, ilidza, otes, osjek biti pod vodom :(
Meni baš i nije jasno kako će ta voda dospjeti na Dobrinju kada Željeznica poslije Krupca skreće prema Vojkovićima.
Avazova glupost..jel ti sad jasno..
Željeznica može napraviti manje problema od Buća potoka koji blokira onaj prolaz, pa nastanu saobraćajne gužve..
PapakizSarajeva

#27 Re: Pukla brana u Bogaticima

Post by PapakizSarajeva »

krusty wrote:
Gile Šampion wrote:Sta ce biti? Nista...Sarajevo nije u opasnosti,poplava ne moze biti jer ona brana nije stitila Sa od poplava,vec je imala skroz drugu namjenu i pukla je ima tome sigurno par mjeseci.Eto toliko

ne kontas

ako se brana srusi i ona zemlja sa klizista blokiraju tok rijeke nakupice se velika kolicina vode, koja ce u jednom trenutku probiti tu "branu" i onda ce nastati haos, znas valjda sta je plimni val, odnosno neka vrsta tsunamija...
O plimnim valu se moze pricati samo kod pucanja srednjih i visokih brana (od 40 m pa na vise). Kod ovog slucaja, klizanjem zemljista u korito rijeke stvoriti ce se zemljana brana. Za zemljane brane je kriticni momenat kada se vode pocne preljevati preko tzv. krune brane, jer tada pocinje da je erodira i odnosi materijal iz brane. Kod ovog slucaja, obzirom na kolicinu zemlje koja se klize nestala brana bi bila relativno duga (po duzini vodotoka) sto bi dalo vremena vodi koja pocne da preljeva vremena da u njoj sebi ureze novo korito. Cime bi se eventualno ublazila nekakva prejaka bujica.

Sto se tice problema ovog tipa na bogatickoj brani oni ne mogu biti nikako ekstremni jer je akumulaciona zapremina iza eventualne "zemljane brane" jako mala da bi se u njoj nakupila neka ozbiljnija kolicina vode koja bi mogla prouzrokovati neku vecu katastrofu u gradu.

Od nekakvog udara vode najugrozeniji su Kijevo jer je direktno na putu bujici, a potom Vojkovici i Butmir. Vojkovici i Butmir se nalaze neposredno po izlasku iz kanjona Zeljeznica, Krupackih stijena. Vec poslije bi se voda razlila i mogla bi izazvati poplavu manjeg obima u podrucjima Sokolovic kolonije i Hrasnice.

Sva ova dreka o nekakvoj ekstremnoj ugrozenosti klizistem u Bogaticima je cista novinarska prica koja jos uz to pogoduje politicarima da skrenu price i paznju naroda na teme koje ce zabavljati narod dok oni pozavrsavaju sta su naumili....

P.S. : Ovo gore je cisto moja neka observacija slucaja Bogatici ....
smoki_choko

#28 Re: Pukla brana u Bogaticima

Post by smoki_choko »

kritichar wrote:
smoki_choko wrote:fala Bogu ja sam na brdu :dance:
pa brdo se klize, a ne ravnica. mogo bi i ti kliznut
:D
i to sto kazes. jest da je klizavo ovdje gdje sam ja ali ja sam vise aludiro na to ako bude poplava. ovi na uzvisenjima ne moraju da brinu :-)
alcho

#29 Re: Pukla brana u Bogaticima

Post by alcho »

Meni se vise cini da ovi iz Avaza imaju nekog interesa u ovoj prici pa zato svaki dan pisu o tome. Inace, ko je vidio ovu branu i ovo kliziste zna da je presmijesno reci da ce Sarajevo biti ugrozeno na bilo koji nacin...
semmy

#30 Re: Pukla brana u Bogaticima

Post by semmy »

alcho wrote:Meni se vise cini da ovi iz Avaza imaju nekog interesa u ovoj prici pa zato svaki dan pisu o tome. Inace, ko je vidio ovu branu i ovo kliziste zna da je presmijesno reci da ce Sarajevo biti ugrozeno na bilo koji nacin...

ja ne znam da avaz o tome pise jer ga necitam ali znam da su na tv-u javljali..pa i za kliziste u tuzli rekose da nije kliziste pa se neki dan desi tragedija..
danas slusam na radiu stari grad da je i zabrinjavajuca situacija za svrakino i da se kliziste moze svaki dan pokrenuti :(
cappy_tempo

#31 Re: Pukla brana u Bogaticima

Post by cappy_tempo »

semmy wrote:
alcho wrote:Meni se vise cini da ovi iz Avaza imaju nekog interesa u ovoj prici pa zato svaki dan pisu o tome. Inace, ko je vidio ovu branu i ovo kliziste zna da je presmijesno reci da ce Sarajevo biti ugrozeno na bilo koji nacin...

ja ne znam da avaz o tome pise jer ga necitam ali znam da su na tv-u javljali..pa i za kliziste u tuzli rekose da nije kliziste pa se neki dan desi tragedija..
danas slusam na radiu stari grad da je i zabrinjavajuca situacija za svrakino i da se kliziste moze svaki dan pokrenuti :(
ma kad covjek pogleda Sarajevo gdje to nema klizista? svako brdo je moguce kliziste...jos pogotovo tamo gdje su pravljene kuce na kucu bez dozvola i slicno
citroen

#32 Re: Pukla brana u Bogaticima

Post by citroen »

semmy wrote:

Ne prepadaj me :shock: :shock: :D
Cholina_Lokica

#33 Re: Pukla brana u Bogaticima

Post by Cholina_Lokica »

citroen wrote:
semmy wrote:

prodajem kucu na klizistu, nije puno presla :lol:
semmy

#34 Re: Pukla brana u Bogaticima

Post by semmy »

citroen wrote:
semmy wrote:

nemam te sta prepadati, fino ciko rece, prije 9 godina nije bilo ni blizu situaciji kao danas, ovo j esad zabrinjavajuce,
nemamo dovoljno novca za dalja i detaljnija istrazivanja i na kraju dodao: ''iskreno mene je strah ove situacije''
Havarija!

#35 Re: Pukla brana u Bogaticima

Post by Havarija! »

Ma nista od klizista, sad su minusi, zeledilo se to sve :D
zambaklija

#36 Re: Pukla brana u Bogaticima

Post by zambaklija »

viđo na eBayu ima jeftinih venecijskih lađa.....dobro za turizam.... :run:
Post Reply