Moze li se raditi i studirati?
- asafa_powell
#26 Re: Moze li se raditi i studirati?
ali posto je ovo vrijeme bolonjskog sistema..mozes i raditi i studirati i derneciti..i ovo i ono ... 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#27 Re: Moze li se raditi i studirati?
Ma jasta ba, tuku ko nece.asafa_powell wrote:ali posto je ovo vrijeme bolonjskog sistema..mozes i raditi i studirati i derneciti..i ovo i ono ...
- vesna555
#28 Re: Moze li se raditi i studirati?
Može, evo ja radim još od srednje škole i završavam Ekonomiju, doduše nije na puno radno vrijeme, a nije ni Ekonomija nešto, a nisam je još ni završila, ali eto imam jedan ispit do kraja 
I ništa mi nije falilo, ni izlazaka, ni kava, ni zabavljanja, samo sam malo manje visila na netu i malo manje gledala TV
I ništa mi nije falilo, ni izlazaka, ni kava, ni zabavljanja, samo sam malo manje visila na netu i malo manje gledala TV
- frfi.
#29 Re: Moze li se raditi i studirati?
na etfu ne moze
barem prve 3 godine, a evo ni na masteru... fazon je sto ima pravo teskih profesora/asistenata koji ti nece dati neophodnih 10 bodova na prisustvo ako te nema... a vjezbe i predavanja su prelose rasporedjeni-tipa imas ujutro predavanja pa onda 2 sata pauze pa sat vjezbi pa opet pauza... bladi bolonja
plus sto se raspored mijenja iz dana u dan... u obzir bi jedino dosao neki honorarni posao gdje ti mozes sam sebi izabrati kada ces raditi ali puno radno vrijeme-nema sanse...
ja sam zamalo imala priliku za jedan predobar posao, ali zbog rasporeda od toga nista nije bilo...
mada vjerujem da se moze stici, pogotovo ako si vanredni student; prihvati i vidi kako ide i mozes li se iskombinovati sam sa sobom
...
a imam i prijateljicu sa kriminalistike koja radi 8-9 sati dnevno i onda ide na predavanja koja su poslije 4 i jos ima neke vannastavne aktivnosti, sve stize... moze se
plus sto se raspored mijenja iz dana u dan... u obzir bi jedino dosao neki honorarni posao gdje ti mozes sam sebi izabrati kada ces raditi ali puno radno vrijeme-nema sanse...
ja sam zamalo imala priliku za jedan predobar posao, ali zbog rasporeda od toga nista nije bilo...
mada vjerujem da se moze stici, pogotovo ako si vanredni student; prihvati i vidi kako ide i mozes li se iskombinovati sam sa sobom
a imam i prijateljicu sa kriminalistike koja radi 8-9 sati dnevno i onda ide na predavanja koja su poslije 4 i jos ima neke vannastavne aktivnosti, sve stize... moze se
-
nenadjebivi
#30 Re: Moze li se raditi i studirati?
sve se moze kad se hoce
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#31 Re: Moze li se raditi i studirati?
ja sam 4. godinu radio i studirao
i imao veću posjećenost predavanjima
od većine koji nisu imali poso
jedva sam izdržao...
i imao veću posjećenost predavanjima
od većine koji nisu imali poso
jedva sam izdržao...
- kurty
#32 Re: Moze li se raditi i studirati?
Radio pola srednje skole i prve dvije godine faxa...
Srednja skola... Treci i cetvrti razred... nastava se zavrsi i pravac kuca, presvalcenje i u przionicu kafe... radio od 1 do 8 svaki dan... Petak i subota radno vrijeme od 8 do 19 ili 20... Imao platu od 50 maraka sedmicno... Sam se skolovao, sam sebi platio eskurziju i djeparac.... Imao prosjek 5.0
Upisao se na fax i nastavio raditi... Jeste da sam manje radio, jer sam mnogo vremena gubio na prevoz,ali sam radio...I vise zaradjivao, jer sam svecano uspjeo da se "dogovorim" s gazdom da radim po ucinku... Mogao sam onda sedmicno na vise od 100 maraka izaci...
Obnovio prvu godinu... Ne zbog posla, niti bilo cega drugoga, nego zbog sebe samog... I onda u prvim rokovima poslije, imao sam uslov... Ipisao drugu godinu, i oko januara presta raditi jer sam imao "sukob" sa gazdama... Gazda rekao da 7 dana ne dolazim, jer je manje posla bilo... Dodjem nakon 7 dana i gazdarica se izderala na mene sto nisam dolazio 7 dana, gazda se valjda prepao zene pa me napravio budalom da to nije rekao, i tu sam dao otkaz...
Poslije toga sam mnogo "honorarnih" poslova obavljao...Sto fizickih poslova, sto crtanja i izrade projekata, sto na druge nacine...
Elem, i izlazio sam i radio i ucio... Moze se sve, kad se hoce... Ali...
Srednja skola... Treci i cetvrti razred... nastava se zavrsi i pravac kuca, presvalcenje i u przionicu kafe... radio od 1 do 8 svaki dan... Petak i subota radno vrijeme od 8 do 19 ili 20... Imao platu od 50 maraka sedmicno... Sam se skolovao, sam sebi platio eskurziju i djeparac.... Imao prosjek 5.0
Upisao se na fax i nastavio raditi... Jeste da sam manje radio, jer sam mnogo vremena gubio na prevoz,ali sam radio...I vise zaradjivao, jer sam svecano uspjeo da se "dogovorim" s gazdom da radim po ucinku... Mogao sam onda sedmicno na vise od 100 maraka izaci...
Obnovio prvu godinu... Ne zbog posla, niti bilo cega drugoga, nego zbog sebe samog... I onda u prvim rokovima poslije, imao sam uslov... Ipisao drugu godinu, i oko januara presta raditi jer sam imao "sukob" sa gazdama... Gazda rekao da 7 dana ne dolazim, jer je manje posla bilo... Dodjem nakon 7 dana i gazdarica se izderala na mene sto nisam dolazio 7 dana, gazda se valjda prepao zene pa me napravio budalom da to nije rekao, i tu sam dao otkaz...
Poslije toga sam mnogo "honorarnih" poslova obavljao...Sto fizickih poslova, sto crtanja i izrade projekata, sto na druge nacine...
- vesna555
#33 Re: Moze li se raditi i studirati?
Svaka ti cast!kurty wrote:Radio pola srednje skole i prve dvije godine faxa...
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#34 Re: Moze li se raditi i studirati?
Ne može. Tj. sve je moguće ali osim velikog odricanja u ovoj situaciji je potrebna i velika koncetracija kod učenja.
Recimo da radiš 8 sati dnevno i da imaš slobodan vikend. Ovo je idealna situacija (osim ako ne radiš pola radnog vremena za pola plate ili sl.) i najpoželjnija u ovoj varijanti.
Kada dođeš kući , jedeš ili popiješ kafu (pod pretpostavkom da te čeka skuhano,očišćeno kod roditelja ili partnera) sigurno je da trebaš par sati odmora. I onda se treba oduprijeti prijateljima ili nekom hobiju ili netu ili nekom pospremanju ,banalnom spavanju ili slično pa sjesti uz knjigu.
Kampanjski način u ovom slučaju je gotovo potpuno nemoguć.
Teško je , boriš se sa dvije stvari a nisi posvećen niti jednoj niti drugoj maksimalno.
Čovjek koji se ne posveti maksimalno nečemu (radu ili učenju) ne postaje temeljit ili znalac nego površan a to u današnje vrijeme nije dobro jer konkurencija svih sfera gazi.
Najiskreniji savjet ili posao ili škola. Hebeš posao ako ćeš ubrzo završiti školu. Posao ćeš naći ma kako bilo teško. Na fakultet se gotovo niko nikad ne vraća (u onom normalnom konceptu , ne mislim na pozne godine kad neko silom prilika upisuje školu.) Dakle..knjigu u šake..
)
Recimo da radiš 8 sati dnevno i da imaš slobodan vikend. Ovo je idealna situacija (osim ako ne radiš pola radnog vremena za pola plate ili sl.) i najpoželjnija u ovoj varijanti.
Kada dođeš kući , jedeš ili popiješ kafu (pod pretpostavkom da te čeka skuhano,očišćeno kod roditelja ili partnera) sigurno je da trebaš par sati odmora. I onda se treba oduprijeti prijateljima ili nekom hobiju ili netu ili nekom pospremanju ,banalnom spavanju ili slično pa sjesti uz knjigu.
Kampanjski način u ovom slučaju je gotovo potpuno nemoguć.
Teško je , boriš se sa dvije stvari a nisi posvećen niti jednoj niti drugoj maksimalno.
Čovjek koji se ne posveti maksimalno nečemu (radu ili učenju) ne postaje temeljit ili znalac nego površan a to u današnje vrijeme nije dobro jer konkurencija svih sfera gazi.
Najiskreniji savjet ili posao ili škola. Hebeš posao ako ćeš ubrzo završiti školu. Posao ćeš naći ma kako bilo teško. Na fakultet se gotovo niko nikad ne vraća (u onom normalnom konceptu , ne mislim na pozne godine kad neko silom prilika upisuje školu.) Dakle..knjigu u šake..
- JThomas
#35 Re: Moze li se raditi i studirati?
može, jebeno je, al' može. a neko bogam' i mora raditi da bi mogao studirati...i ti ljudi strašno očvrsnu, njima poslije ništa nije teško.
- vesna555
#36 Re: Moze li se raditi i studirati?
Baš tako!JThomas wrote:može, jebeno je, al' može. a neko bogam' i mora raditi da bi mogao studirati...i ti ljudi strašno očvrsnu, njima poslije ništa nije teško.
-
King_of_jungle20
#37 Re: Moze li se raditi i studirati?
Ja moram raditi... Tesko je vrijeme, a pored toga ne zelim vise od staraca traziti novce.. prosto me sramotavesna555 wrote:JThomas wrote:može, jebeno je, al' može. a neko bogam' i mora raditi da bi mogao studirati...i ti ljudi strašno očvrsnu, njima poslije ništa nije teško.
-
teAMICA
#38 Re: Moze li se raditi i studirati?
Samo da kažem SVAKA TI ČAST!King_of_jungle20 wrote:Ja moram raditi... Tesko je vrijeme, a pored toga ne zelim vise od staraca traziti novce.. prosto me sramotavesna555 wrote:JThomas wrote:može, jebeno je, al' može. a neko bogam' i mora raditi da bi mogao studirati...i ti ljudi strašno očvrsnu, njima poslije ništa nije teško.![]()
![]()
![]()
Neke koji su sprčili četeres' u guzicu nije sramota....
-
detroit-mercy
#39 Re: Moze li se raditi i studirati?
I te kako, znao raditi i po dva posla. O lelemudanja nema nista plus stices nesto sto vecina studenata kada izadje sa faxa nema, a to je iskustvo. Samo naprijed.King_of_jungle20 wrote:Moze li se raditi i studirati?
Pozz svim forumasima koji zele da diskutiraju na ovu temu, i koji su voljni da mi daju savjet, ili ti savjete![]()
Kako da postupim u sljedecoj situaciji?
Naime student sam na jednom od drzavnih fakulteta u Sarajevu,II godina (namjerno necu reci kojem, na vama je da pogadajte), pa sam pored studiranja odlucio da se zaposlim. Radim vec mjesec dana u jednoj privatnoj firmi, a posao je vezan za tehnologiju, te je u uskoj vezi sa radom na Internetu. Ponudjen mi je posao na neodredjeno vrijeme, odnosno ponudjen mi je stalni radni odnos. Eh, posto ce posao iziskivati mnogo odricanja,i zrtvovanja, te ce isti ukljucivati mnogo rada na Internetu... A posto ne zelim da mi fakultet ispasta zbog toga, zanima me da ste Vi, cijenjeni forumasi, imali slicnog iskustva, te kako ste postupili?
Da li je zaista moguce studirati i raditi, a da nijedno od navedenog ne trpi, te da li je moguce spojiti jedno s drugim?
Da napomenem, posao je usko vezan za fakultet koji pohadjam, s tim sto bih sa zavrsenim fakultetom imao duplu vecu platu u slicnoj firmi!![]()
Zaista, nemam nikakvu namjeru da šupljiram, te bih zamolio sve forumase koji ce se eventualno javiti na ovu temu, a zele da je bespotrebno spamaju, da nas zaobidju u sirokom luku.![]()
Hvala svima na savjetima!![]()
-
King_of_jungle20
#40 Re: Moze li se raditi i studirati?
detroit-mercy wrote:I te kako, znao raditi i po dva posla. O lelemudanja nema nista plus stices nesto sto vecina studenata kada izadje sa faxa nema, a to je iskustvo. Samo naprijed.King_of_jungle20 wrote:Moze li se raditi i studirati?
Pozz svim forumasima koji zele da diskutiraju na ovu temu, i koji su voljni da mi daju savjet, ili ti savjete![]()
Kako da postupim u sljedecoj situaciji?
Naime student sam na jednom od drzavnih fakulteta u Sarajevu,II godina (namjerno necu reci kojem, na vama je da pogadajte), pa sam pored studiranja odlucio da se zaposlim. Radim vec mjesec dana u jednoj privatnoj firmi, a posao je vezan za tehnologiju, te je u uskoj vezi sa radom na Internetu. Ponudjen mi je posao na neodredjeno vrijeme, odnosno ponudjen mi je stalni radni odnos. Eh, posto ce posao iziskivati mnogo odricanja,i zrtvovanja, te ce isti ukljucivati mnogo rada na Internetu... A posto ne zelim da mi fakultet ispasta zbog toga, zanima me da ste Vi, cijenjeni forumasi, imali slicnog iskustva, te kako ste postupili?
Da li je zaista moguce studirati i raditi, a da nijedno od navedenog ne trpi, te da li je moguce spojiti jedno s drugim?
Da napomenem, posao je usko vezan za fakultet koji pohadjam, s tim sto bih sa zavrsenim fakultetom imao duplu vecu platu u slicnoj firmi!![]()
Zaista, nemam nikakvu namjeru da šupljiram, te bih zamolio sve forumase koji ce se eventualno javiti na ovu temu, a zele da je bespotrebno spamaju, da nas zaobidju u sirokom luku.![]()
Hvala svima na savjetima!![]()
Last edited by King_of_jungle20 on 20/03/2011 15:30, edited 1 time in total.
-
missko
#41 Re: Moze li se raditi i studirati?
Mislim da u Svabiji i nema studenta koji ne radi jedino ako imaju sponzora koji to sve finansira bez rada ( roditelji, ljubavnici itd.)
- jaca-maca
#42 Re: Moze li se raditi i studirati?
Mene nije sramota sto me roditelji izdrzavaju kao studenta i nije me sramota da im trazim novac, jer nikad nisam to iskoristavala. Uvijek su ulagali u moje obrazovanje i to sam im uvijek vracala najboljim rezultatima i nagradama. Ne bih se zaposlila dok studiram, nemam vremena za posao jer imam zahtjevne studije.
Kod nas je normalno da roditelji finansiraju svoju djecu, jer cemo i mi svoju djecu finansirati.
Kad budem radila i budem imala para onda cu im to nekako vratiti.
Sto se tice prakse, to je bas nezgodno, jer ako nemas iskustva, tesko da ces naci posao. Ja sam za onu opciju summer joba, sto sam ovo ljeto radila, tako da imam malo prakse.
Kod nas je normalno da roditelji finansiraju svoju djecu, jer cemo i mi svoju djecu finansirati.
Kad budem radila i budem imala para onda cu im to nekako vratiti.
Sto se tice prakse, to je bas nezgodno, jer ako nemas iskustva, tesko da ces naci posao. Ja sam za onu opciju summer joba, sto sam ovo ljeto radila, tako da imam malo prakse.
- vesna555
#43 Re: Moze li se raditi i studirati?
Imala sam ja jednu drugaricu. Pitam je, kad ces upisati PDS (12 000 KM je PDS kod nas) kaze ona pa kao dogodine, a ti? Ja njoj: Pa ako uspijem kakvog poslića naći boljeg ili kakav kredit dignuti da platim..." Kad ona mene prekide: "Ah, ne zanima me, ja sam rekla svojima da će mi dati te pare, što su me rađali, ko im je kriv".jaca-maca wrote:Mene nije sramota sto me roditelji izdrzavaju kao studenta i nije me sramota da im trazim novac, jer nikad nisam to iskoristavala. Uvijek su ulagali u moje obrazovanje i to sam im uvijek vracala najboljim rezultatima i nagradama. Ne bih se zaposlila dok studiram, nemam vremena za posao jer imam zahtjevne studije.
Kad budem radila i budem imala para onda cu im to nekako vratiti.![]()
Ja se divim takvim ljudima, da mi je dan biti te pameti pa da ne razmišljam kako je mojima bilo nas tri školovati i dvije na fakultet poslati. Moja mama mora da je mađioničar pa je uspjela sve to iskombinirati
Svaka čast što ti barem vraćaš to rezultatima i nagradama, ova studira 8 godina trogodišnji studij, mene bi naprosto bilo stid to roditeljima raditi!
- jaca-maca
#44 Re: Moze li se raditi i studirati?
Eh mnogo ih je takvih, studiraju godinama po kafama hehevesna555 wrote: Svaka čast što ti barem vraćaš to rezultatima i nagradama, ova studira 8 godina trogodišnji studij, mene bi naprosto bilo stid to roditeljima raditi!
Ja cu uskoro i zavrsiti fax, sve u roku, tak da ih necu puno kostati.
- vazi
#45 Re: Moze li se raditi i studirati?
samo radi i sretno!King_of_jungle20 wrote:Ja moram raditi... Tesko je vrijeme, a pored toga ne zelim vise od staraca traziti novce.. prosto me sramotavesna555 wrote:JThomas wrote:može, jebeno je, al' može. a neko bogam' i mora raditi da bi mogao studirati...i ti ljudi strašno očvrsnu, njima poslije ništa nije teško.![]()
![]()
![]()
ipak ne gubi cilj i zvida
kao majka dvoje djece zavrsila sam kod nas visu skolu i onda visoku ovdje na zapadu, sve uz rad.
sve se moze kad se hoce, ovdje na zapadu skoro da nema studenta koji ne radi preko raspusta.